Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Albánské divizi ČEZ hrozí arbitráž za 2,8 miliardy korun. Skupinu prý neovlivní (+ komentář)

Albánské divizi ČEZ hrozí arbitráž za 2,8 miliardy korun. Skupinu prý neovlivní (+ komentář)

24.06.2013 12:10, aktualizováno: 24.6. 14:59

Aktualizováno

Albánská distribuční společnost skupiny ČEZ (CEZ Shpërndarje) čelí arbitráži o 108,5 milionů eur, tedy asi 2,81 miliardy korun kvůli vypovězení smlouvy o vymáhání dluhů s firmou Debt International Advisory (DIA). Samotná společnost CEZ Shpërndarje o této situaci informovala na svých internetových stránkách. Skupina ČEZ drží v CEZ Shpërndarje majoritu, ale po lednovém jmenování nuceného správce ztratila nad albánskou firmou kontrolu a nemusí také konsolidovat výsledky divize do celkového hospodaření. Akcie ČEZ přesto po dnešní zprávě navýšily ztráty přes dvě a půl procenta a dostaly se až na 460 korun za akcii, což je nejnižší cena titulu od července 2005.

Podle arbitrážního návrhu uzavřela CEZ Shpërndarje v roce 2010 smlouvu s DIA o vymáhání dluhů od těch zákazníků, kteří po více než 90 dní neplnili své závazky vůči distributorovi. V únoru 2011 společnosti prodloužily platnost smlouvy o další dva roky, na konci října 2011 ale CEZ Shpërndarje po neshodách  kontrakt jednostranně vypověděla. DIA se proto domáhá vyplacení odměn za úspěšně vymožené dluhy a odškodného za předčasné ukončení kontraktu. Celkem dle arbitrážního návrhu požaduje vyplacení 108,5 milionu eur.

Albánská distribuční divize skupiny ČEZ čeká kvůli zmíněné kauze arbitráž u Mezinárodního rozhodčího tribunálu ve Vídni. Předběžné jednání zástupců obou společností se očekává 15. nebo 19 července. CEZ Shpërndarje v souvislosti s arbitrážním řízením vyhlásila tendr na výběr poskytovatele právních služeb v kauze DIA versus CEZ Shpërndarje a další s případem spojené služby. Zájemcům dala termín pro podání nabídek do čtvrtku 27. června 2013 do 15:00.

ČEZ je sice majoritním vlastníkem albánské distribuční firmy (drží 76% podíl), ale přesto žádné ztráty z arbitráže neočekává. "Jakékoliv dění v albánské distribuční společnosti, tedy ani žaloby na ní podané, se již ČEZ nijak netýkají vzhledem k tomu, že správu nad společností, včetně všech rozhodovacích pravomocí, převzal v lednu tamní administrátor. Ten je tedy odpovědný za chod společnosti a za veškeré její závazky," uvedla na dotaz Patria.cz Barbora Půlpánová, mluvčí skupiny ČEZ.

Česká energetická společnost ČEZ již jeden arbitrážní spor v Albánii vede. V květnu (po předchozích oznámeních) formálně zahájila arbitráž proti Albánii kvůli zmařené investici. "Ve věci naší arbitráže zatím není žádný posun, právníci pracují na její konkrétní podobě," uvedla dnes pro Patria.cz mluvčí energetické firmy. Částka, o níž se arbitráž povede, zatím nebyla vyčíslena. Média v minulosti spekulovala, že by mohla činit zhruba pět miliard korun.

Skupina ČEZ vstoupila do Albánie v roce 2009, když za zhruba 102 milionů eur koupila 76 procent v tamním distributorovi. ČEZ má ale s investicí v Albánii potíže již delší dobu. Tamní firmy často za odběr elektřiny neplatily, a albánský regulátor navíc loni téměř dvojnásobně zvýšil tarify, které distribuční firma CEZ Shpërndarje platí státem vlastněné elektrárenské společnosti. Zároveň ale nepovolil distribuční firmě promítnout zdražení do cen pro odběratele. Následovala série složitých jednání s albánskou vládou, při nichž se zatím nepodařilo najít konsensuální řešení. V listopadu CEZ Shpërndarje odpojila od sítě státní vodárny, aby je přinutila zaplatit dluhy za dodávky elektřiny, které činily 38 milionů eur. Soud v Tiraně ale firmě nakázal, aby vodárny opět připojila.

