Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
MMF žádá přísnější zátěžové testy evropských bank. Z Německa zaznívají hlasy proti dozoru ECB

MMF žádá přísnější zátěžové testy evropských bank. Z Německa zaznívají hlasy proti dozoru ECB

18.03.2013 10:38
Autor: Redakce, Patria.cz

Evropská unie musí být důslednější ve stabilizaci bankovního sektoru a začít by měla tím, že zátěžové testy bank budou letos přísnější než dosud. Tak zní doporučení Mezinárodního měnového fondu (MMF) v rámci první oficiální studie finančního sektoru EU. MMF konstatoval, že finanční sektor v EU jako celku vykázal značný pokrok, je však nutné udělat více, protože stabilita v sektoru je stále ještě křehká. MMF doporučil pro letošní rok dokončit sérii reforem a důraz by měl být na vyčištění bankovních bilancí od ztrátových realitních úvěrů a dalších "toxických" aktiv.

Zpráva MMF kontrastuje s uvolněnějším evropským přístupem k bankovnímu sektoru v posledních měsících. Pozornost politiků se po loňských zátěžových testech bank přesunula zpět k ozdravování veřejných financí a akcie bank oživily. Podle MMF ale hrozí, že se bez pokračování v ozdravování bilancí a dokončení slibovaných reforem situace bank v důsledku další ekonomické recese v eurozóně opět zhorší. "Je nutné zajistit pokrok v zesilování kapitálových rezerv a ve zlepšení informací od bank," uvedl fond. Vyzval také některé země k prověření kvality aktiv jejich bank.

MMF také vyzval EU k urychlení prací na bankovní unii, v níž by měla Evropská centrální banka (ECB) získat od příštího roku dohled nad bankami v eurozóně. Do té doby by podle fondu měl už být připraven jednotný mechanismus řešení insolventních bank. Ten ale EU navrhne až v létě a jeho schválení může trvat dlouhé měsíce. MMF je rovněž pro prosazení společného systému garantování vkladů, o tom ale nechce slyšet Německo, které v unii "drží pokladnu".

Z Německa navíc zaznívají hlasy zpochybňující základní kámen plánované bankovní unie. Právní poradci německých poslanců upozornili, že převzetí dozoru ECB nad evropskými bankami by mohlo být nezákonné. Informoval o tom list Der Spiegel. Současné evropské dohody podle poradců naznačují, že pro roli ECB jako bankovního dozoru neexistují "dostatečně silné právní základy". Agentura Reuters upozorňuje, že v Německu již delší dobu panují obavy ze střetu zájmů v případě, že by ECB kromě zajišťování měnové stability rovněž dohlížela na banky. Evropské smlouvy uvádějí, že úkolem ECB je zajišťovat stabilitu měny a pouze ve výjimečných případech zastávat dohled nad bankami. To podle poradců nepokrývá úplný přesun dozorčích pravomocí na ECB, který navrhuje Evropská unie, píše Spiegel.

Předešlé zátěžové testy bank podle MMF investory příliš nepřesvědčily. "Finanční trhy mají stále podezření, že některé banky ještě plně nepřiznaly ztráty z některých aktiv," uvedl fond. Za naprosto zásadní označil plné zveřejnění výsledků testů, nikoli jen oznámení, které banky uspěly a které propadly. Letošní testy by měly také vyústit v jasná doporučení, jak zlepšit bankovní dohled. Evropský bankovní úřad (EBA), který testy organizuje, by měl jednat přímo s bankami, nikoli s národními regulačními úřady, a měl by se zavést mechanismus, který zabrání národním orgánům chránit své banky, jak to v minulosti praktikovalo Německo a Itálie.

Svou čtvrtletní zprávu k bankovnímu sektoru vydala Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS), označovaná za „centrální banku centrálních bank“. Z ní vyplývá, že se BIS obává přílišné závislosti finančních trhů na měnových a rozpočtových stimulech. Vyzývají proto ke strukturálním reformám, které by zajistily udržitelný hospodářský růst.

Centrální banky v USA, Evropě a Japonsku uklidnily situaci na finančních trzích nízkými úrokovými sazbami a nákupy dluhopisů, aby vládám zajistily více času k zavedení hospodářských reforem. Akciové burzy díky tomu sice posílily, vyhlídky reálné ekonomiky se ale podle BIS nezlepšily. „Skutečnost, že dynamika trhu se stala ještě závislejší na stimulačních opatřeních centrálních bank a vlád, je důvodem ke znepokojení," uvedl ekonomický poradce BIS Stephen Cecchetti při prezentaci zprávy. "Protože měnové a rozpočtové politiky již dosahují svých limitů, je důležité položit základy pro silný a udržitelný hospodářský růst," dodal.

Reformy by měly zahrnovat například odstranění překážek pro pohyb kapitálu a pracovní síly. "Přínosy těchto reforem se projeví až po čase. Takže je zapotřebí začít co nejdříve," upozornil Cecchetti.

(Zdroj: čtk, AP)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data