Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kypr nebude modelový příklad, couvá šéf Eurogroup. Banky budou zavřené do čtvrtka

Kypr nebude modelový příklad, couvá šéf Eurogroup. Banky budou zavřené do čtvrtka

26.03.2013 8:30, aktualizováno: 26.3. 11:33
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Záchranný plán pro Kypr, který mimo jiné předpokládá ztrátu části nepojištěných bankovních vkladů investorů, nebude modelem pro řešení bankovních problémů i v dalších zemích eurozóny. Šéf skupiny ministrů financí eurozóny Jeroen Dijsselbloem zmírnil svůj předchozí komentář, který vyvolal pád akciových trhů v čele s bankami i pád eura proti americkému dolaru.

K restrukturalizaci bank budou muset podle šéfa Euroskupiny přikročit i další země měnové unie, zejména ty, kde je bankovní systém podobně přebujelý vůči rozsahu ekonomiky, jako na Kypru. Dijsselbloem, který je také nizozemským ministrem financí, to prohlásil v rozhovoru s agenturou Reuters a listem Financial Times. "Jestliže bude nějaká banka ohrožena, naše první otázka by měla znít: 'Co s tím v bance uděláte? Co můžete udělat pro rekapitalizaci?' Pokud toho banka sama nebude schopna, budeme mluvit s akcionáři a věřiteli a požádáme je o příspěvek k rekapitalizaci, a jestliže to bude nutné, i držitele nepojištěných vkladů," řekl původně šéf Euroskupiny.


Na otázku, co by mohl nový přístup znamenat pro země s vysokým podílem bankovního sektoru na ekonomice jako Lucembursko nebo Maltu, nebo pro země s problematickými bankami jako Slovinsko, Dijsselbloem řekl, že budou muset velikost bank omezit. "Znamená to, že to musí řešit dříve, než se dostanou do potíží," dodal.

Po několika hodinách se ale interpretaci svých slov pokusil zmírnit."Kypr je zvláštní případ s neobyčejnými výzvami," uvedl Dijsselbloem ve sdělení, které mělo jeho původní rozhovor s Reuters a Financial Times upřesnit. "Makroekonomické adaptační programy jsou pro postižené země šity na míru a nebudou využity jako modely či předlohy."

Dijsselbloemova mluvčí ještě před vydáním zmíněného vysvětlujícího prohlášení odmítla, že by šéf Euroskupiny hovořil o Kypru jako o příkladu či možném příkladu, uvedl list The Wall Street Journal.

Plán pro Kypr, který ministři financí eurozóny schválili v pondělí ráno, předpokládá rozsáhlou restrukturalizaci a uzavírání kyperských bank, omezení finančního sektoru na ostrově a postižení velkých vkladů a věřitelů bank. Nepojištěné vklady u největšího finančního ústavu Bank of Cyprus budou zmrazeny, dokud banka neprojde restrukturalizací, a potřebný kapitál se odčerpá z vkladů nad 100.000 eur.

Dosavadní praxe zachraňování bank daňovými poplatníky musí skončit, řekl původně Dijsselbloem, který se stal šéfem Euroskupiny teprve v lednu. Vhodná doba je pro to podle něj právě teď, kdy se finanční trhy uklidnily a klid na nich zůstal i během kyperské krize.

Pokud by se Dijsselbloemův návrh prosadil, znamenal by mimo jiné konec plánu, který eurozóna přijala teprve loni v létě. Tehdy se dohodla, že záchranný fond ESM by měl přímo rekapitalizovat ohrožené banky, aby se přerušilo smrtící spojení mezi krachujícími bankami a vládami, které jsou nuceny je sanovat, čímž ale zvyšují svou zadluženost.

Jednoznačně proti slovům šéfa Eurogroup se postavil guvernér rakouské centrální banky a člen vedení ECB Ewald Nowotny. "Kypr rozhodně není modelem pro ostatní. Je zvláštním případem, nesrovnatelným s dalšími. Kontroly kapitálu by měly být co nejkratší," uvedl dnes v Praze. 