ČEZ již na konci listopadu oznámil, že je jeho ztrátová albánská divize na prodej a vyzval případné kupce k projevení zájmu. Nadále se ale snažil s tamní vládou vyřešit spor o dovoz elektřiny a ceny. V listopadu ČEZ kvůli ztrátám zhoršil výhled hospodaření albánské divize a uvedl, že nejpravděpodobnějším výsledkem sporu bude zřejmě jeho odchod z Albánie.

V prosinci albánská vláda ČEZ obvinila, že jí dluží miliardu dolarů na škodách, které v Albánii firma způsobila. Ministerstvo hospodářství, obchodu a energetiky tehdy slíbilo, že podnikne všechny nutné legální kroky, aby zablokovalo proces prodeje CEZ Shpërndarje. ČEZ tehdy albánskou vládou zmiňovaný dluh zpochybnil s tím, že zatím nemá informace od albánské strany, z jakých položek by se domnělé nároky měly skládat.

Albánská společnost již byla vyřazena z konsolidačního celku Skupiny ČEZ a na její hospodářské výsledky tudíž nemá žádný vliv. „Působení ČEZ v Albánii již bylo definitivně ukončeno, takže hospodaření tamní distribuční společnosti na výsledky Skupiny ČEZ nemá žádný vliv. Nyní se již jen kladně projeví to, co získáme v arbitráži a to o kolik převyšují zaúčtované ztráty skutečně realizované ztráty v hotovosti (prvotní investice, dodaná elektřina, manažerské služby, atd…). Možnost uplatnění záruky Světové banky se pověřením administrátora, který převzal veškerou zodpovědnost za fungování společnosti, velmi zkomplikovalo. ČEZ ale nemohl jednat jinak, záruka musela být navázána na investici nikoliv investora, to byla podmínka Světové banky. Takový postup je zcela běžný, má bránit investorovi ve snadném odchodu ze země, ale zároveň alespoň částečně ochránit investici v dané zemi jako takovou,“ vysvětlil finanční ředitel skupiny ČEZ Martin Novák v březnové online rozhovoru na Patria.cz.

(Zdroj: CEZ Shpërndarje, ČTK, ČEZ)


Čtěte více:

Albánie je negativní zprávou pro rating skupiny ČEZ, říká Moody’s a odhaduje odpisy do 5 mld. Kč
26.11.2012 11:14
Skupině ČEZ (676 CZK, 2,15%) hrozí odpis investic v Albánii, konstatuj...
Albánie nechce nechat ČEZ prodat tamní divizi, prý jí dluží miliardu dolarů. ČEZ mluví o politizaci (+komentář)
20.12.2012 8:25
Albánie se „neústupnou opozicí“ hodlá postarat o to, aby skupinou ČEZ ...
Beneš (ČEZ): V Albánii přijdeme o licenci a nejspíš se nevyhneme arbitráži. Ztráta kontroly znamená konec účtování možných ztrát
03.01.2013 8:50
Skupina ČEZ je s Albánii v „období nedohody“ a hrozí jí, že ještě tent...
CEZ Shpërndarje odebereme licenci do konce ledna, potvrdil albánský regulátor
10.01.2013 13:01
Albánské úřady odeberou do konce ledna licenci energetické firmě CEZ S...
Albánie odebrala ČEZu licenci, stanovila správce a dále mluví o blíže neurčených škodách. ČEZ nesouhlasí a zahajuje arbitráž
21.01.2013 14:52
Energetický regulační úřad v Albánii dnes jednomyslně rozhodl o odebrá...
ČEZ zahájil arbitráž proti Albánii, očekává uhrazení škod (+souhrn)
07.02.2013 10:39
Energetická skupina ČEZ (625,9 CZK, -0,13%) dnes oficiálně uvědomila a...
Novák (ČEZ) na Patria.cz: V energetice nepanuje mnoho optimismu. Dividendovou politiku ale měnit nehodláme
01.03.2013 18:17
„Pokles ceny akcií je bohužel závislý na vývoji cen elektřiny, které v...
ČEZ spustil arbitráž proti Albánii. Vymáhá škody na svých investicích
16.05.2013 9:10
Energetická společnost ČEZ dnes oznámila, že uvědomila albánskou stran...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů