Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kypr je dle S&P krok od bankrotu. Rusko řeklo ne. Plánem C zmrazení pohybu kapitálu

Kypr je dle S&P krok od bankrotu. Rusko řeklo ne. Plánem C zmrazení pohybu kapitálu

22.03.2013 8:19, aktualizováno: 22.3. 12:29

Aktualizováno

Ratingová agentura Standard & Poor’s v noci snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Kypru na „CCC“, tedy jediný stupeň od bankrotového „D“. Pojmenovala tak situaci, v níž se země nachází poté, co po odmítnutí původně domluvených podmínek záchrany od eurozóny schází doma schválený plán B a pondělní ultimátum ze strany ECB se blíží. Kyperský parlament by měl o novém plánu dnes jednat. Chystá si ale i zadní vrátka pro případ neúspěchu v podobě omezení pohybu kapitálu.

Agentura S&P snížila rating Kypru o jeden stupeň z „CCC+“ na „CCC“. Hodnocení schopnosti země dostát svým závazkům je tak stále v nejhorším pásmu „junk“. Agentura v noci uvedla, že se obává, že země bez vnější pomoci nebude schopna splácet dluhy a kyperské banky zkrachují.

Aktuálnímu ratingu navíc S&P přiřkla „negativní“ výhled, kterým nevylučuje možnost dalšího snížení o jeden stupeň na nejhorší známku „D“. „K snížení ratingu bychom pravděpodobně přistoupili, pokud kyperská vláda brzy neuzavře dohodu o programu finanční pomoci,“ píše se ve zprávě agentury. Možné je podle ní ale prý také snížení ratingu i navzdory získání pomoci, pokud by se v průběhu letošního roku ukázalo, že země není schopna plnit stanovené podmínky programu.

Ministři financí zemí eurozóny se o víkendu dohodli na programu pomoci Kypru a jeho ztrátovým bankám v objemu až deseti miliard eur. Podle původní dohody měl Kypr k záchraně přispět částkou 5,8 miliardy eur a tyto peníze měly podle původního oznámení získat jednorázovou daní 9,9 procenta z bankovních vkladů nad 100 tisíc eur a 6,75 procenta u vkladů nižších. Dohodu následně ministři financí eurozóny v pondělí v noci revidovali na doporučení nedanit vklady do 100 tisíc eur s tím, že hlavní je zachovat celkový výnos opatření na úrovni 5,8 miliardy eur. V kyperském parlamentu se nakonec v úterý večer ale nenašel jediný zákonodárce, který by plán na zdanění bankovních vkladů podpořil.

Hlasování o plánu B nejspíš dnes

Kyperská vláda včera předložila parlamentu návrhy, které by měly tvořit základ plánu B nahrazujícího původní podmínky dohody. Zřízen by měl být takzvaný fond solidarity, jehož prostřednictvím bude mimo jiné zastaven státní majetek. Počítá se také s restrukturalizací druhé největší banky Laiki. Plánu ale podle prvních reakcí z eurozóny chybí mnohé detaily. Kyperští poslanci se navíc o něm včera odmítli bavit s tím, že texty návrhu musejí nejdříve prostudovat.

Ani denní odklad rozhodnutí však nemusí být podle kyperské televize CyBC dostatečný. Podle zdrojů tohoto média tak dnešní klíčové hlasování kyperského parlamentu možná nakonec začne později, než se původně plánovalo (začátek byl stanoven na 9:00).

Na Kypru má podle včerejšího návrhu vlády vzniknout takzvaný fond solidarity, za jehož obligace chce vláda ručit nejen státním a církevním majetkem, ale také rezervami zlata a dalších jistin centrální banky a dvou znárodněných penzijních fondů. Dobrovolníci mají mít možnost v rámci "vlastenecké záchrany vlasti" přispívat do fondu finančními dary. Kyperská vláda odhaduje, že fond by mohl vynést až 4,8 miliardy eur.

Vláda údajně chystá také restrukturalizaci druhé největší kyperské banky Laiki, která je vysoce zadlužená. Banka má být rozdělena na dvě části: do "zdravé" budou přesunuty úspěšné investice a dále vklady do 100 tisíc eur, které jsou podle pravidel EU povinně pojištěny; do "nezdravé" části mají být přesunuty takzvané toxické investice a vklady nad 100 tisíc eur. Propuštěno má být na 500 zaměstnanců banky. Celkově by tato operace mohla vynést až dvě miliardy eur.

