Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nečas ustupuje rebelům. Kompromis k daňovému balíčku vlády zachovává 20% sazbu DPH

Nečas ustupuje rebelům. Kompromis k daňovému balíčku vlády zachovává 20% sazbu DPH

16.10.2012 8:20, aktualizováno: 16.10. 9:01
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Premiér Petr Nečas (ODS) včera seznámil širší vedení ODS s návrhem kompromisu k vládnímu daňovému balíčku. Základní dvacetiprocentní sazba DPH by se podle návrhu  nezvyšovala, zatímco dle původního návrhu měla vzrůst na 21 procent. Ministr financí Miroslav Kalousek varoval, že by tak z rozpočtu vypadlo 10 miliard korun. Podle informací ČTK ale kompromisní návrh dále počítá s tím, že by se pro příští rok zvedla snížená sazba DPH ze 14 na 15 procent. Předseda vlády současně navrhnul, aby se poté zvýšená patnáctiprocentní sazba vrátila v roce 2014 zpět na 14 procent, uvedl zdroj agentury Mediafax.

Vláda podle předsedy ODS Nečase musí reagovat na prohrané krajské volby a na to, že má jen velmi křehkou většinu ve Sněmovně. Kabinet proto prý změní "akcenty svého programu". Nečas to řekl novinářům po dnešním vypjatém jednání výkonné rady ODS, která hodnotila neúspěšné volby. 

"Seznámil jsem členy výkonné rady s kompromisním návrhem, který je podle mého názoru takový, že by byl dojednatelný uvnitř ODS, ale i s koaličními partnery," řekl Nečas na dotaz ČTK. Premiér dodal, že chce obsah návrhu přednést nejprve vládním partnerům a poslaneckému klubu ODS.

Ministr financí Kalousek pak dostal po volbách od předsedy TOP09 Karla Schwarzenberga dle listu Právo za úkol "zmírnění sociální politiky", zejména situace penzistů s podprůměrným důchodem.

Výpadek 10 miliard z rozpočtu

Pokud by se příští rok nezvyšovala základní dvacetiprocentní sazba daně z přidané hodnoty, znamenalo by to ve státním rozpočtu výpadek zhruba deseti miliard korun. O stejnou částku by musely být nižší výdaje. V České televizi to řekl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). 

"Jeden bod ve spodní sazbě DPH je zhruba šest až 6,5 miliardy korun. Jeden bod v horní sazbě je zhruba deset miliard korun dopad do státního rozpočtu," řekl v ČT Kalousek. 

Dodal, že takový kompromis by vyžadoval dohodu, že se na výdejové straně o stejnou částku sníží výdaje. "Muselo by se to odrazit i na výdejové straně a já upozorňuji, že tam už se bude za současné situace řezat do živého," řekl Kalousek. 

"Nevíme, zda nás předseda vlády osloví, ale obecně platí, abychom mu nekomplikovali situaci, tak jsme připraveni k určitému kompromisu v konsolidačním balíčku," řekl Kalousek ČTK. Podmínkou ale prý budou garance schválení penzijní reformy a církevních restitucí. "Chtěli bychom také alespoň morální závazek, že podobné chování - nedodržování dohod a cukání, bylo naposledy," dodal. 

Rebelové chtějí řešit priority

Vládní stabilizační balíček, který obsahuje vyšší DPH a další změny posilující státní rozpočet, odmítla šestice poslanců ODS. Vláda ho poté předložila ve stejném znění a spojila s ním důvěru. S rebely nyní vedení ODS o balíčku vyjednává. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) vládní návrh měnit nechtěl. 

Podle jednoho z rebelujících poslanců Marka Šnajdra by se ODS v následujících týdnech měla bavit nejen o daňovém balíčku. "Je naprosto relevantní, že se musíme bavit o hlavních vládních prioritách ve zbývajícím funkčním období, které vláda má," řekl ČTK a České televizi. 

Nečas novinářům také řekl, že na dnešním jednání výkonné rady ODS nezazněla výzva, aby rezignoval. Podle Šnajdra ale byla diskuse na výkonné radě "temperamentní a vášnivá". "Koneckonců s výsledkem voleb, jak jinak by to asi mohlo být. Diskuse bude pokračovat a její vyústění bude nepochybně na kongresu ODS na počátku listopadu," řekl Šnajdr. Je podle něj logické, že výrazný neúspěch v v krajských a senátních volbách se promítne do rozhodování o novém vedení ODS.

Předseda ODS včera také uznal porážku ve volbách, ale považuje to za daň, kterou strana zaplatila za to, že vede vládu a uskutečňuje reformy. Vedení ODS zodpovědnost za tento výsledek nenese, protože má odpovědnost hlavně za výkon vlády a sněmovní volby. "My musíme velmi pozorně vyhodnotit to, co se stalo. Ten vzkaz od voličů je zřetelný, ve druhé polovině mandátu se logicky posunují akcenty, tedy obsah vládní politiky," vysvětlil Nečas.

