Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Merkelová před branami Bruselu: Ještě Chorvatsko a dost, 28 členů EU stačí. Více peněz za reformy?

Merkelová před branami Bruselu: Ještě Chorvatsko a dost, 28 členů EU stačí. Více peněz za reformy?

13.12.2012 11:10, aktualizováno: 13.12. 14:55

Aktualizováno

Jako lekci z účtů, které okrajové ekonomiky eurozóny vystavily Německu, lze brát dnešní slova Angely Merkelové: „Ještě nedozrál čas, aby měla Evropská unie více než 28 členů.“ Německá kancléřka přitom nastínila, jakou cestou by možná ráda německé příspěvky EU v budoucnu utrácela, když podpořila možnost „finančních odměn“ pro současné členské státy, které půjdou cestou reforem pro posílení konkurenceschopnosti země.

„Až Chorvatsko vstoupí (do EU), nebudu iniciovat žádné přístupové rozhovory s dalšími zeměmi,“ slíbila dnes německým poslancům kancléřky Angela Merkelová, před dnešní cestu na summit EU v Bruselu. Noví kandidáti podle ní musejí být vybíráni mnohem pečlivěji než v minulosti, aby "splňovali požadavky na hospodářské schopnosti a konkurenceschopnost".

Chorvatsko po šestiletém vyjednávání podepsalo smlouvu o vstupu do Evropské unie skoro přesně před rokem (19. 12. 2011) a má se stát k prvnímu července 2013 osmadvacátou zemí evropského bloku. Chorvatsko je po Slovinsku (vstoupilo 2004) druhou zemí někdejší Jugoslávie, která splnila podmínky přijetí do unie.

Chorvatsko v posledních letech utržilo několik šrámů na své pověsti. Poslední z nich není je starý jen tři týdny. Tehdy chorvatský soud poslal na 10 let do vězení bývalého premiéra Iva Sanadera za přijímání úplatků a zneužívání moci v případech, do nichž je zapletena maďarská ropná a plynárenská společnost MOL a rakouská bankovní skupina Hypo Group Alpe Adria (HGAA).

Své si s Chorvaty „užil“ v roce 2011 také šéf realitní skupiny Orco Property Group Jean-Francois Ott. Chorvatská policie se „zajímala“ o Otta v souvislosti vyšetřování šestice zaměstnanců Suncani Hvar v rámci možné ekonomické kriminality v letech 2005 až 2008. Firma tehdy dokončovala právní dokumenty dle lokálního i mezinárodního práva, vztahující se k vyřešení sporu s chorvatskou vládou ohledně projektu Suncani Hvar a Ott byl bez právního dokumentu zadržován v Chorvatsku. „Mé zadržování v Záhřebu bylo šokující, nenormální chování a bylo osobním útokem s cílem zastrašit společnost Orco a dopadem na jeho reputaci. Domnívali, že Orco ztichne a odejde, ale takto to nebude,“ uvedl tehdy Ott. „Jednání chorvatského privatizačního fondu v rámci projektu připomíná spíše jednání země zcela odlišné od té, která se chce stát součástí největšího obchodního bloku na světě. Doufal jsem, že půjdeme ruku v ruce s chorvatskou vládou. Byla to zřejmě pošetilá myšlenka. Tento případ ukazuje, že region Balkánu je stále světelné roky vzdálen od členských zemí Evropské unie a to včetně těch postkomunistických, jako je ČR, Maďarsko či Polsko," uvedl k tehdy k věci šéf Orca Ott.

Peníze za reformy?

Merkelová dnes při vystoupení v Bundestagu uvedla, že cesta k silné a stabilní Evropě bude podle ní ještě dlouhá a obtížná. Od dnes zahájeného summitu si slibuje dohodu na "jízdním řádu" k užší hospodářsko-politické koordinaci unie, kterou považuje za klíč k posílení konkurenceschopnosti v EU.

"Úspěchy roku 2012 ukazují, že jsme pokročili na cestě k Evropě stability a síly, ale s dosaženým se nesmíme spokojit. Zbývá toho ještě hodně udělat, abychom získali zpět důvěru pro Evropskou unii jako celek a trvale zajistili budoucnost Evropy," konstatovala Merkelová v projevu před německými poslanci.

