Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nokia odkoupí od Siemense společný podnik pro síťová zařízení. Akcie +10 %

Nokia odkoupí od Siemense společný podnik pro síťová zařízení. Akcie +10 %

01.07.2013 9:22
Autor: Redakce, Patria.cz

Finská společnost Nokia koupí podíl německého průmyslového konglomerátu Siemens ve společném výrobci telekomunikačních zařízení Nokia Siemens Networks (NSN) za 1,7 miliardy eur (44,2 miliardy Kč). Nokia to oznámila dnes a dohoda jí podle analytiků může vylepšit cash flow i strategickou pozici. Akcie Nokie v Helsinkách v úvodu dnešního obchodování zareagovaly růstem až o 10 procent na až na 3,12 EUR. 

Transakci ještě musí schválit regulační úřady. Nokia předpokládá, že by mohla být dokončena v letošním třetím čtvrtletí. NSN se poté stane plně vlastněnou dceřinou společností Nokie a firma dostane nové jméno. To bude představené po dokončení transakce. 

Tisk už počátkem roku informoval, že Siemens hodlá vystoupit ze společného podniku s Nokií, ve kterém má každá z firem 50procentní podíl. NSN byl od svého vzniku v roce 2007 až donedávna ztrátový, v posledních čtvrtletích ale začal přinášet zisky. V dubnu vypršela dohoda, podle které po dobu její platnosti nesmí žádný z obou partnerů z podniku vystoupit. Cena, za kterou Nokia podnik získá, je mnohem nižší, než čekali analytici. 


 NSN je druhým největším výrobcem vybavení pro mobilní sítě na světě. Firma se potýkala s problémy hlavně kvůli poklesu výdajů mobilních operátorů a poklesu cen. K zisku firmu vrátilo masivní snížení nákladů a zaměření na síť čtvrté generace LTE. V prvním letošním čtvrtletí provozní zisk firmy činil 196 milionů eur

„Touto transakcí si Nokia kupuje budoucnost bez ohledu na to, co se (jí) stane na trhu chytrých telefonů,“ okomentoval obchodní krok finské společnosti Pierre Ferragu, analytik Sanford C. Bernstein. „NSN má dobré vyhlídky na trhu vybavení pro mobilní sítě díky zmodernizovanému provozu a pozici dvojky na tomto koncentrovaném a stabilním trhu,“ dodal.

Nokia byla 14 let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji ale loni sesadil jihokorejský konkurent Samsung Electronics. Finské společnosti se zatím příliš nedaří na trhu s chytrými telefony, kde čelí ostré konkurenci firem Apple (396,53 USD, 0,70%) a Samsung. V poslední době se mluvilo o zájmu o celou společnosti či její součásti jak ze strany čínské Huawei tak v případě Microsoftu.

Siemens je největším průmyslovým konglomerátem v Evropě. Jeho záběr podnikání je rozsáhlý, od výroby turbin a rychlovlaků přes průmyslové roboty po osvětlovací techniku. Firma však v ziskovosti výrazně zaostává za konkurenčními firmami ABB (20,51 CHF, 0,29%) a General Electric (23,19 USD, -0,56%) a letos v květnu zhoršila svůj výhled na celý letošní rok. Loni firma představila program na snížení nákladů do roku 2014 o šest miliard eur. V rámci programu se chce zaměřit na své nejziskovější obory. Firma již ukončila ztrátovou výrobu solárních panelů, prodala některé menší divize a příští týden má dokončit oddělení divize osvětlení Osram a převod jejích akcií divize na akcionáře Siemensu.

(Zdroj: ČTK, Bloomberg, Nokia)


Čtěte více:

Nokia zpět ve ztrátě. Akcie po výraznějším snížení tržeb až -11 %
18.04.2013 12:31
Finský výrobce mobilních telefonů Nokia propadl za první čtvrtletí rok...
Čínská Huawei zájemcem o převzetí Nokie? Akcie rostou navzdory zdrženlivým vyjádřením
19.06.2013 9:34
Čínská telekomunikační společnost Huawei by mohla uvažovat o převzetí ...
WSJ: Microsoft zvažoval koupi výroby telefonů od Nokie
20.06.2013 8:58
Americký softwarový gigant Microsoft zvažoval, že koupí výrobu telefon...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data