Jediným krajem ze třinácti, v němž ODS zvítězila, je Plzeňský, ovšem hejtmana v tomto kraji strana mít zřejmě nebude, protože nebude mít koaličního partnera. Lídrem v kraji byl bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Ten neuvažuje, že by se na podzimním kongresu ucházel o post šéfa strany. "Nevím, co se stane, ale opět zdůrazňuji, že neuvažuji v tuto chvíli o jiných variantách. Nicméně doba je turbulentní, počkejme na samotný kongres," řekl Pospíšil.



(Zdroj: ČTK, MediaFax, ČT)


Čtěte více:

Ve volbách do krajů a třetiny Senátu uspěla levice, roste vliv komunistů
15.10.2012 8:42
Levice uspěla ve víkendových volbách v ČR nejen v krajích, ale i Senát...

Váš názor
  • čím méně se vybere
    20.10.2012 20:32

    o to se méně rozkrade. Tomu říkám řezání do živého
    Dave Bernanke
  • V paví telce
    16.10.2012 23:04

    Clinton. Každý sedmý Američan teď žije pod hranicí chudoby...
    Kalka.
  • Pound
    16.10.2012 22:22

    Mohl by si svou džňánu pověsit za příspěvek na který reaguješ. Tím, že reaguješ vždy v nových, se ztrácí kontext.
    Velkamedvědice
  • Tradice
    16.10.2012 22:15

    Bava batra ,, A budete se muži učit. Každý, koho jsou povinni vyučovat jiní, je povinen učit sám sebe a tomu, koho nejsou druzí povinni vyučovat, není přikázáno aby učil. A z čeho plyne, že jiní (ženu) nejsou povinni učit. Neboť v Bibli je řečeno. ,,Budete učit, vaše syny - vaše syny a ne ,,vaše dcery,, Reknu ti jinak. Nevíš vůbec nic.
    Pound
  • Tradice
    16.10.2012 21:35

    nepovažuje studium jako prostředek k dosažení nějakého cíle, ale samo je cílem, je celoživotní náplní a končí teprve tehdy, když hmotný člověk přejde z tohoto světa. P.S a za největší ctnost ženy považuje mlčenlivost.
    Pound
    • Re: Tradice
      16.10.2012 21:44

      haha - pravil ten upindanej ;-) Jestlipak si ale dokážeš spojit to 'mlčeti zlato...' a 'líná huba holé neštěstí'? Zeptej se v Eleusíně ;-)
      Kalka.
  • Základem
    16.10.2012 21:02

    antické biografie je dílo Homéros, Démétrios, Antonius,....obraz antické kultury...pro rozšíření obrazu...
    Pound
    • Re: Základem
      16.10.2012 21:20

      Tento obraz jsem si rozšířila na filosofické fakultě. Zato ty budeš pěkný piškuntálek ;-)
      Kalka.
    • Re: Základem
      16.10.2012 21:09

      "V hodině nad stoly, pomilujem mrtvoly, mrtvoly to nebolí, jenom teskně zírají, dělaj věnce z orobince" ...pozdravujem pana brata a dodavam, ze "Národ Psích vojáků přešel řeku, národ Psích vojáků překročil hranici" !!! http://www.youtube.com/watch?v=GY6PpYAVa68
      paranoid android
      • Paranoid
        16.10.2012 21:28

        I já Tebe!! ""Celý se to smrsklo na "je na čase dělat love", tss, ty vole voprav mě, ale pochybuju že tohle ses naučil ve starý škole." http://www.youtube.com/watch?v=jAK5KCX0100
        Velkamedvědice
        • Re: Paranoid
          16.10.2012 21:44

          P.U. na Pohode 2011 ma doslova ohurili, vobec som ich dovtedy nepoznal, boli vazne super...ale toto ma dnes potesilo uplne najviac http://www.psivojaci.cz/koncerty.php
          paranoid android
  • Pro zájemce
    16.10.2012 20:46

    doporučuji prostudovat chrám Cerery, Kánon, Theosofii a Theurgii.
    Pound
    • Re: Pro zájemce
      16.10.2012 20:48

      A to je biografie? (možná v biu ;-)
      Kalka.
  • Ano
    16.10.2012 20:35

    máš pravdu.
    Pound
  • Antická biografie
    16.10.2012 18:04

    řecká biografie nebo starověká biografie.
    Pound
  • Ne
    16.10.2012 17:41

    jde o elusínská mysteria. ,, Ať nevstoupí nikdo kdo není nevinný."
    Pound
    • Re: Ne
      16.10.2012 17:46

      a ted ses mezi Jehovisty ???? ci koho vzyvas ted ???
      OPTIMISTA
  • jak se věci skutečně mají
    16.10.2012 17:38