Za první signály, že se EU daří překonávat současnou krizi, označila Merkelová úspěchy Irska při odbourávání rozpočtových deficitů a snižování mzdových výdajů v Portugalsku, Španělsku i Řecku. Tedy v zemích eurozóny nejtíživěji postižených dluhovou krizí, kvůli níž musely požádat o finanční pomoc.

Německá kancléřka před poslanci také naznačila, jakým směrem by se EU nyní měla ubírat, aby se vymanila z krize a recese. „Dokáži si představit, financování konkrétních opatření v rámci solidarity podporující konkurenceschopnosti, pokud budou jasně cíle a omezené co do času i velikosti,“ řekla dnes Merkelová.

Navázala tak na svou myšlenku „účelové solidarity“, kterou představila před necelými dvěma měsíci. „Aby členské státy dostaly možnost zlepšit svou konkurenceschopnost a skutečně tak dostát implementaci svých závazků, navrhuji zavedení nového prvku solidarity,“ řekla v polovině října Merkelová při podobném projevu k zákonodárcům v dolní komoře německého parlamentu. „Potřebujeme solidaritu, ale potřebujeme takovou formu solidarity, která povede k našemu cíli: větší konkurenceschopnosti,“ dodala tehdy a zároveň přímo odmítla jakoukoliv formu sdílení dluhu v rámci Evropy. Finanční pomoc bez podmínek v některých (blíže nespecifikovaných) případech podle ní totiž vedla pouze k ochabnutí snah o modernizaci a zefektivnění ekonomiky.

Řecko má nárok na další tranši  

Včera oznámená realizace zpětného odkupu dluhopisů Řecko podle dnešních slov Angely Merkelové opravňuje k získání další tranše finanční pomoci. „Doufám, že Eurogroup bude schopna rozhodnout o nové tranši pro Řecko již dnes,“ apelovala dnes na ministry financí eurozóny.

Řecko včera oznámilo zpětný odkup dluhopisů v celkovém objemu 31,9 mld. eur a s průměrnou cenou 33,8 procenta nominální hodnoty u dluhopisů se splatností v letech 2023 až 2042. Transakce by tedy zemi měla vyjít na 11,3 miliardy eur, zatímco původně evropští politici mluvili jen o 10 miliardách eur využitých k tomuto účelu. O dodatečných 1,29 miliardy eur podle agenturních zpráva požádá mezinárodní věřitele.

Odkup dluhopisů je klíčovou podmínkou k tomu, aby Řecko mohlo pokračovat v čerpání slíbené finanční pomoci od mezinárodních věřitelů. Bez této pomoci by zemi hrozil bankrot. Řecký dluh nyní dosahuje 340 miliard eur.

„Každý, kdo zná situaci v Řecku, ví, že je opravdu důležité, aby řecká vláda mohla platit své účty a rekapitalizovat své banky,“ řekla dnes Merkelová před německými poslanci.

(Zdroj: Bloomberg, Reuters, Der Spiegel)


Čtěte více:

Šéf Orca Ott byl zpovídán chorvatskou policií kvůli zpronevěře 2,1 mil. eur v projektu Suncani Hvar jako svědek
05.01.2011 10:04
Podvodů a zpronevěry celkem 16 milionů kun, v přepočtu 2,1 milionů eur...
Místo „fondu vykoupení“ návrat k Marshallovi? Merkelová vidí řešení krize v „účelové solidaritě“
18.10.2012 12:06
Německo z pozice největšího přispívatele do rozpočtu Evropské unie usi...
Merkelová: Nezbytné je
07.11.2012 17:51
Německá kancléřka Angela Merkelová považuje za nezbytné "opatrné" ome...
Chorvatský expremiér odsouzen za korupci na 10 let. Údajně vzal úplatek od maďarské MOL (-3 %)
20.11.2012 12:05
Chorvatský soud poslal na 10 let do vězení bývalého premiéra Iva Sanad...
Merkelová bude dále šéfkou CDU. Zvítězila s historickou 98% převahou
04.12.2012 16:32
Angela Merkelová byla znovu zvolena předsedkyní německé Křesťanskodem...
Řecko odkoupilo zpět dluhopisy za 31,8 mld. EUR, cíl snížení dluhu ale nesplnilo
12.12.2012 8:29
Řecko získalo v rámci zpětného odkupu dluhopisů od soukromých věřitelů...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m