Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Albánie odebrala ČEZu licenci, stanovila správce a dále mluví o blíže neurčených škodách. ČEZ nesouhlasí a zahajuje arbitráž

Albánie odebrala ČEZu licenci, stanovila správce a dále mluví o blíže neurčených škodách. ČEZ nesouhlasí a zahajuje arbitráž

21.01.2013 14:52, aktualizováno: 21.1. 17:23

Aktualizováno

Energetický regulační úřad v Albánii dnes jednomyslně rozhodl o odebrání licence distribuční společnosti CEZ Shpërndarje, která je součástí skupiny ČEZ. Albánský regulátor dnes navíc uvedl, že nadále činí společnost odpovědnou za nespecifikované škody kvůli nedodržení dodávek elektřiny a nedostatečným investicím do přenosové sítě v zemi. ČEZ pochybení odmítá a kroky Albánie považuje za protiprávní. Zahájil proto již první kroky vedoucí k mezinárodní arbitráži.

Spolu s rozhodnutím o odebrání licence určil dnes albánský regulátor také  administrátora, který má pod jeho dohledem převzít správu společnosti, včetně všech rozhodovacích pravomocí a odpovědnosti za chod společnosti, a na kterého se tudíž přenesou práva statutárních orgánů CEZ Shpërndarje. Dosavadní vlastník tím ztrácí veškerá akcionářská práva a nemá jakoukoliv možnost, jak se proti tomuto de facto vyvlastnění bránit, uvedla skupina ČEZ v dnešní zprávě.

"Společnost ČEZ s tímto postupem, kdy o fungování společnosti svévolně rozhoduje pouze regulační orgán, zásadně nesouhlasí a považuje ho za neslučitelný nejen s jakýmikoliv evropskými normami, ale i s albánskými zákony. Bezprostředně proto podá žalobu a uvědomí albánskou vládu o svém záměru zahájit arbitrážní řízení," uvedla dnes po dotazu Patria.cz mluvčí skupiny ČEZ Barbora Půlpánová.

Rozhodnutí je v souladu s očekáváním a nemělo by tak mít na cenu akcie významnější vliv. Investoři také počítají s celkovou ztrátou ve výši cca 5 mld. Kč z nevydařené investice v Albánii, což by cena akcií ČEZ také měla již zohledňovat. Větším problémem pro hodnotu akcií ČEZ podle nás představuje dále trvající propad cen silové elektřiny na regionálních burzách. Roční kontrakt ceny silové elektřiny v Německu se obchoduje poblíž 5etých minim, okolo 42,5 EUR/MWh," zhodnotil dnešní zprávu Tomáš Sýkora, analytik Patria Direct.

ČEZ již na konci listopadu oznámil, že je jeho ztrátová albánská divize na prodej a vyzval případné kupce k projevení zájmu. Nadále se ale snažil s tamní vládou vyřešit spor o dovoz elektřiny a ceny. V listopadu ČEZ kvůli ztrátám zhoršil výhled hospodaření albánské divize a uvedl, že nejpravděpodobnějším výsledkem sporu bude zřejmě jeho odchod z Albánie. 
 
V prosinci albánská vláda ČEZ obvinila, že jí dluží miliardu dolarů na škodách, které v Albánii firma způsobila. Ministerstvo hospodářství, obchodu a energetiky tehdy slíbilo, že podnikne všechny nutné legální kroky, aby zablokovalo proces prodeje CEZ Shpërndarje.

ČEZ tehdy na náš dotaz albánskou vládou zmiňovaný dluh zpochybnil s tím, že zatím nemá informace od albánské strany, z jakých položek by se domnělé nároky měly skládat. “Toto pouze svědčí o tom, že se celý problém v Albánii výrazně politizuje,“ uvedla v prosinci na dotaz Patria.cz Barbora Půlpánová, mluvčí skupiny ČEZ.

Dnešní zpráva albánského regulátora sice již o miliardových závazcích dceřiné společnosti skupiny ČEZ vůči Albánii nehovoří, stále však firmu z nějakých ztrát viní. "Dosud nám nikdo nevysvětlil, z čeho se tato částka skládá, my ji považujeme za nesmyslnou. To dokládá i dnešní vyjádření, kde už figurují pouze blíže neurčené škody," doplnila dnes mluvčí ČEZ na dotaz Patria.cz.

Skupina ČEZ vstoupila do Albánie v roce 2009, když za zhruba 102 milionů eur koupila 76 procent v tamním distributorovi. ČEZ má ale s investicí v Albánii potíže již delší dobu. Tamní firmy často za odběr elektřiny neplatily, a albánský regulátor navíc loni téměř dvojnásobně zvýšil tarify, které distribuční firma CEZ Shpërndarje platí státem vlastněné elektrárenské společnosti. Zároveň ale nepovolil distribuční firmě promítnout zdražení do cen pro odběratele. Následovala série složitých jednání s albánskou vládou, při nichž se zatím nepodařilo najít konsensuální řešení. V listopadu CEZ Shpërndarje odpojila od sítě státní vodárny, aby je přinutila zaplatit dluhy za dodávky elektřiny, které činily 38 milionů eur. Soud v Tiraně ale firmě nakázal, aby vodárny opět připojila.

