Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Koruna po slovech Singera prudce sílí. Ekonomika letos dle ČNB klesne

Koruna po slovech Singera prudce sílí. Ekonomika letos dle ČNB klesne

06.02.2013 13:00, aktualizováno: 6.2. 18:31
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Bankovní rada ČNB se na svém dnešním jednání rozhodla ponechat základní úrokovou  sazbu 2T repo na úrovni 0,05 procenta. Analytiky ponechání sazeb na historickém i technickém dně, kde jsou od listopadového jednání ČNB, nepřekvapila. "Rozhodnutí bylo jednomyslné," řekl na tiskové konferenci guvernér Miroslav Singer. Dnešního měnového zasedání bankovní rady se zúčastnilo všech sedm členů.

Nové zásadní informace a postoje ale padly na následné tiskové konferenci. Guvernér ČNB Miroslav Singer uvedl, že vývoj na koruně již část chtěného měnového uvolnění odvedl a došlo ke změkčení měnových podmínek. "Trh se snaží číst, co centrální banka sděluje. Potřeba dalšího měnového uvolnění se jeví méně bezprostřední," uvedl mimo jiné Singer.


Nová prognóza ČNB: Místo růstu letos pokles

Výrazně negativně pohnul nový výhled ČNB s očekáváním pro tuzemskou ekonomiku. Zatímco původní prognóza počítala s růstem tuzemské ekonomiky letos o 0,2 procenta, nový výhled pracuje s 0,3% poklesem. Na -1,0 % z dosavadních -0,9 % byla revidována očekávání pro vývoj tuzemské ekonomiky za celý rok 2012. Rychleji má tuzemský HDP akcelerovat v roce 2014: nově na 2,1% tempo místo dosud očekávaných 1,9 %.

Rizika prognózy jsou podle Singera vyrovnaná. "Shodli jsme se, že (rizika) jsou pocitově nižší na obě strany. Možnost největších šoků se zdá být utlumena," uvedl. Nejistota podle něj panuje okolo rozsahu a dopadů rozpočtové konsolidace a chování domácností v oblasti spotřeby a úspor. 

Ministerstvo financí minulý týden ve své nové makroekonomické prognóze rovněž zhoršilo odhad vývoje ekonomiky v letošním roce. Hrubý domácí produkt by měl letos růst jen mírně o 0,1 procenta, ještě v říjnu úřad počítal s růstem o 0,7 procenta. Následně v roce 2014 by mělo nastat ekonomické oživení a ekonomika by měla stoupnout o 1,4 procenta.

Nová kvartální prognóza ČNB přinesla změny také v dalších důležitých parametrech. Celková inflace se bude podle ČNB i přes významné dopady daňových změn pohybovat poblíž dvouprocentního inflačního cíle. Po odeznění vlivu zvýšení sazeb DPH o procentní bod se na počátku roku 2014 mírně sníží pod cíl. Konkrétní odhad pro celkovou inflaci v prvním čtvrtletí roku 2014 ČNB dnes revidovala z 1,6 procenta na 1,7 procenta a stejnou míru inflace čeká i o kvartál později (2Q14). S prognózou je konzistentní mírný pokles tržních úrokových sazeb a jejich následný růst až od poloviny roku 2014. 

Kurz koruny bude podle centrální banky z aktuální úrovně velmi mírně posilovat. Průměrný kurz koruny letos ČNB očekává na 25,30 CZK/EUR a příští rok jeho posílení na 25,00 CZK/EUR. Proti minulé prognóze počítající s letošním průměrným kurzem 25,1 CZK/EUR a oslabením na průměrných 25,2 CZK/EUR v roce 2014.


Koruna reaguje na informace z ČNB výrazným posílením, hrozba intervencí se snížila

Před jednáním ČNB koruna oslabila až na 25,77, k čemuž dopomohla i horší čísla z domácí ekonomiky. Na rozhodnutí o sazbách nereagovala, jejich ponechání beze změny nemohlo nikoho překvapit. Informace z tiskové konference však koruně přinášejí výrazné posílení - její kurz k euru se posouvá pod hladinu 25,40 až na 25,34. Důležitá byla poznámka guvernéra Singera, že potřeba dalšího uvolnění měnové politiky už možná není tak urgentní, ačkoli stále existuje, a že měnová politika je uvolněná díky oslabení koruny. Nová prognóza stále předpokládá volnější politiku, ale je blíže hranici, kdy nemusí být potřeba, uvádí banka.

