Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pleskač (ČEZ): Důvod k odnětí licence v Bulharsku neexistuje a věřím, že ji neztratíme. Pokud ano, budeme se soudit

Pleskač (ČEZ): Důvod k odnětí licence v Bulharsku neexistuje a věřím, že ji neztratíme. Pokud ano, budeme se soudit

20.02.2013 14:52, aktualizováno: 20.2. 15:41
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Z celkem asi 20 připomínek, které ČEZ obdržel od bulharského regulátora, ani jedna nezavdává důvod k odnětí licence ČEZu v Bulharsku. Pokud tamní regulátor skutečně o odnětí licence rozhodne, ČEZ se bude soudit, uvedl Tomáš Pleskač, člen představenstva a ředitel divize distribuce a zahraničí.

Pleskač, který vystoupil na tiskové konferenci ČEZ v Praze, vztah s bulharským regulátorem označil za korektní. Potvrdil, že za drobné přestupky byla firma od svého vstupu na trhu v roce 2005 celkem čtyřikrát pokutována v celkovém rozsahu 60.000 leva a všechny prohřešky byly marginálního charakteru.

Podle Pleskače ani na tiskové konferenci DKEVR nezazněl konkrétní důvod zahájení řízení o odebrání licence ČEZu. Pouze bylo sděleno, že dnes bude předáno ČEZ písemné rozhodnutí, což se zatím nestalo. Podle oficiálního stanoviska ČEZ proto pro odebrání licence distribuční společnosti ČEZ Razpredelenie a prodejní společnosti ČEZ Elektro v Bulharsku neexistuje žádný důvod. „ČEZ trvá na tom, že důsledně plní veškeré povinnosti, které jí ukládají tamní zákony a normy. Proto vyzývá tamního regulátora k nestrannému posouzení bez politických zásahů,“ uvedla firma v čerstvém prohlášení.

Pleskač vysvětlil, že účty za elektřinu v Bulharsku narostly kvůli sezónním efektům a chladnému počasí. Na vysvětlenou: V Bulharsku probíhají měsíční odečty elektřiny, zatímco v České republice jsou roční. To způsobuje vyšší volatilitu ve vyúčtování (v ČR ročně zúčtován přeplatek či nedoplatek). Tu vyvolává také vysoký podíl topení elektřinou v Bulharsku, do čehož se ostře promítají výkyvy počasí. Jak upozornil také finanční ředitel ČEZ Novák v rozhovoru pro Ekonom, právě to se v Bulharsku do uplynulého vyúčtování promítlo a vyvolalo prudké celonárodní protesty, které vedly až k dnešnímu pádu vlády.

Pleskač uvedl, že ČEZ od roku 2005 v Bulharsku investoval celkem 15,6 miliardy korun a v podobě dividend zpět odčerpal zatím 4,8 miliardy korun. Podnikání v zemi ČEZ označil za ziskové a to výsledkem, který je nad očekáváním.

Celá situace se v Bulharsku dle vyjádření ČEZu bohužel zpolitizovala z důvodů blížících se parlamentních voleb. ČEZ uvádí, že na situaci nenese vinu a to hned z několika důvodů: „Vyšší účty za elektrickou energii byly způsobeny chladnější zimou, vyšší spotřebou přes Vánoce a také prodloužením odečítací periody kvůli svátkům. Ceny elektřiny na začátku tohoto roku nevzrostly, k jejich změně došlo rozhodnutím bulharského energetického regulačního úřadu (DKEVR) 1. 7. 2012, kdy byly navýšeny o více než 13 %, zejména kvůli podpoře obnovitelných zdrojů. Ceny domácnostem jsou plně regulované a mimochodem také nejnižší v celé Evropské unii. Bulharský ČEZ získává z celkové faktury méně než 10 %, zbytek připadá výrobcům elektřiny, přenosové soustavě a daňovému úřadu,“ uvedla firma v prohlášení.

Pleskač vyjádřil přesvědčení, že ČEZ v Bulharsku o licenci nepřijde. „Důvody (pro takový krok) musejí být velmi závažné. Patří mezi ně ohrožení bezpečnosti dodávek elektřiny, soustavné porušování licenčních podmínek, neplnění pokynů regulátora nebo poskytnutí nesprávné informace při žádosti o licenci. Před samotným odebráním licence musí být navíc stanovena lhůta, během které má společnost možnost případné nedostatky odstranit - celý proces, pokud má být transparentní, tedy může trvat až několik měsíců,“ vysvětlila firma.

„Co se týče následných kroků, musíme si udělat rychlou analýzu písemného oznámení, následně podáme vysvětlení a budeme se snažit odstranit případné nedostatky. V případě negativního postoje regulátora jsme připraveni soudně se bránit jak v Bulharsku, tak podat stížnost směrem k EU. Opakuji však, že doufáme, že Bulharsko dodrží závazky, které mu ukládá legislativa,“ shrnul Pleskač.

Kupní cena tří bulharských distribučních a prodejní společností se dle ČEZu pohybovala kolem 7 mld. Kč, více než 8,6 mld. Kč pak již ČEZ investoval do zvýšení efektivity fungování sítě. „Za svého dosavadního působení v Bulharsku (od roku 2005) již ČEZ významně přispěl k její modernizaci a rekonstrukci, významně omezil ztráty či zavedl integrované systémy pro dálkový odečet a kontrolu spotřeby,“ uvedla firma.

"Bulharská akvizice je stále na plánované návratnosti. ČEZ vlastní v zahraničí významnější energetická aktiva celkem v sedmi zemích, přičemž veškeré zahraničí akvizice tvoří přibližně jednu pětinu celkového objemu investic," uvedla dále energetika.


 


Energetická společnost ČEZ není příčinou nepokojů v Bulharsku, míní prezident Václav Klaus dle dnešního vyjádření. Dění v jihoevropské zemi je podle něj politickým bojem, v němž byl ČEZ použit jako jeden z nástrojů. Prezident by si přál, aby vláda a ministerstvo zahraničí na situaci v Bulharsku rezolutně zareagovaly.




Sledujte průběžně dění kolem licence ČEZu v Bulharsku na Patria.cz:
001
 



Čtěte více:

Bulharsko hrozí ČEZu odejmutím licence
18.02.2013 9:30
Bulharská vláda rozhodne v řádu několika dní, zda státní inspekce má d...
Bulharsko chce ještě dnes odejmout ČEZu licenci na distribuci elektřiny
19.02.2013 10:57
Jednání o odebrání licence ČEZu na distribuci elektřiny v Bulharska na...
Bulharsko: Regulátor zahájil proces odnětí licence ČEZ. Celá vláda dnes rezignuje
20.02.2013 8:35
Bulharský energetický regulátor, komise pro energetiku a vodárenství D...
O licenci v Bulharsku kvůli politice nepřijdeme, věří finanční ředitel ČEZ Novák
20.02.2013 12:26
Do expanze do Bulharska již ČEZ investoval 240 miliónů eur. Aktuální ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.