Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vitásková (ERÚ): Nynější podpora obnovitelných zdrojů je nad možnosti české ekonomiky

Vitásková (ERÚ): Nynější podpora obnovitelných zdrojů je nad možnosti české ekonomiky

15.05.2013 13:34, aktualizováno: 15.5. 15:11
Autor: ČTK

Aktualizováno

Současný systém podpory obnovitelných zdrojů přináší náklady, které jsou nad síly české ekonomiky. Na konferenci o energetickém trhu to dnes řekla předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková. Letos na podporu obnovitelných zdrojů půjde celkem 44,4 miliardy korun, podle ERÚ tyto náklady v dalších letech ještě vzrostou, protože podle zákona je nutné částku každoročně indexovat o dvě procenta. 

"Problém je obrovský," řekla Vitásková o situaci s obnovitelnými zdroji energie. "Je to zátěž na dalších 20 let a my na tyto zvyšující se náklady určitě nemáme," zdůraznila. 

ERÚ se podle Vitáskové snaží jednat se zákonodárci o úpravě podpory obnovitelných zdrojů, aby se škody snížily na co nejmenší úroveň. Místopředseda ERÚ Martin Laštůvka uvedl, že se úřad snaží ve spolupráci s ministerstvem průmyslu a obchodu vyjednat novelu zákona, která by od počátku příštího roku zastavila poskytování provozní podpory novým obnovitelným zdrojům. Výjimku by měly pouze vodní a větrné elektrárny, které už jsou rozestavěné nebo je na jejich stavbu uděleno stavební povolení. Takové zdroje by měly nárok na získání podpory, pokud by byly připojeny do konce roku 2014. 

ERÚ také navrhuje, aby byl v zákoně stanoven strop pro množství vyrobené elektřiny z obnovitelných zdrojů. "Například fotovoltaická elektrárna má podle vyhlášky roční využití 1000 hodin. Na tyto vyhláškové hodnoty byla spočítána i výše podpory s nějakou návratností," řekl Laštůvka ČTK. "Tím pádem se domníváme, že to množství elektřiny, které má být podporované v jednom roce, by mělo být do tisíce hodin," dodal.
Jednotlivá opatření by mohla zpomalit růst částky, která se vyplácí na podporu obnovitelných zdrojů. Obrácení trendu je ale podle Laštůvky obtížné, i kvůli povinnému zvyšování vyplácené podpory o dvě procenta ročně a kvůli připojování nových zdrojů. "My budeme strašně rádi, když se nám to podaří zastavit. Když to zastavíme a podaří se nám ta křivka otočit ze stoupající na klesající, tak to bude naprosto úžasné," řekl Laštůvka. 

Stát letos přispívá na obnovitelné zdroje částkou 11,7 miliardy korun ze státního rozpočtu a zvažuje zvýšení příspěvku o další dvě miliardy. Zbývající částku platí všichni spotřebitelé v cenách elektřiny. Na podporu obnovitelných zdrojů jde 583 korun za každou spotřebovanou megawatthodinu. 

Podporu obnovitelných zdrojů kritizují zástupci průmyslu, podle kterých současný systém vede k ohrožení konkurenceschopnosti tuzemských firem. Nejkritizovanějším sektorem jsou solární elektrárny, jejichž provozovatelé letos získají 25 miliard korun z celkové podpory.

 


Čtěte více:

Zeman: Podporuji snahy o snížení dotací na solární energetiku
28.03.2013 17:26
Prezident Miloš Zeman dnes vyjádřil podporu snahám o výrazné snížení d...
Vláda chystá šťáru mezi solárníky kvůli podezření z podvodů. Chce ukončit anonymitu vlastníků
12.04.2013 10:20
„Na dotace na fotovoltaiku jde 30 mld. Kč ročně. Není možné, abychom ...
ČEZ má nabídku 1,3 mld. korun za Dětmarovice. Bradáčová chce vyšetřovat Amun.Re (+komentář)
30.04.2013 8:57
Prodej černouhelné elektrárny Dětmarovice nebude pro ČEZ tak výhodný, ...
Zeman: Solární dotace jsou tunelem. Dle šéfky ERÚ vznikl fond na pošpinění úřadu
07.05.2013 14:59
Za největší tunel v dějinách české společnosti označil dotace na solár...

Váš názor
  •  
    15.05.2013 19:27

    no kdyby ty solárka nevlastinili politici, tak by bylo jednoduché řešení a řekl bych že i zákonné, stát by rozhodl zákonem, že OZE jsou strategickou oblastí a proto už nepovolí další jejich provoz soukromníky a aby solárnící nebyli škodní, nabídne jim odkup za náklady na jejich stavbu, pak mohou solárka vyrábět el. v poho a stát si za ni sám sobě nemusí platit 12 korun za kw. Když se mění daně, tak se nás také nikdo neptá
    Mike -Green D. is killing Europe
  •  
    15.05.2013 19:14

    divim se že vláda nevyužívá EMISNÍ POVOLENKY. dostala je zadarmo od EU, tak ať je prodává znečišťovatelům. ČEZ prý největší příjemce peněz z fotovoltaiky má taky nejvíc uhelných elektráren.
    martin truhlik
  • už na to přišli?
    15.05.2013 14:55

    No, ale už je taky pozdě. Ekonomika dostala takovou ránu, že se nevzpamatuje. Ledaže by vláda zkonfiskovala majetky těch několika set miliardářů, kteří sice šikovně vypumpovali státní kasu, ale do reálné ekonomiky už z těch peněz neinvestovali NIC. Pouze utrácejí za požitky ve velkém, machrují na golfu a hrají si na Bohy. To ovšem ekonomice nepomůže. Takže pokračujeme soudruzi, pokračujeme. V propadu...
    Jesse
  • o co tu jde?
    15.05.2013 14:48

    Je to zděšení z faktu že se hlavně díky Německu dostala výroba elektriny z rukou oligopolů a dnes ji vyrábí tisíce soukromých subjektů a i díky tomu klesla její cena na burze o více jak polovinu? Nějak se nám ty plynové a jaderné elektrárny přestávají bez garancí státu které u OZE tak kritizujeme vyplácet že?
    Jirka
    • Re: o co tu jde?
      15.05.2013 16:09

      Buď si děláš srandu, nebo jsi vážně idiot.
      aa
    • Re: o co tu jde?
      15.05.2013 15:38

      Proto je třeba dostavět Temelín , i když to vlastně nikdo ,kromě pana Kuby z ODS nepotřebuje . Pokud se Temelín prosadí , bude to ještě větší tunel než ty solárka. Až ho dostavíme , tak ho uzavřem , nebo bude stát výrobu dotovat . Skvělé páni politici z ODS. Táhněte již konečně do p....e.
      karel V
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data