Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Peking dal zelenou investicím pojišťoven do bank a spustil akciovou rally

Peking dal zelenou investicím pojišťoven do bank a spustil akciovou rally

05.12.2012 9:39, aktualizováno: 5.12. 10:32

Aktualizováno

Další krok Číny blíže volnému tržnímu fungování, v podobě omezení regulace investic pojišťoven, přinesl 3 měsíce neviděnou nákupní horečku na tamní akciové burze. Čínská komise pro regulaci pojišťoven zrušila dosavadní pravidla znemožňující pojišťovnám kupovat významnější podíly v komerčních bankách.

Pravidla pro kapitálové investice pojišťoven se v Číně v posledních letech postupně uvolňují. Podle regulace platné od roku 2006 dosud čínské pojišťovny nesměly vlastnit více než 5% podíl ve více než dvou komerčních bankách, což omezovalo jejich investiční spektrum i správu rizik. Dřívější regulace, která trvala 13 let až do roku 2006, přitom ještě zakazovala jakoukoliv expanzi pojišťoven do oblasti bankovnictví a obchodování s akciemi.

„Vláda postupně otevírá stavidla univerzálního bankovnictví,“ komentoval vývoj regulace Xie Jiyong, analytik Capital Securities v Šanghaji. „Pro pojišťovny je to pozitivní zpráva, protože jim umožnuje zahájit skrze své akciové podíly prodej pojišťovacích produktů i na pobočkách bank a navíc se mohou díky nízkým valuacím bank dočkat i zajímavých výnosů z investovaných fondů,“ dodal.

Čínská komise pro regulaci pojišťoven již v červnu letošního roku představila návrh 10 nových nařízení, která rozšiřují možnosti investic pojišťoven v oblasti dluhopisů, infrastruktury, realit i na zahraničních trzích. Cílem těchto snah je podle analytiků podpořit reálnou ekonomiku, jejíž růst ztratil dřívější dech beroucí tempo, a pomoci rozvoji kapitálového trhu Číny.

Akcie odpověděly rally

Oba hlavní čínské indexy, tedy šanghajský i ten souhrnný, dnes po pozitivních zprávách pro finanční sektor poskočily nejvíce od letošního 7. září. Zároveň smazaly i ztráty, které utrpěly v posledních asi dvou týdnech, kdy se pohybovaly v blízkosti nejnižších hodnot za téměř čtyři roky.

Souhrnný index CSI 300, který sleduje obchodování na dvou hlavních čínských burzách v Šanghaji a Šen-čenu, dnešní den uzavřel se ziskem 3,58 procenta na hodnotě 2207,88 bodu. Index klíčové šanghajské burzy Shanghai Composite zpevnil o 2,87 procenta na 2031,91 bodu a po více než týdnu se vrátil nad hranici 2000 bodů. Optimismus v Číně pomohl k růstu i dalším burzám v Asii, včetně například té japonské, kde index Nikkei 225 uzavřel se ziskem 0,4 procenta (komentář k dnešnímu dění asijských trzích čtete zde).

Pojišťovny na roky vyhlížené uvolnění regulace reagovaly ještě markantněji. Akcie New China Life Insurance vylétly o 9,5 procenta výše, což je jejich nejvýraznějších změna od června, a nejlepší výkon za 6 měsíců předvedly i akcie China Pacific Insurance Group, které poskočily o 5,2 procenta. Akcie China Life Insurance přidaly 2,6 procenta.

K růstu akciových trhů ale přispěl svými komentáři také nový šéf komunistické strany Si Ťin-pching, který představil některé rysy své ekonomické agendy před nadcházející schůzi centrálního plánování země. V první řadě je to daňová reforma a pokračující podpora urbanizace. Zároveň chce zajistit, aby měly trhy větší vliv na tvorbu cen komodit. V cenách akcií se příznivě projevilo i rozhodnutí vlády schválit řadu projektů v infrastruktuře.

Přední čínský ekonomický institut Čínská akademie sociálních věd (CASS) dnes odhadl, že by růst čínské ekonomiky mohl v příštím roce zrychlit na 8,2 procenta z letošních očekávaných 7,7 procenta. Bude tak prý reagovat na prorůstovou politiku vlády. Rizika spojená s nejistým globálním ekonomickým vývojem však podle CASS zůstávají. Peking by měl podle institutu posílit proaktivní fiskální politiku, včetně "přiměřené" expanze fiskálního deficitu a snížení daní. Doporučení jsou v souladu s plány centrální vlády, která mimo jiné chce v příštím roce posílit tržní tvorbu cen u některých produktů a rozšířit reformu daně z přidané hodnoty.

(Zdroj: Bloomberg, CIRC, ČTK, CNBC)


Čtěte více:

Kolik let zbývá Číně do kritické hranice?
28.11.2012 7:58
Hladké předání moci v Číně novému vedení, v jehož čele stojí Si Ťin-pc...
Čína není měnový manipulátor, tvrdí americký minfin. Éra křečkování devizových rezerv končí
28.11.2012 12:42
Čína není měnový manipulátor, i když jüan zůstává „výrazně podhodnoce...
Zapomeňme na čínské století, pravděpodobnější je revoluce a kolaps této země
30.11.2012 16:07
Když jsem před lety přijel poprvé do Číny, byla to komunistická země, ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů