Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Studie: Plán EK odložit aukce povolenek připraví rozpočty zemí CEE včetně ČR o 1,9 miliardy eur

Studie: Plán EK odložit aukce povolenek připraví rozpočty zemí CEE včetně ČR o 1,9 miliardy eur

17.12.2012 9:50, aktualizováno: 17.12. 11:25
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Státy Evropské unie v regionu střední a východní Evropy mohou přijít o stovky milionů eur do svých rozpočtů v případě, že Unie přijme návrh, který počítá s odkladem zpoplatnění části emisních povolenek. Odhad zpracovala studie pro polskou vládu z pohledu dopadů na stát, propad příjmů má být nejvýraznější u Polska, České republiky a Rumunska.

„Draft návrhu, který počítá s odkladem aukcí celkem 900 milionů emisních povolenek CO2, známý jako ‚backloading‘, zkrátí příjmy rozpočtů České republiky, Polska, Estonska, Kypru, Bulharska a Rumunska o zhruba 1,9 miliardy eur mezi lety 2013 až 2020,“ uvedla studie, kterou prezentovalo polské ministerstvo životního prostředí. Tyto příjmy by země mohly získat z aukcí emisních povolenek. Studie dodává, že naopak příjmy dalších 19 členských zemí EU v důsledku tohoto kroku narostou o 1,7 miliardy eur. Jen mírný pak má dle studie být dopad na Maďarsko a Litvu.

Opatření dopadne nejvýrazněji na šestici výše zmíněných vlád včetně ČR, protože by došlo na souběh opatření i výjimky, uvádí studie. „Množství povolenek, které budou draženy až na počátku třetího období a očekávaná cena budou omezeny souběhem dvou opatření a to výjimky a backloadingu,“ uvedla polská studie. Povolenky, které budou nyní ze systému odebrány v případě schválení návrh, mají být draženy až v další fázi emisního systému obchodování s povolenkami (ETS).

České Centrum pro dopravu a energetiku již v listopadu uvedlo, že odložení aukce části povolenek vítá. Řešení ale prý není dostatečné. "Vzhledem ke krizi, v níž se systém emisního obchodování nachází, a velmi nízké ceně povolenek je potřeba pozdržet alespoň 1,4 miliardy povolenek," uvedlo.

"Číslo 900 milionů povolenek bylo navrženo ve světle názorů vyjádřených členskými státy a zainteresovanými subjekty," uvedla EK v komentáři k záměru, jeho kontury poprvé představila v listopadu. Původně komise zvažovala odložit aukci 400 milionů, 900 milionů nebo 1,2 miliardy povolenek, z nichž každá představuje tunu emisí oxidu uhličitého (CO2).

Na konci září letošního roku Sněmovna schválila zákon, který umožní zavést aukce emisních povolenek. Pro návrh zvedlo ruku 103 poslanců z 159 přítomných poslanců. Část povolenek ale bude stát moci až do roku 2020 přidělovat firmám zdarma. Ministerstvo životního prostředí chce významnou část výnosů z povolenek využít na pokračování dotačního programu Zelená úsporám, který dříve sloužil na podporu zateplování budov či energeticky efektivních spotřebičů. Další část získaných peněz má jít také na zvyšování energetické účinnosti v průmyslu, zejména v teplárenství.

Vláda premiéra Petra Nečase v září odhadla, že by aukce emisních povolenek mohly přinést do státní pokladny 40 až 120 miliard korun (cca 1,6 až 4,75 mld. eur). Podle směrnice Evropské unie by polovina výtěžku měla směřovat na modernizaci průmyslu, aby se snížily emise skleníkových plynů.

O tom, že Bulharsko, Rumunsko a Česká republika mohou od příštího roku nadále poskytovat svým elektrárenským společnostem emisní povolenky zdarma (výjimka), rozhodla Evropská komise v červenci letošního roku. Souhlas podmínila tím, že podniky budou ekvivalent hodnoty povolenek investovat do modernizace.

V rámci pravidel, jimiž se řídí unijní systém obchodování s povolenkami (ETS), bylo celkem deseti členským zemím umožněno žádat výjimku z povinnosti povolenky po roce 2013 nakupovat. Země argumentovaly tím, že jsou jejich ekonomiky silně závislé na fosilních palivech. EU již udělila podobnou výjimku také výrobcům elektřiny na Kypru, v Estonsku a Litvě, následně u Maďarska a Polska, možnost přidělovat emisní povolenky zdarma má také Malta a Lotyšsko.

