Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vyvlastnění

Vyvlastnění "jako za bolševika", vztekají se ruští podnikatelé kvůli Kypru

19.03.2013 11:56
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Rusko dostává ostrou lekci z globalizace. Debata o tom, jak najít 5,8 mld. EUR na záchranu kyperských bank, se v Rusku stala hlavní událostí. A její dosavadní vývoj ruské banky, podnikatele ani střadatele rozhodně nepotěšil. Nově navrhovaná strmá progrese, v jejímž rámci mají být vklady nad 500 tisíc EUR „zastřihnuty“ o 15 % dopadne na ruská aktiva v kyperském daňovém ráji velmi tvrdě.

Celkové množství peněz, které Rusové na ostrově drží, se přesně zjistit nedá. Odhady se pohybují od 20 do 35 mld. EUR. Ratingová agentura Moody´s tipuje, že ruským subjektům v kyperských bankách patří třetina z celkových vkladů ve výši 68 mld. EUR. Podle kalkulací Centra makroekonomického výzkumu Sberbank se Rusové na konfiskaci či dani (podle úhlu pohledu) budou podílet ze 40 %.

Postižení podnikatelé včera neskrývali ohromení a vztek. „Je to vyvlastnění po bolševicku,“ zuří předseda sdružení menších a středních podniků Dělovaja Rossija Alxandr Galuška. Lidé jsou podle něj v šoku a Kypr zásadním způsobem poškodil svou pověst. „Podle mě je to jednoduše pirátství. Zítra se Kypřané asi rozhodnou přepadávat ropné tankery projíždějící kolem,“ rozhořčuje se další z oslovených byznysmenů a je rád, že už v prosinci většinu aktiv z ostrova vyvedl.

Za hranici dobra a zla podle Kirila Podolského, působícího v energetice, zašlo blokování běžných účtů. Komentuje tak fakt, že banky nejen zavřely pobočky, ale vypnuly i elektronické služby. Na ostrově fungují jen bankomaty, ale v nich už peníze došly. Některé zdroje uvádí, že bankovní prázdniny budou trvat do středy.

Zakladatel Saxo Bank Lars Christensen si stěžuje, že uvalením srážkové daně bylo zásadně porušeno základní právo na majetek. A dále míří k hlavní výtce odpůrců daně, která včera zaznívala i ve Spojených státech: „Po tomhle se každý střadatel v Evropě bude bát o své vklady.“ Další výhradu přidal komentátor pořadu Daily Ticker Henry Blodget: „Vklady v EU do 100 tisíc EUR jsou pojištěné. A najednou nejsou! Takže ta garance platí, dokud ji nepotřebujete. Když Německo nemá dost peněz na malý Kypr a trvá na příspěvku střadatelů, jak to že bezbolestně zachránilo tři větší země?“

Efekt daně na ruskou ekonomiku, který je zatím odhadován na zanedbatelných 0,14 % HDP, by mohl dál vzrůst. Ivan Čakarov z investiční banky Renaissance Capital upozorňuje, že případné omezení kapitálového pohybu by se mohlo dotknout úvěrů v hodnotě 40 mld. USD, které ruské banky poskytly kyperským společnostem „ruského původu“. Kompletní zmrazení transakcí by už mohlo zasáhnout 2 % ruské ekonomiky.

V roce 2011 z Ruska na Kypr odplynulo 120 mld. USD „investic“. Opačným směrem putovalo 130 mld. USD. Malý ostrov ve Středozemním moři je pro Rusy spíš křižovatkou. Na kyperských účtech zpravidla zůstává jen 10 % prostředků převedených z Ruska, zbytek míří dál. Úvěry vydané kyperským společnostem se ve skutečnosti nachází na účtech ruských bank, takže reálné ztráty ze zmrazení transakcí podle některých analytiků tak velké nebudou.

Z větších ruských společností s expozicí na Kypr si ruští analytici všimli státní banky VTB, která má na Kypru dceru. Její velikost se kvůli struktuře účetních výkazů VTB těžko odhaduje. Podle údajů agentury Moody´s by mohla tvořit 6,5 % celkových aktiv banky. Vzhledem k velikosti pozice by VTB v případě větších ztrát mohla potřebovat pomoc státu.

Další firmou na ráně je ropný Lukoil (63,25 USD, -0,68%), který na ostrově provozuje síť čerpacích stanic a disponuje 25% podílem na trhu pohonných hmot. Krom toho společnost přes kyperské dcery provádí výkup vlastních akcií v hodnotě 2,5 mld. USD.

