Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Možný vítěz bulharských voleb: Podíl ČEZ koupit můžeme, změnit celou energetiku musíme

Možný vítěz bulharských voleb: Podíl ČEZ koupit můžeme, změnit celou energetiku musíme

25.02.2013 9:45, aktualizováno: 25.2. 10:36
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Faktury od ČEZu se staly pouze rozbuškou, která vyhnala lidi do bulharských ulic. Změnu a pravidla potřebuje ale celý systém bulharské energetiky a my chceme nová pravidla a bude-li to nutné, vykoupit akcie od ČEZ zpět,“ uvádí člen vedení bulharské levicové strany BSP Kristian Vigenin v rozhovoru pro MfD.

Hlavním problémem bulharské energetiky podle Vigenina není ČEZ, ale způsob privatizace. „Jeden velký státní monopol byl nahrazen několika regionálními monopoly, což nemění podstatu. Regulace nebyla dobrá, privatizační smlouvy nezahrnovaly dostatečnou ochranu zákazníků a rok od roku roste nespokojenost lidí nejen s ČEZ, ale i s dalšími firmami,“ uvedl Vigenin pro MfD. Za velmi nebezpečné označil, že vypukla nespokojenost nyní při propadu příjmů, rostoucí nezaměstnanosti a růstu životních nákladů.

Vigenin mimo jiné uvedl, že jako europoslanec v Bruselu za elektřinu tam platí podobnou částku jako v Bulharsku při zcela nesrovnatelných platech. „Lidé jsou rozzlobení, protože na ty účty prostě nemají. Když je zaplatí, z čeho budou žít? Na to nemůže nikdo najít argument,“ uvedl pro MfD. Situaci podle něj dále hrotí vyšetřování regulátora, která v ČEZ odkrývají nesrovnalosti a přilévají olej do ohně.

Vigenin uvedl, že se BSP, která je v zemi viděna jako pravděpodobný vítěz nadcházejících předčasných voleb, bude snažit prosadit pravidla a pokud to bude nutné, koupit zpět od ČEZu akcie, ale po vzájemné domluvě a nikoli cestou znárodnění. „Musíme se bavit i s českou vládou a snažit se to řešit i na této úrovni. Budeme vysvětlovat a snad i vaše vláda pomůže vyřešit problémy,“ uvedl pro MfD. Vigenin uvedl, že již když byla strana BSP v předchozí bulharské vládě, prokázala, že podporuje podnikání a nechce investory zastrašovat.

Za hlavní problém, na kterém je celá nynější situace postavena, Vigenin označil způsob privatizace distribučních společností v zemi. Připomněl, že v roce 2004 se „divil“ privatizaci, ve které česká státní společnost kupuje bulharskou státní společnost, byť byla rozvinutější a mohla investovat. Uvedl, že během celého poprivatizačního období byly problémy nejen z ČEZ. „Zprivatizovalo se 67 procent firmy a třetina zůstala státu. Nynější vláda prodala v roce 2010 zbývající podíly, aniž předtím zlepšila kontrolu. Lidi mají pocit, že stát nehájí jejich zájmy a tyto společnosti nereagují na jejich stížnosti,“ uvedl Vigenin.

Připomněl, že ČEZ má jen část v celém systému výroby a distribuce elektřiny a jako dodavatel nemá příliš možnost cenu ovlivňovat. „Ve hře je hodně firem a každá chce svůj zisk. Musí se změnit celý systém. Nejde jen o elektřinu, ta ale zastínila všechny ostatní bulharské problémy,“ uvedl Vigenin. Podle něj země musí zlepšit energetický mix, protože ten tolik neurčuje ČEZ, ale i další energetická státní firma. S ohledem na nízké příjmy v zemi je podle něj potřeba zavést srozumitelnou státní pomoc rodinám s nízkými příjmy například v podobě části energie zdarma.

Hlavní město Bulharska Sofii o víkendu zcela paralyzovaly další masové protesty, fungovalo omezeně jen metro. Podle sofijské zpravodajské agentury protesty začaly s 30 tisíci účastníků a počet průběžně rostl. Terčem se staly parlament, prezidentský palác i jednotlivá ministerstva. Protesty ještě zostřilo souběžné jmenování nového bulharského patriarchy, který je spojován s mnoha politiky, kteří nyní padli s vládou a s napojením na Rusko.

Bulharský prezident Rosen Plevneliev dnes učiní poslední spíše administrativní pokus, jak sestavit novou bulharskou vládu, která by dovládla do řádného termínu voleb. Podle ústavy oslovuje nejsilnější stranu v parlamentu, což je GERB odstoupivšího premiéra Borisova, s pokusem sestavit nový kabinet. GERB ale takový krok dopředu odmítla, stejně jako opoziční BSP, v jejímž vedení je Vigenin. Také ta předem odmítla sestavovat kabinet do řádných voleb. Prezident má právo dále oslovit třetí stranu dle své volby a pokud i ta odmítne, prezident následně rozhodne o rozpuštění parlamentu a jmenuje přechodnou vládu, kterou země zažila již v letech 1994 a 1997. Předčasné volby se mají konat do dvou měsíců od odevzdání moci poslední řádně zvolenou vládou.


Sledujte průběžně dění kolem licence ČEZu v Bulharsku na Patria.cz:
001
 



(Zdroj: MfD, ČEZ, Novinite)


Váš názor
  • Za hubičku
    25.02.2013 10:14

    tak neznárodnit ale koupit nevím za co když celá Evropa má holou (_,_) a Bulhaři obzvlášť tak nám to budou spláce jak Rusové nebo Kubánci speciální zprostředkovatelskou firmou to už známe úředník prý nevymůže nic ale oni ano tak jim to přidělíme Proč tedy ty úředníky máme no přeci na tunelování kdo ba ty tunely dělal.Metrostav to všechno nestíhá.
    Deny:-)
    • Re: Za hubičku
      25.02.2013 13:07

      Jak může šéf levicové strany jako pravděpodobný vítěz voleb, tvrdit, že elektřina v Bulharsku je stejně drahá jako v Bruselu, když podle aktuálního průzkumu je nejlevnější v Evropě a a si tak 3x levnější než v Bruselu. Jenom to ve mně utvrzuje fakt, že kdo lže, tak i krade a ČEZ jim chtěl asi ty jejich praktiky zarazit. Holt, když chtějí být v EU a prodávají bezmyšlenkovitě majetek, tak se nemůžou divit. I když na balkáně si psa vždycky dokázali najít, hůl totiž mají pořád v ruce:)
      netvor
      •  
        25.02.2013 13:18

        Bulhaři si zjevně vzali příklad z Klausovy transformace. Jsou další země v řadě, která čeká problémy s bankrotem. Prodali sami sebe a dnes drhnou rypákem v blatě.
        Jesse
    • Re: Za hubičku
      25.02.2013 12:24

      to je přece jednoduchý...zaplatěj nám to paprikama a rajskejma. Do konce života budeme žrát lečo.
      marrtt
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data