Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nouriel Roubini: Důvody pro další pokles zlata (až pod 1000 USD…)

Nouriel Roubini: Důvody pro další pokles zlata (až pod 1000 USD…)

03.06.2013 15:48

Rally na zlatu, která probíhala mezi lety 2009 a 2011 a během níž se cena tohoto kovu vyhoupla na více než dvojnásobek, nesla všechny známky klasické bubliny, které lze na trzích aktiv vidět, uvedl ekonom Nouriel Roubini, který se během pokrizových let vryl do povědomí účastníků finančních trhů jako prognostik-pesimista. V tomto duchu předpovídá zlatu pád pod 1000 dolarů za trojskou unci a pro ústup na úrovně z roku 2009 jmenuje hned několik důvodů.

Za jeden z klíčových faktorů vedoucích k pokračujícímu poklesu tržní hodnoty zlata Roubini považuje „extrémně konzervativní postoj politiků, především ve Spojených státech“. Ti podle něj udělali kovu kontraproduktivní reklamu. „Podle této pravicové frakce je zlato jediným nástrojem jištění proti riziku plynoucímu z vládních kroků proti soukromému vlastnictví. Tito fanatici také věří v nevyhnutelnost návratu ke zlatému standardu, v očekávání hyperinflace v důsledku znehodnocování papírových peněz centrálními bankami.“ Podle Roubiniho jsou ale podobné argumenty, mimo jiné vzhledem ke klesající inflaci a nemožnosti využít zlato jako měnu, neudržitelné.

Současná konstelace podmínek v ekonomice a na finančních trzích zlatu podle ekonoma nepřeje. Roubini poznamenává, že zlato ztrácí hodnotu především nedostatkem inflačních tlaků, kdy globální cenová hladina klesá navzdory kvantitativnímu uvolňování, které vede ke zdvojnásobení nebo až ztrojnásobení peněžní nabídky ve většině vyspělých ekonomik. „Důvod je jednoduchý: zatímco měnová báze prudce roste, rychlost oběhu peněz propadla a banky hromadí likviditu ve formě přebytečných rezerv. Pokračující oddlužování soukromého i veřejného sektoru drží tempo růstu globální poptávky pod tempem růstu nabídky,“ argumentuje.

Zlatu nenahrává ani očekávání pozvolného oživování ekonomiky, které by mělo být provázeno růstem reálných úrokových sazeb a utahováním extrémně uvolněné měnové politiky. V tomto kontextu se nejeví výhodně ani v relativním srovnání v rámci tříd aktiv: zatímco ekonomický růst zpravidla žene výše ceny akcií a nemovitostí, které tak nabízejí vyšší investiční výnos vyhladovělým investorům, zlato, které je chápáno především jako uchovatel hodnoty, žádný příjem nenabízí. Lidé nakupovali zlato v době, kdy úrokové sazby očištěné o reálnou inflaci mířily do záporných hodnot v důsledku série kol tzv. QE, v době nízkých výnosů vládních dluhopisů, podotýká Roubini. 

Vývoj ceny zlata za poslední rok

zlato 1Y
 
Býci na trhu zlata navíc stojí ještě před dalším problémem a tím jsou vládní zlaté rezervy, respektive manipulace s nimi. Roubini připomíná případ, kdy v jediném dubnovém dni cena zlata zaznamenala propad o 13 procent po zprávě, že Kypr prodá na trhu malou část svých zlatých rezerv v objemu 400 milionů dolarů. Země jako Itálie, které mají masivní rezervy zlata, by mohl zlákat podobný rok, a to by bylo dalším impulsem k poklesu (ceny zlata).“

Zlato dosáhlo v polovině dubna svého více než dvouletého minima u 1321 USD/tr. unce. Důvěru v otočení vzhůru z medvědího trhu rozdmýchával na konci května šéf Světové rady pro zlato (WGC) Marcus Grubb. Ten čeká, že poptávka po zlatě z Asie dosáhne za druhé čtvrtletí rekordní úrovně a předčí tak odliv investic ze zlatých fondů (ETF). Právě toto přenesení vah je považováno za podmínku pro obrat tržního vývoje na komoditě. Podle květnových zpráv právě z fondů navázaných na vývoj vzácného kovu od začátku roku odteklo rekordních téměř 21 miliard dolarů

 
(Zdroj: CNBC, Bloomberg)


Čtěte více:

Ze zlatých fondů uteklo 20 mld. USD. BlackRock a Paulson drží býčí postoj
13.05.2013 18:09
Zlatu se podařilo zotavit z největšího propadu za 30 let, investoři al...
Výhled pro zlato? Soros a spol. prodali před pádem trhu. Odliv rezonuje s asijskou poptávkou
16.05.2013 17:54
Spotová cena zlata se dostala úrovní pod 1380 USD za unci nejníže od...
El-Erian: Zlato je jako Apple a Facebook a ukazuje další vývoj na trzích
22.05.2013 7:59
Pro polarizaci investičních diskusí neexistuje vhodnější téma než zla...
Zlato před obratem vzhůru? Asijská poptávka přetlačí odliv z fondů, tvrdí šéf WGC
29.05.2013 15:36
Asijská poptávka po zlatě za druhé čtvrtletí roku bude rekordní a kone...

