Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fed: Příští rok si může vyžádat další QE

Fed: Příští rok si může vyžádat další QE

15.11.2012 8:39
Autor: Redakce, Patria.cz

Někteří členové měnového výboru americké centrální banky (Fed) se domnívají, že příští rok bude nutné přikročit k dalšímu kvantitativnímu uvolňování měnové politiky. Ukázal to zápis z posledního jednání Fedu, který dnes banka zveřejnila. Dolar se po zprávě vydal prudce dolů, neboť další uvolňování znamená nákupy dluhopisů a znehodnocování měny. 

"Část členů naznačila, že příští rok budou zřejmě žádoucí další nákupy aktiv," píše se v zápisu. Příští rok má totiž skončit takzvaná "operace twist", kterou Fed zavedl loni a původně předpokládal, že ji ukončí letos v létě. Vzhledem k nepříznivému vývoji ekonomiky ale rozhodl, že platnost programu prodlouží. 

Zápis rovněž ukázal, že činitelé Fedu považují své předchozí rozhodnutí zahájit třetí kolo kvantitativního uvolňování (QE) za dobré řešení, neboť pomohlo snížit napětí na finančních trzích. Krok prý také podpořil oživení realitního trhu v USA. Od prohloubení programu QE3 si bankéři teď slibují, že pomůže výrazněji zlepšit situaci na trhu práce. 

V rámci "operace twist" Fed prodává cenné papíry s krátkodobou splatností tempem 45 miliard dolarů měsíčně. Z výnosů nakupuje papíry s delší splatností, čímž stlačuje úroky na vzdálenějším konci výnosové křivky. Fed tímto postupem hodlá snížit cenu peněz s delší splatností, aby zmírnil napětí v bankovním sektoru a poskytl lidem i firmám důvod brát si půjčky. 

Dolar se po zprávě vydal citelně dolů a kurz eura vůči němu vystoupil na 1,2752 USD. Dolar spadl i k dalším hlavním měnám, například ke švýcarskému franku se ocitl na 0,9438 CHF. Ztrátám se nicméně vyhnul k britské libře a k japonskému jenu, kde mírně zpevnil. 

V rámci QE3 Fed nakupuje hypoteční cenné papíry, a to tempem 40 miliard dolarů měsíčně. Fed už dříve oznámil, že hodlá v těchto nákupech pokračovat tak dlouho, dokud neuvidí citelné zlepšení na trhu práce. Část členů měnového výboru nicméně začíná dávat najevo obavy, že tento postup povede v budoucnu k růstu inflace

Fed od konce roku 2008 drží základní úrok v pásmu nula až 0,25 procenta. Banka již avizovala, že takto nízko hodlá sazbu ponechat minimálně do roku 2015, ke zvýšení základních úroků by přistoupila zřejmě za předpokladu, že uvidí výrazné zlepšení celkové ekonomické situace. 

Od roku 2008 už Fed nakoupil cenné papíry za zhruba 2,3 bilionu dolarů. Snaží se tak snížit náklady na úvěry a pomoci zlepšit stav ekonomiky. V poslední době se sice objevují známky hospodářského oživení, nezaměstnanost se ale drží blízko osmi procent. Fed je navíc pod palbou kritiky, hlavně z řad republikánů, protože jeho bilance se od konce finanční krize zvýšila asi na trojnásobek.

(Zdroj: Fed, čtk, Bloomberg, AP)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data