Samotná očekávaná ztráta licence albánské distribuční společnosti skupiny ČEZ nemusí být podle nedávných slov generálního ředitele Daniela Beneše nakonec až tak špatnou zprávou, protože tím firma ztratí nad Albánii kontrolu a nebude už muset účtovat o dalších budoucích ztrátách. „Auditoři říkají, že pokud máme firmu pod kontrolou, tak to musíme zaúčtovávat a informovat své akcionáře. Paradoxně, čím dříve ztratíme kontrolu, tím je to pro nás lepší,“ vysvětlil Beneš rozhovoru pro Lidové noviny na začátku měsíce. Již tehdy Beneš dodal, že by případné odebrání licence ze strany Albánie spíše zlepšilo pozici skupiny ČEZ pro arbitráž, na kterou se již firma navzdory pokračujícím jednáním s tamními úřady připravuje.

Nezdařená investice v Albánii může Skupině ČEZ podle ratingové agentury Moody's způsobit ztrátu v hodnotě až pěti miliard korun. Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš ale počátkem ledna v médiích uvedl, že celková ztráta bude pravděpodobně nižší. Na pět miliard korun by se podle něj vyšplhala tehdy, kdyby česká společnost v arbitrážním řízení nezískala vůbec žádnou náhradu škody.

(Zdroj: Reuters, Bloomberg, ČEZ, ČTK)


Čtěte více:

Albánie je negativní zprávou pro rating skupiny ČEZ, říká Moody’s a odhaduje odpisy do 5 mld. Kč
26.11.2012 11:14
Skupině ČEZ (676 CZK, 2,15%) hrozí odpis investic v Albánii, konstatuj...
Albánie nechce nechat ČEZ prodat tamní divizi, prý jí dluží miliardu dolarů. ČEZ mluví o politizaci (+komentář)
20.12.2012 8:25
Albánie se „neústupnou opozicí“ hodlá postarat o to, aby skupinou ČEZ ...
Beneš (ČEZ): V Albánii přijdeme o licenci a nejspíš se nevyhneme arbitráži. Ztráta kontroly znamená konec účtování možných ztrát
03.01.2013 8:50
Skupina ČEZ je s Albánii v „období nedohody“ a hrozí jí, že ještě tent...
CEZ Shpërndarje odebereme licenci do konce ledna, potvrdil albánský regulátor
10.01.2013 13:01
Albánské úřady odeberou do konce ledna licenci energetické firmě CEZ S...

Váš názor
  •  
    22.01.2013 11:58

    Není mi jasné proč se ČEZ hrabal do Albánie, kde se jistě dalo čekat, že tam všichni na vše kašlou a že nikdo nebude platit za odebrané služby. Provar zaplatíme všichni v nějaké zkryté části faktury za elektřinu.
    karel777
    • mě to bylo jasný
      22.01.2013 13:08

      hned první den po ohlášení akvizice. Soudruzi rudí podnikatelé potřebovali zvýšit prémie za mimořádný výkon. Takže kromě opčního programu si naflákali ještě plno jiných aktivit a měli tak volnou cestu k tunelování firmy. Možná by k otevření očí stačilo zveřejnit o kolik se zvětšila jejich konta za dobu jejich přítomnosti v Albánii. To bychom se nestačili divit.
      Jesse
    •  
      22.01.2013 12:17

      muzes prejit jinam jeste dnes...zadny problem..
      OPTIMISTA
      • Investice
        22.01.2013 12:51

        je vždy riziko. Proč jsi investoval do ČEZ? Jinde bylo riziko menší?Investice do Albánie byla určitě spojena s rizikem.Bez toho to nejde. Jinak by byl celý obchod o hodně dražší. Chybu udělal menežment ČEZu ne při koupi, ale pak tím, že nepředvídal a včas neřešil tuto situaci. Že se bude Albánský stát chovat tak, jak se chová, mohl z chování v jiných oblastech předvídat a mohl to ošetřit dalšími smlouvami, případně včasným prodejem. To, že to včas neudělal, je neschopností té části vedení ČEZu, která má na starosti zahraniční akvizice. A co na to ministerstvo hospodářství, vláda? Zase mrtvý brouk? Žádná nóta ? Nebo snad nejde o majetky všech daňových poplatníků ČR? Žádná podpora našim podnikatelským subjektům v zahraničí? Jak jsem tady již napsal: USA pane Kubo (ODS) by už měly u Albánských břehů zakotvenou nejspíš letadlovou loď, aby ji bylo hodně ze břehu vidět.
        jarom
        • Re: Investice
          22.01.2013 13:10

          Takové akvizice se nedělají s chybou, ale s jasným důvodem ke ztrátě vs. osobním ziskem. Už těm koninám o špatném podnikatelském odhadu nevěřte...
          Jesse
          •  
            22.01.2013 13:21

            To nevím, i když podle všeho to tak opravdu vypadá. Nechtěl jsem být hned škarohlíd.
            jarom
    •  
      22.01.2013 12:00

      Popřípadě v nějaké skryté části daňového přiznání...
      Bob
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m