Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
HDP v 1. čtvrtletí 2013: Ledová sprcha

HDP v 1. čtvrtletí 2013: Ledová sprcha

15.05.2013 9:08, aktualizováno: 15.5. 12:18
Autor: David Marek

Aktualizováno

Bohužel se naplnilo očekávání, že se ke slabé domácí poptávce přidá i zhoršení zahraničního obchodu, což ekonomice nedovolí vyprostit se z recese. Kombinace negativních faktorů má však mnohem drtivější dopad, než kdokoli očekával. Hrubý domácí produkt se v 1. čtvrtletí snížil o 0,8 procenta v porovnání s předchozím čtvrtletím, meziročně výkon ekonomiky klesl o 1,9 procenta.

Aktuálně není žádná část ekonomiky, která by pomohla růstu HDP. Na spotřebu domácností doléhá, stoupající nezaměstnanost. Data o výběru sociálního pojistného a dílčí údaje z průmyslu ukazují na stagnaci reálných mezd v úvodu letošního roku. Spotřebu brzdí také obavy domácností, které se promítají do růstu míry úspor.

Za klesající investiční aktivitou jsou nižší investice do staveb, jak ukazují data o stavební produkci, i menší investice do strojního vybavení, což naznačují data o dovozu příslušného zboží.

Zásadní pro vývoj ekonomik je obrat zahraničního obchodu k horšímu. Vývoz se v 1. čtvrtletí reálně snížil pod tíhou recese v eurozóně. V posledních třech letech byl příspěvek čistého exportu ke změně HDP pozitivní a pomáhal tlumit dopad fiskální konsolidace a zhoršující se situace v domácí poptávce. Teď to již bohužel není pravda.

Z pohledu měnové politiky se zvyšuje naléhavost dalšího uvolnění měnových podmínek, což v českém případě znamená větší pravděpodobnost devizových intervencí ve snaze oslabit kurz koruny.

Mezikvartální vývoj HDP v tuzemské ekonomice:
000_HDP

 


Čtěte více:

Koruna nad 26,00 po výrazném poklesu ekonomiky
15.05.2013 9:40
Kurz koruny k euru v úvodu vyskočil mírně nad hranici 26,00, poté co ...

Váš názor
  • a ještě něco
    15.05.2013 13:25

    http://www.ipoint.cz/zpravy/1128718911-blahoreceni-recesi-aneb-proc-ji-milujeme-i/
    lime
  • podle
    15.05.2013 13:09

    obsahu Vašich sdělení musím konstatovat, že jste na tom s IQ ještě podstatně hůře než Kalousek. Ovšem kritika vám jde. Kdyby nebyla tak vulgární, místy bych s vámi souhlasil. Běžte do politiky a zkuste ji změnit, jinak to totiž nepůjde. Další revoluci, i kdyby byla sebesametovější, si stejně ukradnou lumpové a bude ještě hůře. Čím méně bude sametová tím horší budou její následky. Neznám čecha, který by odmítl nabídku - bez papírů (daňových dokladů) to bude levnější. Až budou policie, soudy, veřejní činitelé i my sami nezkorumpovatelní, nebude po krizi ani památky. Krize je důsledkem mravní krize a protože vaše příspěvky jsou nemravné, ergo kladívko i vy máte svůj podíl na tom svrabu a bídě.
    lime
    • Re: podle
      16.05.2013 7:48

      Šedou ekonomiku vytváří hlavně lidi, kteří mají hluboko do kapsy. Je to často jejich jediná možnost jak trochu přijít k penězům. Jsou to drobné. Státní úředníci rozkradou ročně 100 x více než tyto chudáci.
      Jezdec.
      • Jezdec
        16.05.2013 8:00

        Šedou ekonomiku vytvářčí prakticky všichni lidé, v žádném případě ne jen Ty chdí z potřeby. Na meloucjy jsme bylki zvyklý z totáče. Každý z nás sem tam koupí něco bez papírů nabo zaplatí řemeslníkovi neviddovanou nezdaněnou práci sousedovi či řemeslníkovi. Je to jen o možnostech. Od vajíček po maso z býka. Kdo je u většího lizu, líže více, je jediný rozdíl, v principu se nelišíme. /Někteří spotřebitelé se tady hrdě hlásí, že neplatí DPH vůbec..o)))/
        Velkamedvědice
        • Re: Jezdec
          16.05.2013 8:30