Akciový trh v Evropě po Dijsselbloemových výrocích v rozhovoru pro Reuters Financial Times výrazně oslabil, banky odečítaly až kolem 6 %. Před zveřejněním rozhovoru získával západoevropský index FTSEurofirst 300 téměř jedno procento, poté ale sklouzl mírně do záporných čísel.

Kyperské banky zůstanou zavřené až do čtvrtka

V noci překvapilo kyperské ministerstvo financí sdělením, že kyperské banky zůstanou zavřené až do čtvrtka. Původní plán počítal s tím, že se většina otevře už v úterý. Banky jsou kvůli finanční krizi již jedenáctý den uzavřeny. Původně měla většina z nich podle centrální banky otevřít již v úterý, až do čtvrtka měly zůstat zavřené pouze dva největší finanční ústavy v zemi - Laiki a Bank of Cyprus, které čeká sloučení.

Nově ale ministerstvo financí přišlo s upraveným nařízením. Centrální banka zdůvodnila rozhodnutí snahou zajistit "hladké fungování celého bankovního systému". Lidé si tak budou moci z bank vybírat peníze se zpožděním dalších dvou dnů.

Podle listu Kathimerini nemá pro znovu otevřené banky platit žádné omezení při výběru vkladů, což má prý napomoci co nejrychlejšímu obnovení důvěry v kyperské bankovnictví. Situace se ale může změnit podle toho, jak majitelé kont zareagují.

Ministr financí: Ztráty budou dosahovat kolem 40 %

Kyperský ministr financí Michael Sarris v úterý řekl, že velcí vkladatelé u kyperských bank by mohli v rámci schváleného plánu mezinárodní pomoci za 10 miliard eur přijít skutečně zhruba o 40 procent svých vkladů, což bylo v pondělí sděleno jako limit pro tyto ztráty, který by neměl být překročen. "Mohlo by to být někde okolo této výše, ale nechci to předjímat," řekl Sarris v rozhovoru pro stanici BBC s tím, že o přesném čísle bude teprve rozhodnuto. "Ale podle toho, co jsem viděl, to vypadá na číslo někde kolem toho." Na dotaz, zda kyperské banky skutečně otevřou ve čtvrtek, Sarris řekl: "Ano, myslím, že otevřou. Řekl bych, že jsme potřebovali trochu času, abychom dali dohromady vyvážený balíček nějakých omezení." Opatření pro kontrolu pohybu kapitálu zřejmě budou trvat "v řádu týdnů", dodal ministr.

(Zdroj: Reuters, FT, WSJ, Bloomberg, čtk, Kathimerini, ANSA)


Čtěte více:

Eurozóna schválila pomoc Kypru. Velcí věřitelé ztratí až 40 %
25.03.2013 8:27
Ministři financí eurozóny schválili plán Evropské unie a Mezinárodního...
Šéf Eurogroup: Kypr je nový vzor. Banky zachrání držitelé akcií, dluhopisů i vkladatelé
25.03.2013 16:27
Kypr představuje novou předlohu pro řešení problémů bank v eurozóně a ...

Váš názor
  •  
    26.03.2013 12:18

    Modelový, možná né., cvíčný ,ale určitě.
    Homo
  • eu zase jen lže a mlží
    26.03.2013 10:08

    http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/1888-ekonomove-kypr-v-podstate-uz-euro-opustil
    xxx
    • Re: eu zase jen lže a mlží
      26.03.2013 10:11

      Já o vlku... a už se v médiích po desáté hodině objevují úvahy, že se bojí paniky v případě, že ty banky otevřou. To je konec :-))))) Vždycky si vzpomenu na soudruhy, kteří vyřvávali hesla: "my ten kapitalizmus doženeme, i kdybychom měli všici skapať hlady, sudruzi !!":-))))))
      Jesse
  • Ještě že tam
    26.03.2013 10:01

    peníze nemám, taky mi to radili...no to bych se tam dnes u bankomatu potila jak pedofil v Dysneylandu
    ZUZKA
  •  
    26.03.2013 9:56