Váš názor
  • Zlato II
    03.06.2013 19:52

    TO : asa Přečti si rozsáhlý průzkum japonské NOMURY z letoška , vyšlo jim oněch 1200. Není to můj výmysl, zjistila to NOMURA. Ty myslíš, že někdo prodá staré zlato lacino ?? Za babku ?? Já nikoli. I kdyby to bylo tvých 900 , tak jaký bude zisk pro těžaře při Roubiniho - 950 za unci ?? Ropa stála roku 1999 - 10 Dolarů ,dnes po 14 letech už 100 = 10 násobek. Co je tedy divného na prudkém růstu ceny zlata ???
    Xiluodu Dam 13 860 MW
  •  
    03.06.2013 19:04

    To se tedy pleteš s těmy náklady na vytěžení 1 unce zlata. Je to cca 900 USD. Před 10 lety to bylo 200 USD. Navíc se staré zlato vykupuje a přetavuje + recyklují staré součástky obsahující zlato. Místo na pokles pod 1000 USD tady určitě je.
    qwer
  • Zlato
    03.06.2013 16:47

    Současné průměrné světové těžební náklady na jednu unci jsou kolem 1200 USD , na pád pod 1000 jsem tedy velmi zvědav !! Centrální banky tisknou ničím nekryté peníze jako o závod ,státní dluhy prudce stoupají u USA, Francie, Itálie, Anglie, Portugalska, Řecka, Irska, Španělska, .... atd. Japonsko = 230 % HDP, USA = 107 %, Řecko = 180 %, .... Vydrželi by jste snad netisknout o závod, kdyby vám ze státní tiskárny cenin někdo přivezl do sklepa tiskařský stroj na PRAVÉ !! nikoli falešné bankovky ?? a řekl vám : "Netiskněte, protože by jste vyráběli samý nekrytý papír a poškodili by jste tím měnu ??" Já bych to vydržel tak 3 minuty , pak bych ovšem běžel do sklepa a pro začátek bych si vyrobil tak za 1 mld. Kč papírků. Právě takhle nezdrženlivě se chovají naši nejvyšší politici a centrálbankéři. Zlato se nedá namnožit a proto bude vítězem nad - "papírky".
    Xiluodu Dam 13 860 MW
    • Re: Zlato
      03.06.2013 16:54

      Vítěz nad papírky - to určitě. Zlatá etfka jsou jenom papírky...
      Kalka.
      • Kalka
        03.06.2013 18:17

        Ahoj holka, kdyby to alespon byly papírky ale oni jsou to jen 1 a 0 s tím si člověk ani nevytře :o)
        Mike -Green D. is killing Europe
        • Re: Kalka
          03.06.2013 19:23

          Ahoj. Jj, ty tiskárny peněz se taky obejdou bez papíru, holt novej normál ;-)
          Kalka.
      • Dotaz na Kalku
        03.06.2013 17:17

        ETefka?Ano, ale jsou i jiné deriváty..-)Doporučuji nastudovat.S rup*hejem naprostý souhlas.Atˇ žijí papírky:-).PS: skromný dotaz na Kalku.Ty obchoduješ jen akcie a na BCCP nebo jedeš svět včetně derivátů?
        paja
        • Re: Dotaz na Kalku
          03.06.2013 17:36

          Ty tvé jiné deriváty jsou z fyzického zlata? Tak to jsem tedy nevěděla. Dík za poučení - zaměřím se na ně, dosud jsem to vskutku nedělala. Taky kouknu večer.
          Kalka.
        • Re: Dotaz na Kalku
          03.06.2013 17:30

          Děkuji za odpověd.Je mi to jasné.Ještě kouknu večer.
          paja
          • Paja, Kalka
            03.06.2013 19:35

            Sprottovo ETF je kryto fyzickým zlatem.
            Velkamedvědice
            • Re: Paja, Kalka
              03.06.2013 19:46

              :-) Asi jako byly československé koruny kryty zlatem v roce 1945 a pak až do převratu. Teď jsme taky kryti... (http://www.cnb.cz/cs/o_cnb/hospodareni/dekadni_bilance/ ;-)
              Kalka.
              • Kalka
                03.06.2013 20:03

                PHYS ení IAU nebo GLd. Kryje fyzickým zlatem.l
                Velkamedvědice
                • Re: Kalka
                  03.06.2013 20:18

                  Čímž chceš říct, že při poklesu neklesá?
                  Kalka.
                  •  
                    03.06.2013 20:21

