Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Akcionáři Orco chtějí zabránit ovládnutí představenstva Vítkem. Valná hromada odložena

Akcionáři Orco chtějí zabránit ovládnutí představenstva Vítkem. Valná hromada odložena

23.05.2013 17:03, aktualizováno: 23.5. 18:13
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Realitní skupina Orco Property Group (OPG) odkládá termín valné hromady z konce května na 27. června. Stalo se tak na žádost dvou silných akcionářů Alchemy Special Opportunities a Kingstown Capital Management, kteří společně ovládají pětinu akcií OPG a chtějí zabránit dosazení nových kandidátů Radovana Vítka do představenstva společnosti.

Investiční fondy Alchemy Special Opportunities a Kingstown Capital Management uvedly, že nesouhlasí s nominací nových pěti zástupců Vítkovy firmy Gamala do 11členného představenstva OPG a nadále trvají na proporčním zastoupení akcionářů. Radovan Vítek navýšil podíl v Orku v loňském roce na téměř 30 procent, udržel se však pod hranicí 33 procent, nad níž by musel nabídnout odkup všem zbývajícím akcionářům.

Vzhledem k tomu, že oba fondy drží společně přes 20 procent akcií Orka, bylo jejich žádosti vyhověno a nový termín valné hromady byl stanoven na 27.června, uvedla mluvčí skupiny Petra Zdeňková. Původně se VH měla uskutečnit 30. května v Lucemburku. "Akcionáři (Alchemy Special Opportunities a Kingstown Capital Management) z titulů svých podílů mají právo na vznesený požadavek na posun valné hromady. Společnost další komentář poskytovat nebude," uvedla pro Patria.cz mluvčí skupiny Orco Petra Zdeňková.

Fondy si stěžovaly, že Vítkova firma Gamala nominovala nové kandidáty do představenstva pouhý den před registrací na valnou hromadu (informace z 15. května versus 16. května), o čemž jsme informovali zde, a chtěly více času k získání dalších akcionářů.

"Předpokládáme, že se Radovan Vítek pokusí získat kontrolu nad představenstvem Orco Property Group na nadcházející valné hromadě," uvedly fondy v otevřeném dopise. "Alchemy a Kingstown doporučují ostatním akcionářům, aby ti hlasovali a to proti pěti ředitelům navrženým (firmou) Gamala," dodává se v dopise. Alchemy a Kingstown jsou fondy, zastupující dle svých slov ve zprávě penzijní fondya další institucionální investory v Evropě i v USA. "Naši zástupci v představenstvu po celou dobu působili v nejlepším zájmu Orka. Nepůsobíme ve vzájemné shodě, každý z nás činí vlastní nezávislá rozhodnutí. Naším zájmem je ochránit práva minoritních akcionářů s ohledem na jejich podíly ve skupině Orco. což je důvodem, proč se na ně obracíme otevřeným dopisem akcionářům skupiny Orco," uvedli oba akcionáři ve společném dopise.

Stávající představenstvo skupiny Orco sestává ze dvou zástupců managementu kterými jsou Jean-François Ott a Nicolas Tommasini. Třemi dosavadními nezávislými členy jsou Guy Wallier, Bernard Kleiner a Alexis Juan. Za akcionáře v představenstvu sedí Guy Shanon za Kingstown Capital Management, LP, Ian Cash a Alex Leicester za Alchemy Special Opportunities LLP a tři zástupci „Vítkových“ společností Crestline Ventures Corp. a Gamala Limited, kterými jsou Jiří Dedera, Martin Němeček a sám Radovan Vítek.

Orco těsně před koncem lhůty, rozhodné pro původní termín VH, informovalo, že od prvního oznámení valné hromady z konce dubna (měsíc předem) podala s datem 7. května Gamala Limited jako významný akcionář, za kterým stojí Radovan Vítek, své návrhy na dosazení členů představenstva. Naopak dosavadní nezávislý člen Bertrand Kleiner oznámil dne 14. května rezignaci na svou funkci a nezájem být znovu zvolen valnou hromadou.

Na programu valné hromady kromě schválení finančních výkazů a odměn členům představenstva a auditorům zůstávají původní nominace do představenstva, kterými jsou: Jean-François Ott a Nicolas Tommasini (management Orco), Ian Cash a Alex Leicester (Alchemy Special Opportunities LLP), Guy Shanon (Kingstown Capital Management, LP) Alexis Juan a Guy Wallier (nezávislí členové), Jiří Dedera, Martin Němeček a Radovan Vítek (zastupující dominantního akcionáře).

