Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Stále riskantnější zápas s recesí

Stále riskantnější zápas s recesí

05.04.2013 18:03
Autor: Tomáš Vlk, Patria Finance

Maďarská centrální banka (MNB) se krátce po změně vedení pouští na pole nestandardních opatření, kterými dál uvolní měnovou politiku, a to při oficiálních sazbách stále relativně vysoko, na 5 procentech. Zároveň sahá na devizové rezervy, jimiž chce splácet dluhy v cizích měnách a o něco tak snížit rizika na tomto poli.

V době tržních turbulencí by si Maďarsko něco takového nemohlo dovolit. Úrokové sazby MNB byly ještě koncem roku 2008 dvouciferné a pak klesaly velmi pomalu právě proto, aby zabránily masivnímu výprodeji forintu a domácích dluhopisů. Akci MNB umožnilo opadnutí velké nervozity na dluhopisových trzích a to nejen v eurozóně. Nepřímo hodně pomohla ECB a její program OMT.

Klidnější trhy stejně tak Maďarsku umožnily odmítnutí preventivního úvěru od mezinárodních institucí, díky čemuž vládě nebudou ECB nebo Komise tolik mluvit do její politiky. Je však jasné, že se Maďarsko pouští na cestu většího rizika. Nestandardnímu uvolňování měnové politiky, které vidíme v USA nebo Japonsku, předcházelo vyčerpání standardních nástrojů. Navíc měny těchto zemí těží ze statusu bezpečného útočiště, což je brání proti razantním útokům (i když Japonsko se už pohybuje hodně na hraně). Forint žádnou takovou výhodu nemá.

 
Právě současný relativní klid zřejmě povede k tomu, že poslední kroky MNB s trhy nic zvláštního neprovedou. Banka tak bude ve velkém pokušení si akci zopakovat a možná i ve větším rozměru, zvláště když první menší balík opatření ekonomiku příliš nepovzbudí. A to už může být problém. V případě, že se hlavní trhy znovu zatřesou, by forint nebyl v příliš dobré pozici. Stále velké zahraniční zadlužení, historie protitržních vládních opatření, narušená důvěra investorů, velmi špatné vztahy s EU zvažující sankce a do toho klesající devizové rezervy a pumpování peněz do ekonomiky - to příliš atraktivně nevypadá. V takovém případě by musel v politice nastat velmi rychlý obrat a vláda by si šla do Bruselu sypat popel na hlavu.

Maďarsko sáhlo na nezávislost centrální banky, na jejíž politiku má stále větší vliv vláda. I poslední krok MNB lze proto chápat jako vládní iniciativu. V zájmu hladšího prosazování záměrů byl omezen ústavní soud a vláda využívá své moci i ke snížení šancí opozice na její vystřídání. Do toho Maďaři zašli dál než jiní i na poli speciálního zdanění apod. Pomineme-li politické motivy, to vše lze chápat jako odstraňování brzd v zájmu podpory růstu. Ruku v ruce s potenciálními benefity ale jde také vyšší riziko, tato vazba platí i zde.

Důvod je zřejmý - standardní nástroje na podporu ekonomiky se všeobecně vyčerpávají. Navíc zvláště v posledních letech je jejich použití mnohdy velmi omezené kvůli velkým nerovnováhám - v maďarském případě šlo hlavně o zadluženost v cizích měnách. Ke slovu se tak dostává nestandardní přístup. To není nic nového a nejde o maďarskou specialitu. Cesta, kterou se tato země ubírá, však dosti speciální je.

Můžeme se domnívat, že je to dáno tím, že vláda prostě podlehla pokušení zneužít ústavní většinu v parlamentu, případně nějakými maďarskými specifiky. Stejně tak ale může působit i to, že se Maďarsko potýká se střídáním recese a stagnace už zhruba o dva roky déle než většina Evropy. Kvůli tomu je tlačeno k většímu a většímu riziku. Pokud nepřijde oživení, lze použití stále méně standardních nástrojů čekat i v jiných zemích a právě Maďarsko ukazuje, že projevy mohou být různé. I v hlavních ekonomikách se ostatně najdou opatření, která by pár let nazpět byla považována za dosti neortodoxní.


Čtěte více:

Maďarská centrální banka po změně guvernéra dál snižuje sazby
26.03.2013 14:14
Úrokové sazby v Maďarsku dál klesají. Centrální banka, poprvé vedená n...
MNB chce nastartovat ekonomiku úvěry za 250 mld. HUF, konverzí FX úvěrů i další likviditou
04.04.2013 11:29
Očekávané první veřejné vystoupení nového guvernéra maďarské centrální...
MNB plánuje peníze pro firmy a uvolnění podmínek, sáhne i na rezervy (komentář)
04.04.2013 14:21
Jak už bylo naznačeno včera, maďarská centrální banka ohlásila nový pr...

Váš názor
  • ?
    06.04.2013 9:36

    Pan Otazník se tady ze zřejmých ideologických důvodů rozčiluje na autora článku pana Vlka, že útočí na maďarskou vládu. To samotné ho usvědčuje o nepříliš demokratickém přístupu, na jaký jsou ostatně pravičáci celkem zvyklí. Zrovna tak i já bych mohl křičet, že pan Vlk je při posuzování aktivit vlády pana Orbána příliš shovívavý, protože se celá Evropa snad kromě Nečase nad jeho činy zaraženě pozastavuje. Ale i v této zemi je zneužívání pravomocí trestným činem pane Otazníku. Rád bych věděl jak by váš smysl pro objektivitu uspěl, kdyby se jednalo v Maďarsku o levicovou vládu.
    Ricochet
  • Pane Vlku, nezlobte se na mě, ale tohle není informativní článek o maďarské finanční a měnové politice, ale kampaň proti této její politice.
    05.04.2013 20:28

    Co je to za informaci, že "vláda prostě podlehla pokušení zneužít ústavní většinu v parlamentu"? Vláda má za úkol vládnout, to znamená ovlivňovat zákony v zemi kde vládne, tak, aby dosáhla svých cílů, a pokud jí dá tolik procent voličů své hlasy, že může měnit ústavu, a má k tomu své důvody, tak to prostě udělá! Jaképak podléhání pokušení? Zkuste být příště objektivnější jestli to umíte. Já Maďarské vládě přeji ať sníží své zadlužení natolik, že se na mezinárodní instituce a trhy bude moci vykašlat úplně. Stejně, jak vyplývá z vaší věty: "... Maďarsku umožnily odmítnutí preventivního úvěru od mezinárodních institucí, díky čemuž vládě nebudou ECB nebo Komise tolik mluvit do její politiky." nejde v rámci jejich "pomoci" o nic jiného než o to, aby tyto instituce mohly ovlivňovat politiky vlád, kterým půjčily. PENÍZE JSOU KRVÍ KAPITALISMU A DLUH JE OBOJEK NA KRKU JEHO OTROKA.
Aktuální komentáře
25.04.2024
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.