Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéfka financí Philip Morris ČR na Patria.cz: Devítina trhu EU je černá, desetinu produktů ohrožují zákazy

Šéfka financí Philip Morris ČR na Patria.cz: Devítina trhu EU je černá, desetinu produktů ohrožují zákazy

21.05.2013 18:17
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Dosud jsme vypláceli téměř 100 procent čistého zisku běžného roku s výjimkou let 2010 a 2012, kdy valná hromada nadto schválila platbu části nerozděleného zisku minulých let, odpověděla na otázku udržitelnosti dividendy finanční ředitelka Philip Morris ČR a.s. (PM ČR) Stanislava Juríková v online rozhovoru na Patria.cz. Tu společnost ze zisku roku 2012 s posilou části nerozděleného zisku let předchozích vyplácí na úrovni 900 Kč/akcie. Juríková ale zdůraznila, že PM ČR stanovenu pevnou dividendovou politiku nemá.

Finanční ředitelka naopak odmítla, že by česká tabáková společnost a její majitel Philip Morris International (PMI) aktuálně zvažovala zpětný odkup vlastních akcií české firmy. „Tato otázka by měla být směřována na našeho majoritního akcionáře. V současné době si však nejsem vědoma žádného takového plánu a ani o něm nechci spekulovat,“ uvedla Stanislava Juríková.

Výsledky prvního čtvrtletí roku ukázaly na domácí pokles tržního podílu o 0,3 % proti 4Q, o 0,9 % proti 1Q12 na 50,1 %. „Byl nepříznivě ovlivněn dlouhodobým poklesem tržního podílu lokálních značek. Ten byl částečně kompenzován růstem značky Marlboro a také značek Philip Morris a Chesterfield. Obě jsme v roce 2012 znovu úspěšně uvedli na trh v největším a vysoce konkurenčním levném cenovém segmentu,“ zhodnotila finanční ředitelka. „Jsem přesvědčena, že naše trvalé zaměření se na inovaci portfolia značek, které je vedeno předjímáním nových trendů u dospělých kuřáků, nám umožní nadále účinně konkurovat,“ dodala Juríková.

Vedle adaptace na nové trendy vyvíjí celá skupina PMI také zcela novou generaci produktů s potenciálně nižší škodlivostí. Zaměřuje se na vývoj produktů, které by měly vědecky prokazatelnou schopnost omezit riziko vzniku nemocí spojovaných s kouřením a zároveň byly pro dospělé kuřáky přijatelnou alternativou ke konvenčním cigaretám. „V současné době pracujeme na vývoji tří platforem výrobků založených na principu zahřívání tabáku nebo jiných inovativních technologií. Nejpokročilejší z nich prochází v současné době fází klinických testů. Uvedení prvního produktu na trh se předpokládá v letech 2016/2017,“ uvedla Stanislava Juríková. Potvrdila také navýšení zájmu o elektronické cigarety na tuzemském trhu, ale nikoli v rozsahu ohrožujícím hlavní podnikání tradičního výrobce. „Podle odhadu Eurobarometru v současné době tento trh představuje asi 1 % z kuřáků v ČR. Je jasné, že ve srovnání s naším hlavním podnikáním je tento podíl nízký,“ shrnula Juríková.

Na trend poklesu celkového cigaretového trhu v ČR má dle finanční ředitelky PM ČR vliv více faktorů: „Zvýšení spotřební daně promítnuté v prodejních cenách v roce 2012, nepříznivé ekonomické prostředí i pokračující nárůst kategorie jemně řezaného tabáku s nižším daňovým zatížením,“ vyjmenovává Juríková. Připomněla také daňový vývoj, pro který je směrodatná Směrnice EU, která ukládá členským státům, aby úroveň minimálního zdanění cigaret po 1. lednu 2014 dosahovala 90 EUR za tisíc kusů. „Splnění tohoto kritéria se bude posuzovat podle směnného kurzu CZK/EUR Evropské centrální banky ke dni 1. 10. 2013. Sazba minimální spotřební daně z cigaret schválená pro rok 2014 je 2,25 CZK za jeden kus. Další vývoj sazeb tedy bude především záležet na vývoji směnného kurzu,“ uvedla k budoucímu vývoji zdanění cigaret Juríková.

Stoupající podíl produkce PM ČR, dnes zhruba 64 %, putuje na export. Česká firma vyrábí cigarety a jiné tabákové výrobky pro víc než 50 zemí. „Nemám žádnou jednoznačnou přesnou prognózu do budoucna, jak se náš export bude vyvíjet. V tom jsme závislí na PMI a také na ekonomické situaci na trzích, na které vyvážíme. Zaměřujeme se na udržení schopnosti konkurovat cenou a kvalitou. V tomto ohledu také investujeme do výrobních zařízení a realizujeme programy zlepšování produktivity,“ uvedla finanční ředitelka.

Juríková uvedla, že i PM ČR neustále hledá příležitosti ke snižování nákladů a zvyšování produktivity, což podle ní může přispět mimo jiné ke snížení negativních dopadů zvyšování cen výrobních materiálů. „Počet zaměstnanců se flexibilně mění dle výrobního plánu,“ uvedla Juríková. Ke konci loňského roku tak měla společnost 1100 zaměstnanců, o rok dříve to bylo 1042. „Stejně tak se i budoucí počet zaměstnanců bude odvíjet od situace na domácím trhu a požadavků na vývoz,“ dodala. V prvním čtvrtletí roku celkový odbyt stoupl o 0,3 % díky 5,5% nárůstu exportu.