    tyhle mediální žumpy stejně jako mnohé další byly založené a jsou tučně financované stejnými lidmi, kteří stát systematicky vyžrali a zničili, a to nejen ze sobeckých zájmů, ale také proto, aby ho mohli předat Rusku jako žádoucí strategické území s bezpáteřnými a lhostejnými poddanými. Obecně pěstovaná a napříč různými skupinami občanů šířená nenávist k Evropské unii a vůbec Západu je samozřejmě výrazným zájmem ruského medvěda. Diskuse pod články jsou plné této ideologické masáže, na její neustálé generování jsou organizovány diskusní skupiny a mnohdy jsou diskutující za své projevy placeni. Prezidentem podpořený Euportál již hojně přetiskuje ruské propagandistické články, uřvaná lůza je již dost slyšet a maloměšťák se vždy rád připojí. Antisemitismus se nenápadně vloudil i do rétoriky stárnoucího zlatého slavíka. S hloupostí čtenářů je předem počítáno, články (psané jen zdánlivě dementním stylem) jsou koncipovány tak, aby oslovily hloupé, nevzdělné, neúspěšné a zatrpklé čtenáře. Protikomunistická rétorika jen zastírá fakt, že většina předlistopadových komunistů se dávno etablovala v tzv. pravicových uskupeních. Protizápadní a proruské aktivity jsou ve skutečnosti aktivity přebarvených bolševiků, byť si nyní říkají pravice nebo konzervativci. Inteligentní grázlové prostě lžou a kradou, většinu lidí lze zastrašit a znechutit, aktivisty si zaplatit a šikovně nasměrovat, voliče slabšího ducha je možné zaměstnat různými pseudoaktivitami, bojováním proti cikánům, zednářům, židům, Bilderbergu, USA a NWO, čekáním na konec světa, zájmem o populární hvězdičky, ohlupujícími televizními seriály a jinými kratochvílemi, občas se pak sehraje hra na volby, kde na čelných místech kandidátek nechybějí trestně stíhaní násilníci a podvodníci nebo lidé zjevně duševně choří, zatímco se celá tahle země pomalu vrací pod moc východního souseda a jeho mafiánského establišmentu.
    Schier
    • Re: jak se věci skutečně mají
      16.10.2012 21:36

      Trefa, není co dodat.
      Jesse
    • Re: jak se věci skutečně mají
      16.10.2012 21:08

      http://tydlitatova.blog.idnes.cz/c/294907/Uvahy-po-volbach-prusvih-je-jinde.html
      Kalka.
  • Modlitba
    16.10.2012 16:57

    Ó bože, dej mi to, co jsi mi dlužen! " Neboť jsem-li opravdu hodný člověk, dosáhnu více darů, než jsem řekl, pokláda-li mě bůh za zlého, dostane se mi opaku, ale nebudu si na boha stěžovat, když nejsem hodný a jsem uznán za hodna zlých věcí."
    Pound
    • Re: Modlitba
      16.10.2012 17:33

      tys tez prodelal ranu osudu jako ja ???
      OPTIMISTA
  • Jak vládnout jistě a bezpečně
    16.10.2012 16:30

    když budeš mít v úctě mnoho lidí, ale málo lidem důvěřovat. A kdo je spravedlivý a jak si počíná? Správně vzato, není spravedlivý ten kdo nekřivdí, nýbrž kdo sám jedná spravedlivě a navádí jiné, aby nepáchali křivdu. Z takové spravedlnosti vznikají jiné ctnosti, hlavně soudcovská a zákonodárná...
    Pound
  •  
    16.10.2012 16:28

    az nas ve volbach do PS prevalcuji socani a komanci...pak teprve zacne to prave peklo pro lidi kteri to tvrde pociti do roka a do dne...rikam ja a myslim to vazne a tez si za tim stojim...pevne a presvedcene
    OPTIMISTA
    •  
      16.10.2012 16:58

      Koministi jsou přiblblíci. Vůbec se jich nemusíme bát. Nechápu lidi, kteří tu ustavičně z komoušů vyvolávají strach až trauma. Mám pádný důvod si myslet, že čeští komouši jsou společenský odpad. Za 1) nemají sílu ani možnosti utvořit Lidové Milice... 2) ani lidovou armádu... 3) ani StB (i když státní policie ve službách vlády existuje)... 4) pracovní povinnost... 5) oplotit hranice a izolovat nás od světa... 6) změnit ústavu atd... atd... To jsou prostě kraviny, kterými nás straší Kalousek s věčně ufňukanou soudružkou Němcovou !!!!!!!!!! Nasrat !! A kdyby přece jenom, osobně budu rád, protože si konečně zastřílím do živého - sen každého lovce :-))
      Jesse
  •  
    16.10.2012 15:44

    no jestli se církev zaváže, že bude chtít místo současného vládního cca 60sátku jen 10sátek tak ať jim dají vše ale nesmí to jít přes Kalouska (podle včerejšího rozhovoru na CZ prý má chatrné zdraví, tak aby se to u něj "náhodou" nezaseklo ) :o)))
    Mike -Green D. is killing Europe
  • Nejak tomu nerozumim...
    16.10.2012 11:30

    Chapu to spravne, ze Necas chce ulevit spotrebe zbytneho zbozi (vyssi sazba DPH) za 10mld, zatimco socialne potrebnym dal pritahne smycku, i kdyz ponechani nizsi sazby by stalo jen 6.5mld? To je martan nebo co?
    mph1
    • Re: Nejak tomu nerozumim...
      16.10.2012 13:21

      Ne, jen je solidární se svými kmotry...
      sgt.Mike
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data