Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Stratég SocGen a Roubini: Trhy děsivě připomínají nástup finanční krize, přijde pád

Stratég SocGen a Roubini: Trhy děsivě připomínají nástup finanční krize, přijde pád

08.03.2013 13:23, aktualizováno: 8.3. 14:19
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Rekordní maxima amerického akciového index DJIA, několikaletá maxima dalších trhů i rétorika amerického Fedu až příliš děsivě připomínají polovinu roku 2007 před pádem finančních trhů do krize a následné ekonomické recese. Uvedl to stratég Societe Generale Albert Edwards. Šok pro finanční trhy později v letošním roce očekává také ekonom Nouriel Roubini. Neshodnou se v otázce Itálie. Zatímco Roubini ji považuje za rozbušku, Edwards pesimismus v tomto směru chladí.

Podmínky dosažení rekordu na Dow Jones Industrial Average jsou až neskutečně podobné polovině roku 2007 před nástupem finanční krize. Příliš podobné jsou i komentáře šéfa Fedu Bena Bernankeho ohledně dluhopisového trhu, doprovázené jeho příliš spokojenými prohlášeními,“ uvedl stratég Societe Generale Albert Edwards, k němuž férově dodejme, že na trhu je znám jako ‚notorický medvěd‘.

„Skvělou věcí na projevu Bena Bernankeho před Kongresem bylo, jak nás nechává spokojeně spát na vavřínech. Připomíná to jeho slavný projev z července 2005, kdy vyvracel jakoukoli možnost splasknutí realitní bubliny a dopad na trhy,“ uvedl Edwards. „Klasika,“ dodal. Mířil zejména na slova Bernankeho, že Fed by mohl ukončit program odkupů dluhopisů, aniž by byla poškozena ekonomika.

Podle ekonoma Nouriela Roubiniho přinese trhům později v letošním roce šok vývoj ve Spojených státech a to v kombinaci zvýšení daní pro bohaté a snížených výdajů vlády vlivem automatických škrtů, které efektem přetlačí zlepšující se trh nemovitostí a levnější energie. „Daně a úspory zásadně omezí disponibilní příjmy obyvatel, maloobchodní tržby a povedou ke katastrofě. Už nyní vidíme signály zpomalující spotřeby. S negativním dopadem sekvestru bude celoroční růst v letošním roce nejvýše 1,5 % HDP,“ uvedl Roubini s tím, že k tomu dojde přes oživení nemovitostního trhu a revoluci v těžbě plynu, která povede k levnějším energiím. Sekvestr je označení pro sérii úspor výdajů a růstu daní v zájmu snížení rozpočtového schodku, která vešla v platnost minulý pátek po nedohodě politiků.

Roubini o americké ekonomice na CNBC:

Také banka Barclays revidovala výhled letošního růstu amerického HDP na 1,5 % z 2,0 % ve 2Q13, na 2,0 % z 2,5 % pro 3Q a 4Q. Roubini míní, že ač trhy míří na nové rekordy, je třeba počítat s šokem ve druhé polovině roku, který podtrhne vývoj firemních tržeb. „Vývoj akciových trhů je nyní pozitivní pro přímý dopad na bohatství, ale dává mylný signál o tom, co přijde. Trhy budou překvapeny tím, jak silně americká ekonomika zpomalí proti loňskému druhému pololetí i celému roku,“ uvedl Roubini.

Podle Roubiniho se neefektivním nyní stává také QE amerického Fedu. „V posledním čtvrtletí se zvýšilo bohatství domácností a to posílilo důvěru, ale dopad do reálné ekonomiky je malý. Pokud bychom teď přikročili k rychlému stahování QE, dostaneme se zpět na vysoké dlouhodobé sazby, které zabijí oživení,“ uvedl i ke slovům Bernankeho.

Odlišný je pohled Edwardse a Roubiniho na Itálii. „Itálie je ve zcela jiné pozici proti dalších periferním ekonomikám eurozóny, jako jsou Řecko, Irsko, Portugalsko nebo Španělsko. Ty všechny zažily úvěrovou bublinu, boom domácí poptávky a značný obchodní deficit a schodek běžného účtu. Pro Itálii 125 % dluhu k HDP není takový problém proti závazkům Velké Británie, Spojených států, Francie či Německa. Jádrový schodek rozpočtu je očekáván letos kolem 2,1 % HDP, méně než ve Francii či Nizozemí,“ uvedl Edwards.

Evropské akcie jsou podle Edwardse levné na bázi cyklicky očištěného P/E a ceny vůči cash flow. „Itálie je v tomto směru mimořádně levná v celkově levném regionu. Netíží ji toxická aktiva, jen toxické ceny,“ poznamenal s nadsázkou Edwards. „Itálie je příležitost,“ uvedl.

K Itálii po volbách na Patria.cz:

Itálie_vlajka

Podle jiného pohledu Roubiniho je Itálie rozbuškou socio-politické fragmentace v eurozóně, vedoucí k další destabilizaci a odrazem širších problémů eurozóny. „Itálie je na pokraji politické bouře. Lidé jsou proti úsporám. Nejen v Itálii, ale i Lisabonu jsou miliony lidí v ulicích, 25% celková a více než 50% nezaměstnanost mezi mladými budí nepokoje,“ uvedl Roubini. Za nejpravděpodobnější scénář i on považuje nové předčasné volby v Itálii na horizontu nejpozději půl roku. „Itálie zatím půjde jen dolů. Větší nejistota, méně investic, méně práce, méně spotřeby,“ uvedl. To je dle něj prostor pro zcela nové politické síly v Itálii a prostor pro růst konfliktu mezi italskou reprezentací a EU s ECB.

(Zdroj: Societe Generale, CNBC, Bloomberg, Reuters)

Čtěte více:

Medvědi mizí z amerických akcií, sílí na komoditách. Růst, nebo pád?
04.03.2013 14:03
Investoři masově snížili krátké pozice vůči americkým akciím na nejniž...
Evropské i americké akcie jsou na maximech. Další rally má stoupence i oponenty
06.03.2013 11:48
Evropské i americké akciové trhy se v pokročilé rally dostávají na max...
Faber: Skončí to špatně. Už letos
08.03.2013 12:01
Rally na americkém akciovém trhu skončí dvěma způsoby: buď v nejbližší...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university