V celé EU v prvním čtvrtletí roku klesl celkový trh cigaret o 10,5 %. Dle skupiny PMI za tím stál mix nepříznivého dopadu zvýšení spotřební daně v některých zemích EU, ekonomické prostředí a vývoj nezaměstnanosti, zvýšení prodejů ostatních tabákových produktů i růst nezákonného obchodu.

Jeho podíl v EU nedávno publikovaná studie KPMG odhaduje za loňský rok na více než 11 % celkového trhu. „To představuje pro členské státy daňové ztráty cca 12,5 miliardy eur. V ČR se objem nelegálního obchodu pohybuje pod touto hodnotou. To mimo jiné přičítáme postupnému a předvídatelnému zvyšování spotřebních daní a důsledné činnosti celní správy v posledních letech,“ uvedla Juríková. Pokud jde o charakter černého trhu, převažují dle Juríkové značkové cigarety pašované ze států mimo EU. Pokud jde o nebezpečnost padělků, dle Juríkové se v nich v minulosti nalezl například i jed na krysy, zvířecí ostatky, arsenik, piliny, střepy a exkrementy. Za hlavní faktory růstu nelegálního obchodu obecně označila tempo a míru růstu spotřebních daní a důslednost ve vymáhání práva.

Dotazy v rozhovoru nemohly minout tuzemský návrh zákazu kouření v restauracích, ani návrh nové evropské regulace tabákových výrobků a jejich reklamy. „Státy, které v minulosti zavedly úplný zákaz kouření v restauracích, jsou v rámci EU v menšině,“ konstatovala k otázce chystané české legislativy. „Pokud jde o zavedení podobného zákazu u nás, v současnosti se jedná o návrh, který je ve fázi připomínkového řízení. Kromě regulace kouření do jisté míry omezuje některé formy legálního prodeje s odvoláním na omezení přístupu mladistvých k tabákovým výrobkům. U všech forem přitom již dnes platí jednoznačný zákaz prodeje osobám mladším 18 let,“ připomněla Juríková.

K návrhu evropské směrnice, která by v případě schválení v nynější navrhované podobě zakázala některé druhy tabákových výrobků a nařídila rozsáhlé „odstrašující“ popisky na obalech, Juríková uvedla, že návrh explicitně zahrnuje některá nepřiměřená opatření, která by vedla k úplnému zákazu uvádění na trh zhruba 10 procent výrobků v EU. „Jde například o mentolové, tzv. „slim“ či „krátké cigarety“, aniž by bylo věrohodně prokázáno, že tyto výrobky jsou škodlivější než ostatní a že jejich zákaz povede ke snížení počtu kuřáků či spotřebovaných cigaret,“ poznamenala.

Jak vyplývá z veřejných zdrojů, do aktuální evropské debaty se aktivně zapojuje široká skupina členských států. „Věříme, že budoucí regulační rámec v EU bude spravedlivý, vědecky podložený, účinný ve smyslu omezení škod způsobených kouřením, aniž by představoval neopodstatněnou ekonomickou zátěž,“ uvedla.

Přímé odpovědi finanční ředitelky Philip Morris ČR a.s. Stanislavy Juríkové čtěte v online rozhovoru zde.


CFO_Stanislava_Jurikova

Stanislava Juríková byla jmenována ředitelkou financí a IS CZ & SK ve společnosti Philip Morris ČR a.s. v prosinci 2011. Svou kariéru začala ve společnosti Philip Morris Slovakia s.r.o. v roce 1996, kde zastávala různé pozice finanční kontroly související s účetnictvím, vnitřní kontrolou, výkaznictvím, kapitálovými výdaji, rozpočtováním a plánováním. V roce 2006 přešla do společnosti Philip Morris ČR a.s. na pozici manažer plánování a rozvoje podnikání se zodpovědností za český trh. Následně působila ve společnosti Philip Morris International Inc. ve Švýcarsku v oddělení globálního finančního plánování, manažerského výkaznictví a systémů. Od listopadu 2008 řídila ekonomicko-správní oddělení ve společnosti Philip Morris Slovakia s.r.o. Paní Juríková je držitelkou bakalářského titulu v oboru management z Univerzity Komenského v Bratislavě a profesionálního diplomu v oboru management z institutu Open University Business School, Milton Keynes, ve Velké Británii.


Čtěte více:

Philip Morris ČR vyplatí dividendu 900 Kč na akcii. Ukázal na regulaci i černý trh
26.04.2013 12:06
Tuzemská tabáková společnost Philip Morris ČR vyplatí ze zisku roku 20...
Philip Morris: Evropská regulace tabáku může sebrat 175 tisíc míst a 5 miliard eur z daní
07.05.2013 17:41
Navrhovaná evropská směrnice o tabákových výrobcích může vést ke ztrát...
Philip Morris ČR v 1Q: Ztráta tržního podílu v ČR zpomaluje. Odbyt drží růst exportu (+komentář)
16.05.2013 9:35
Tuzemský tabákový producent Philip Morris ČR, patřící do skupiny PMI, ...
Philip Morris ČR - Nižší tržby v ČR zejména kvůli poklesu celkového trhu (komentář k 1Q13)
16.05.2013 11:22
Tabákový koncern Philip Morris ČR dnes zveřejnil čísla za 1Q13. Konsol...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.