Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Société Générale (-3 %) překvapila rozsahem ztráty, přeskupuje divize a vyplatí dividendu

Société Générale (-3 %) překvapila rozsahem ztráty, přeskupuje divize a vyplatí dividendu

13.02.2013 8:59, aktualizováno: 13.2. 10:24

Aktualizováno

Druhá největší francouzská banka Société Générale se ve čtvrtém čtvrtletí propadla do ztráty 476 milionů eur. Analytici ztrátu očekávali, nicméně mírnější na úrovni 203 mil. EUR. Za ztrátou především stojí jednorázové odpisy majetku a právní náklady, uvedla banka, která ve čtvrtém čtvrtletí roku 2011 dosáhla zisku 100 mil. EUR.

Société Générale ve čtvrtletí vytvořila rezervu na goodwill v rozsahu 392 milionů eur, týkající se obchodování s deriváty Newedge Group, a vyhradila právní náklady 300 mil. EUR, jejichž důvod blíže nespecifikovala. Dále banka zaúčtovala odpis 686 mil. EUR z přecenění vlastního dluhu. Jednorázové náklady překonaly pozitivní efekt oživení ziskovosti v divizi korporátního a investičního bankovnictví, kde bylo v loňském roce propuštěno zhruba 1600 lidí.

Banka se potýká s problémy v eurozóně a uvedla, že bude v příštích třech letech pokračovat ve snižování personálního stavu i celkových nákladů. Výkonný ředitel banky Frederic Oudea prohlásil, že Société Générale se „povedlo na pozadí nepříznivého ekonomického prostředí udržet dobrou úroveň provozu“. Čistý zisk za celý rok 2012 propadl o 68 procent na 774 mil. EUR. Banka v rámci posílení kapitálové pozice nevyplatila dividendu za rok 2011, dnes však oznámila, že za loňský rok vyplatí 0,45 EUR za akcii, což podle ní, bez zahrnutí dopadů přecenění vlastního dluhu, odpovídá 26procentnímu výplatnímu poměru.

Société Générale, jejíž největším konkurentem na domácím trhu je BNP Paribas, s výsledky potvrdila cíl naplnit kapitálový požadavek v rámci Basel III a navýšit do konce letošního roku ukazatel jádrového kapitálu Tier 1 na 9 až 9,5 procenta. Banka zároveň uvedla, že likvidní aktiva kryjí již 101 % krátkodobé finanční potřeby. Objem depozit se v loňském roce zvýšil o 16 miliard eur a banka doplnila, že v tomto ohledu sleduje pozitivní trend. 

Banka uvedla, že v rámci divize korporátního a investičního bankovnictví dokončila program očištění bilance od úvěrů v objemu 16 mld. EUR, který spustila v červnu 2011. V průběhu roku a půl navíc prodala aktiva, které nahromadila od vzniku americké hypoteční krize, v rozsahu 19 mld. EUR.

CEO Oudea uvedl, že banka se restrukturalizuje do nových divizí. Spojeny tak budou divize CIB, asset managementu a privátního bankovnictví, dále mezinárodní retailové bankovnictví se spotřebitelským. CEO očekává, že rok 2013 bude přechodným rokem pro ekonomiku eurozóny, scénáře rozpadu eura jsou již podle něj minulostí.

Divize korporátního a investičního bankovnictví vykázala za 4Q zisk 249 mil. EUR po ztrátě 482 mil. EUR za srovnatelné období před rokem a překonala konsensus nastavený na 219 mil. EUR. Příjmy celosvětově vzrostly o třetinu na 1,03 mld. EUR, celoroční včetně výnosů z tradingu se zvýšily o 18 procent na 4,88 mld. EUR.

Rezervy na krytí špatných úvěrů v retailové divizi banka ve 4Q zvýšila o 27 procent na 300 mil. UER. Société Générale navýšila ve 4Q držbu španělského a italského vládního dluhu na 1,2 z 0,8 mld. EUR, respektive na 1,6 z 1,4 mld. EUR. Celková expozice francouzských bank vůči zemím PIIGS ke konci loňského září činila podle dat Banky pro mezinárodní platby 494 mld. USD. Jednička na francouzském trhu BNP Paribas zveřejní své výsledky za 4Q zítra.

Akcie Société Générale od začátku roku ke včerejšímu závěru posílily o 15 procent, dnes po výsledcích padají o více než 3 procenta. 

Société Générale je druhou největší bankou ve Francii a v České republice vlastní Komerční banku. Ta dnes představila výsledky za čtvrté čtvrtletí roku, které byly lepší proti očekávání na úrovni čistého zisku, úrokového příjmů i nákladů rizik.

(Zdroj: Bloomberg, čtk, Société Générale)


Čtěte více:

Komerční banka (+3 %) ve 4Q silná na všech úrovních. Část trhu čekala vyšší dividendu
13.02.2013 8:31
Výsledky lepší proti očekáváním představila za poslední čtvrtletí roku...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
16.04.2024
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů
13:52Přesvědčivé výsledky Goldman Sachs (+4 %) posílají akcie vzhůru
12:49Než otevře Wall Street: Astera Labs, Reddit, Salesforce  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m