V plánu B kyperské vlády ale stále chybí zhruba miliarda eur proti požadovaným 5,8 miliardy eur, za které eurozóna přislíbila svůj 10miliardový příspěvek. Plán B tak bude nejspíš nadále obsahovat také určitou formu zdanění bankovních vkladů.

Eurozóna čeká...

Ministři financí eurozóny po své večerní telekonferenci uvedli, že eurozóna je připravena jednat s Kyprem o novém návrhu na získání finanční pomoci a vyzvala jej, aby takový návrh brzy předložil. Po nezdaru plánu zdanit na Kypru všechny bankovní vklady včetně pojištěných označili za důležité "plně garantovat vklady do 100 tisíc eur. Nevoli ministrů financí eurozóny ale přinesla neúčast kyperského zástupce na konferenčním hovoru.

Šéf Eurogroup Jeroen Dijsselbloem dal ale najevo, že parametry nového návrhu musí zůstat tytéž jako u předešlého návrhu. "Euroskupina bude poté ... připravena pokračovat v jednáních o adaptačním programu při respektování dříve definovaných parametrů," uvedl Dijsselbloem.

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble v dnešním rozhovoru pro řecký tisk vyjádřil skepsi nad návrhem kyperského plánu B na získání potřebných 5,8 miliardy eur a dodal, že kosmetické úpravy samo o sobě nepomohou. Schäuble také odmítl, že by eurozóna kývla na záchranný program, který by nezapojoval zdanění významných vkladů v kyperských bankách.

Německá kancléřka Angela Merkelová následně varovala Kypr, ať nezkouší, kam až sahají limity Trojky. Kyperští poslanci podle ní musejí jednat rychle. V kuloárech prý potom Merkelová vyjádřila rozčarování nad tím, že kyperská vláda již dlouhé dny zástupce Trojky nekontaktovala.

„Následujících několik hodin rozhodne o budoucnosti země,“ řekl mluvčí kyperské vlády Christos Stylianides při poledním veřejném vystoupení a vyzval zákonodárce, aby přijali "velké rozhodnutí" a zachránili zemi před finančním zhroucením. Kyperská centrální banka pouze o několik minut později uvedla, že by politici měli přijmout návrh eurozóny a zdanit vklady v bankách přesahující 100 tisíc eur.

Rusko další pomoc odmítlo

Kyperská vláda doufala také v pomoc Ruska, jehož občané a firmy mají uloženo v kyperských bankách výrazné objemy prostředků. Nikósie po Moskvě chtěla alespoň zmírněním podmínek splácení kyperského dluhu ve výši 2,5 miliardy eur, a sice odkladem splatnosti, případně snížením úroků. Kyperský ministr financí Michael Sarris se ale v noci vrátil z dvoudenní návštěvy Ruska s nepořízenou.

„Myslím, že nejsme schopni získat podporu, kterou jsme získat chtěli,“ uvedl dnes ráno kyperský ministr financí po dvou dnech jednání v Moskvě. „Ale je třeba se vrátit domu, protože tam věci začínají být vážené,“ dodal.

Kyperská vláda údajně chtěla od Ruska získat další úvěr 5 miliard eur. Nakonec se s Ruskem ale nedohodla ani na zmírnění podmínek splácení kyperského dluhu ve výši 2,5 miliardy eur. Ruské banky se rovněž odmítly podílet na sanaci kyperských bank, potvrdil ruský ministr financí Anton Siluanov. 

Kypr ruským firmám nabídl také převzetí práva na podmořskou těžbu plynu z nalezišť u Kypru. Siluanov dnes ale uvedl, že ruští investoři nemají zájem o zásoby plynu u kyperských břehů. "Naši investoři se na záležitost podívali. Zájem neprojevili," konstatoval Siluanov.

Ruský premiér Dmitrij Medveděv ale včera pohrozil snížením podílu eura na ruských měnových rezervách, pokud způsob řešení kyperské finanční krize poškodí ruské zájmy.

ECB a zmrazený kapitál

Tlak na Kypr vystupňovala ECB. Člen jejího užšího vedení Jörg Asmussen řekl, že ECB nemůže kyperským bankám dodávat dlouhodobě peníze bez komplexního záchranného plánu, protože bez rychlé rekapitalizace nejsou tyto banky solventní. Evropská centrální banka potom včera uvedla, že pokud nevstoupí v platnost záchranný program Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu, bude kyperským bankám poskytovat nouzovou pomoc pouze do pondělí.

