Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Obama složil slib i na veřejnosti a zahájil druhé funkční období

Obama složil slib i na veřejnosti a zahájil druhé funkční období

22.01.2013 9:09
Autor: Redakce, Patria.cz

Americký prezident Barack Obama si na veřejnosti zopakoval prezidentský slib, který v soukromí složil už v neděli. Na tradiční inaugurační slavnosti před budovou Kapitolu ve Washingtonu tak symbolicky zahájil své druhé funkční období. V inauguračním projevu pak mluvil o ekonomické nerovnosti, zachování sociálních programů, zrovnoprávnění homosexuálů, modernizaci země, ochraně klimatu či odhodlání řešit mezinárodní spory mírově.

Stejně jako v neděli i dnes Obama složil slib do rukou předsedy Nejvyššího soudu USA Johna Robertse. Zatímco v neděli jej přitom sledovala jen nejbližší rodina a několik hostů, nyní to bylo kolem 600.000 lidí shromážděných před Kongresem a další miliony lidí u televizních obrazovek. Ještě před šéfem Bílého domu složil přísahu viceprezident Joe Biden.

Oběma slibům přihlíželi například bývalí prezidenti James Carter a Bill Clinton s manželkami. Ceremoniálu se naopak nezúčastnil předchozí šéf Bílého domu George Bush, který se po odchodu z úřadu příliš neobjevuje na veřejnosti. Chyběl i jeho otec George Bush starší, kterého sužují zdravotní problémy.

Před ceremoniálem se spekulovalo, co a od kterého módního návrháře bude mít na sobě první dáma Spojených států Michelle Obamová. Kabát a šaty pro ni připravil návrhář Thom Browne.

V inauguračním projevu Obama kladl důraz na to, aby Američané čelili současným výzvám společně stejně jako v minulosti. Mimo jiné také řekl, že Spojené státy potřebují nové myšlenky a nové technologie pro efektivnější vládu, ale třeba i školství či lepší daňové zákony. Důrazně také například vyzval k boji proti změnám klimatu, kterým se ve volební kampani prakticky nevěnoval.

"Budeme reagovat na hrozbu změny klimatu s vědomím, že pokud bychom tak neučinili, zradili bychom naše děti a budoucí generace. Někteří lidé sice stále popírají naprosto převažující mínění vědců, nikdo se ale nevyhne ničivému dopadu zuřivých požárů, ochromujícího sucha a silných bouří," řekl Obama.

Nečekaně přímá byla také jeho podpora hnutí za rovná práva homosexuálů. "Naše cesta neskončí, dokud naši homosexuální bratři a sestry nebudou mít před zákonem stejné postavení jako všichni ostatní," uvedl šéf Bílého domu.

Ve světě podle něj Spojené státy chtějí nadále prosazovat demokracii. Problémy s jinými zeměmi hodlají řešit mírově. "Amerika zůstane kotvou silných spojenectví v každém koutu světa," uvedl. "Nikdo nemá větší zájem na mírovém světě než jeho nejsilnější země," dodal. 


 
Po jeho projevu zpěvačka Kelly Clarksonová zazpívala vlasteneckou píseň America the Beautiful. Republikánskému předsedovi Sněmovny reprezentantů Johnu Boehnerovi, který nikdy nemá daleko k dojetí na veřejnosti, se při ní objevily slzy v očích. Celý obřad zakončila popová diva Beyoncé zpěvem americké hymny.

Mezi pozvanými hosty na tribuně byl i český velvyslanec ve Washingtonu Petr Gandalovič. Spolu s ostatními členy diplomatického sboru seděl poměrně nedaleko prezidenta, blízko senátorů a členů Sněmovny reprezentantů. “Obamův projev se mi líbil. Skutečně v něm vyzdvihnul své politické preference. Nebyl to jenom takový prázdný obecný projev. Určitě se jím budeme zabývat a budeme nějakým způsobem studovat jeho obsah a analyzovat, jaké budou priority v té další Obamově administrativě," řekl ČTK Gandalovič.

Obama se po inauguraci odebral s viceprezidentem Bidenem, rodinnými příslušníky a členy Kongresu a hosty na oběd do budovy Kongresu. Krátce před půl čtvrtou místního času (21:30 SEČ) začal slavnostní inaugurační průvod, v jehož čele jela krokem prezidentská limuzína s prvním párem Spojených států doprovázená pěší ochrankou. Přísná bezpečnostní opatření ale byla na celé trase původu od Kapitolu po Pensylvánské třídě do Bílého domu. Cestu lemovali nadšeně mávající a křičící lidé, kteří na možnost spatřit prezidenta čekali dlouhé hodiny.

Večer se pak prezident nejprve objeví na plese pro příslušníky ozbrojených sil, pak zamíří na hlavní inaugurační ples. Na akci vystoupí hned několik hvězd, například zpěvačka Katy Perryová, zpěváci Smokey Robinson a Usher či Alicia Keysová.

Inaugurace je letos vzhledem k nesnadné situaci amerického rozpočtu i ekonomiky méně okázalá. Náklady na ni na rozdíl od první oslavy Obamova vstupu do úřadu pomohou uhradit soukromí sponzoři, kteří za to získali vstupenky na exkluzivní místa. Nejdražší lístky přišly až na 250.000 dolarů (4,8 milionu korun) pro jednotlivce a na milion dolarů pro firmy.

(Zdroj: čtk, Bloomberg, AP)


Čtěte více:

Obama jmenoval ministrem financí personálního šéfa Bílého domu, odborníka na rozpočet
11.01.2013 8:13
Americký prezident Barack Obama dnes jmenoval na post ministra financí...
Bernanke i Obama vyzvali Kongres ke zvýšení úvěrového limitu USA. Mírnější nákupy dluhopisů možné
15.01.2013 8:16
Šéf amerického Fedu Ben Bernanke vyzval americké zákonodárce, aby zvýš...
Obama postrčil Kongres k větší regulaci střelných zbraní, sám zavedl 23 nových opatření
17.01.2013 9:27
Barack Obama dnes v noci vyzval americký Kongres k větší regulaci stře...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data