 
Brutálně dopadne kyperský bailout na ruský trh nemovitostí. Podle zdrojů deníků Vedomosti jdou přes Kypr prakticky všechny transakce zajištující financování developerských projektů. „A teď místo 20 mil. USD dostaneme 18 mil. USD. Vlastní kapitál už byl do projektu vložen. A kde máme vzít další 2 mil. USD a jak vrátit úvěr?“ ptá se manažer nejmenované investiční společnosti podnikající v realitách. Podle výpovědi dalšího podnikatele mu hrozí ztráty ve výši desítek milionů dolarů.

Poučení z globalizační lekce si ruský byznys už prý vzal. Avšak asi ne to nejlepší. Místo toho aby začal spoléhat na vlastní bankovní systém, nebo tlačil na jeho zlepšení, hodlá prostředky a finanční toky nasměrovat jinam. Mluví se o Lucembursku, Nizozemí a Švýcarsku. Ideální náhrada za Kypr se však bude hledat těžko. Jednak mezi Moskvou a Nikósií platí dohoda o zamezení dvojího zdanění a dále se na ostrově odvádí nulové daně z dividend a kapitálových výnosů. V Lucembursku či Nizozemí budou korporátní daně dvakrát vyšší (oproti současným 10 % na Kypru, i když i tato sazba má vzrůst).

Velcí byznysmeni typu nejbohatšího Rusa Ališera Usmanova příliš velké ztráty nečekají. Usmanov sám prý na Kypru nemá ani cent a všechny prostředky drží v Rusku. Podle zdrojů Vedomostí se zatím na Kreml či úřad vlády s žádostí o pomoc žádný oligarcha neobrátil.

Ruská vláda, která Kypru v roce 2011 poskytla záchranný úvěr v hodnotě 2,5 mld. EUR na téměř 5 let, hodlá od nynějška zaujmout tvrdý postoj. S prodloužením splatnosti úvěru prý Kypřané počítat nemají. Když se Nikósie na Moskvu obrátila poprvé, měli Rusové jednu podmínku: vyhotovit plán záchrany ve formátu EU plus Rusko. Jenže do pátečního rozhodnutí o zvláštní dani nijak zapojeni nebyli. „Říkali jsme jim, že můžeme vždycky poskytnout lepší podmínky než EU. Je to zářný případ toho, kdy EU, která nás neustále poučuje, sama přistupuje na vyvlastnění,“ říká zdroj Vedomostí z vládních kruhů a doufá, že poučení podnikatelé stáhnou peníze zpět do Ruska.

(Zdroje: Vedomosti, RIA Novosti, Retuers, Daily Ticker)


Čtěte více:

Kypr musí za pomoc eurozóny zdanit vklady v bankách. Eurozóna se bojí nebezpečného precedentu
18.03.2013 8:30
Na záchranném balíku pro Kypr v hodnotě maximálně deseti miliard eur ...
Loď potopena, důvěra prolomena…
18.03.2013 13:51
Není v dnešní den aktuálnějšího tématu, než víkendová dohoda o finančn...
Eurozóna hasí a chce nedotknutelnost pojištěných vkladů. Kypr varuje, že zákon dnes neprojde
19.03.2013 8:30
Ministři financí eurozóny se při nočním konferenčním hovoru shodli, že...

Váš názor
  • kam vstoupi ruska bota trava neroste
    19.03.2013 17:41

    Kazdemu komu to mysli jen trochu je jasne ze spojit se s bolsevikem - at starym nebo novym - je pro ty co to delaji narodni tragedie. Ted oteviraji sve banky i v CR. Jenze blbci jsou nepoucitelni.
    bearbull
  •  
    19.03.2013 15:21

    Pokud se to vezme z hlediska daňové optimalizace za několik let zpět, tak se tento kyperský daňový ráj stále vyplatil - i kdyby strhli 15%, pořád by to vycházelo na 1-2% daň ze zisku. To nikde jinde nenajdete... Navíc si myslím, že jim tento návrh projde. Drobní občané o své peníze nepřijdou a těch bohatších je jen promile - jejich nářky nebudou tak viditelné. Oni si ty peníze někde stejně zase nahrabou zpět. Pokud se navíc jedná o ruské občany, EU si tím pověst nepošramotí. V jiných zemích s mnohem provázanější politikou a soukromým sektorem by tohle zřejmě neprošlo.
    delcop
  •  
    19.03.2013 15:13

