Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Evropa letos banky neotestuje. Bojí se? Italským chybí až 60 mld. eur kapitálu

Evropa letos banky neotestuje. Bojí se? Italským chybí až 60 mld. eur kapitálu

17.05.2013 9:26, aktualizováno: 17.5. 10:37
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Zátěžové testy evropských bank se letos neuskuteční. ECB chce změnu jejich pravidel, protože ve Španělsku či na Kypru na skutečná rizika neukázaly. Dle čerstvých studií italským bankám může reálně chybět až 60 miliard eur kapitálu. Nedostatky dle analytiků leží zejména ve středně velkých domech, tedy těch, které nejsou hlavním terčem testů a na které je „méně vidět“.

Další kolo zátěžových testů evropských bank se uskuteční až příští rok a do té doby Evropská centrální banka a národní orgány bankovního dohledu prozkoumají dosavadní metody klasifikace bank a prověří hodnoty úvěrů a dalších aktiv bank tak, aby se příští testy povedly lépe. Oznámil to Evropský bankovní úřad (EBA). Ten celoevropské testy bank organizuje.

EBA vypracuje pro zkoumání národních úřadů nové směrnice a dle očekávání předsedy úřadu Enrii prověrky posílí věrohodnost příštích zátěžových testů v celé EU. Dosavadními zátěžovými testy se nepodařilo ukázat na problémy v rozvahách bankovních domů v řadě zemí eurozóny, nejvýrazněji ve Španělsku či na Kypru. ECB chce prostor, aby nalezla problematické oblasti, než v rámci první fáze cesty k bankovní unii převezme nad bankami v eurozóně centrální dozor. Termín prověrek a příštích zátěžových testů se podle úřadu EBA určí poté, co země EU schválí zákon o vytvoření jednotného bankovního dohledu.

Silným motivem pro odklad zátěžových testů může být i čas na rekapitalizaci evropských bank a fakt, že po Španělsku či Kypru je na stole další, o mnoho větší, horký brambor a tím je sektor bank v Itálii. Ten je v rámci eurozóny klíčový, Itálie je mimo jiné také klíčovým dluhopisovým trhem bloku. Recese italské ekonomiky ale vybudila růst špatných úvěrů v italském bankovním sektoru k 20% meziročnímu tempu růstu v posledních měsících a problémy s kapitálem v řádu miliard eur mají dle analytiků zejména středně velké italské banky. Přitom i ony se budou muset přizpůsobit přísnějším pravidlům Basel III a doplnil kapitál. Špatné úvěry ve španělských bankách v březnu dosáhly 10,5 % celkových objemem 163,3 mld. eur. V únoru to bylo 10,4 %.

Že to je v nemalém rozsahu otázka právě středních bank, ukázala například Carige, navyšující kapitál o 800 milionů eur, což jsou dvě třetiny tržní hodnoty. K tomu prodává část aktiv. Její jádrový Tier 1 ukazatel kapitálu je jen 6,7 %. „Potřebovali bychom k doplnění kapitálu klidnější cestou více času. Stejný problém budou mít ostatní menší banky,“ uvedl šéf banky Ennio La Monica. Monte dei Paschi potřebuje mejméně 4 miliardy eur, aby zacelilla mezeru kvůli vysoké expozici na italské vládní dluhopisy a kvůli derivátovým obchodům. Banca Marche potřebuje nejméně 250 milionů eur kapitálové injekce poté, co odepsala špatný dluh za 800 millionů eur. Banca Popolare di Milano chce na trhu získat 500 milionů eur, protože také potřebuje navýšit kapitál.

Situace je rizikem pro finanční stabilitu Itálie i samotnou ECB. V případě, že zátěžové testy ukáží na „průšvih“ v italském bankovním sektoru, kde se jim podrobí zhruba 25 klíčových bank (což je i tak mnohem více, než tři čtyři nejznámější a největší jména), může nedůvěra mezi bankami a další utažení úvěrů dále prohloubit dvouletou recesi v zemi a dále tlačit na růst zadlužení země, které je s dvěma biliony eur už tak dost vysoké. To země, která sotva uklidnila politický pat po předčasných volbách, nemůže potřebovat.

