Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Gross: Připravte se na inflaci

Gross: Připravte se na inflaci

04.01.2013 13:56
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Investoři by se letos měli připravit na znehodnocování měn způsobené rozjetými tiskařskými lisy centrálních bank po celém světě, myslí si spoluzakladatel a jeden z vedoucích manažerů dluhopisového fondu Pimco. Uvolněná měnová politika, která má za cíl stimulovat ekonomickou aktivitu a podpořit ceny aktiv, zejména akcií, podle Grosse povede k zničující inflační vlně.

„Cenou za vytištění šeků v hodnotě šesti bilionů dolarů bude inflace a znehodnocení měn: buď jedné vůči druhé, nebo vůči méně dostupným komoditám jako ropa či zlato,“ napsal hlavní investiční stratég největšího dluhopisového fondu na světě ve svém prvním novoročním dopise akcionářům. Pokračující nákupy dluhopisů ze strany centrálních bank budou mít krom destruktivního efektu na papírové peníze za následek i postupné snižování investičních výnosů.

Za pojistku proti inflačním rizikům vyvolaným tiskařskou mánií centrálních bank v USA i v Evropě Gross považuje zlato, a proto ho jeho fond nedávno přidal do portfolia.

Gross už na konci loňského roku investory upozornil, že kombinovaná návratnost akcií a dluhopisů by letos neměla přesáhnout 5 %. Dále předpověděl, že nezaměstnanost ve Spojených státech se bude držet kolem 7,5 % a výš a že zlato bude zdražovat.

Ve svém nejnovějším dopise se investiční guru odvolává na projev současného šéfa Fedu Bena Bernankeho z roku 2002, v němž Bernanke uvedl, že Spojené státy mohou tisknout neomezené množství dolarů „za prakticky nulové náklady“. Gross tuto tezi odmítá s tím, že nákladem neomezeného tištění bude inflace, která sníží výnosnost dluhopisů s dlouhodobou splatností a v konečném důsledku i rizikových aktiv typu akcií a dluhopisů s vysokým úrokem. Znehodnocení měny poškodí i byznys.

Inflaci Gross přirovnává k „drakovi“ skrytém v „jeskyni“ stimulačních programů. “Nulové úrokové sazby, kvantitativní uvolňování a ´prakticky bezplatné´ vypisování šeků ničí obchodní modely a brání zdravému investičnímu rozhodování, které přináší stále nižší ukazatele ROI a ROE,“ napsal Gross s odvoláním na návratnost investic a vlastního kapitálu.

Gross již dříve varoval, že svět prochází fází cyklického zpomalení a že v rozvinutých zemích budou ekonomiku podvazovat strukturální faktory.“Vyspělé ekonomiky stojí na významné křižovatce. Hledají totiž správné nastavení fiskální a monetární strategie, což jim komplikují velké nerovnováhy v poměru úspor a investic, či rozdělení příjmů ve společnosti. Rozvíjející se ekonomiky na tom nejsou na poli hospodářské politiky o mnoho lépe. Jejich růstové modely založené na exportech se nacházejí pod tlakem příliš vysokých domácích investic, nevyužitých kapacit a zpomalujícího tempa růstu produktivity,“napsal investiční stratég v dopise akcionářům.

„Domnívám se, že Spojené státy se budou pohybovat v prostředí 1-2% růstu a investoři by si na to měli zvyknout,“ prohlásil známý stratég v rozhovoru pro CNBC. Rychlejší expanzi největší ekonomiky světa prý budou bránit brzdy strukturální povahy.

Gross je dlouhodobým zarytým kritikem americké fiskální politiky. „Spojené státy jsou fakticky již vážným recidivistou a narkomanem, jehož návyky sahají za marihuanu či kokain a který si často dělá dobře krystalickým rozpočtovým methamfetaminem,“ nabízí metaforu vývoje americké zadluženosti muž, který ve fondu Pimco Total Return Fund spravuje majetek za víc než 1,9 bilionů dolarů. Fond letos svým klientům vynesl 10,4 %, což je mezi konkurencí nadprůměr.

Americká centrální banka se od prosince roku 2008 pokoušela stimulovat ekonomiku skrze tři kola nákupů dluhopisů v hodnotě přes 2,5 bilionu USD. Za tu dobu zlato zdražilo o 70 %.

(Zdroje: CNBC, Bloomberg)


Váš názor
  •  
    04.01.2013 22:56

    Z inflace strach nemám. Horší bude, až se to tištění peněz vymkne Fedu z rukou. Pak to bude pěkný mazec.
    Zdravý rozum
  • nejsem ekonom
    04.01.2013 14:33

    ale nezměstnanost 7,5% není špatná. Vycházím z předpokladu, že jestli všichni pracují, tak se něco vytváří. Je jedno, kolik papírky mají hodnotu a nebo jestli si koupí někdo druhé nebo třetí auto, sám fakt, že se pracuje je pozitivní. Inflace sama o sobě není tragedií, pokud je jednociferná a všichni pracují. Horší je, když je nezaměstnaných 25-30% a dalších 50% dělá, že dělá a večer spolu sedí v kavárně :-)
    Oliwer
Aktuální komentáře
18.04.2024
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m