Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pegas Nonwovens: Kvůli konci Huggies v Evropě příští rok nižší výrobu ani prodeje nečekáme

Pegas Nonwovens: Kvůli konci Huggies v Evropě příští rok nižší výrobu ani prodeje nečekáme

31.10.2012 17:32, aktualizováno: 31.10. 18:11
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Dopad rozhodnutí Kimberly-Clark ukončit prodej dětských plenek Huggies na většině trhů západní a střední Evropy na objem vzájemných vztahů připustil v oficiální reakci na toto rozhodnutí tuzemský producent netkaných textilií Pegas Nowovens. Firma je jejím významným zákazníkem. Pegas ale v příštím roce neočekává pokles celkové produkce a prodejů, na základě dosavadních jednání se zákazníky naopak očekává vyprodání celé produkční kapacity.

Americká skupina Kimberly-Clark spolu s kvartálními výsledky oznámila, že v Evropě po dvou desítkách let vzdává souboj o prosazení plenek Huggies. Značka, která se dlouhodobě pohybovala na hraně černých a červených čísel, v regionu končí. Trh plenek definitivně ovládne konkurenční značka Pampers, která patří skupině Procter & Gamble, posílí zřejmě také privátní značky. Byznys, který skupina Kimberly-Clark opouští, jí generoval roční tržby kolem 500 milionů amerických dolarů, ale pouze mizivý zisk.


„Kimberly-Clark patří mezi významné zákazníky společnosti Pegas a nové informace s velkou pravděpodobností ovlivní objem obchodních vztahů obou společností,“ potvrdil tuzemský producent. „Pozitivně však lze hodnotit veřejně dostupné informace o zachování výroby ve výrobním závodě společnosti Kimberly-Clark umístěném v Jaroměři v České republice,“ dodal Pegas. Kimberly-Clark totiž spolu s tímto oznámením uvedla, že český výrobní závod ve východočeské Jaroměři jako dceřinou společnost skupiny by rušení výroby a propouštění nemělo postihnout. Je hodnocen jako strategický a je jedním z největších firmy v Evropě.

Rozhodnutí společnosti Kimberly-Clark o ukončení prodeje dětských plen Huggies v Evropě podloženě vyvolalo dohady o dopadech na hospodaření Pegas Nonwovens. „Je jisté, že toto rozhodnutí ovlivní tržní podíly jednotlivých výrobců hygienických produktů pro jednorázové použití. Pegas dodává netkané textilie širokému portfoliu zákazníků a tak jako doposud se bude i v následujících měsících snažit poskytovat služby na takové úrovni, aby byl i nadále preferovaným dodavatelem a pomohl svým zákazníkům k jejich růstu,“ uvedla dnes firma. Jak potvrdil mluvčí společnosti Ondřej Kouřil, Pegas je dodavatelem také právě pro jedničku trhu Procter & Gamble se značkou Pampers. Odhadován je zhruba poloviční podíl na českém trhu (kolem 45 % v Evropě) proti nízce či až hraničně dvoucifernému u Kimberly-Clark.

Pegas oznamuje, že na základě současně známých faktů nepředpokládá snížení objemu výroby a prodeje v roce 2013. Aktuální stav jednání se zákazníky ohledně prodeje v roce 2013 nasvědčuje tomu, že stejně jako v předchozích letech by výrobní kapacita společnosti měla být plně vyprodaná,“ uvedla firma v prohlášení s tím, že další aktualizaci stavu prodeje na příští rok poskytne spolu s kvartálními výsledky za třetí čtvrtletí roku

„Podle starších údajů by zhruba 70 procent produkce Pegasu mělo směřovat k výrobcům dětských plen. Asi 10 až 15 procent produkce z tohoto segmentu by pak od Pegasu měla dnes nakupovat společnost Kimberly-Clark. V případě úplného uzavření všech závodů K-C v Evropě by tak teoretický výpadek produkce v roce 2014 mohl činit maximálně 10 procent. Předpokládáme ale, že velikost trhu s dětskými plenami v Evropě zůstane stejná i bez K-C, tj. nahradí jej jiní dodavatelé, a Pegas by tak část stávající produkce pro K-C mohl směřovat k nim,“ uvedl analytik Patria Direct Tomáš Sýkora. „Převážná část produktů Pegasu pro K-C dnes směřuje do závodu společnosti v Jaroměři a tento podnik by podle doposud známých informací měl zůstat v provozu. Nepříznivý dopad opuštění K-C evropského trhu s plenami by tak na hospodaření Pegasu nemusel mít větší vliv. Zprávu ale každopádně vnímáme jako mírně negativní pro akcie Pegasu,“ komentoval již zveřejněné rozhodnutí Kimberly-Clark Tomáš Sýkora. Pegas Nonwovens uvedla, že na komentování produkce 2014 z její strany je příliš brzy.

Podle českého mediálního zastoupení Kimberly-Clark má má plynule pokračovat také výroba v Litovli. Ta je orientována na dámskou hygienu.

Pegas Nonwovens reportuje výsledky za třetí čtvrtletí roku 22. listopadu před otevřením trhu. Právě v rámci nich má poskytnout další detaily o prodeji produkce 2013.

Lídr trhu dětských plenek Procter & Gamble v minulém týdnu reportoval kvartální čísla, která ukázala na zpomalení ztráty tržního podílu napříč celkovou spotřebitelskou výrobou skupiny při neziročním poklesu čistého zisku o 6,9 % na 2,81 mld. USD či 0,96 USD/akcie. CEO Bob McDonald uvedl, že se P&G soustředí na nové produkty, které posilují postavení na trzích. Skupina reportovala růst či udržení tržního podílu u kategorií zastupujících 45 % celkových tržeb, v předchozím kvartálu to bylo 30 %.

Kimberly-Clark pak reportovala čistý zisk 1,30 USD/akcie či 517 mil. USD, meziročně +20 %. Hrubá marže se zvedla na 33,7 % z 29,5 % v předchozím čtvrtletí díky poklesu nákladů.

Pegas Nonwovens je z hlediska kapacity výroby největším výrobcem netkaných textilií v Evropě, dodává zákazníkům látky na bázi polypropylenu a polyetylenu k výrobě jednorázových hygienických prostředků, v menší míře jde produkce do stavebnictví, zemědělství a lékařských aplikací. Firma provozuje devět výrobních linek ve dvou výrobních závodech v Česku. Celková roční výrobní kapacita je nyní až 90.000 tun. V prvním pololetí letošního roku společnost vydělala přes devět milionů eur.

(Zdroj: Pegas Nonwovens, Kimberly-Clark, Patria)


Čtěte více:

Ve velké části Evropy končí plenky Huggies, dále posílí Pampers. Co to znamená pro Pegas Nonwovens jako dodavatele? (+komentář)
26.10.2012 12:18
Americká skupina Kimberly-Clark spolu s kvartálními výsledky oznámila,...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m