Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
278 bank v lednu ECB předčasně splatí 137 mld. eur z LTRO. Draghi vidí lepší finanční trh i ekonomiku, euro nejvýše za 11 měsíců

278 bank v lednu ECB předčasně splatí 137 mld. eur z LTRO. Draghi vidí lepší finanční trh i ekonomiku, euro nejvýše za 11 měsíců

25.01.2013 12:10, aktualizováno: 25.1. 14:24
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Evropská centrální banka dnes poskytla první indikaci toho, kolik bank a v jakém objemu hodlá předčasně splatit levnou tříletou likviditu, kterou získaly v rámci LTRO tendrů na přelomu let 2011 a 2012. Uvedla, že k datu 30. ledna 2013 celkem 278 bank předčasně splatí celkem 137,2 mld. eur z poskytnuté likvidity v celkovém objemu překračujícím bilion eur. Euro se po zprávě ECB posouvá na 11měsíční maxima 1,3469 USD/EUR proti americkému dolaru.

Tržním konsensem před oznámením ECB bylo 84 miliard eur, v nadcházejících týdnech pak celkem zhruba 150 miliard eur z v prvním kole LTRO tendrů uvolněných 489 miliard eur. Ve druhém kole LTRO tendrů ECB v únoru loňského roku půjčila celkem 529 miliard eur. Odhadem pro předčasné splacení byl před oznámením ECB objem 138 mld. EUR. ECB uvolnila na trh tříletou neomezenou likviditu v rámci LTRO tendrů nejprve v prosinci roku 2011, následně ještě v únoru roku 2012. Právě LTRO měly lví podíl na zklidnění situace, mimo jiné v době odpisu řeckého dluhu, na finančních trzích celkově a mezibankovních trhu zvláště.

Cílem LTRO tendrů na dodávku likvidity bylo zlomit nedůvěru mezi bankami navzájem, „credit crunch“ v situaci po rozpuku evropské dluhové krize. Banky mají možnost tříletou likviditu splatit předčasně po roce plně či z části. Dnešní data jsou proto chápána jako signál o zdraví a vybavenosti banka likviditou a kapitálem.

Již včera španělské banky, které jsou z pohledu obav o zdraví nejsledovanější, oznámily předčasné splacení LTRO zdrojů v rozsahu 1,5 mld. eur z celkových 24 mld. eur v případě Banco Sabadell a 15 % z celkových 9,5 mld. eur u banky Bankinter. Britská Lloyds Banking Group chce splatit zhruba 75 % z 13,5 mld. eur zdrojů, které si půjčila, v únoru tohoto roku. Předčasné splacení oznámily předem i Commerzbank a Societe Generale.

Belgická bankovní skupina KBC před oznámením ECB uvedla, že splatí 8,3 mld. eur, přijatých v rámci LTRO tendru, zpět ECB v průběhu prvního čtvrtletí roku 2013. „Při významném zlepšení přístupu ke zdrojům na mezibankovním trhu a velmi solidní úrovni likvidity v rámci KBC jsme se rozhodli splatit,“ uvedl finanční ředitel Luc Popelier. Dodal, že KBC si celou čtvrtinu výpůjčních potřeb pro letošek pokryla v prvním třech týdnech roku. KBC si nejprve vzala od ECB 3,5 miliardy EUR v prvním kole LTRO tendrů v prosinci 2011, následně přijala dalších 5,4 mld. EUR ke „zlepšení splatnostní struktury zdrojů“. Mluvčí KBC Huybrechrová uvedla, že zbytek půjčených prostředků (tedy cca 0,6 mld. EUR) zatím zůstává z jedné z entit skupiny KBC, kterou nejmenovala.

ECB bude ode dneška vydávat přehled splátek LTRO likvidity pravidelně v týdenních intervalech. Přístup k likviditě zůstává bankám otevřen proti vhodnému kolaterálu na týden, měsíc či tři měsíce. Podle části ekonomů to snižuje význam předčasného splacení dlouhodobé likvidity. „Pokud banka později zjistí, že vrátila zdroje příliš brzy v příliš velkém objemu a měla by čelit problémům s likviditou, její neomezené dodávky od ECB jsou stále přístupné,“ uvedl Jörg Krämer, hlavní ekonom Commerzbank ve Frankfurtu. „LTRO jsou pouze jedník dílkem z celého puzzle,“ přirovnal.

Část ekonomů a analytiků upozorňuje, že jestliže spuštění LTRO odebralo stigma z těch bank, které měly či mohly mít potíže s likviditou, nyní naopak stigma a otazníky nad hospodařením a zdravím mohou dopadnou na ty z bank, které se k možnosti předčasného splacení nepřipojí. Obávají se, že se evropský mezibankovní trh znovu rozdělí na „ty silnější“ a „ty horší“. "Musíme počkat na data, která ukáží, co se stane s tříměsíční likviditou. Teprve poté nám to číslo skutečně něco napoví," uvedl Jürgen Michels, hlavní ekonom Citigroup pro eurozónu.