    Za nedlouho se budou vstekat dalsi, Italie ,Rekove, Spanele a dalsi a dojdeto take do Cech a muzu se svami vsadit o co chcete ze to k nam prijde. Zahlti to celej kapitalistickej svet,jen lidi to nevidi a veri porad tym samym politikum, u nas viz ODS a CSD od zacatku revoluce.
    dolar
    • dolare dolare..........
      19.03.2013 17:51

      trochu pokulháváš. Rusové už svoje banky u nás mají. Jenže my je tady vítáme jako své osvoboditele od kapitalistů. Tento národ nemá šanci. Zajedˇ se podívat do Varů, kterým se už dnes říká ruské. Ruské nápisy - přímá letecká linka do Moskvy a někde už se platí rublama. A dobře nám tak.
      Rubl
  •  
    19.03.2013 13:06

    Tak jsem zvědav kdy se nechá inspirovat Kalousek se svoji galerkou a oberou drobné střadatelé.
    Homo
    • Drobní střadatelé byli okradeni...
      19.03.2013 18:03

      největší zlodějna na drobných střadatelích a pro jistou i na těch kteří ani peníze v bance neměli byla spáchaná v roce 1953 komunisty, ktere dneska volíš a podporuješ. Blbci si zaslouží aby se historie opakovala. Máš se na co těšit. Kypr je jen malá ukázka jak bolševik dokáže zničit celou zem.
      optimistik
    •  
      19.03.2013 13:41

      Ale to se již, poněkud jinak, dávno děje.
      Achjo...
      •  
        19.03.2013 17:35

        Děje se to, a mě se moc líbil výrok Nečase na adresu socanů, že drží podnikatele pod krkem, aby nemohli vydechnout, a přitom je škubou. To přesně ale dělá on s Kalouskem zaměstnancům, sranda jak se prozradil...
        Ricochet
  • Cash is the king
    19.03.2013 12:12

    a vždycky bude. :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
  •  
    19.03.2013 12:10

    Vyvlastnění je bezúplatný převod ze soukromého vlasnictví do rukou státu. Ruská privatizace byla bezúplatným převodem majetku z rukou státu do soukromých rukou, ale už ne těch , ketří majetek dřívě vlastnili.
    Juniper
    •  
      19.03.2013 12:14

      Dobrej postřeh. Ještě je třeba přičíst i majetek českého státu:-) To co provedli čeští bolševici v roce 1948 a v devadesátých letech, se jim dnes najednou nelíbí... Silnější bere :-))
      Jesse
      • komunisti
        19.03.2013 12:40

        byli proti klausovi jen příštipkáři,a na rozdíl od těch zmrdů alis kalousek dělali to pro lidi a ne pro pár zmetků ze zasrané prahy,tam je ten problém zkurvená zkorumpovaná a nenažraná praha
        xxx
Aktuální komentáře
11.04.2024
10:35Oslavte 30. výročí s Patria Finance a využijte nabídku zvýhodněného investování!
9:10Rozbřesk: Vysoká americká inflace vygumovala šance na červnové snížení sazeb Fedu
8:52Dnes ECB rozhodne o sazbách, ropa si drží zisky a futures jsou smíšené  
8:40Celosvětová kapacita uhelných elektráren loni vzrostla nejvíce od roku 2016
6:43Bullard: Sazby by už měly být níž
10.04.2024
17:54Energetika a směr akciového trhu
17:18Nižší sazby se vzdalují, akcie musejí nyní více spoléhat na fundament. Koruna vrací zisky  
16:50Výsledková sezóna Česko: Kalendář pro 1. čtvrtletí 2024
16:48Výsledková sezóna v Evropě: Kalendář pro 1. čtvrtletí 2024
16:47Výsledková sezóna v USA: Kalendář pro 1. čtvrtletí 2024
15:32Globální odbyt Škody Auto v prvním čtvrtletí vzrostl o pět procent
15:31Inflace v zámoří roste a vyvolává citelnou negativní reakci. Snížení sazeb až v září?  
13:31Než otevře Wall Street: Alphabet, Delta Airlines  
12:43Sněmovna odmítla usnadnění pro přeměny firem, které se mohlo týkat ČEZ
11:52Ministerstvo financí zlepšilo výhled ekonomiky, čeká vyšší růst HDP a nižší inflaci
11:46Česká inflace nepřekvapila, co ta americká? Klíčová data doprovodí názory z Fedu  
10:31Fitch zhoršil výhled ratingu Číny na negativní
10:11Jan Bureš: Inflace v březnu zůstává na cíli, v létě uvidíme další pokles
9:21Inflace se také v březnu drží na 2% cíli centrální banky
9:02Rozbřesk: Rally na ropě - býčí fundamenty vs jestřábí Fed

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m