Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Peake skončila jako ministryně obrany. LIDEM odejdou k 10. lednu z vlády

Peake skončila jako ministryně obrany. LIDEM odejdou k 10. lednu z vlády

20.12.2012 14:37, aktualizováno: 20.12. 18:24
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Premiér Petr Nečas (ODS) navrhl odvolání Karolíny Peake (LIDEM) z pozice ministryně obrany. Prezident ČR Václav Klaus ji následně z postu odvolal. Peake, která v čele resortu teprve před několika dny nahradila Alexandra Vondru (ODS), měla dle prohlášení úřadu vlády zůstat premiérkou. To se ale zřejmě nestane, pro Peake krok znamená faktický konec vládní koalice.

Pro odvolanou ministryni obrany a šéfku strany LIDEM Karolínu Peake tato situace znamená faktický konec vládní koalice. Řekla to České trelevizi před zasedáním předsednictva LIDEM. Za současných podmínek je podle ní spolupráce ve vládě velmi těžko představitelná. Fakt, že se jedná o začátek vládní krize, naznačila ve vysílání ČT24 již první místopředsedkyně strany LIDEM Dagmar Navrátilová, pro ni osobně je Nečasův krok důvodem pro opuštění vlády. Tato slova podpořil i její stranický kolega Viktor Paggio.

Slova potvrdilo rozhodnutí předsednictva LIDEM opustit vládu. Předsedkyně strany LIDEM Peake uvedla, že vyzvala ministry strany, aby k 10. lednu 2013 podali demise na své vládní funkce. Na dotaz následně odpověděla, že očekává odchod do opozice, později ale neodpověděla jednoznačně, zda by strana v případě hlasování o vyslovení nedůvěře vládě takto hlasovala. "Někdo nám zapomněl říci, že na tu holku na obraně má někdo dohlížet. I z naší strany se jedná o ztrátu vzájemné důvěry," uvedla následně Peake, když komentovala dohodu na směně ministerstev mezi ODS a LIDEM.

"Zatím nemáme důvody, proč bychom z koalice odcházeli, koalici se evidentně daří, přijali jsme celou řadu velmi důležitých zákonů, z hlediska přijímaných norem je tato koalice velmi úspěšná," uvedl Petr Gazdík za TOP 09 – STAN. 

"Tato strana (LIDEM) by vládu nikdy nepoložila, protože ví, že by to pro ni bylo možná mediálně zajímavé, ale zcela určitě poslední položení vlády, protože už by nikdy v žádné nebyla," reagoval odvážněji Jaroslav Kubera z ODS.

Nečas v posledních dnech Peake kritizoval za personální změny, které provedla po svém nástupu do čela ministerstva. Peake hned druhý den po svém jmenování odvolala z funkce svého prvního náměstka Vlastimila Picka. Bývalý náčelník generálního štábu vedl tým, který se Švédskem vyjednával podmínky pokračování pronájmu stíhaček Gripen. Ve funkci skončili také šéf sekce vyzbrojování Pavel Bulant a poradce František Šulc.

Peake přitom při svém nástupu na ministerstvo uvedla, že není nakloněna velkým personálním změnám provázejícím výměny ministrů. Následný krok vysvětlila mimo jiné tím, že chce nad ministerstvem obrany civilní kontrolu. "Upřímně doufám, že pochopí důvody mého rozhodnutí a že se dohodneme na jiné formě spolupráce," uvedla tehdy Peake k Pickovu odvolání.

Podle mluvčího obrany Jana Pejška nová ministryně považuje Pickovu funkci prvního náměstka za politickou. "Obsazení této politické funkce bývalým náčelníkem generálního štábu bezprostředně po skončení jeho aktivní služby je v příkrém rozporu s principem civilní kontroly armády tak, jak jej ministryně vnímá," uvedl Pejšek.

Důvodem Bulantova odvolání byla podle Peake nezvládnutá veřejná zakázka na dodávku nových uniforem pro armádu. Zakázku nedávno zrušil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Obrana se proto rozhodla stejnokroje nakoupit přes jednu z agentur NATO.

Bulant i Picek jsou vojáci. Peake chtěla přistoupit „k úplnému zcivilnění takzvané civilní sekce ministerstva“.

Peake také rozhodla o zrušení funkce náměstka pro obranné akvizice, kterou také zastával Bulant. Považuje ji za zbytečnou právě proto, že byl na obraně zřízen vyzbrojovací úřad.