Kromě těchto nominací dodala Gamala Limited, za kterou stojí Radovan Vítek, dalších pět jmen, které navrhuje na valné hromadě ke schválení do představenstva skupiny Orco. Těmi jsou Dr. Christian Kaltenbrunner s kontaktem ve Vídni, Gabriel A. Benezra s kontaktem v Ženevě, Philip Joseph Aim s kontaktem ve Francii a pánové Edward Moss Hughes a Ryan Brown s kontakty na pražských adresách

„V případě, že ředitelé za Gamala budou jmenování, Radovan Vítek získá kontrolu nad představenstvem (s osmi jím vybranými řediteli), aniž by učinil nabídku všem akcionářům. Ve světle těchto obav jsme si vyžádali posun valné hromady o čtyři týdny tak, aby všichni akcionáři skupiny Orco měli dostatek prostoru registrovat se na valnou hromadu a hlasovat na ní tak, aby zabránili tomuto převzetí kontroly nad představenstvem. Alchemy a Kingstown doporučují akcionářům hlasovat proti pěti nově navrženým ředitelům společností Gamala,“ stojí v otevřeném dopise.

Pokud jde o strukturu akcionářů (na stránkách OPG k 8. únoru), Radovan Vítek je skrze společnosti Gamala a Crestline dominantním 29,65% akcionářem skupiny Orco. 12,52 % ovládá Kingstown, 10,57 % Alchemy, 8,93 % Jean-Francois Ott, kolem 3 % August Finance a MSREF, zhruba 32 % připadá na „další akcionáře“. Ze struktury akcionářů vyplývá, že za určité konstelace v podobě hraničně nízké účasti akcionářů na valné hromadě by Vítkova skupina neměla potíže své záměry prosadit. Ke třem stávajícím členům představenstva by získala dalších pět a většinově ovládla představenstvo skupiny z pozice největšího cca 30% akcionáře. Orco dále dříve opakovaně komunikovalo, že vstup Vítka do skupiny vůči CEO J. F. Ottovi není v nepřátelské rovině a stávající vedení společnosti vstup zkušeného realitního investora, ztělesněného Vítkem, vítá.

V dubnu Radovan Vítek v rozhovoru uvedl, že mezi nynější směry expanze jeho realitních aktivit nepatří další navyšování podílu ve skupině Orco a ta podle něj potřebuje snížit hrubou hodnotu aktiv blíže k realistické úrovni, narovnat své klíčové operace, snížit náklady a nevyhne se prodeji části neziskových aktiv, uvedl v rozhovoru pro Bloomberg.

Na níže přiloženém grafu je patrný růst ceny akcií Orco od poloviny dubna do prvního oznámení valné hromady s body programu (ještě bez pětice nominantů za Gamala).

Vývoj akcií Orco za poslední dva měsíce (Kč(akcie):



(Zdroj: Reuters, Orco)


Čtěte více:

Orco zůstalo ve ztrátě při negativním přecenění aktiv, lepší EBITDA a růstu tržeb. Směnou klesl dluh
28.03.2013 19:04
Realitní skupina Orco Property Group (OPG) zůstala v roce 2012 provozn...
Výhled pro Orco: Dle KB se vrátí do zisku, impulsy k růstu ale letošek nepřinese
04.04.2013 13:40
Návrat společnosti do zisku a finanční stabilizace po konverzi dluhu n...
Vítek: Orco potřebuje snížit hodnotu aktiv k realitě, podíl teď navyšovat nechci
18.04.2013 8:57
Mezi nynější směry expanze realitních aktivit miliardáře Radovana Vítk...
Valná hromada Orco zvolí představenstvo. Vítek podal nové návrhy
15.05.2013 10:47
30. května se v Lucemburku uskuteční výroční valná hromada realitní s...

Váš názor
  •  
    24.05.2013 9:21

    Reputace pana Vítka je důvod, proč jsem z této akcie vycouval hned jak jsem zjistil, že se o Orko zajímá.
    Homo
  • ani se nedivím
    23.05.2013 17:32

    po Ottovi by to dožral Vítek a nenechal by nic Raději dál od něj a nenechat si poroučet
    limestone
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m