Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Skončí to vše zavedením paralelních měn?

Skončí to vše zavedením paralelních měn?

12.04.2013 7:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Situace na finančních trzích je nyní relativně klidná, diskuse o možném rozpadu eurozóny ale pokračuje. Krize na Kypru opět přinesla úvahy o tom, co by se stalo v případě odchodu některé země z měnové unie, ovšem ECB ani vedení eurozóny takovou možnost nepřipouští. Podle našeho názoru to však není optimální strategie, lepším postupem by bylo přechodné zavedení paralelní měny. Klíčem úspěchu je pak jasně stanovený plán opětovného návratu k euru a eliminace krátkodobých improvizací. Jejich škodlivost jasně ukázal vývoj na Kypru.

V zemích jako Řecko a Španělsko se nezaměstnanost nachází vysoko nad úrovní patrnou v Nizozemí, Francii či Německu. Politika utahování je neefektivní a dokonce škodlivá. Vnitřní devalvace přináší tolik negativních důsledků, že převyšují její přínosy. Je jasné, že periferie potřebuje rychlý růst, jinak nebude schopna splácet své dluhy. Devalvace měnového kurzu by zvýšila jejich konkurenceschopnost a snížila deficit běžného účtu. Monetární stimulace by zvýšila zaměstnanost. Růst by snížil tlak na veřejné rozpočty, uvolnil by se prostor pro potřebné strukturální reformy, které by zvýšily dlouhodobou konkurenceschopnost.

Kdyby došlo k definitivnímu odchodu z eurozóny, neslo by to sebou významné náklady. Přechodné opuštění eura by je částečně eliminovalo, muselo by ale proběhnout náhle. Delší vyjednávání a plánování by totiž přineslo masivní odliv kapitálu z dané země. Nicméně velká rychlost, s jakou by euro muselo být opuštěno, přináší obrovské praktické problémy. Běžně se při zavedení nové měny postupuje tím způsobem, že se tento krok ohlásí v pátek večer a zároveň se zavede omezení pohybu kapitálu. Vše je připraveno tak, aby v pondělí již mohly být prováděny obchody v nové měně. Nutné je tedy naprosté utajení, které zabrání spekulacím. Celkově jde tudíž o velmi rizikový proces. A uvedené by také znamenalo, že opuštění eura nelze předem dojednat s ostatními zeměmi eurozóny.

Možným řešením popsaných komplikací je zavedení paralelní měny, která by se ale vztahovala jen k budoucím hodnotám. Hodnoty doposud vytvořené by tedy byly vedeny stále v eurech. Centrální banka by kompenzovala ty, kteří mají závazky v eurech a pohledávky v nové měně (což by byly hlavně banky). Centrální banka by měla stanovený devalvační cíl, inflační efekt nové měny by sledovala spolu s ECB. Paralelní měna by byla stále směnitelná za eura. Podobný postup by zajistil stálou hodnotu eurových aktiv, čímž by byla eliminována možnost úprku kapitálu ze země. Centrální banka dané země by kontrolovala nabídku nové měny standardními nástroji monetární politiky. S ECB a dalšími členskými zeměmi měnové unie by pak musela vytvořit systém užívání paralelní měny a plán jejího opuštění – návratu k euru.

Jak by tento postup vypadal u Řecka? To si prošlo významným snížením mezd a výdajů, stále však dosahuje primárního deficitu a zdaleka není jasné, zda bude schopno splácet své dluhy. Podle našeho modelu by zavedení drachmy a její devalvace v letech 2011 a 2012 znamenalo růst spotřeby soukromého sektoru o - 0,2 %, růst exportů o 7 % a pokles importů o 10 %. Zaměstnanost by výrazněji nerostla, nedošlo by ale k jejímu 6,5% poklesu. Pokud by devalvace dosáhla 30 %, exporty by se zvýšily o 11 %, importy by klesly o 13 %, domácí poptávka by se zvýšila o 5 % a zaměstnanost o 3 %. Nezaměstnanost by se dostala na 19 % a primární deficit by klesl na nulu. Investice by však podle našeho modelu ovlivnila až devalvace ve výši 50 %. V minulosti k devalvacím podobného rozsahu došlo. Příkladem je Španělsko s 20% devalvací k německé marce (1992-1993) či 40% devalvace britské libry v roce 1930.

Uvedené je výtahem z „Euro or Drachma, or Both? A Temporary Parallel Currency Concept“. Autory jsou Wolfgang Richter, Carlos Abadi a Rafael de Arce Borda. 

 
(Zdroj: Economonitor)


Čtěte více:

Die Welt: Euru roste konkurence v podobě digitální měny
12.03.2013 15:25
Euro dostává konkurenci, neočekávanou a svým způsobem ilegální. Tato n...

Váš názor
  • beru fakt, že je ještě apríl
    12.04.2013 9:55

    Diskuse o možném rozpadu eurozóny sice pokračuje, ale zajímá mě, kdy si někdo všimne, že se už EU defacto rozpadá:-)) Mno, jinak jsem si vůbec nevšiml, že by na finančních trzích panoval klid. To je jako vtip, nebo tak něco?:-))
    Jesse
  • Jak by tento postup vypadal u nás ?
    12.04.2013 9:42

    Na tuto otázku odpověděl ministr financí na tajném zasedání Latentního měnového výboru v Praze. Cituji : ,,,Česká republika zavede hned měny tři. První bude česká koruna, to proto, že je nejlepší na světě. Bude to ale pouze měna pro státní úředníky, politiky a spřízněné osoby. O tom kdo je spřízněná osoba rozhoduji já,,,,, Druhá měna se silnou volalitou se bude nazývat NEKARA podle autorů projektu Nečase, Kalouska a Rátha. Bude to měna pro plebs (svobodné, ale bezprávné obyvatelstvo) Hodnotu kurzu budeme určovat my každé ráno po kávě. Třetí měna se bude nazývat DOLEUKA (dolar,euro,koruna) To bude měna ve které budeme držet svoje peníze,,, dodal. Bude platit vždy jako aktuálně nejsilnější měna, aktuální kurz se bude odvíjet od toho, která měna bude právě v aktuální den nejsilnější. Tím odstraníme případné turbulence. České národní banky budou tři. Odstraníme tím nezaměstnanost,,, dodal na závěr.
    oradapoisson
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m