Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéf Telefóniky Malvido: Nové tarify neohrozí zisk a zvýší výnos. Prodej podílu nás neovlivní

Šéf Telefóniky Malvido: Nové tarify neohrozí zisk a zvýší výnos. Prodej podílu nás neovlivní

04.06.2013 10:10, aktualizováno: 4.6. 13:05
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Nové neomezené tarify Telefóniky CR nebudou znamenat negativní dopad na vývoj jejích zisků. V nejhorším případě budou nadále mírně klesat, uvedl šéf tuzemského operátora Malvido pro Euro. Průměrná útrata na zákazníka nemá klesat, neboť na nové tarify přecházejí tisíce zákazníků předplacených služeb, uvedl také Malvido.

Šéf české Telefóniky Luis Antonio Malvido je přesvědčen, že firma dosáhne cílů pro letošní rok. Nové tarify jsou podle něj příležitostí pro zlepšení obratu. „Možná u několika zákazníků přijdeme o pár tisíc korun, ale získáme stovky nových,“ uvedl v rozhovoru pro Euro. Nesmyslem jsou podle něj očekávaní výraznějšího poklesu zisku v důsledku nových tarifů. „V nejhorším případě bude pokračovat jejich lehký propad. Na takové závěry si ale musíme počkat několik měsíců,“ uvedl Malvido a upozornil, že několik tisíc zákazníků s předplacenou kartou a útratou jednu či dvě stokoruny si už pořídilo tarif Free za 749 korun. Celkově na nové tarify operátora přešlo přes čtvrt milionu lidí, což dle slov Malvida daleko převýšilo očekávání.

Průměrný výnos na zákazníka (ARPU) Telefónice CR v 1Q13 klesl meziročně o 14,5 % na 338,4 , z toho u tarifů dosáhl pokles 15,9 % na 449,8 , u předplacených služeb -11,3 % na 151,8 . Podle Malvida průměrná útrata v důsledku nových tarifů klesat nebude. „Bude pokračovat celosvětový trend lehkého úbytku ve výnosech na zákazníka. Kvůli tarifům se ale nezhorší. Věříme, že z dlouhodobého pohledu bude dopad naopak pozitivní a průměrné zisky na zákazníka lehce stoupnou,“ uvedl v rozhovoru pro Euro.

Podle Malvida Telefónica CR v tuzemsku drží vyšší marže (cca 40 %) proti západní Evropě, ale například méně proti španělské matce (50 % na domácím trhu). „Jsme velká korporace s širokou paletou klientů, což nám umožňuje držet cenovou základnu při zemi. Průměrný výnos na klienta zůstává všude v Evropě plus minus stejný. České marže dosahují čtyřiceti procent, ovšem každým rokem nám klesají zisky a nabízíme lepší služby,“ uvedl šéf Telefóniky v rozhovoru.

Ohledně možného prodeje části podílu v české Telefónice španělskou skupinou šéf tuzemské firmy Malvido připustil, „se stává, že se ústředí Telefóniky může rozhodnout k nějakým změnám“. V případě, že by na prodej části českého podílu došlo, podle Malvida to nebude mít vliv na práci české firmy. „Zkrátka se jeden akcionář změní a převezme to jiný. V Česku budeme působit, protože jsme se tak rozhodli, a akcionářská struktura na tom nic nezmění,“ uvedl. Připomněl, že se neuskutečnily dřívější zvěsti o nákupu čínským investorem a nyní podobné zvěsti popřel český investor (hovořilo se o PPF).

Za znepokojující Malvido označil celý proces aukce kmitočtů ČTÚ. Již spolu s výsledky za první čtvrtletí roku šéf operátora uvedl, s návrhem podmínek pro novou aukci Telefónica nesouhlasí, neboť ty z neznámých důvodů zvýhodňují jediného zájemce a nezohledňují průběh předchozí aukce. Chce usilovat o změnu podmínek pro ni diskriminačních. Pokud nedosáhne jejich vyvážení, bude zvažovat neúčast v aukci a hájit své obchodní zájmy a investice svých akcionářů všemi dostupnými prostředky. „Česko bylo první zemí v Evropě, která se k aukci kmitočtů pro LTE odhodlala a po dlouhých čtyřech měsících aukci zrušila, protože výsledky nikam nevedly. Nejen my, ale i naši konkurenti chtějí větší frekvenční spektrum pro rozvoj vysokorychlostního internetu v mobilu. Myslíme si, že je to dobré nejen pro naše zákazníky, ale i pro celou zemi. Proces aukce byl špatný od počátku, a proto jsme překvapeni tím, že Český telekomunikační úřad vůbec neanalyzoval původní chyby a přišel s novými podmínkami, které jsou šité na míru jedné soukromé společnosti. Jestli chce Česko přilákat nového hráče na telekomunikačním trhu, pak by mělo chtít, aby se zavázal, že bude masivně investovat do výstavby nových sítí. Tak jako to děláme my i naše konkurence. To se ale dosud nestalo. Podmínky nejsou férově nastaveny,“ rozvedl nyní v rozhovoru pro Euro Malvido.

Zopakoval, že si umí představit neúčast Telefóniky CR v aukci. „Zachování podmínek aukce tak, jak jsou nyní navrženy, by pro naši společnost celý obchodní případ velmi zkomplikovalo. Možný nový hráč v předchozí zrušené aukci ukázal vůli ucházet se o kmitočty za stejných podmínek jako její ostatní účastníci. Proto považujeme za chybné v nové aukci vyčlenit pro nový subjekt část nejlukrativnějšího spektra v pásmu 800 MHz,“ uvedl. Malvido podle svých slov nezměnil názor na to, že na českém trhu prostor pro dalšího plnohodnotného operátora není. Připomněl obchodní dumpingovou válku na rakouském telekomunikačním trhu.

(Zdroj: Euro, Telefónica CR)


Čtěte více:

Telefónica zaútočila tarify: Neomezené volání i SMS za 749 Kč, v síti za 249 Kč
11.04.2013 9:10
Tuzemská Telefónica nabídne od 15. dubna zcela nové tarify, které znam...
Nová aukce ČTÚ: Šéf Telefóniky CR hovoří o poškození, PPF váhá (+komentář)
11.04.2013 12:17
Telefónica CR je zklamána navrhovanými podmínkami aukce kmitočtů ČTÚ, ...
Telefónica CR v 1Q: Zisk -35 %, OIBDA -13,9 %. Podmínkám aukce se bude bránit (+komentář)
07.05.2013 7:17
Tuzemské telekomunikační společnosti Telefónica CR v úvodním čtvrtletí...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí
9:07Komerční banka, a.s.: Oznámení o zahájení exkluzivního vyjednávání o prodeji dceřiné společnosti
8:59EP Infrastructure, a.s.: Výsledky skupiny EP Infrastructure za rok 2023
8:54Tabák oznámil výsledky za loňský rok, ČEZ dostal horší rating od Moody's a futures jsou dnes červené  
8:49Philip Morris CR vykázal meziročně nižší zisk i tržby. Dividendu navrhuje ve výši 1 220 Kč/akcie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university