Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Keď stroje nahradia ľudí

Keď stroje nahradia ľudí

17.01.2013 17:28
Autor: Katarína Obická, Patria Finance SK

Doteraz mali technológie tendenciu uľahčovať ľuďom životy, no budúcnosť môže priniesť aj negatívne dôsledky technického pokroku. Pri pohľade do histórie bola nerovnosť vždy problémom, ktorý robil vrásky na čele politikom, no trh si vždy našiel cestu ako si s ňou poradiť. Riešenie tohto problému tkvie v každom z nás – v schopnosti pracovať, učiť sa a svojou činnosťou vytvárať hodnoty. Za posledné storočie išli dve tretiny príjmov najbohatších národov na platy pracovníkov, kým iba jedna tretina išla na dividendy, kapitálové zisky, úroky, nájom a pod. Tento pomer bol dlhé obdobie relatívne stabilný a tak by sa mohlo zdať, že to bude trvať naveky. No za posledných 10 rokov sa predsa len niečo zmenilo. Podiel pracovnej sily na celkových príjmoch spoločnosti začal klesať a od roku 2000 zaznamenal pokles o takmer 60%.

Ako sa dá vysvetliť takýto posun? Jednou z hypotéz môže byť Čína. Vstup Číny do medzinárodného obchodného systému prakticky zdvojnásobil pracovnú silu dostupnú pre nadnárodné spoločnosti. Keď pracovnej sily pribúda, návratnosť v tejto sfére klesá. S postupným rozvojom Číny sa tento efekt vytratí a jej vlastný kapitálový trh sa výrazne posilní.

Ponúka sa aj ďalšie vysvetlenie. Doteraz každá technologická zmena rozšírila schopnosti ľudí a priniesla bohatstvo do mnohých domácností. Technologický pokrok v oblasti informačných technológií a automatizácie začal dokonca vytláčať ľudskú pracovnú silu. Príkladom môžu byť roboty konštruujúce autá, elektroniku a pod. Ak sa nahradí samotná ľudská práca, čomu sa budú ľudia potom venovať? Určite sa nemusíme báť, že ľudia budú úplne nahradení robotmi, no otázka znie, čo potom budú robiť. Je celkom možné, že podiel pracovnej sily na celosvetovej produkcii statkov bude klesať a naše ekonomiky sa stanú čím ďalej tým viac kapitálovo náročné.

Ako sa bude distribuovať príjem a bohatstvo v dobe robotov? Štandardná odpoveď by bola prerozdeľovať viac bohatstva cez zvýšenie daní. No história ukázala, že tento spôsob nie je efektívny. Na to, aby ľudia mohli využívať svoje schopnosti v maximálnej miere, je potrebné, aby mali pri akejkoľvek produktívnej činnosti čo najmenej zviazané ruky byrokraciou a administratívou. Malo by byť teda jednoduchšie aj pre tých najjednoduchších ľudí vlastniť svoj vlastný kapitál – svoju súkromnú armádu robotov. Alternatívou k príjmu z vlastnej podnikateľskej činnosti by však mohol byť aj príjem z vlastnenia akcií veľkých spoločností. Kým firma by generovala príjmy z činností, ktoré vykonávajú roboty, ľudia by dostávali podiel na zisku vo forme dividend, prípadne kapitálového výnosu.

(Zdroj: The Atlantic)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data