Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čína tlačí na zahraniční automobilky. Chce pomoci domácím výrobcům

Čína tlačí na zahraniční automobilky. Chce pomoci domácím výrobcům

21.03.2013 17:33
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Německý automobilový koncern Volkswagen včera ohlásil, že v Číně svolá víc než 380 tisíc vozů k opravě problémů s převodovkou. Na ty minulý pátek upozornil kritický pořad čínské státní televize, podle něhož se potíže týkají některých z nejoblíbenějších modelů VW. Podle mluvčího automobilky je na vyčíslení nákladů zatím příliš brzy, analytici je odhadují až na 618 mil. USD.

Tento týden se čínská média zaměřila na německé značky luxusních vozů BMW a Audi a Mercedes. Ty podle reportáží používají k tlumení hluku uvnitř auta a absorpci vibrací materiály, které produkují zdraví škodlivé výpary. Testy provedené na Pekingské univerzitě chemické technologie prý ve vzorcích prokázaly přítomnost asfaltu.

Včera se státní televize CCTV rozhodla tlak vystupňovat a před továrnu Mercedes-Benz přivezla odhodlaně se tvářící štáb. „Budeme tu čekat, dokud nás nezačnou brát vážně,“ oznámila reportérka divákům. Podle mluvčího společnosti Daimler, pod niž značka Mercedes-Benz spadá, se ihned rozběhlo vnitropodnikové šetření. Tlumící materiály jsou prý dovážené a splňují celosvětově vyžadované nároky.

Stejný postup zvolili i v BMW a Volkswagenu, který vlastní značku Audi. BMW podle svého mluvčího uplatňuje stejné standardy produkce kdekoli na světě. V Audi prý provedli laboratorní test a nezjistili žádné emise plynů, které by ohrožovaly lidské zdraví.

Odvysílané investigativní reportáže souvisí s každoročním „dnem spotřebitelských práv“, který letos připadl na minulý pátek a který se v zemi v posledních letech stal velkou událostí. V hledáčku žurnalistů se v minulosti ocitaly zahraniční společnosti jako Apple či McDonald´s. Letos se média zaměřila i na domácí automobilové výrobce, například Jianghuai Automobile.

Důraz na automobilový průmysl přichází v době množících se známek znepokojení čínských představitelů ohledně rostoucí dominance zahraničních značek na čínském trhu, jenž se před lety stal největším na světě. Číňané si zahraniční auta oblíbili kvůli jejich spolehlivosti, dobré pověsti a kvalitním servisním službám.

Čínští úředníci si od nového prezidenta Si Ťin-pchinga vyslechli pokárání, podle něhož mají státní instituce dávat přednost domácím značkám. „V jiných zemích také většinou používají auta vyrobená u nich doma,“ prohlásil Si. Vláda se snaží tlačit na konsolidaci odvětví a vznik tří až pěti velkých koncernů, které by byly schopné konkurovat zahraničním rivalům.

„Fakt, že čínské automobilky nedokážou obstát v porovnání se zahraniční konkurencí, je přijímán s velkou nevolí,“ tvrdí výkonný ředitel konzultantské společnosti Pacific Rim Advisors Greg Anderson. Značky jako BMW či Audi „musí zachovávat nejvyšší standardy, jinak se na ně čínská média okamžitě vrhnou.“

Podle Axela Kriegera z McKinsey & Co. se velké automobilky musí nad svým dalším působením na největším a nejperspektivnějším trhu zamyslet. „Není to jen o tom, že budou vydělávat. Je to také o industriální politice, o tom, aby si Čína vybudovala vlastní automobilový průmysl,“ říká Krieger.

Z víc než 15 milionů vozů prodaných loni v Číně (+7 % meziročně) jich 70 % připadalo na zahraniční značky, přičemž ty spadající pod Volkswagen a General Motors (GM) si vedly nejlépe. Vláda stanovila cíl, podle něhož se tržní podíl domácích výrobců do roku 2015 má zvýšit na 40 %. Dohnat vyspělejší výrobce ale nebude jednoduché.

Řadě čínských producentů se sice daří zvyšovat zisk a odbyt, avšak většinou je to díky společným podnikům s partnery jako Volkswagen a GM. Například čínská automobilová jednička SAIC Motor, která spolupracuje s Němci i Američany, za 11 měsíců loňského roku vykázala 12,4% růst prodejů.

(Zdroje: WSJ, Bloomberg, CCTV)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m