Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Cena povolenek padá až o 40 % po zamítnutí opravy trhu průmyslovým výborem EP. Blíží se konec obchodu s emisemi?

Cena povolenek padá až o 40 % po zamítnutí opravy trhu průmyslovým výborem EP. Blíží se konec obchodu s emisemi?

24.01.2013 14:21, aktualizováno: 24.1. 15:56

Aktualizováno

Až na nové historické dno se dnes propadla cena emisních povolenek EU a donutila k dalšímu poklesu i elektřinu a akcie skupiny ČEZ. Trh, o kterém odborníci mluví jako o zkrachovalém, tak reaguje na zamítavý postoj průmyslového výboru Evropského parlamentu k slibované reformě.

Průmyslový výbor Evropského parlamentu dnes vydal zamítavé stanovisko vůči návrhu Evropské komise snížit převis nabídky na trhu s emisemi oddálením prodejů části povolenek. Při hlasování zákonodárců zastupujících průmyslová odvětví získal klíčový návrh podporu pouze 18 hlasů, zatímco 42 europoslanců bylo proti.

Rozhodnutí nemá samo o sobě povinný charakter, nicméně doporučení průmyslového výboru svou váhu v Evropském parlamentu rozhodně má. Ceny emisních povolenek proto po odmítavém stanovisku výboru vůči zákonu reformujícím fungování trhu padají. Kontrakty umožňující emisi jedné tuny CO2 k prosinci letošního roku dnes po oznámení výsledku hlasování propadly až o 40 procent na nové dno 2,81 eura, což je nové historické minimum. Následně přišla korekce pohybu na současné úrovně okolo 4,3 EUR/t.
 
Vývoj ceny emisních povolenek za posledních 5 let

povolenky

zdroj: Bloomberg

Po dnešním nezávazném doporučení průmyslového výboru Evropského parlamentu bude důležité sledovat rozhodnutí výboru pro životní prostředí, který v parlamentu vede přípravu nové legislativy pro obchodování s emisemi. Výsledek jednání výboru by měl být znám v průběhu příštího měsíce. Další jednání celého Evropského parlamentu potom proběhne letos v březnu.

Bezcenné povolenky?

Evropská komise již dlouhé roky hledá způsob, jak stabilizovat trh s emisními povolenkami CO2, o kterém stále více lidé z oboru hovoří jako o zkrachovalém a přežitém experimentu. V rámci nové energetické legislativy si chce vyhradit právo v rámci stabilizace cen na trhu část emisních povolenek z obchodování stáhnout, „pokud to bude potřeba“.

Evropský parlament již před více než rokem signalizoval podporu dočasnému zablokování části emisních povolenek obchodovaných v rámci Evropského obchodního systému s emisemi ETS. Zpomalování ekonomického růstu evropských zemí, a nakonec i pád eurozóny do recese v druhém pololetí 2012, vzaly zastáncům rázné změny fungování evropského trhu s emisemi ostruhy.

Joachim Pfeiffer zastupující německou vládní stranu CDU Angely Merkelové se například dnes nechal slyšet, že plán Evropské komise na omezení převisu nabídky emisních povolenek odkladem aukcí je „absurdní“ a poškodí německý průmysl skrze vyšší náklady.

Systém ETS od svého vzniku v roce 2005 zahrnul přes 12 tisíc energetických a průmyslových podniků v Evropě a loni se snažil expandovat a zahrnout i provoz leteckých společností. Emisní povolenky Evropské unie od svého cenového vrcholu v dubnu 2006 kvůli převisu nabídky ztratily již 91 procent hodnoty a někteří varují, že bez rychlého zásahu bude ještě hůř.

Plán Evropské komise počítá s odsunem prodeje až 900 milionů povolenek platných do roku 2020 a věří, že to oživí jejich ceny a zefektivní fungování celého projektu. Analytici UBS ale tento týden napsali, že strategie EK na omezení nabídky emisních povolenek skrze odklad jejich aukcí pravděpodobně nedostane od národních vlád zelenou, což může vést ke kolapsu celého trhu. „Se současnými pravidly nebude projekt ETS do roku 2045 fungovat, takže emisní povolenky CO2 budou bezcenné.

Nejistotou budoucnost obchodování s emisemi v Evropě podtrhuje i dnešní reakce trhu. „Je tu cítit opravdová panika. Obchodníci s povolenkami pro emise oxidu uhličitého se obávají, že celý regionální trh s emisemi nemusí přežít rok 2020,“ řekl po dnešním 40% propadu ceny emisních povolenek Daniel Rossetto, výkonný ředitel společností Climate Mundial se sídlem v Londýně.

