Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ruští nezávislí plynaři obětují Evropu ve prospěch Asie

Ruští nezávislí plynaři obětují Evropu ve prospěch Asie

18.03.2013 15:06
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

V nepřehledné bitvě o liberalizaci vývozu zemního plynu z Ruska, která by mohla zamávat s cenami pro koncové spotřebitele v Evropě, se začíná leccos projasňovat. Bohužel ne ve prospěch evropského energetického trhu. Ruský ministr energetiky Alexandr Novak oznámil, že v případě zrušení monopolu na vývoz plynu, kterým nyní disponuje Gazprom, v segmentu zkapalněných dodávek (LNG) bude moci surovina putovat pouze do Asie a Tichomoří.

Výsledný návrh podoby liberalizační reformy ministerstvo představí do měsíce, přičemž konečné slovo bude mít, jako vždy, prezident Vladimir Putin. Podle nejmenovaného zdroje listu Kommersant může být nakonec omezení exportu LNG evropským směrem zmírněno. Nezávislým producentům jako je Novatek by se povolil vývoz pouze na trhy, na nichž nepůsobí Gazprom, aby si Rusové na klíčovém zahraničním odbytišti zbytečně nekonkurovali. Vzhledem k rozsáhlé přítomnosti státního molocha v Evropě by však i takový ústupek příliš nepomohl.

Z hlediska Gazpromu je tlak na zachování státem garantovaných privilegií pochopitelný. Monopolní exportér ruského plynu čelí tlaku ze strany Norska, Kataru (LNG) a perspektivně i dodávek zkapalněného, levného břidlicového plynu ze Spojených států. Jelikož poptávka po plynu v Evropě kvůli špatné hospodářské situaci a láci konkurenčních energetických surovin znatelně klesá, podmínky na trhu diktují odběratelé. A ti požadují slevy. Zatímco loni Gazprom v Evropě prodával 1000 m3 plynu v průměru za 402 USD, letos by podle posledních kalkulací managementu měla průměrná cena činit 366 USD za 1000 m3. Monopolista navíc na slevách za minulá období vrací miliardy dolarů a další desítky vynakládá na stavbu drahého plynovodu South Stream, který do Evropy přivede plyn po dně Černého moře, čímž obejde nespolehlivou Ukrajinu.

Ruská vláda proto rozhodla, že částečné zrušení monopolu na export plynu nesmí Gazpromu způsobit další újmu. Vicepremiér Arkadij Dvorkovič minulý týden oznámil, že liberalizace je možná pouze pod podmínkou přesného rozdělení odbytišť mezi dodavatele a projekty.

Z větších evropských trhů Gazprom nedodává plyn do Španělska (roční spotřeba přes 30 mld. m3) a sousedního Portugalska (kolem 5 mld. m3 ročně). Není také přítomen v Belgii. S Velkou Británií obchoduje přes spotový trh. Dodávky do Řecka by mohly začít po dokončení plynovodu South Stream; na britský trh by se Gazprom napřímo mohl dostat přes plánovanou odbočku baltského Nord Streamu.

Mezi nezávislými (tj. neprivilegovanými, bez přístupu k infrastruktuře) ruskými těžaři má největší zájem na export do Evropy Novatek, který loni zvýšil produkci meziročně o 7,1 % na 57,3 mld. m3 plynu, a byl tak v Rusku druhým největším producentem. Gazpromu naopak výstup klesl o 5,1 % na 482 mld. m3. Celková ruská těžba zaznamenala pokles o 2,2 % na 655 mld. m3. Novatek plánuje v partnerství s francouzským koncernem Total těžit a vyvážet plyn z poloostrova Jamal (16,5 mil. tun ročně). Jejich společný podnik s názvem Jamal LNG vedl rozhovory s pěti evropskými odběrateli, včetně Španělů a Francouzů. Podle vedení Novateku měla polovina plynu z Jamalu putovat do Evropy a polovina do Asie.

Nyní se zdá, že Novatek dá přednost perspektivnějším asijským trhům, zejména Číně, Jižní Koreji a Japonsku. „Analýza ukázala, že objemy, tempa růstu i marže jsou vyšší v Asii, a to i se započtením vyšších transportních nákladů,“ uvádí se v novém prohlášení společnosti s tím, že východní směr dodávek je nyní prioritní. Novatek by nakonec, pokud bude rozhodnuto o širší liberalizaci, mohl dodávat LNG do Španělska, kde Gazprom není přítomen. Vzhledem k situaci v evropském průmyslu a energetice, hlavních spotřebitelích plynu, je ale sázka na Asii pochopitelná.

Víc jak polovina evropské spotřeby plynu je nakupována přes dlouhodobé kontrakty navázané na cenu ropy, která v posledních čtyřech letech zdražila o 72 %. Vzhledem ke klesajícím cenám elektřiny se tak z plynu stává absolutně nekonkurenceschopná surovina. E.ON, největší německá energetika podle tržeb, rozhodl o zakonzervování několika paroplynových zdrojů. Britská energetická jednička Centrica ohlásila stop pro nové paroplynové zdroje nejméně na čtyři roky. GDF Suez musel zaúčtovat odpis 2 mld. EUR ze svých plynových elektráren v několika zemích. Pokud ČEZ rozjede čerstvě dostavenou plynovou elektrárnu v Počeradech o výkonu 800 MW, bude její provoz velmi pravděpodobně ztrátový. Návratnost německých paroplynových elektráren by se v dubnu měla pohybovat kolem záporných 17,67 euro za MWh.

(Zdroje: Kommersant, Vlasť, RIA Novosti, Bloomberg) 


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data