Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Orco svolává mimořádnou valnou hromadu ke zvýšení akciového kapitálu. Řádná VH rozhodne o představenstvu

Orco svolává mimořádnou valnou hromadu ke zvýšení akciového kapitálu. Řádná VH rozhodne o představenstvu

28.05.2013 10:53, aktualizováno: 28.5. 13:55
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Realitní skupina Orco svolává mimořádnou valnou hromadu (EGM) akcionářů na 27. června do Lucemburku. Na ní mají být řešeny změny autorizovaného akciového kapitálu skupiny, včetně otázky warrantů a opcí. V případě odsouhlasení všech bodů může autorizovaný akciový kapitál narůst na 278.992.584 eur. Na shodné datum je na žádost akcionářů Alchemy Special Opportunities a Kingstown Capital Management posunuta výroční valná hromada (AGM), původně svolaná na 30. května. Právě až otevření této valné hromady ale bude zřejmě muset nový termín AGM potvrdit. Ve stejný den, 30. května (obvykle po závěru evropských akciových trhů) má skupina Orco zveřejnit kvartální výsledky za první čtvrtletí roku 2013. Akcie po až 2,5% poklesu obchodují v Praze s 0,35% ziskem u 57,6 Kč.

Mimořádná valná hromada

Skupina Orco dnes zveřejnila pozvánku na mimořádnou valnou hromadu na 27. června do Lucemburku. Jejím důsledkem může být navýšení autorizovaného akciového kapitálu až na 278.992.584 eur.

Prvním bodem navrženého programu je „změna současného rozsahu autorizovaného kapitálu s ohledem na již dokončené transakce představenstvem společnosti a jeho stanovení na 215.681.924 EUR. Tento akciový kapitál stojí proti nyní vydaným celkem 107.840.962 akciím společnosti.

Druhým bodem je schválení zprávy představenstva s odkazem na zákon dle lucemburského práva, týkající se možnosti představenstva zrušit nebo omezit preferenční práva akcionářů (na úpis dalších akcií).

Třetí bod, podmíněn druhým, povede ke zvýšení akciového kapitálu o 10 milionů eur (s právem představenstva zrušit nebo omezit preferenční práva) skrze oprávnění představenstva vydat 5 milionů nových akcií na základě uplatnění warrantů nebo akciových opcí v rámci dlouhodobého pobídkového programu pro management se stanovenou exercise price 2,50 eur proti warrantu či akciové opci.

Čtvrtý bod EGM obsahuje navýšení akciového kapitálu o 13.333.334 eur cestou 6.666.667 nových akcií. Ty mohou být vydány pouze ve prospěch akcionářů Gamala Limited, Kingstown Capital, LP, Alchemy Special Opportunities Fund II L.P., Crestline Ventures Corp. a Stationway Properties Limited na ceně 2,25 eur za akcii.

Pátým bodem EGM je zvýšení kapitálu o 9.977.326 eur skrze vydání 4.988.663 nových akcií ve prospěch držitelů stávajících vydaných warrantů.
 
Šestý bod programu EGM obsahuje navýšení akciového kapitálu o 30.000.000 eur skrze emisi 15 milionů nových akcií proti uplatnění až 15 milionů warrantů s 10% diskontem vůči tržní ceně, avšak ne pod par value 2 eur a právem jedné akcie proti jednomu warrantu. Bod je vztažen k PACEO programu (Programme d'Augmentation de Capital par Exercice) na dobu dvou let.

Výroční valná hromada

Na konci dubna svolalo Orco výroční valnou hromadu (AGM) na datum 30. května do Lucemburku. AGM bude rozhodovat o novém obsazení představenstva Orco. V mezidobí došlo ke dni 14. květnu na rozhodnutí dosavadní nezávislého člena představenstva Bertranda Kleinera rezignovat na svou funkci a vyslovení nezájmu být znovu zvolen valnou hromadou. Zejména ale k 15. květnu, tedy jeden den před rozhodným datem pro AGM, došlo na zveřejnění nových požadavků akcionáře Gamala, která spolu s Crestline zastupuje zhruba 30% akcionáře v Orco Radovana Vítka. Ta navrhuje ke stávajícím třem zástupcům Vítka v představenstvu Orco nominaci dalších pěti kandidátů ke schválení valné hromadě. To by v případě souhlasu AGM znamenalo ovládnutí představenstva Vítkem z pozice zhruba 30% akcionáře.

