Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ústup od stimulace i v Číně? Centrální banka soudí, že banky mají peněz dost. Šanghaj padá na 4,5leté dno

Ústup od stimulace i v Číně? Centrální banka soudí, že banky mají peněz dost. Šanghaj padá na 4,5leté dno

24.06.2013 9:39, aktualizováno: 24.6. 11:28

Aktualizováno

Akciové trhy obávající se omezení podpory světové ekonomiky ze strany centrálních bank dnes čelí dalšímu strašákovi v podobě zdrženlivosti, kterou naznačila centrální banka Číny. Peking se dnes nechal slyšet, že se mu líbí současná zásoba peněz, kterou disponují banky v zemi a naznačil tak možné utažení monetární stimulace. Indexy v celé Asii a emerging markets obecně reagují propadem.

„V současnosti považujeme úroveň celkové likviditu bankovního systému Číny za rozumnou.“ Toto krátké prohlášení čínské centrální banky, které je sice datováno k 17. červnu, ale bylo zveřejněno až dnes, stačilo ke spuštění výprodejů (zvláště) na bankovních titulech. Šanghajská burza jako celek ztrácí přes 6 procent a dostává se tak na svá minima od začátku roku 2009 a zároveň vstupuje do medvědího trhu:

000 Šanghaj

Jedná se totiž o nejpřímější naznačení monetární stimulace, jakého se zatím trhům dostalo a zároveň o potvrzení signálů, že se předseda čínské vlády Li Kche-čchiang hodlá zasadit o omezení spekulací na trzích aktiv důsledky záplavy ekonomiky levnými penězi centrálních bank.

„Centrální banka se snaží dát trhům jasný signál, že mu nehodlá dále poskytovat kapitálové injekce,“ přeložil dnes zveřejněné prohlášení Pekingu Li Miaoxian, ekonom Bocom International – investiční divize Bank of Communications.

Oznámení centrální banky, které bylo před týdnem prý adresováno regionálním kancelářím této instituce a vedení největších bank v zemi, dále apeluje na banky, aby zesílily svou kapitálovou kontrolu a vystříhaly se rizik spojených s expanzí v oblasti poskytování úvěrů.

Omezení poskytování úvěrů by však mělo pravděpodobně za následek další zpomalení růstu této druhé největší ekonomiky světa. Jestliže loni čínský hrubý domácí produkt vystrašil společnosti spoléhající na expanzi této ekonomické velmoci růstem HDP jen o 7,8 procenta, nyní zaznívají hlasy, že by růst čínské ekonomiky v roce 2013 mohl být navzdory plánu Pekingu na 7,5% tempo nakonec pod sedmi procenty. Na Číně je přitom exportně závislých hodně menších zemí a ekonomika je největším konzumentem komodit na světě.

Analytici Goldman Sachs se domnívají, že omezování přílivu likvidity do bankovního sektoru je dalším náznakem, že prioritou vlády je vypořádat se nyní se strukturálními problémy ekonomiky. „Utažení podmínek úvěrování bude mít relativně mírný dopad na ekonomický růst v krátkodobém horizontu, zpomalení investic kvůli zpřísnění podmínek úvěrů ale pravděpodobně nabyde na viditelnosti v příštím roce,“ upozorňují analytici Goldman Sachs v dnešní zprávě pro klienty banky. Nová prognóza banky počítá pro letošní rok se zpomalením čínské ekonomiky na 7,4 procenta, ačkoliv ta dosavadní ještě odhadovala 7,8% růst. Zpomalení ekonomického růstu ale podle některých ekonomů může Číně pomoci k postavení základů pro udržitelný růst do budoucna. 

Index MSCI Emerging Markets dnes ztrácí přes procento a propadá se tak nejníže od začátku června loňského roku. Emerging markets již minulý týden postihl masivní odliv kapitálu právě kvůli obavám, že největší centrální banky světa omezí tisk peněz, který podporuje právě růst více rizikových oblastí akciového trhu. Jako první s jasným náznakem možného brzkého ukončení stimulace přišla minulý týden americká centrální banka.

Negativní dopad ale není k vidění pouze na akciových trzích. Čína platí za největšího konzumenta komodit na světě, a tak se zprávy o možném zpomalení ekonomiky v důsledku změny politiky centrální banky, odráží i na propadu komoditního trhu. Komoditní index S&P GSCI dnes ztrácí přes 0,7 procenta v čele s mědí, která padá přes dvě procenta. Stříbro dnes ztrácí přes také přes dvě procenta a dostává se na hladinu 19,7 dolaru za troyskou unci, zatímco zlato je po poklesu o více než procento nad hladinou 1282,5 dolaru za unci. Menší jsou potom ztráty ropy, které dosahují asi tří desetin procenta. Evropský referenční kontrakt pro uhlí (dodávka příští měsíc) dnes ztrátou 0,4 procenta vytváří nové historické dno 74,6 dolaru za tunu.

(Zdroj: POBC, Reuters, Bloomberg)

Čtěte více:

Čína nakupuje akcie státních bank. Značí intervence dosažení dna?
18.06.2013 17:49
Čínské akcie na tom nejsou příliš dobře. Burza v Šanghaji od začátku r...
Fed politiku zatím nemění, ale omezit nákupy dluhopisů může již letos. Trhy reagují výprodeji
20.06.2013 8:19
Pokud se bude ekonomika vyvíjet podle předpokladů, začne Fed zřejmě už...
Fondy prchají z emerging markets nejrychleji za dva roky. První oběť konce QE?
20.06.2013 14:08
Za poslední čtyři roky přiteklo do emerging markets, kam bývá řazena i...
Asijské trhy zahájily týden s výraznými ztrátami. Pod tlakem banky a těžaři
24.06.2013 9:15
Asijské akciové trhy vstupují do nového týdne výraznými ztrátami, když...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m