Guvernér Evropské centrální banky Mario Draghi dnes na ekonomickém fóru v Davosu uvedl, že začátek tohoto roku ukazuje na další zlepšení finančních podmínek i růst ekonomické aktivity. „Ekonomika se stabilizuje, byť na velmi nízkých úrovních a oživení očekáváme ve druhé polovině roku,“ uvedl Draghi. Ocenil strukturální reformy evropských vlád a rok 2012 označil za rok „restartu“ eura. „Běžné účty ekonomik se obracejí do plusu, fiskální pozice vlád jsou celkově lepší,“ poznamenal Draghi.  Člen řídícího výboru ECB Ewald Nowotny dnešní číslo označil za "pozitivní signál".

Draghi ale mírnil komentáře, které by mohly naznačovat, že situace už je blízko normálu. Ekonomika jako celek se podle něj stále potýká s vážnými problémy. "Je to situace, kdy máte pozitivní nákazu na finančních trzích a u finančních ukazatelů. My ale nemáme žádné poznatky, že by se tyto faktory promítaly do reálné ekonomiky," upozornil šéf ECB.

Loni v červenci ECB učinila další zásadní krok ke zklidnění situace na trzích vyhlášením operací na volném trhu (OMT). Na ty zatím mimo slovní úroveň intervencí v zásadě nedošlo. „Jury je stále připravena, zatím jsme nepozorovali ten správný moment, pokud jde o reálnou ekonomiku,“ uvedl v Davosu Draghi.


(Zdroj: ECB, Bloomberg, CNBC, Reuters, FT, NYT)


Čtěte více:

523 bank dostalo 3leté úvěry ECB za bezmála 500 miliard eur. Dodala i dolary. Euro po růstu padá
21.12.2011 11:47
S robustní poptávkou se střetla dnešní první aukce Evropské centrální ...
O tříleté úvěry zažádalo v druhé vlně LTRO 800 bank, ECB jim půjčí 530 miliard eur
29.02.2012 11:37
Objem tříletých úvěrů, které si dnes komerční banky vyžádaly od Evrops...
Draghi: Finanční systém má sloužit ekonomice, ne naopak. ECB zabrala, teď musejí vlády a banky
13.03.2012 16:23
Ekonomika eurozóny se nyní zřejmě stabilizovala a problémem není v tut...

Váš názor
  • SNS Reaal - banka a pojišťovna
    01.02.2013 13:25

    dnes byla zcela převzata státem, řekl nizozemský ministr financí J.D. - akcionáři přijdou o většinu, ne-li o všechen majetek - střadatelé mají 100 000 EUR chráněných. Banka byla zisková, ale její kapitál klesal. J.D. dospěl jsem k závěru, že znárodnění je nevyhnutelné.
    Pound
  •  
    28.01.2013 9:13

    a čemu se divíš?? u nás je národní tradicí hypotéky a dluhy nesplácet. Navíc jsou jisté zkušenosti ze světa (Kde to jen bylo??) a jisté výpočtové postupy, které říkají, s jakým příjmem jsi schopen splatit konkrétní půjčku. V našich poměrně konzervativních (zaplať bůh) bankách neseděj magoři, který budou žebrákům rozdávat hypotéky na potkání. Díky tomu se taky držej ceny nemovitostí relativně vysoko a to zase drží hodnotu zástav proti již poskytnutým hypotékám. A teď si to otoč: jakmile bys roztočil hypotéky, baráky klesnou na ceně, zástavy pudou do riti, banky budou muset navyšovat rezervy, klesne jim kapitál, akcie pudou dolu a máš tu americkej model jak z partesu - to už sme zažili a poměrně nedávno!!
    marrtt
  •  
    28.01.2013 9:03

    Banky téměř neposkytují uvěry. Kdo má peníze raději si to zaplatí v hotovosti , hypo na byty se neberou. Lidi hypo nedostanou . Dnešní hypo jsou hlavně refinancování a rozvody. Peníze jsou v Čechách velmi drahé.
    Jezdec.
  •  
    25.01.2013 15:00

    Lži a lži a zase lži
    xxx
    •  
      25.01.2013 15:30

      prostě makarón :-))
      Jesse
      • to Jesse
        28.01.2013 8:36

        hele, nech makaróna dejchat, kdyby neudělal, to co udělal, už sis moh eurama tapetovat na záchodě. Jestli si to dobře čet, tak nevykřikuje, ža jsme v cíli, ale velmi opatrně naznačuje, že sice tušíme, kam jít, ale cesta bude dlouhá a do kopce. Jeho kroky zatim měly smysl a a efektivitu, předevšim na jihoevropskejch dluhopisech, kde to bylo hodně infekční. Tohle je mikrochirurgie, musí řešit nekonzistentní guláš v Evropským kočkopsím cirkuse, kde má každej svý parciální zájmy - Evropa neni Amerika s centrální vládou. Nemám rád, když se hubou mlátí do každýho, jen aby se člověk zviditelnil.
        marrtt
        • Re: to Jesse
          01.02.2013 12:51

          jenže při té mikrochirurgii nesmí porušovat základní pravidla ECB což se děje a stabilizace za cenu odložení řešen9? sorry ale když už tak to mělo být hned a rychlé ne se ještě při tom bokem napakovat a pak to odskáče více lidí....... jinak na eur/usd jde krásně vidět kde dané prostředky banky berou, měny padají a euro roste, protože banky potřebují E na splacení a netahají to z cash či prostředků jež mají u vlastních klientů, ale jež měly v zahraničních aktivech, euro se sami banky bály držet. Takže kde může být budoucnost něčeho, když samotné evropské banky danou měnu raději nemají jako vlastní aktivum.
          chicko
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data