"Konference po jednání bankovní rady tak nepřinesla slovní intervenci proti domácí měně a naopak naznačila, že riziko přímého zásahu na trhu klesá. Respektive, při kurzu měny na současné úrovni nemá centrální banka silnou potřebu tlačit kurz dál vzhůru. Relativně bezpečný prostor by měl být nad 25,50, krátkodobě ale trh může zkoušet nižší hodnoty, dokud se ČNB opět neozve," uvedl analytik Patria Online Tomáš Vlk. 


Intradenní vývoj kurzu CZK/EUR (online):


Nepříznivá jsou dnes příchozí makrodata z tuzemské ekonomiky. Propad průmyslu v prosinci, ač ovlivněn kalendářem co do nižšího počtu pracovních dní, byl výraznější, než se čekalo. Výrazně propadla také stavební výroba. Přebytek obchodní bilance se výrazněji smrskl vlivem slabšího vývozu. „Tyto informace podpořily spekulace na agresivnější rétoriku proti koruně na dnešním jednání centrální banky,“ uvedl analytik Patria Online Tomáš Vlk.

Vedle České národní banky snížení sazeb dnes nepřekvapila centrální banka polská. Ta snížila základní úrokovou sazbu v souladu s očekáváním na 3,75 % z 4,00 %.


 

Základní měnověpolitické sazby ČNB:

Diskontní sazba: měnověpolitická úroková sazba, která zpravidla představuje dolní mez pro pohyb krátkodobých úrokových sazeb na peněžním trhu. ČNB ji využívá k úročení přebytečné likvidity, kterou banky u ČNB uloží přes noc v rámci tzv. depozitní facility.

Lombardní sazba: měnověpolitická úroková sazba, která představuje horní mez pro pohyb krátkodobých úrokových sazeb na peněžním trhu. ČNB ji využívá k úročení likvidity, kterou poskytne přes noc bankám v rámci tzv. zápůjční facility.

Repo sazba: základní měnověpolitická úroková sazba ČNB, kterou je úročena nadbytečná likvidita komerčních bank stahovaná ČNB prostřednictvím tzv. dvoutýdenních repo tendrů.


Čtěte více:

Zahraniční obchod v prosinci: Minus na obou stranách bilance
06.02.2013 10:21
Poprvé v loňském roce se v prosinci saldo obchodní bilance meziročně z...
Propad stavební výroby v prosinci nabral na tempu, za celý rok sektor klesl o 6,5 procenta
06.02.2013 9:22
Stavební výroba v prosinci zvýraznila propad. Meziročně se snížila o 1...
Průmyslová výroba v prosinci: Hluboko pod bodem mrazu
06.02.2013 9:39
Průmysl zaznamenal na konci roku výrazný propad. Výroba se meziročně s...
Korunu před ČNB oslabují domácí data, euro po zotavení opět klesá
06.02.2013 10:57
Česká měna začala dnešní obchodování oslabením po zveřejnění nových č...
ČNB: Sazby na nule a slovní kontraintervence - komentář Patrie
06.02.2013 17:13
Bankovní rada ČNB podle očekávání ponechala klíčovou repo sazbu na „te...

Váš názor
  • bože
    06.02.2013 18:32

    naše centralní banka je plná poserů,svět tiskne a mi jen čumíme a koruna posiluje,to bude nezaměstnanost na 15 do roka
    prorok
  • ČNB
    06.02.2013 18:04

    Nevadí mi ani tak samotné rozhodnutí (s tím souhlasím), ale spíše způsob, jakým ČNB zaujímá své postoje. Dle mého názoru je pro investory ČNB absolutně nečitelná. Jednu dobu hlásá, že je připravena k měnovým intervencím a pár týdnů na to potom, že takového zásahu není vůbec třeba, a to i když koruna v poslední době POSILOVALA!!! Nemohu se ubránit dojmu, že tam pánové místo toho, aby pracovali, berou drogy. K tomu, aby naše ekonomika upadla do dlouholeté deprese, chybí opravdu už jen nečitelnost fiskální a měnové politiky, o což se pánové v ČNB nejspíš snaží...
    Nyk Lísn
    • Re: ČNB
      07.02.2013 12:28