Karolína Peake měla dnes ve čtvrtek schůzku s premiérem Nečasem. Předseda kabinetu si chtěl poslechnout vysvětlení, proč Peake odvolala z funkce prvního náměstka resortu bývalého generála Vlastimila Picka. Když se to minulý týden dozvěděl, pobýval zrovna v Bruselu a nad zprávou byl rozezlen. "Buď jsem byl oklamán já panem premiérem, nebo pan premiér paní ministryní," shrnul následně prezident Klaus s tím, že byl ujištěn, že generál Picek zajistí kontinuitu chodu resortu po odchodu Alexandra Vondry (ODS) z čela resortu.

Premiérovo čtvrteční rozhodnutí zaskočilo koaliční partnery z TOP 09 nebo člena výboru pro obranu Jana Pajera (ODS). "Vůbec netuším, proč to pan premiér udělal. Asi ji dostihlo odvolání generála Picka," zmínil Pajer v ČT. Zaskočený byl i předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. "Přemýšlím, zda byl premiér příčetný, když paní vicepremiérku do funkce jmenoval, a zda byl příčetný, když ji odvolával. V obou případech být příčetný nemohl,“ okomentoval situaci Gazdík, který je připravený sejít se na jednání koaličních lídrů ve formátu K9, pokud je premiér, nebo strana LIDEM svolá. Podle něj je ale na podobné diskuze brzy, informace o odvolání Peake je několik minut stará.

Zda by měla strana LIDEM nadále mít rezort obrany, nechtěl komentovat. Podle něj je odpovědnost na straně premiéra a liberálních demokratů, jak třetí koaliční strana opakuje od chvíle, kdy se o Peake začalo na branném rezortu mluvit.



(Zdroj: čtk, Reuters, ČT, mediafax)


Čtěte více:

Nová ministryně obrany Peake odvolala prvního náměstka Picka, šéfa vyzbrojování a poradce na obraně
13.12.2012 11:26
Nová ministryně obrany Karolína Peake (LIDEM) odvolala z funkce svého ...

Váš názor
  • Mayové to přece tak předpověděli,
    20.12.2012 17:08

    že bude konec, tak co se všichni tak diví...
    Karl von Bahnhof
  • proč
    20.12.2012 16:32

    se Patria pouští do politiky dezinformacemi? Gazdík nepoužil výraz příčetnost. Je to nový pohled na novinářskou etiku? Vašek řekl nečasovi nepodepíšu, dokud Káju nevyhodíš. Kaja to asi věděla předem a nyní hledá cestu, jak si zachovat tvář. Rozumím Káje, nerozumím nečasovi.
    lime
    • kitd
      20.12.2012 17:52

      Tak u zna partrii skoncila i kitdiskuse..i pic ve vlade a mozna i vlada.. Takze rudy prezident senat parlament kraje a kitd..to je fakt mayovka...
      oo7
  •  
    20.12.2012 16:15

    ZAS VIDÍME JEDNU FRAŠKU,BÝT TU CROMWELL TAK BY JISTĚ VYHNAL VEN TU BANDU ŠAŠKŮ ABY SI Z NÁS ZASE PŘÍŠTĚ NEDĚLALI JENOM PSINU.JACÍ HLUPÁCI JSME BYLI,KDYŽ JSME SI JE NAVOLILI ŠAŠKY PRÁZDNÉ JAKO PLEVA AŤ JSOU ZPRAVA NEBO ZLEVA..MIRKA,JIRKU,KAROLÍNU. DŘÍV NEŽ PUJDEM ZAS ZA PLENTU,VYHOĎME JE Z PARLAMENTU,VYKOPŇEME JE PRYČ Z VLÁDY ZARAŽME JIM JEJICH SPÁDY.
    bob
  •  
    20.12.2012 16:01

    je to ale věru psina jak ta fenka karolína vypadla už dneska zčerstva z toho mýho ministerstva§§§§.
    PICEKK
  •  
    20.12.2012 15:30

    Dekuji Karoline za praci pro resort obrany.Byl to nejlepsi sef obrany za posledni tyden.S pozdravem Vaš svazak Peta.
    Vata
  • Názor z Bakalova
    20.12.2012 15:11

    Tak , komu šlápla na kuří oko, Hradnímu dědkovi, nebo nějakému K a m a r á d o v i.
    Homo
    • Re: Názor z Bakalova
      20.12.2012 18:38

      ....ten její peake se údajně ometá kolem omnipolu....možná hrozilo nebezpečí přehození výhybky penězovodu.
      keris
    • Re: Názor z Bakalova
      20.12.2012 17:43

      hradnímu zmetkovi...
      marrtt
Aktuální komentáře
25.04.2024
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.