Proti tomu vystoupili další dva akcionáři, investiční fondy Alchemy Special Opportunities a Kingstown Capital Management, které dohromady drží řádově pětinu akcií v Orco. Nadále trvají na proporčním zastoupení akcionářů v představenstvu. Na jejich žádost, které z titulu akciového podílu je nutno vyhovět, dochází na posunutí AGM o čtyři týdny z 30. května na 27. června. Na webu skupiny Orco ale nadále svítí pozvánka na AGM na datum 30. května. Jak vysvětlila mluvčí skupiny Petra Zdeňková pro Patria.cz, zrušení tohoto data valné hromady předem již podle lucemburského práva není možné a na oficiální vyrozumění o žádosti uvedených dvou akcionářů na posun valné hromady na 27. června a její posun na toto datum tedy dojde až po otevření AGM dne 30. května.

"Předpokládáme, že se Radovan Vítek pokusí získat kontrolu nad představenstvem Orco Property Group na nadcházející valné hromadě," uvedly fondy v otevřeném dopise akcionářům Orco. "Alchemy a Kingstown doporučují ostatním akcionářům, aby ti hlasovali a to proti pěti ředitelům navrženým (firmou) Gamala," dodává se v dopise. Alchemy a Kingstown jsou fondy, zastupující dle svých slov ve zprávě penzijní fondy a další institucionální investory v Evropě i v USA.

Stávající představenstvo skupiny Orco sestává ze dvou zástupců managementu kterými jsou Jean-François Ott a Nicolas Tommasini. Třemi dosavadními nezávislými členy jsou Guy Wallier, Bernard Kleiner a Alexis Juan. Za akcionáře v představenstvu sedí Guy Shanon za Kingstown Capital Management, LP, Ian Cash a Alex Leicester za Alchemy Special Opportunities LLP a tři zástupci „Vítkových“ společností Crestline Ventures Corp. a Gamala Limited, kterými jsou Jiří Dedera, Martin Němeček a sám Radovan Vítek.

Gamala Limited, za kterou stojí Radovan Vítek, dodala dalších pět jmen, které navrhuje na AGM ke schválení do představenstva skupiny Orco. Těmi jsou Dr. Christian Kaltenbrunner s kontaktem ve Vídni, Gabriel A. Benezra s kontaktem v Ženevě, Philip Joseph Aim s kontaktem ve Francii a pánové Edward Moss Hughes a Ryan Brown s kontakty na pražských adresách.

Pokud jde o strukturu akcionářů, Radovan Vítek je skrze společnosti Gamala a Crestline dominantním 29,65% akcionářem skupiny Orco. 12,52 % ovládá Kingstown, 10,57 % Alchemy, 8,93 % Jean-Francois Ott, kolem 3 % August Finance a MSREF, zhruba 32 % připadá na „další akcionáře“.

V dubnu Radovan Vítek v rozhovoru uvedl, že mezi nynější směry expanze jeho realitních aktivit nepatří další navyšování podílu ve skupině Orco a ta podle něj potřebuje snížit hrubou hodnotu aktiv blíže k realistické úrovni, narovnat své klíčové operace, snížit náklady a nevyhne se prodeji části neziskových aktiv, uvedl v rozhovoru pro Bloomberg.

 


Čtěte více:

Orco zůstalo ve ztrátě při negativním přecenění aktiv, lepší EBITDA a růstu tržeb. Směnou klesl dluh
28.03.2013 19:04
Realitní skupina Orco Property Group (OPG) zůstala v roce 2012 provozn...
Výhled pro Orco: Dle KB se vrátí do zisku, impulsy k růstu ale letošek nepřinese
04.04.2013 13:40
Návrat společnosti do zisku a finanční stabilizace po konverzi dluhu n...
Vítek: Orco potřebuje snížit hodnotu aktiv k realitě, podíl teď navyšovat nechci
18.04.2013 8:57
Mezi nynější směry expanze realitních aktivit miliardáře Radovana Vítk...
Valná hromada Orco zvolí představenstvo. Vítek podal nové návrhy
15.05.2013 10:47
30. května se v Lucemburku uskuteční výroční valná hromada realitní s...
Akcionáři Orco chtějí zabránit ovládnutí představenstva Vítkem. Valná hromada odložena
23.05.2013 17:03
Realitní skupina Orco Property Group (OPG) odkládá termín valné hromad...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
16.04.2024
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m