      To chce klid, pan Singer zase mlátil v ústech prázdnou slámu,ale opačným směrem. Trhy si to přeberou a koruna se vrátí na úroveň, kde byla před jeho nesmyslným a rozporuplným projevem.
      Bill
      •  
        07.02.2013 12:44

        Opravdu si myslíš , že tam kde byla koruna před projevem, byla realita a ne jen naspekulovaná bublina před intervencemi ČNB, která ted praská.
        Nero
  •  
    06.02.2013 17:50

    Hlava mi dnešní ČNB nebere, ale jejich vyjádření mne nutí otevřít nové pozice na posílení CZK. Takže jsem prodal 1 lot USDCZK za 18.744 a jeden lot EURCZK za 25.364
    Nero
  •  
    06.02.2013 16:26

    no a k čemu kromě pobavení tu cnb vlastně máme, inflaci stejně jako ostaní cent.banky fixlují, dohled nad bankami, když 95% z nich mám zahran.majitele taky nic no a korunou si dělají z lidí pr..el :o) tak možná v rámci usporných opatření zrušit ? :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
  • To jsou tak natvrdlí?
    06.02.2013 16:16

    Proč nezačnou tisknout koruny? I tak jich je v oběhu strašně málo !! Snad jim to musí někdo povolit? Kde je pak nezávislost naší ČNB ??? Reálná ekonomika potřebuje nakrmit a ne se proškrtat do bídy. Oni to snad dělají schválně. EU, USA, Japonsko... všichni tisknou jak o závod. S takovou bude koruna brzo nejsilnější měna:-))) Ne proto, že je kolektiv soustruhů kolem Singra samej odborník, ale protože bude peněz málo.
    Jesse
    • Re: To jsou tak natvrdlí?
      06.02.2013 16:43

      Protože jim to hradní pán nedovolí!!!
      Skalar
    • Re: To jsou tak natvrdlí?
      06.02.2013 16:24

      No jak viš, že netisknou???
      Medium2
  • Optimisti
    06.02.2013 15:52

    To jsou fakt ještě optimistické odhady. Oni prostě než aby uznali, že ty jejich hocuspocusy nezabírají... Prostě když to nejde kladivem, půjdem na to ještě větším kladivem a jednou to vyjde a když ne, do voleb to doklepem! :-)
    sgt.Mike
  • pane Singer a jakou pohádku
    06.02.2013 15:40

    zase za měsíc ? :-) eeeeeeh za 3 mega ročně dobrý :-) kdyby tam seděl kačer Donald vyšlo by to na stejno :-)))) propad v prodeji aut prosinec XX v lednu jen 7 procent jo jo lid určitě vytahmnou prachy z bank :-) to by tam nějaký mušeeeeeeeli mejt :-) nebo bejt ale spíš blejt velebnosti :-)
    martík
  •  
    06.02.2013 15:38

    Tak přemýšlím, jestli by nám nebylo s ECB líp. Pánové z ČNB se k měně chovají jako ke kusu hadru, dělají si z ní trhací kalendář a v podstatě nedosáhli vůbec ničeho.
    Koudak
    •  
      06.02.2013 15:55

      Myslím si, že ČNB v minulém roce zbytečně "vystřílela munici" ve snaze eliminovat Kalouskovo udušení ekonomiky ve fiskální oblasti. Teď se zdá, že ČNB prozřela, ale na další pokračování v eliminaci Kalouskových kroků již nemá. Výsledkem je, že se posunujeme spíše k Řecku, než opačným směrem a naše ekonomika nezachytí očekávané oživení ve druhé polovině tohoto roku. Mám obavu, že než se ekonomika země zotaví z vlády Kalouska, bude tady další globální krize.
      hak
      •  
        06.02.2013 16:16