Od roku 2013 do roku 2019 bude elektrárnám v šesti zemích EU zdarma přiděleno více než 268 milionů emisních povolenek. Nejvíce jich připadne na ČR, přes 107 milionů.



 (Zdroj: Bloomberg)


Čtěte více:

ČR může dávat povolenky zdarma i po roce 2013, ovšem s podmínkami
09.07.2012 11:32
Bulharsko, Rumunsko a Česká republika mohou od příštího roku nadále po...
Evropské energetiky chystají renesanci „špinavého“ uhlí. Může zachránit trh emisních povolenek
21.09.2012 16:54
Hlavní evropské energetické společnosti chystají v nadcházejících čtyř...
Emisní povolenky zdarma začnou příští rok nahrazovat dražby, potvrdila Sněmovna. Stát si přijde na desítky miliard
26.09.2012 13:19
Sněmovna dnes schválila nový zákon, který umožní zavést aukce emisních...
České ocelárny kvůli drahé elektřině zavřou, varuje šéf Vítkovic Světlík (+komentář k NWR)
12.11.2012 14:58
Podniky začínají pociťovat vysoké ceny elektřiny a část z nich, včetně...
Brusel navrhl odložit aukci emisních povolenek. Radost trhu ale nevydržela a cena povolenek padá o 7,5 %
13.11.2012 11:33
Evropská komise ve snaze podpořit trh v pondělí večer navrhla odložit ...
Evropské energetiky 2013: Nižší zisky šestým rokem nebo oživení? A co dividendy?
04.12.2012 18:11
Hospodářské oživení v Evropě a růst cen elektřiny jsou faktory zcela n...

Váš názor
  • je to trochu jinak ....
    17.12.2012 10:11

    Nevím zda jste při překladu agenturní zprávy přesně pochopil o co jde. Minimálně některé přeložené "pojmy" vyznívají nejasně. Ve zkratce. Ceny povolenky se pohybuje pod 7 EUR/t a to je úroveň, kdy celý program neplní svou základní funkci tj. nemotivuje firmy k investicím do nízkoemisních zdrojů. EK na to zareagovala plánem tzv. "backloadingu". Tzn., že ze systému odebere v období 2013-2015 900 mil. povolenek a vrátí je do systému až v letech 2018-2020, kdy očekává, že evropská ekonomika znovu "pokvete". Celý zásah EK má zvýšit cenu povolenky k 15 EUR/t. Zatím ale nebyl schválen. Čeká se na souhlas výboru průmyslu EP, následně samotného EP a nakonec výboru životního prostředí EP někdy v květnu, červnu 2013. Čeká se ale především na vyjádření německé vlády, kde je v této věci zásadní rozpor mezi ministrem žp a ministrem průmyslu. Zásadní odpor k plánu EK zatím vyjádřilo Polsko a Malta. Jejich snaha ale tentokrát díky principu většinového hlasování nemá šanci. Z tohoto důvodu nechali Poláci vypracovat vámi citovanou studii a snaží se na svou stranu získat země CEE. Polsko je totiž z 90% energetiky závislé na uhlív zoufalé situaci. Pokud bude plán EK odsouhlasen polské energetiky a ekonomika utrpí zřejmě tvrdý úder, o který si ovšem díky dlouhodobém zanedbání ekologických investic říkali.
    Mike
    • Re: je to trochu jinak ....
      17.12.2012 10:17

      díky za vyjasnění.
      tk69
      •  
        17.12.2012 14:58

        A jakým způsobem jsou rozdělovány peníze pocházející z aukcí? Já mám za to, že ty prostředky jdou do rozpočtu příslušného státu (právě to se u nás řešilo, k čemu je použijeme my). Pokud ano, tak ten, kdo si odložením aukcí pohorší, budou znečišťovatelé a polepší si státní rozpočet příslušného státu (i polský) - o rok později avšak o to víc, protože povolenky budou dražší. Ta studie mi tak vyznívá jako jako pustý a de facto lživý lobbing uhelných společností.
        had
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university