Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Odpisy řeckého dluhu na pokračování

Odpisy řeckého dluhu na pokračování

23.10.2012 15:57
Autor: Tomáš Vlk, Patria Finance

Řecko provedlo další z revizí dat o státních financích - k horšímu, jak jinak. Loni byl deficit veřejných financí ne 9,1, ale 9,4 procent hrubého domácího produktu, dluh v poměru k HDP stoupl na 170,6 procent a ne 165,3 procent, jak se dříve uvádělo. Ve světle zkušeností z minulých let jde o málo překvapivou zprávu, příjemná ovšem není.

Mezinárodní měnový fond, jeden z členů Trojky, dosud čekal, že dluh těsně překročí 170 procent HDP až letos, nyní bude zřejmě svůj odhad posouvat někam nad 176 procent*. Stabilizaci státních financí zatím fond čekal v roce 2014, ovšem s dluhem až nad 180 procent HDP, takže pokles na 120 do roku 2020 se stále jeví jako velmi ambiciózní, těžko splnitelný plán.

Jak zajistit soulad plánu a reality, je zřejmé: revidovat plán anebo dluh seškrtat dalším řízeným bankrotem. Nakonec zřejmě dojde k obojímu. Řecko má, zdá se, slušnou šanci, že dostane další tranši záchranného úvěru a zřejmě dosáhne i více času na plnění podmínek. Eurozóna tím zase získá čas na přípravu následujícího bodu programu, a tím bude odpis dluhu. Je přitom jasné, na které věřitele bude v první řadě mířit - opět na ty soukromé. Ti už jednou ztráty odepsali a nyní by měli držet kolem 63 miliard řeckého dluhu, což odpovídá asi 30 procentům HDP. Asi by opět nešlo o celou částku, takže dopad na dluh by byl nižší, přesto by se dluh snížil a celý problém posunul o něco dál.

Řecké veřejné finance by se tímto krokem nezlepšily, deficity budou dluh ještě minimálně několik let nafukovat. Na stůl se tak může dostat daleko nepříjemnější otázka, tedy odpis části dluhu, který drží veřejné instituce. ECB přitom něco takového odmítá kvůli nemožnosti monetizovat státní dluhy. MMF se bude dál odvolávat na status privilegovaného věřitele. Jeho šéfka nepřímo vyzvala k odpisu části dluhu evropské země, čímž se už možná snaží směrovat úvahy o dalším řešení pryč od fondu. Jenže země eurozóny mají s odpouštěním dluhů také velký problém. Přiznaly by tím, že tvrzení o udržitelnosti modelu půjček a zaručené návratnosti nebyla pravdivá. Poskytování další pomoci by se v takovém světle stalo neprůchodným, a co je důležité - nejen pro Řecko. Rozklad současného modelu pro periferii bez nějaké náhrady by si přitom eurozóna mohla těžko dovolit.

Mezi věřiteli by tak začaly růst rozepře o to, kdo zaplatí, a ve výsledku by energie směřovala nejvíce na to, jak omezující podmínky nějak obejít. Pod politický tlak by se zřejmě opět dostala ECB, aby část drženého dluhu odepsala. I nákupy dluhopisů banka dlouho odmítala, aby nakonec vymyslela způsob, jak je provádět. Tento precedens by tlak jen zvýšil. Politici by možná nabídli nějakou kompenzaci ze stabilizačního systému, navýšení kapitálu, záruky apod., zkrátka znovu nějaký „balíček“. Faktický výsledek, tedy odpuštění části závazků, by se však těžko podařilo skrýt. Alternativním nástrojem by mohlo být výrazné prodloužení splatnosti závazků při současném snížení úrokové sazby. I to by fakticky znamenalo pro věřitele ztráty, byla by však větší šance celou akci zabalit jako úpravu programu pomoci.


* Při zachování současných projektovaných hodnot dluhu a růstu HDP. Podle řeckého statistického úřadu stálo za revizemi poměrových ukazatelů hlavně nižší HDP.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m