    Nepatrná zemička na okraji Evropy dokáže udělat krizi celého evropského finančního systému. K smíchu, vždyť problém ve výši 10 mld. Euro by klidně vyřešil jeden český miliardář. Problém je v něčem jiném, Evropa má příliš mnoho ambiciozních vůdců a každý z nich chce ukázat jak je důležitý a nepostrdatelný. A tak se banality medializují aby bylo vidět co "obrovského" se řeší. A Amerika se snměje, a podporuje tu neschopnost svými ratingovými agenturami. Ono totiž jde o souboj ekonomik Evropy a Ameriky a velice nelítostný.
    Juniper
    •  
      26.03.2013 11:40

      Ekonomika Evropy není subjekt, nemůže bojovat. Ekonomika Ameriky taktéž
      Hans
    • Juniper
      26.03.2013 10:13

      Jestli kluci nezkouší reakci, aby tento model mohli později aplikovat v těch podstatnějších zemích. Kyperský dluh by z poloviny zaplatila už jen kyperská vláda e její zneužití insider přesunem v poloviční výši.
      Velkamedvědice
    •  
      26.03.2013 10:02

      vubec si nemyslim ze kypr hybe evropou...ta je tak nemocna ze je to jen pupinek na jeji tvari plne akne...kdyby byla zdrava kopla by do kypru bez mrknuti oka a mozna by naopak posilila z duvodu zbaveni se jednoho nadoru....pritezujiciho
      OPTIMISTA
  • Doměnka
    26.03.2013 9:48

    Jen, aby to nedošlo k 30létum kde se to pomalu ubírá to by byl konec XETRY.
    Deny:-)
    • Re: Doměnka
      26.03.2013 9:51

      vlastne uz se blizi armagedon ne ???
      OPTIMISTA
      •  
        26.03.2013 9:55

        Armagedon už probíhá - komunisti a marxisté si začali hrát na kapitalisty :-)) Lidstvo nemůže potkat už nic horšího.
        Jesse
  • vsadím gatě
    26.03.2013 9:37

    že ve čtvrtek oznámí, že se banky otevřou až v pondělí. Bojí se runu na banky jak čert kříže. Pokud otevřou ve čtvrtek, tak klekne celý bankovní systém... Z toho prostě nelze uniknout.
    Jesse
    • Re: vsadím gatě
      26.03.2013 9:43

      neklekne, omezí převody na 1000 nebo 10 000 ojro na den a účet do zahraničí a bude to.
      Tom55
      •  
        26.03.2013 9:57

        No jenže s tímhle nízkým limitem bude dost komplikované provádět větší obchodní platby a tak se bude každý zdráhat s Kyprem obchodovat a klekne jim zahraniční obchod.
        ..
    • Re: vsadím gatě
      26.03.2013 9:40

      Jestli mají rozum, tak povolí jen omezené výběry a převody. Ohledně účtů do 100 000 EUR se majitelé již nemají čeho bát a ty nad budou zmražené, jak už někde psali.
      oh171
      • to je dobrý nápad
        26.03.2013 9:43