Kyperské banky, které jsou kvůli finanční krizi až do úterý pro klienty uzavřené, už podle agentury AFP obdržely od vkladatelů příkazy k finančním převodům do zahraničí v úhrnné částce nejméně 7 mld. EUR.

Kyperská vláda proto navrhla parlamentu také zákony umožňující omezení pohybu kapitálu, které mají zabránit chaotickému výběru vkladů z bank. Návrh takovéhoto opatření Kypr nezná od dob, co před pěti lety vstoupil do eurozóny, a potvrzuje tak vážnost celé situace.

Co když se včas nedohodnou?

Jeden z vysoko postavených činitelů v Bruselu řekl včera Reuters pod podmínkou anonymity, že v případě zastavení krizové dodávky likvidity od ECB, která banky v zemi nyní drží při životě, přijdou vkladatelé o veškeré své prostředky a země by pravděpodobně byla nucena k opuštění eurozóny.

„Pokud finanční sektor zkolabuje, potom se budou (na Kypru) muset vypořádat s velmi významnou devalvací a dostanou se do situace, kdy jim nezbyde nic jiného, než opustit euro,“ upozornil úředník EU. Dnes po poledni přišla se stejným varováním i oficiální místa. Kyperská centrální banka upozornila, že návrat země ke kyperské libře by znamenal devalvaci a hyperinflaci.

Stejná varování následně přišla i z oficiálních míst. „Rádi bychom zdůraznili, že návrat ke kyperské libře by znamenal značné ztráty hodnoty aktiv a vedl by k začarovanému kruhu devalvace a hyperinflace,“ píše se v dnešním prohlášení centrální banky Kypru. Potvrdila také, že v případě zhroucení finančního systému by došlo ke ztrátě veškerých vkladů v bankách. V situaci, kde nyní jiná alternativa proto centrální banka doporučila politikům přijmout návrh politiků na zdanění vkladů do 100 tisíc eur.

(Zdroj: Bloomberg, Reuters, AFP, S&P)

Detaily budeme průběžně doplňovat


Čtěte více:

Kypr nepřijal podmínky pomoci. Co bude dál?
20.03.2013 8:11
V kyperském parlamentu se nenašel ani jediný poslanec, který by podpoř...
Boj za drobného střadatele? Ale kdeže...
20.03.2013 13:29
Obrázky z kyperských ulic obletěly svět. Mohutné protesty proti zdaněn...
Kypr má prý nový plán k odvrácení bankrotu, ECB mu dává ultimátum
21.03.2013 8:15
Kypr se snaží najít cestu k odvrácení státního bankrotu poté, co jeho ...
Kypřané v Moskvě nabídli mřenky. Kreml chce velkou rybu
21.03.2013 11:24
Prodlužující se krize kyperského bankovního systému se začíná vážným z...
Kolega Merkelové: V kyperském plánu B zřejmě chybí miliarda eur
21.03.2013 16:34
Restrukturalizace problémových kyperských bank, další pomoc Ruska, zás...

Váš názor
  •  
    22.03.2013 11:39

    Obzvláště je-li veřejně známo. že informovaní členové vlády a ostatní si své peníze z bank včas převedi. Vůbec nechápu, jak je tohle možné.
    berta
    • Víš Berto
      22.03.2013 12:11

      tam chybí jen vůle ..... nebyl by problém, zdanit vklady třeba k 1.1.2013, tedy zpětně a obejít účelově převedenou hotovost, zejména politiky. Ale ono je vždy lepší, když to zaplatí někdo jiný. :-)
      A.
    •  
      22.03.2013 11:57

      prokaze li se umysl na zaklade informaci nepravem ziskanych bodou po zasluze odmenenio...potrestani...ne ??? spravedlnost vitezi...Mirek Dusin
      OPTIMISTA
  •  
    22.03.2013 10:58

    Tuto situaci nevnímám jako krach EU, nýbrž jako absolutní krach morální.
    Achjo...
  • Jediné možné řešení je poskytnout pomoc!
    22.03.2013 10:00

