Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články  
Microsoft konzervativně oceněnou dojnou krávou a Google teletem

Microsoft konzervativně oceněnou dojnou krávou a Google teletem

25.04.2013 18:06

Podívejme se dnes na to, jak poslední čtvrtletní výsledky Microsoftu a Googlu mění, či nemění obrázek týkající se jejich ocenění a fundamentální atraktivity. V „Microsoft (+4 %) potěšil ziskem i tržbami, opouští jej ale finanční ředitel“ jsme se mohli dočíst, že Microsoft vytvořil ve třetím čtvrtletí svého fiskálního roku zisk šest miliard dolarů. Za stejné období loňského roku to bylo 5,1 miliardy. Tržby firmy dosáhly 20,49 miliardy USD oproti 17,41 miliardy před rokem. „Tržby byly podle očekávání a u zisku dosáhly lepšího výsledku, ale podnik měl náklady pod kontrolou vždy. V té zprávě ale není nic, co by akciím pomohlo vymanit se z pásma, v němž se teď pohybují," reagoval podle agentury Reuters analytik Colin Gillis. Podle něj si vedlo dobře zábavní odvětví, a jestliže u operačního systému Windows nešlo o vyložený propadák, jeho výsledky jsou slabé. Firmu podpořila nákladová kontrola a přes celkově slabou poptávku dodávky podnikům a serverový software.

Klíčová čtvrtletní čísla shrnuje následující graf, vnímejme jak mezičtvrtletní vývoj, tak meziroční. Tržby jsou za posledních pět čtvrtletí na skoro maximu, v meziročním srovnání je o něco málo výše EBITDA marže. Tu můžeme z hlediska provozu firmy vnímat jako nejdůležitější, protože odráží provozní ziskovost a zároveň není zkreslena čistě účetní položkou ve formě odpisů. EBITDA je pak ve své výši díky výši tržeb a maržím na nejvyšší úrovni, čistý zisk na druhé nejvyšší.

00 m1

Před několika měsíci jsem zde upozorňoval, že Microsoft generuje hodně provozní hotovosti, poslední čtvrtletní výsledky neukazují, že by se na tom mělo něco měnit. U této firmy je klíčové to, co s provozně generovanou hotovostí činí. Trochu investuje do „produkčních“ aktiv (CapEx), většina ale jde do finančních investic. V roce 2011 a 2010 ale po všech investicích zbylo více než deset miliard na finanční účely – v principu tedy pro věřitele, či akcionáře (ať už na dividendu, či jiný návrat do jejich rukou, nebo pro zadržení hotovosti ve firmě). Microsoft se na rozdíl od mnoha jiných nestydí tuto hotovost skutečně dávat akcionářům a to jak ve formě dividendy, tak ve formě odkupu akcií. Tento jasný vzorec „vydělat, zainvestovat, rozdělit“ je rysem, kterým se Microsoft velmi pozitivně liší od mnoha dalších investičních hvězd.

V „Microsoft – pod svící největší tma (a jím obhajované QE)“ jsem tvrdil, že na základě rychlého fundamentálního pohledu ani takovou ostře sledovanou akcii jako MSFT jako nezajímavou investici odepsat nemůžeme. Možná dokonce platí opak - jde o „pod svící největší tma“. Cena akcie si za poslední rok prošla velkou turbulencí, poslední výsledky na uvedeném konstatování ale nic nemění. Jak ukazuje rámcová kalkulace, trh při současném ocenění počítá s tím, že cash flow společnosti bude poměrně razantně dlouhodobě klesat:

00 m2

Vedle MSFT už zveřejnil své výsledky i Google. V „Google zvýšil zisk díky lepší reklamě, tržbami mírně zaostal“ zde kolegové psali, že posledními čísly překonal očekávání. Čistý zisk společnosti vzrostl o 16 procent na 3,35 mld. USD. Po očištění o jednorázové položky činil v přepočtu na akcii 11,58 USD a překonal průměrný odhad analytiků 10,68 USD. Konsolidované tržby společnosti vzrostly na 13,97 miliardy dolarů z 8,14 mld. USD a zaostaly za konsensem 14,09 mld. USD. Kvartální výsledky Googlu jsou podle analytiků dalším důkazem, že firma již přišla na to, jak vydělávat více peněz v době, kdy uživatelé webu přecházejí od osobních počítačů k tabletům a chytrým telefonům. Šéf Googlu Eric Schmidt v úterý předpověděl, že během půl až tři čtvrtě roku se bude na světě používat více než miliarda chytrých telefonů se systémem Android od společnosti Google.

Z následujícího grafu vidíme, že Google na generování jednotky provozního zisku potřebuje stále více tržeb. Jinak řečeno, dochází k poklesu jeho EBITDA marže. Pokud by se mu ale podařilo zisky díky vyšším tržbám udržet, nic proti novému, trhem vynucenému modelu.

00 m3

Doposud byl základní cash flow příběh Googlu takový, že čisté zisky a provozní cash flow znatelně rostly. Investice firmy ale toto cash flow výrazně převyšovaly (rok 2011), nebo ho téměř zcela odčerpaly (rok 2010). Podobnou strategii investovat, kde to jde, si firma může dovolit ještě dlouho. Zadlužení je nízko měřeno poměrem dluhu k vlastnímu jmění i ke cash flow. Firma má navíc velkou zásobu hotovosti. Otázka ale samozřejmě zní spíše tak, jakou hodnotu tento postup (ne)vytváří a jak takový model ocenit. Svým způsobem je tak Google v této oblasti opakem MSFT.

Vezměme za základní myšlenkový rámec to, že Google od příštího roku utne expanzi, investice se budou pohybovat na úrovni odpisů (bude tedy zachovávat to co má) a začne vyplácet dividendu. Při tomto pohledu by současná cena akcie implikovala očekávaný růst kolem 1 – 2 % (nominálně, reálně tedy o cca 2 % méně). Minimálně očekávání analytiků jsou samozřejmě znatelně výše.

00 m4

Google na nový ultradividendový model hned tak nenajede, můžeme ale operovat s tím, že jeho skutečná strategie (snad) vytvoří minimálně tolik hodnoty, jako tento hypotetický model. Pak ho trh ale oceňuje jako akcii hodnotovou a ne růstovou. V celkovém srovnání je Microsoft poměrně konzervativně oceněnou dojnou krávou a Google teletem. To ale s několika předpoklady včetně toho, že nebudou pálit peníze ve své rozvaze (týká se zejména druhého).


Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti. 
 

Seriál poskytuje základní fundamentální pohled na vybrané zahraniční tituly, který sice není plnohodnotnou valuací, ale jde za rámec jednoduchých valuačních násobků. Namísto stanovení cílové ceny a investičního doporučení je zde postup opačný: Na základě několika základních předpokladů týkajících se cash flow společností a současné ceny akcie je odhadnuto, s jakým růstem firmy nyní trh implicitně počítá. Zhodnocení tohoto očekávaného růstu pak může být vodítkem při posuzování fundamentální atraktivity daného titulu. Zde prezentované závěry v žádném ohledu nepředstavují investiční doporučení, či poradenství. Autor je aktivním investorem a u analyzovaných titulů může držet otevřené pozice.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m