Pětice největších italských bank UniCredit, IntesaSanpaolo, Monte dei Paschi, UBI a Banco Popolare už navýšila kapitál o souhrnných zhruba 26 miliard eur od krize roku 2008. U středně velkých italských bank na to nedošlo. Špatné úvěry se ve větších až největších italských bankách pohybují mezi 5 až 19 procenty úvěrového portfolia a analytici, kteří simulovali zátěžové testy ECB, odhadují v oné řádově pětadvacítce italských bank potřebu doplnit kapitál o dalších 40 až 60 miliard eur. Z tohoto čísla je přitom vyloučen odhad vlastních zdrojů, tedy například doplnění ze zadržených zisků. 40 mld. eur odhaduje například analytik RBS Alberto Gallo. Při zapojení faktoru doplnění kapitálu za zadrženého zisku ale vyslovuje odhad zhruba poloviční. I to je ale podle něj příliš mnoho na schopnosti dosavadních akcionářů bank.

„Mnoho středně velkých italských bank bude schopno odolávat nynější situaci – do té doby, dokud si ECB nevyžádá zátěžové testy,“ uvedl Giovanni Viani z konzultační firmy Oliver Wyman, která realizovala zátěžové testy v jiných zemích (a byly i kontroverzně přijaty). Pětice největších italských bank ovládá zhruba polovinu italského bankovního sektoru, dalších 40 % je ale v rukou menších 67 bank.

Znalci italského bankovního sektoru upozorňují, že při finančně vysátých tradičních investorech italských zejména menších bank a obavě investorů zahraničních, vložit finance do bank napojených na lokální zájmy a politiku, budou tyto banky muset, při potřebě navýšit kapitál, změnit svůj dosavadní podnikatelský model. Část z nich zřejmě skončí. „Schopnost obrátit se na historické akcionáře při navýšení kapitálu je omezena,“ uvedl bankovní expert z konzultační firmy Bain Paolo Bordogna. Upozorňuje také na otázku provozních investic, například IT systémů. I na ně dle jeho názoru připadá část špatných rozhodnutí, projevujících se v čísle špatných úvěrů. „Restrukturalizace bude muset být zásadní. Změnit se musí místní zastoupení, ztenčit vedení, které je v malých bankách moc tučné. Jen tak mohou tyto banky přilákat investory,“ dodal.

Při nedostatku privátního kapitálu na italském trhu je na stole otázka, zda do sektoru bude muset vstoupit stát. A u něj je otázka, s jakými zdroji – zda Itálie, podobně jako Madrid, nakonec bude muset požádat o vnější finanční pomoc pro své banky. „Itálie musí posílit bankovní sektor. Nevíme, jak dlouho hospodářská krize potrvá a jak vysoko špatné úvěry narostou. Nakonec by jediným možným řešením mohla být státní intervence v zájmu nuceného vytvoření kapitálových polštářů u slabé části bank,“ uvedl bývalý člen vedení Evropské centrální banky Lorenzo Bini Smaghi. 
 

 

(Zdroj: Bloomberg, ECB, EBA, Carige)


Čtěte více:

Zátěžové testy Fed: Goldman Sachs, JPMorgan a Morgan Stanley příliš nadšené kvůli dividendám?
08.03.2013 8:33
Velké americké banky s výjimkou finančního ústavu Ally Financial úspěš...
MMF žádá přísnější zátěžové testy evropských bank. Z Německa zaznívají hlasy proti dozoru ECB
18.03.2013 10:38
Evropská unie musí být důslednější ve stabilizaci bankovního sektoru a...
Letta sestavil italskou vládu, vítězem je ale Berlusconi. Vnější pomoc není zažehnána?
29.04.2013 9:28
Nová italská vláda premiéra Enrika Letty složila přísahu do rukou prez...
Periferie se přizpůsobuje rychleji, než se čekalo
10.05.2013 7:58
Před rokem 2008 se v eurozóně vytvořily velké nerovnováhy běžných účtů...
RGE: Itálie by měla dělat opak toho, co doposud
10.05.2013 15:47
Italská vláda by měla zavést politiku zodpovědnosti bez utahování. Ta ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m