        Jenže byly doby, kdy jsme mohli spoléhat aspoň na to, že pokud stojí vláda ekonomicky za houby, tak je tady ČNB, která ví, co má dělat. Ovšem podle dnešního výsledku jsme přišli i o ni. Máte pravdu Greek way. Osobně bych na Singera nejradši poslal cifršpiony, aby zjistili, kolik a kde měl ten chlap nashortováno a kolika lidem řekl, "co mají dělat".
        Koudak
  •  
    06.02.2013 15:30

    %
    Mike -Green D. is killing Europe
  •  
    06.02.2013 14:05

    nooo, dobrej exot.... Tohle opravdu mezi námi běhá?
    many
    •  
      06.02.2013 14:52

      mno dobrej názor říkat si many a misto mozku mít z piva kostku až bude v létě benál za 45-50 kč za litr vzpomeneš na mě :-) šamšulo :-)))))
      martík
      •  
        06.02.2013 15:29

        vliv kurzu je na cenu menší než si myslíš, 70 ceny dělají daně :o)
        Mike -Green D. is killing Europe
        •  
          06.02.2013 15:35

          vliv na cenu mají hlavně marže .-) a obchodnik si je nasadí dle kurzu a burzy v Roterdamu když se zdražuje přihazuje korunky když se slevnuje přihazuje desetníky :-) v letě bude benal za 45 jen to hvízdne a nejspíš í víc :-)
          martík
      •  
        06.02.2013 15:25

        Přezdívka "many" nemá nic společného se slovem "money". Ovšem chápu, že to exot vaší úrovně nemůže vědět :))
        many
        • přezdívka "many" = loser , pitomec a blb
          06.02.2013 15:37

          to je celé co z toho vychází o money nikdo nemluvil šamšulo utři si mlíko a utíkej za maminou počítá děcka..... :-) Exot - many je někdo kdo tu kváká blbosti má ZDŠ a rodičové nejspíš pili často okenu jinak by se zamyslel nad tím co píše takže milej many hezký den :-)
          martík
          • Re: přezdívka "many" = loser , pitomec a blb
            06.02.2013 15:47

            Tak šup šup - zpátky do klecového lůžka. Vycházky už skončily, za chvíli vypnou internet. JO - a nezapoměňte si utřít pěnu u huby.
            many
            •  
              06.02.2013 15:54

              ty mě many urazit nemůžeš ty jsi obyčejná 0 :-) mno nic loupe mě v zádech jdu se naložit kouknout jestli to nahoře netaje :-) a ty utíkej za maminou malý děti chodí brzo spát :-) ------- Tohle není totiž o uražkách tohle je o tom co dělá ČNB a ty se topíš v uražkách argument jsi nedal seš prostě malé děcko je ti max 13 let..... nazdárek :-)
              martík
              •  
                06.02.2013 15:58

                HaHa, škoda, že o tuhle atrakci lid v českých zemích přichází... Vás by měli ukazovat v cirkusu zadarmo, protože takovýho vola ("LEGENDARNÍ investor z Greenlandu slavný Martík") na louce nepotkají.
                many
              •  
                06.02.2013 15:58

                Bezpáteřní gumu nejde urazit.
                Velkamedvědice
  • Situace není Vážná ale spíš Zoufalá
    06.02.2013 13:48

    vedení ČNB už neví kudy kam ono brát 2-3 mega ročně není přece tolik , aby člověk namáhal mozek víc než svačinkou, obídkem a laškovaním s personálem kanceláře :-) --- Takže co bude dál ? Recese české ekonomiky (a neexistující hospodářská politika vlady ani NERV)bude pokračovat a dočkáme se posunu Euro- CZK nad 26 kč za Euro pravděpodobně během 2. kvartálu ke 27 kč za Euro. Mnoo motoristi a turisti se poděkuji v létě tipuji benzín u čerpacích stanic okolo 43-45 kč za litr v běžné ceně né vycucané ceně průměru z CCS (pokud nebude válka Irán -Izrael/USA či jiný katastrofický scenář pak by i ceny 50 kč za litr byly normálem a obecným faktem) mno a dál se uvidí lidi budou šetřit o tom žádná nebo lépe řečeno ještě šetřit ani pořádně nezačali :-) můůůůůůůůůhehehehhe ale můhehehe Tak pravil LEGENDARNÍ investor z Greenlandu slavný Martík :-)
    martík
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data