        Banky mohou otevřít hned a současně všechny účty zmrazit. No a ve foayé může pokladní prodávat zmrzlinu :-)) A celá Evropa může v klidu dál snít o míru a prosperitě v EU :-)))
        Jesse
    • Re: vsadím gatě
      26.03.2013 9:39

      prevedou je k tobe pod polstar ??? nebo kam ??? zimbabwe ???
      OPTIMISTA
  • Ten
    26.03.2013 8:50

    kokůtek by se nám hodil do vlády . No jestli země potřebují dát občas néjakému Špidlovi néjakou trafiku ....
    Duben
    • Re: Ten
      26.03.2013 9:39

      dyk to přeci víme... ještě v roce 2010 patřily mezi největší soukromé věřitele Řecka zejména NĚMECKÉ BANKY!!! , ale v roce 2012, kdy se rozhodlo, že soukromí věřitelé odepíšou těch cca 75% pohledávek (respektive to bylo soukromým věřitelům vnuceno pod heslem "berte 25% nebo nic") už držely německé banky v řecku pouhý zlomek původních aktiv!!!! JAK JE TO MOŽNÉ??? TAK TO JE SPRÁVNÁ OTÁZKA za sto bodů, protože v průběhu těch 2 let se do Řecka nalilO postupně několik vln takzvané "finanční pomoci Řecku", která byla z drtivé části použita právě na splacení splatných závazků...ano, správně, zejména v německých bankách. Současně s tím se vyvíjel tlak na další soukromé banky, aby se zapojily do "pomoci Řecku" - a ty nakupovaly (pod politickým nátlakem) řecké dluhopisy...kterých se německé banky v té době ovšem zbavovaly jako o život. A výsledek? - píše se rok 2013 - německé banky ve skvělé kondici a zbytek evropy se potácí v lepším případě v kocovině (Francie..), v horším případě nad hranou propasti (Španělsko...) a někteří jsou už za živa pohřbeni (Kypr)... a třešinkou na dortě jsou ničím nezaručené pohledávky ECB za Řeckem, Irskem, Španělskem... které odepíšou všechny země EU. Také Německo a přestože to i pro němce bude slušný ranec, tak pořád bude násobně méně, než kdyby si němčouři měli ten svůj více jak 20-tiletý mejdan (lukrativní dodávky ohromného množství zbraní do Řecka na úvěr od německých bank za lukrativní úrok) zacálovat sami. Hitler zdevastoval Evropu vojensky... Merklová to samé dokázala daleko elegantněji - politikou a zkorumpovaným byznysem. ..a na rozdíl od Hitlera si pojistila, aby "válečné reparace" za způsobené škody tentokráte platila evropa a ne Německo.
      Jesse
      •  
        26.03.2013 10:55

        Věříš tomu , že je v Evropě ( neboli EU ) ještě něco v dobré kondici. I německé banky mají problémy, ale Angela o tom nechce mluvit. V dobré kondici jsou v EU už jen čeští fotbaloví reprezentanti . Jestli Amíci využijí jistot obyvatel a firem působících v zóně EU a skvělých bruselských direktiv a zásahů do rozpočtů jednotlivých EUstátů začnou díky přílivu oběživa vzkvétat. Holt je vidět že skvělé Ojro asi ještě dlouho Doláče nenahradí . Možná se brzy dočkáme EAU ( euroasijská unie ), která po vzoru EU "sjednotí" další uskupení kulturně a politicky stejně smýšlejících skupin obyvatel. Centrála v SOULU jim pak nařídí jak to je třeba dělat , aby bylo všem dobře. Tím rovněž začne jejich konec.
        karel IV
        • to spíš
          26.03.2013 12:40

          Angela zvítězí na soutěži Miss World, než že se ekonomika EU dá do pořádku.Jak mohlo někoho napadnout ze staré dobré Evropy udělat spojené státy ....kokoti, nejdřív jsem si užila to, že jsem od Ježíška dostala banán (sice z pod pultu), ALE KOMUNISTICKEJ a ted mi Marxisté zase tropí škandály v životě Kapitalismem...Jedu na Kypr vložit poslední peníze co mám, aby mě alespon někde měli rádi
          ZUZKA
      • souhlas se vším
        26.03.2013 10:12

        jen by se ještě ten blb nečas mohl přihlásit o reparce za škody vzniké fašisty a ukradený zlatý poklad a hned máme podluhu ,když se blbec omlouvá za vystěhování zmetků co zahájili válku
        xxx
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data