                    Krom toho, ostatní 'zlatá' etfka vždycky od začátku v prodejní strategii sdělovala potenciálním kupcům, že nejsou kryta fyzickým zlatem?
                    Kalka.
                    • Kalka
                      03.06.2013 23:17

                      Hahahaha, opravdu nemá cenu s paní Kalkou diskutovat.VM má samozřejmě pravdu, ale já myslel jiné deriváty.Kdo s nimi obchodují ví .A ostatní,co neví, hahaha.Kalko, rád, opravdu rád, čtu Tvé příspěvky, jsou velmi zábavné.Ale bohužel na úrovni překladatelů jako p.Trejbal.Ale nic ve zlém.Moc se mi líbí, to nonšalantní vyjadřování/ pávi..../-Dobrý, velmi dobrý, prosím piš dále.:-)
                      paja
                      • Re: Kalka
                        03.06.2013 23:25

                        Hm, dobrá. Co je ale na pavím logu tak nonšalantního? Hlavně že věříš, když ti někdo nakuká, že je krytý. Pro brouky dobrý, velmi dobrý. jen piš dál ;-)
                        Kalka.
                        • Tak třeba
                          03.06.2013 23:35

                          Objective of the Trust: The Trust was created to invest and hold substantially all of its assets in PHYSICAL GOLD BULLION. The Trust seeks to provide a secure, convenient and exchange-traded investment alternative for investors interested in holding physical gold bullion without the inconvenience that is typical of a direct investment in physical gold bullion. The Trust does not anticipate making regular cash distributions to unitholders. See ‘‘Business of the Trust—Overview of the Structure of the Trust. ************************************** Strategy of the Trust: The Trust intends to achieve its objective by investing primarily in long-term holdings of unencumbered, fully allocated, physical gold bullion and will not speculate with regard to short-term changes in gold prices. See ‘‘Business of the Trust—Overview of the Structure of the Trust"
                          db
                        • Kalka
                          03.06.2013 23:31

                          Hahaha,páví logo není krytý?A já brouk uvěřil,že ano.Beru tě za slovo.Není krytý.
                          paja
                          • Re: Kalka
                            03.06.2013 23:39

                            Fakt roztomilej brouček. Koukej radši u pávů na Číňany. Bude taky řeč o to,. jak je to s těmi 'ghost towns'...
                            Kalka.
                            • Kalka
                              03.06.2013 23:50

                              Ne,ne, raději koukám na Tvé příspěvky.To víš, my brouci se rádi poučíme.:-)Rád bych se Tě chtěl zeptat na Tvůj názor na straddle opce u indexu Nikkei v této době.Myslíš, že je vhodná doba ji spustit?A jaký používáš model oceňování opcí?Předem děkuji za rychlou odpověď.:-)
                              paja
                              • Re: Kalka
                                04.06.2013 0:02

                                Rychleji to nešlo. Byla jsem s pávy v Číně. Původně byla řeč o zlatě. A o odlivu investic ze zlatých fondů (ETF). Ale ty chceš raději prezentovat své znalosti z rychlokvaškového kurzu o derivátech, viď?
                                Kalka.
                                • Kalka
                                  04.06.2013 0:04

                                  Jek jsi to uhodla?Máš fakt pravdu.To asi Ti pávi.Hahahaha.
                                  paja
                                  • Re: Kalka
                                    04.06.2013 0:07

                                    Zkus sáhnou na ocas pávovi.:-)
                                    paja
                                    • Kalko,
                                      04.06.2013 0:13

                                      super diskuze,počítám, že ti, co to tady čtou ,řvou smíchy.Samozřejmě nad mou hloupostí brouka-rychlokvašky a Tvými rychlými, fundovanými odpovědmi na mé stupidní otázky.Děkuji za pěkný večer.
                                      paja
                                      • paja
                                        04.06.2013 0:19

                                        Ty jsi brouk? Chudáci klienti... Odpověz mi rychle: Yao bu yao zai bei hou yi lun bie ren? xin xin re huo shang shen.
                                        Kalka.
                                        • Re: paja
                                          04.06.2013 0:22

                                          Nevím.
                                          paja
                                          •  
                                            04.06.2013 0:26

                                            A proč jsi se ptal na straddle opce, když byla řeč o zlatě a 'zlatých etfkách¨?
                                            Kalka.
                                            • Kalka
                                              04.06.2013 0:29

                                              Protože jsem fakt myslel dle Tvých příspěvků, že se na burze velmi dobře orientuješ.Chtěl jsem jen poradit.Jsem pouhý začátečník a tady chytám rady.
                                              paja
                                          • Kalka
                                            04.06.2013 0:26

                                            Dostalas mě.Pokorně přiznávám.Již se s Tebou nebudu přít.Ještě jednou omluva.:-)
                                            paja
Aktuální komentáře
25.04.2024
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.