Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Venezuelská ropa po Chávezovi: horší už to být nemůže

Venezuelská ropa po Chávezovi: horší už to být nemůže

11.03.2013 14:38, aktualizováno: 11.3. 15:34
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Aktualizováno

V roce 1999, kdy Hugo Chávez nastoupil do funkce venezuelského prezidenta, těžila národní ropná společnost PDVSA zhruba 3 mil. barelů denně. Mezitím produkce propadla o čtvrtinu. Počet zaměstnanců PDVSA se však během uplynulých 14 let víc než zdvojnásobil na 115 tisíc. Dluh společnosti vzrostl desetkrát na 34 mld. USD.

Prudké zhoršení výkonnosti, způsobené odchodem řady předních zahraničních firem s technologickým know how (Exxon, ConocoPhillips), nedostatečnými investicemi a dosazováním loajalistů na důležité manažerské pozice, státní kase příliš neuškodilo. Díky několikanásobnému růstu cen ropy příjmy z těžby vzrostly ze 17 mld. USD v roce 1999 na loňských 88,1 mld. USD. Ropa se na venezuelském exportu podílí z 95 % a na HDP víc než z jedné třetiny.

Petrodolary umožnily rozjet štědré sociální programy. Podle předběžné zprávy o činnosti za rok 2011 PDVSA do stavby levných domů nebo vepřínů napumpovala 27 mld. USD, zatímco investice do projektů v energetice dosáhly 15 mld. USD. Plány na výstavbu nových rafinerií, exportních terminálů či navyšování produkce byly odloženy.

Experti z ropné branže se shodují, že roky Chávezova „socialismu 21. století“ z PDVSA udělaly organizaci prolezlou nepořádkem, lajdáctvím, korupcí a šlendriánem. “Jedou teď na autopilota. Nemám ponětí, kde a na co vydávají peníze,“ tvrdí Pietro Pitts z konzultantské firmy Latin Petroleum v Caracasu. Ve čtyřech rafineriích, neustále sužovaných výpadky a nehodami, zemřelo za posledních devět let 67 pracovníků. Počet úniků ropy se jen v roce 2011 zvýšil meziročně o 70 % na 4052 případů. Po jednom z větších incidentů byly na šest týdnů přerušeny dodávky vody do města Maturin.

Místo investic do domácích ložisek, které podle ročenky BP skrývají největší zásoby ropy na světě, se PDVSA pouští do projektů na Kubě, v Bolívii a Nikaragui, zemích s přátelskou orientací na Venezuelu. Pro domácí trh se těžba příliš nevyplatí. S uměle stanovenou taxou 60 haléřů za litr jsou ceny benzínu v zemi jedny z nejnižších na světě.

Ani investice do nejádrových sektorů PDVSA příliš nevycházejí. Velká část orné půdy leží ladem, země musí dovážet dvě třetiny spotřeby potravin. Příjmy z ropy jsou využívány na dotování importů, avšak zásobování má do plynulosti daleko. Ke zhoršující se situaci v potravinové soběstačnosti značně přispívá demografický vývoj. V průběhu 14 let Chávezova prezidentství se počet obyvatel zvýšil z 24 na 30 milionů.

Do budoucna skrývá velký potenciál obří pánev v okolí řeky Orinoco, jejíž zásoby se odhadují na stovky miliard barelů. PDVSA v oblasti rozvíjí projekty ve spolupráci se zahraničními firmami – španělským Repsolem, ruskou Rosněftí a americkým Chevronem. Jejich manažeři si však stěžují, že plány na otevření rozsáhlých ložisek zdržuje nespolehlivost PDVSA a také nedostatečná lokální infrastruktura.

Podle ropného ministra Rafaela Ramireze hodlá Venezuela letos zvýšit produkci o 0,5 mil. barelů denně. To však Ramirez tvrdí už několik let a stejně tak trvá na tom, že současná těžba činí 3,0 mil. barelů denně, i když analytici loňskou produkci odhadují na 2,34 mil. barelů denně. Z prohlášení venezuelských představitelů také plyne, že země si v sektoru ropy ponechá dosavadní přísný fiskální režim a že bude v kartelu OPEC, tak jako dosud, bránit cenovou hranici 100 USD za barel.

Rozvoj Orinoca si vyžádá velké investice. Místní extra těžkou a hustou ropu je třeba před vývozem zpracovat ve zvláštních upgraderech, jejichž cena se pohybuje v miliardách dolarů. Většina partnerů PDVSA, včetně společností z Ruska, Kuby, Vietnamu či Uruguaje, s výstavbou potřebných zpracovatelských kapacit nemá zkušenosti.

Podle konzultantské společnosti IHS bude nový prezident, který vzejde z voleb naplánovaných na polovinu dubna, čelit mimořádně obtížné situaci. Zemi sužuje obrovská kriminalita, 20% inflace a časté výpadky proudu. Za loňský rok bylo zaznamenáno kolem 5000 protestů.

Carlos Cardenas z IHS počítá s tím, že po volbách lze očekávat zlepšení regulace ropného byznysu. „Domníváme se, že vláda bude muset nakonec zmírnit daňové břemeno uvalené na sektor, aby tak povzbudila růst produkce, obzvlášť proto, že PDVSA zoufale potřebuje finanční prostředky na splácení dluhů,“ tvrdí Cardenas. Změna ale prý nepřijde přes noc. Nejpravděpodobnějším scénářem je intenzifikace současných problémů až na úroveň, kdy už agónie nebude únosná. 

 
(Zdroje: Mining.com, USA Today, Reuters, RIA Novosti)


Čtěte více:

Chávez králem ropných zásob. Spolu se Saúdy drží třetinu světových rezerv
14.06.2012 16:29
Venezuela má největší prokázané komerčně využitelné zásoby ropy na sv...
Čína otevře obří zlatý důl ve Venezuele. Získá exkluzivní přehled o dalších ložiscích
24.09.2012 15:55
Čína posiluje svůj hospodářský vliv ve Venezuele. Pekingem kontrolovan...
Ruští ropní těžaři utíkají z velkého ložiska ve Venezuele
04.10.2012 17:58
Ruský těžař TNK-BP hodlá vystoupit z Národního ropného konsorcia (NRK)...
Venezuelský prezident Hugo Chávez zemřel, zemi čekají nové volby
06.03.2013 8:17
Venezuelský prezident Hugo Chávez zemřel. Osmapadesátiletý kontroverzn...

Váš názor
  • trejbal
    11.03.2013 18:31

    myslíte ty experty co rozkradli celou východní evropu a zadlužili ji,nebo ty experty co vraždí nevinné v libyi a sýrii ,jste obyčejná s..ně
    XXX
    • Re: trejbal
      11.03.2013 19:29

      a kdo jsi ty 3x ? Zase jen nepodložený kecy a výmysly od odborníka. Jediný v čem se vyznáš ty jsou blbý provokace. Jsi další veká huba co se zastáva loserů, aniž by měla nějaký opodstatněný důkaz. Proč je to vždycky KLDR Rusko Kuba Venezuela - to není ani náhodou, že to jsou vždycky ty samý.
      jezdec
    • Re: trejbal
      11.03.2013 18:39

      Tady vidis jak to socani, at jiz kdekoliv ve svete, vedou od 10 k 5ti. To svymi keci nezmenis. Hlavne ze, jako ty, maji plnou hubu slibu a rozhazuji plnyma rukama co jini nahromadili. Proto Hugo radeji odesel na onen svet, aby se nemusel jednou zpovidat kam to dovedl.
      saki
Aktuální komentáře
29.03.2024
16:00Klesající sazby a ceny komodit
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m