    Tahle situace by se mela nějak vyřešit! Doteď jsem jen nečinně přihlížel a spíše mi ta celá věc přišla groteskní, ale pokud Kypr zbankrotuje, nákaza v podobě výběrů horovosti z banky a ukládání do slamníků se začne pomalinku šířit do zbytku Evropy, což bude snižovat likviditu, úvěrování a krize se bude dál prohlubovat. Jedinou možnost, kterou teď EU má, je poskytnutí finanční pomoci, což je ve svém důsledku jediné možné nejlevnější řešení... Tady začíná být vidět problém médií a globalizace. Kypr se podílí na ekonomice eurozóny jen 0,2% a přesto je schopno celý kolos EU pospat do kytek. Merklová si to uvědomuje a určitě vyěkne.
    delcop
    • Re: Jediné možné řešení je poskytnout pomoc!
      22.03.2013 10:24

      bankrot Kypru samozrejme poslat do kopru celou EU nemuze. Naopak, eurozone by prospelo vylouceni tohoto maleho danoveho raje. Je zde neco spatne, ekonomika EU je v recesi a pritom banky hlasi rekordni zisky. A ty bys chtel jeste tech par neuspesnych bank v danovem raji dotovat?
      fluidum
      •  
        22.03.2013 10:32

        Mno, když by soudruzi z Bruselu vyloučili Kypr z kolektivu, věř nebo nevěř, Kypr by dál zůstal daňovým rájem. Tím se krize v EZ nevyřeší. Delcopovo řešení se mi zdá smysluplnější - všichni by si měli vyzvednout našetřené peníze, nezaplatit politické mafii žádné daně a možná by se zhroutila. Pak by mohly samostatné evropské státy budovat své ekonomiky znovu. Soudobá generace by si jistě dlouho pamatovala, jakých zvrhlostí se byrokracie EU dopustila. ... a lidem by zůstalo pár drobných aspoň na jídlo:-)
        Jesse
        •  
          22.03.2013 10:48

          tak jasne, ze by Kypr dal zustal danovym rajem. Asi nevis jak jej neustale za to v Bruselu 'chvalili'. Vybrat si penize, ktere tam nejsou a neplatit dane je utopie a pokud by jsme jim na ty uspory prispeli z nasich dani, tak by stejne ten raj krachnul. Jejich ekonomika je zalozena na bankach, ty ted nemaji hodnotu ani jednoho rublu, aspon par z nich. Sami nestoji o pomoc za 10% dan. Vyloucenim by se vzduch vycistil a ostatni by se ponaucili.
          fluidum
          •  
            22.03.2013 11:03

            Já myslím, že se všichni ponaučí, až zkrachuje celá EU. Vyloučením Kypru se opravdu, ale opravdu nic na politice Bruselu nezmění...
            Jesse
  • ...znárodněné pezijní fondy
    22.03.2013 9:41

    Tuto informaci by měli povinně a bez vyjímky uvádět "verbíři" fondů u nás. Stejně jako vyzdvihují bezhodnotné budoucí výhody. V našem prostředí by nejspíš bylo vhodné tento postup uzákonit. Vždyť se tady tvoří zákony pro kdejakou kravinu, tak proč ne jeden přínosný.
    mgp
  •  
    22.03.2013 9:41

    neplašte vždyť zatím není tak zle,aby nemohlo být hůř vždyť tu máme červený kříž který již opouští Afriku a začíná hojně zásobovat EU.Sice jen jižní státy,ale i na nás možná něco zůstane :D třeba kamion mouky.
    Deny:-)
    • heslo dne pro EU zní:
      22.03.2013 10:27

      Mouku NE !! Fotovoltaické panely ANO !! :-))
      Jesse
      • Re: heslo dne pro EU zní:
        22.03.2013 10:31

        Představa chytrého němce co s kyprem:hodně tam svítí sluníčko.Nad celým územím postavit solární panely.Samozřejmě dotované občany.A tlačit si energii do němec.Nádherný sen o zbankrotovaném kypru.Taky by to mohla být pěstírna laciné zeleniny a ovoce.
        ?
  •  
    22.03.2013 9:27

    dobre by jste mohli plasit ptaky ve vinicich
    OPTIMISTA
  • zdravim
    22.03.2013 9:20

    je to taková malá rozbuška :D za chvíli budou vybírat hojně prašule španělé a italové aby neskončili podobně.
    Deny:-)
  • Tak sem to skvělá EU přivedla.
    22.03.2013 8:40

    Horší jak komunisti. Nejlepší je věta ..... dvou znárodněných penzijních fondů. :-D Aspoň vidíme, proč si platit na důchod. :-D Šmejdi.
    A.
    • Re: Tak sem to skvělá EU přivedla.
      22.03.2013 8:46

      Tohle přesně čeká i naše budoucí důchodce. Všichni to vědí, ale nikdo to veřejně nechce připustit.
      Jesse
Aktuální komentáře
19.04.2024
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data