          K dph. To byl fórek na odlechčení na základě tříměsíční debaty tady.. Pochopitelně spotřebitelé Dph platí, i když to tady popírali.. K býkovi. Že by někdo směl na černo zabíjet býka a rozprodávat maso do 60000 pochybuji. A za třetí. To ty vytváříš nějakou kapitalistickou skupinu, co tvoří šedou ekonomiku. Já právě nsopak se ma nikoho nevymlouvám a tvrdím, že šedoi ekonomiku vytváříme všichni. Tak jsme se to za totáče naučili.
          Velkamedvědice
        • Re:
          16.05.2013 8:13

          Medvěde , Oni doma nesvítí ?Přijem do 60.000 se zdaňovat nemusí. Jsou v tom zahrnuti ty vejce, prodej tvého oblečení, věcí co doma nepotřebuješ.... . Až se stát zaměří na příjem 10 % občanů , kteří jsou nejbohatší v ČR a začne vybírat tam, tak bude tento stát v pohodě. Stát vybírá tam , kde to umí. U bohatých selhává. Těch 70 % lidí v této republice se pouze brání a hledá cesty tak z toho srabu ven. Přestaňte ztěchto lidí dělat viníky. Oni za to nemůžou. Na vině je těch 10% a státní úředníci.
          Jezdec.
  • Není vloučeno, že to bude dobrý v II.pololetí :-D
    15.05.2013 9:56

    http://www.patria.cz/zpravodajstvi/2327420/kalousek-ceska-ekonomika-muze-zacit-rust-jiz-v-druhem-pololeti-mame-prostor-pro-jeji-podporu.html
    sgt.Mike
    • Re: Není vloučeno, že to bude dobrý v II.pololetí :-D
      15.05.2013 11:46

      Tak se zamysleme. jak se počítá HDP. Započítávají se tam státní výdaje, které se blíží váze 50% HDP. Takže čím více se zadlužíme a prachy nesmyslně utratíme, tím větší DPH. Blbost, co? Celý výpočet HDP je totální nesmysl :-)
      rac
      •  
        15.05.2013 11:52

        Jj, Zblblý mozeček Kalouska umí sečíst do HDP celou spotřebu, ale není schopen pochopit, že se HDP musí odvíjet od produkce. Zkrátka blb, co se budeme rozčilovat....
        Jesse
    • je to vyloučeno
      15.05.2013 10:47

      Nic se nestane, žádný obrat k lepšímu nemůže přijít jen proto, že nějaký poloekonomický trouba ve vládě něco naplánuje. Realita je horší, než si většina z těch polomozků umí představit. V ČR žije několik set miliardářů, kteří si stáhli z ekonomiky miliardy na své účty a ty leží ladem. Tito idioti novodobé kasty sice umí velice šikovně pumpovat ekonomiku, ale už neumí investovat zpět. Já tedy osobně neznám žádného velkého podnikatele formátu např. Bati... Tyto stovky miliard pak chybí v reálné ekonomice. Jen machrují, předvádí se na žebříčku úspěšnosti, ale právě díky takové neomalenosti nic neroste. Dokud tato kasta "nadlidí" nepochopí, že musí své miliardy napumpovat zpět, nic se nezmění. No a myšlení Klausovy generace je zjevné - pitomec z pozice politické zvůle o investicích ví hovno. Prostě Husákova inteligence nás poslala na samé dno.
      Jesse
      • Re: je to vyloučeno
        15.05.2013 11:31

        Máte úplnou pravdu. Mě na tom nejvíc vadí jak někteří mafiáni, kteří nám vládnou zpracovávají davy a slabší povahy (ostatně je to vidět někdy i zde na diskus), aby je volili, aby se udrželi u moci protože nic jen uplatňovat tu moc neznají. Jsou podřízení těm pár desítkám podnikatelů, mnohdy podvodníků, pro které vytváří zákony a jimž bezmezně slouží. Serou na to jak se mají lidi, jaké mají starosti, hlavně že teče.(S-karta, open kart, grypeny, dopravní podniky,vojenské zakázky, vybavení nemocnic,MÚ,valorizace důchodů, Ostroj,Byty Bakala a j. Divím se, že ještě máme na te drahý chleba
        Homo
Aktuální komentáře
18.04.2024
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m