Emisní povolenky a ČEZ

Cena emisních povolenek je důležitým determinantem ceny elektřiny, která v posledních měsících vytrvale klesá. Kontrakt na elektřinu s dodáním v roce 2014 dnes na německé energetické burze klesá o další procento až na 41,30 EUR/MWh, což je nové letošní dno.

Česká republika je jednou ze zemí, která získala výjimku opravňující ji k bezplatné distribuci části emisních povolenek ještě v období 2013 až 2020. Pro energetickou skupinu ČEZ proto klesající ceny povolenek znamená také klesající konkurenční výhodu proti západním energetikám, které si musejí povolenky odpovídající jejich emisím nakupovat na trhu.

ČR rozdělí mezi lety 2013 až 2020 třetinu potřebných emisních povolenek „zdarma“. Dle půl roku starých odhadů se očekává se, že ČEZ v tomto období obdrží 75,2 mil. volných povolenek, výměnou za investice do modernizací a čistých technologií.

Akcie skupiny ČEZ dnes padají přes 3 procenta až na 621 Kč, tedy na nejnižší úrovně od 10. prosince 2012 a poblíž minim z druhé poloviny roku 2008. "Klesající ceny emisních povolenek přímo ovlivňují ceny elektřiny na německém trhu, které se tak také dostávají na nová dna. Tlak na prodej akcií společnosti ČEZ může proto podle nás krátkodobě přetrvávat," komenentoval dnešní dění na trzích Tomáš Sýkora, analytik Patria Direct.

Vývoj akcií skupiny ČEZ za posledních 5 let

ČEZ 5Y

„S CO2 povolenkami se stále obchoduje, ale jejich aktuální cena nemotivuje k žádnému snižování emisí CO2, ba právě naopak,“ posteskl si nad stavem evropského trhu s emisemi již v červnu loňského roku Alan Svoboda, obchodní ředitel skupiny ČEZ, v rozhovoru pro Patria.cz. Téma emisních povolenek podle něho úzce souvisí s přímou podporou obnovitelných zdrojů energie (OZE). „Systémy se navzájem kanibalizují a nyní jsme svědky toho, jak pokles cen povolenek v přímém důsledku způsobuje opětovné zvyšování emisí CO2, místo aby vedlo k odstavování starých neefektivních zdrojů a k náhradě novými nízkoemisními zdroji,“ dodal Svoboda s tím, že je podle něho jasné, že je potřeba příděl povolenek do další periody nastavit tak, aby se znovu nastartovala jeho klíčová funkce v alokaci výroby elektřiny tím způsobem, který nejméně zatěžuje životní prostředí emisemi CO2.

(Zdroj: Bloomberg, ETS, EK, UBS)


Čtěte více:

EK: Česká republika může dál bezplatně přidělovat povolenky na CO2 zdarma. Zda ano, je v rukou vlády
19.12.2012 13:15
Evropská komise dnes schválila plán ČR přidělovat po určité přechodné ...
Od ledna se budou emisní povolenky dražit, státu přitečou desítky miliard korun
27.12.2012 9:45
Desítky miliard korun by státu měly vynést dražby takzvaných emisních...

Váš názor
  •  
    24.01.2013 16:00

    Proc by to Patria delala?Potrebuje srazit cenu CEZ dolu ne?
    Smata
  • flash ???
    24.01.2013 14:45

    seriozní informace od webu vydaná jako je patria.cz vydaná v čase 14:21 by měla znít takto: FLASH: povolenka spadla z včerejší závěrečné ceny 4,64 EUR/t po nezávazném hlasování výboru EP na krátký okamžik až na 2,81 EUR/t. Nicméně následoval rychlý návrat nad 4 EUR/t. Nyní se obchoduje na kotacích 4,32/4,34 Proč není zájem společnosti Patria informovat seriózně?
    Mike
    • Re: flash ???
      24.01.2013 15:15

      to vazne? heh tak to by si mal redaktor/redakcia spytovat svedomie. ale tak zamer aby som si precital clanok im vysiel. pad o 40% ma zaujal a clanok si precital :)
      rastompk
Aktuální komentáře
16.04.2024
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů
13:52Přesvědčivé výsledky Goldman Sachs (+4 %) posílají akcie vzhůru
12:49Než otevře Wall Street: Astera Labs, Reddit, Salesforce  
12:05Začátek týdne na trzích vylepšuje pokles strachu z války  
11:57Průmyslová výroba v EU se v únoru zvýšila o 0,7 procenta, meziročně však klesla
11:12I po 30% rally jsou evropské automobilky stále levnější, než kdy dřív
11:09ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m