Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Obama jmenoval ministrem financí personálního šéfa Bílého domu, odborníka na rozpočet

Obama jmenoval ministrem financí personálního šéfa Bílého domu, odborníka na rozpočet

11.01.2013 8:13
Autor: Redakce, Patria.cz

Americký prezident Barack Obama dnes jmenoval na post ministra financí dosavadního personálního šéfa Bílého domu Jacka Lewa. Nahradí odstupujícího Timothyho Geithnera. Nominaci musí ještě potvrdit Senát, což se pokládá za formalitu. Potvrdily se tak spekulace, které se v médiích opakovaly v minulém týdnu, že Geithner hodlá do konce ledna opustit kabinet Baracka Obamy.

"Jack (Lew) má mojí plnou důvěru," prohlásil podle agentury Reuters Obama při ceremoniálu v Bílém domě.

Lewovým hlavním úkolem bude najít politickou dohodu o úsporách a daních, která by kvůli vysokému americkému zadlužení zabránila drastickým automatickým škrtům. Takzvaný pád z fiskálního útesu je díky poslednímu kompromisu o dva měsíce odložen.

Sedmapadesátiletý Lew se podle místních komentářů bude jako nový ministr financí zcela lišit od těch posledních. Lew je totiž znám spíše jako loajální demokrat a rozpočtový odborník než autorita na finančních trzích s širokými kontakty v obchodním světě. 

Timothy Geithner je již posledním členem původního týmu ekonomických poradců, které si s sebou Barack Obama přivedl do Bílého domu v rámci svého prvního funkčního období. Současný ministr financí USA již podle kuloárních informací zvažoval svůj odchod dříve, v červnu 2011, nakonec prý ale podlehl naléhání Obamy a ve funkci zůstal. Tentokrát však bylo podle týden starých informací dvou agentury Bloomberg vše jinak. Geithner prý již v uplynulých týdnech kromě Obamy informoval i důležité lidi na Wall Street, že v lednu v úřadu skončí a nic si již rozmýšlet nehodlá.

Vládní kabinet by tak přišel o důležitého vyjednavače v klíčové chvíli, kdy je třeba doladit detaily dohody o rozpočtové politice. Na přelomu roku dohodnutá rámcová dohoda republikánů a demokratů tkví především ve zvýšení daní Američanů, jejichž roční příjem přesahuje 400.000 dolarů, či amerických rodin s celkovým ročním příjmem nad 450.000 dolarů, a to z nynějších 35 na 39,6 procenta. Vyšší zdanění nyní dolehne na dvě procenta nejbohatších Američanů.
 
Obama nyní vytváří vládní tým pro svůj druhý mandát, který začne 21. ledna. Již nominoval demokratického senátora Johna Kerryho do funkce příštího ministra zahraničí, který nahradí Hillary Clintonovou. V pondělí Obama navrhl republikána a bývalého senátora Chucka Hagela na funkci ministra obrany a svého protiteroristického poradce Johna Brennana na ředitele Ústřední zpravodajské služby (CIA).

 


Kdo je Jack Lew (57):

- Sedmapadesátiletý Lew je od loňského ledna personálním šéfem Bílého domu. Předtím působil od listopadu 2010 jako šéf rozpočtového oddělení Bílého domu a ještě dříve byl náměstkem ministryně zahraničí Hillary Clintonové. Ve funkci šéfa rozpočtového oddělení Bílého domu působil také v letech 1998 až 2001 za vlády prezidenta Billa Clintona.

- Lew je označován za tichého intelektuála a velkého odborníka i na ty největší záludnosti problematiky státních financí, současně je ale schopným vyjednávačem. Jeho nevýhodou podle odborníků je, že na finančních trzích není přílišnou autoritou s širokými kontakty v obchodním světě. V rozpočtových otázkách má ale plnou důvěru Baracka Obamy.

- Předloni Lew sehrál klíčovou úlohu při jednání s republikány v Kongresu o zvýšení stropu státního dluhu a loni se podílel i na složitých jednáních, která vedla k oddálení takzvaného pádu z fiskálního útesu, který by vedl k automatickým výdajovým škrtům a zvýšení daní, které by mohly americkou ekonomiku uvrhnout do recese. Definitivní řešení tohoto problému je tak jeho hlavním nejbližším úkolem.

- Jacob Joseph "Jack" Lew se narodil 29. srpna 1955 v New Yorku. Jeho otec, právník, přišel do Spojených států s rodiči jako dítě z Polska. Lew studoval několik vysokých škol, mimo jiné práva na Georgetownské univerzitě.

- V politice se začal angažovat jako poradce vlivných demokratických kongresmanů Joea Moakleyho a Tipa O'Neilla. Poté se několik let věnoval advokacii. Podle některých médií již jako dvanáctiletý pomáhal v předvolební kampani Eugena McCarthyho, jehož ohlášená prezidentská kandidatura a jeho kampaň proti válce ve Vietnamu v roce 1968 přispěla k odchodu tehdejšího prezidenta a McCarthyho spolustraníka Lyndona Johnsona z funkce. Senátor totiž rozpoltil svou stranu, a přispěl tak k vítězství republikána Richarda Nixona.

- V roce 1993 nastoupil Lew do administrativy prezidenta Billa Clintona, kde to dotáhl až na ředitele rozpočtového oddělení Bílého domu. Poté, co Clinton v roce 2001 skončil ve funkci prezidenta, odešel Lew na univerzitní půdu a působil také v čele jednoho z hedgeových fondů americké investiční banky Citigroup. Za to byl později kritizován, protože hedgeové fondy se během nedávné krize dostaly pod palbu kritiky za to, že využívají kontroverzních postupů.

- Lew je označován za ortodoxního Žida. Pozornost přitahuje jeho neobvyklý podpis, který připomíná několik "kudrlinek" kreslených dítětem. Podpis ministra financí se objevuje na bankovkách.

- S manželkou Ruth má dceru a syna.


Čtěte více:

Spojené státy nalezly shodu nad rozpočtem a nepadnou z útesu, Chybí podpis Obamy. Dolar ztratil
02.01.2013 8:14
Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu v úterý schválila poměrem h...
Neomezená stimulace? Zastánců uvnitř Fedu ubývá. Geithner prý chystá brzký odchod z vlády
04.01.2013 8:39
Loni oznámená časově a objemově nelimitovaná stimulace možná bude mít ...
Washington Post: Spojeným státům mohou dojít peníze již v polovině února
08.01.2013 18:05
Spojeným státům opět hrozí riziko bankrotu. Pokud se republikánští zák...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data