Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Neškodné zvyšování minimální mzdy?

Neškodné zvyšování minimální mzdy?

22.07.2013 18:07

Pokud bych měl vybrat jeden nejdůležitější ukazatel ekonomického úspěchu a neúspěchu, byla by to nezaměstnanost, jako měřítko schopnosti ekonomiky poskytovat (alespoň nějakou) obživu. Trh práce jako takový ale mým šálkem bylinného čaje zrovna není. Přesto nešlo si nevšimnout, že do popředí domácích diskusí se po čase opět dostává téma zvýšení minimální mzdy. Ta je přece jen určitým neuralgickým bodem a konečnou motivací k tomu, abych se zde tomuto tématu věnoval, pak byl rozhovor s jedním z našich bývalých premiérů. V něm tvrdil, že na váhu (či vyrovnané do sloupce na výšku?) jsou na tom empirické studie dokazující škodlivý vliv zvyšování minimální mzdy stejně jako ty, které tento vliv popírají.

Není třeba rozebírat, že základní ekonomická logika, od které je dobré se zde odpíchnout, minimální mzdu, nedej bože její zvyšování, odsoudí: Pokud zavedeme nějakou minimální cenu, má to smysl jen na úrovni, která je nad cenou čistící daný segment trhu. Výsledek je pak takový, že minimální cenou omezujeme poptávané množství – ve srovnání s trh čistící cenou. Pokud jde o práci, omezujeme množství poptávané práce. Samozřejmě, že na tuto základní úvahu z dokonalého světa můžeme navěsit řadu fikcí i reálií (sklony křivek nabídky a poptávky, segmentaci, informační asymetrie...) a výsledek bude velmi proměnlivý. Právě proto je dobré se obrátit k tomu, co říká svět.

To, co jsem četl já, je relativně čerstvá a shrnující studie s názvem, který by nemohl být výstižnější: „Minimum Wages and Employment“ (David Neumark, University of California, William Wascher - Federal Reserve System, 2007). Jde o shrnutí závěrů studií provedených od 90. let. Závěr je takový, že skutečně existuje široká škála názorů, konsenzus neexistuje. Autoři ale také tvrdí, že: „Významná většina zkoumaných studií ukazuje negativní vliv minimální mzdy na zaměstnanost“. Platí to jak pro Spojené státy, tak pro další země. Silný efekt je patrný zejména v segmentech zaměstnanců s nižší kvalifikací. Naopak studie, které by ukazovaly na pozitivní vliv minimální mzdy na zaměstnanost, v podstatě neexistují*. Problematika minimální mzdy jistě není triviální a uvedeným nechci naznačovat, že odpovědi jsou jednoduché. Zdá se ale, že základní logika zde prostě funguje.

Na jedno z netradičních rozšíření logiky minimální mzdy pak nedávno poukázali v FTAlphaville a Paul Krugman. V „Krugman: Vzdělání už nepomáhá, je třeba zdanit zisky a investice“ jsme mohli tyto úvahy sledovat do většího detailu. V jádru jde o to, že „až donedávna převládal názor, že vliv technologií na pracující je pozitivní. Ne všichni těžili z jejich přínosů. Předpokládalo se však, že s klesající poptávkou po méně kvalifikovaných zaměstnancích roste poptávka po lidech s vyšší kvalifikací. Řešením tak bylo více vzdělání. Nyní se ale ukazuje, že tento pohled má vady na kráse. ... Vzdělání dnes již řešením rostoucí příjmové nerovnosti není. Pokud chceme vytvořit něco, co se alespoň podobá společnosti střední třídy, musíme vytvořit silnou sociální záchrannou síť. Ta by negarantovala pouze zdravotní péči, ale také minimální příjem“.

Pro nás, kteří za základ dobře fungující ekonomiky považujeme svobodně fungující trhy všude, kde to jde, je uvedené na první přečtení asi dost těžko stravitelné. Ideální by bylo, abychom všichni měli dost velký podíl ve firmách na to, aby se naše mzdové problémy kompenzovaly vyšším podílem zisků na příjmech. Tím samozřejmě nemám na mysli znárodnění, ale jeho pravý a mnohem humánnější opak – kapitalismus s velmi rozvinutou a všem prospívající akciovou kulturou (ve všech směrech). Do tohoto ideálu ale máme ještě daleko, zatímco problém vtíravě klepe na dveře. Takže netradičních úvah na téma maximalizace minimální mzdy bude podle mne více a více.


*Při podobných diskusích můžeme lehce skončit tak, že proti sobě stojí jednotlivé studie a z praktického hlediska je velmi složité posoudit, kde udělali soudruzi chybu, či alespoň, kde je zakopám pes. Musím ale říci, že několik dalších studií nabízejících se na SSRN neposkytuje pro tezi vyrovnaných sil pro a proti pevný základ. Silný negativní efekt minimální mzdy na zaměstnanost nalézá i „Estimating the Effect of Minimum Wages on Employment from the Distribution of Wages: A Critical Review“ (Richard Dickens, Stephen J. Machin, Alan Manning). A do určité míry i na chudší země se zaměřující „The Impact of Minimum Wages on Employment in a Low Income Country: An Evaluation Using the Difference-in-Differences Approach“ (Vivi Alatas, Lisa A. Cameron). Ta negativní efekt nenalézá jen u velkých firem, což nemusí být zase tak překvapivé.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • Minimální mzda se i přes zvýšení neustále snižuje!
    23.07.2013 9:38

    Předně se nejedná o zvyšování minimální mzdy, ale o dorovnání tak, aby si za ten vyšší nominál koupili ti chudáci co za to dělají reálně stejně, ale v podstatě méně. Doporučil bych nezaměňovat nominální zvýšení s reálnou kupní silou. Koupí si ti lidé koupí za vyšší nominální mzdu více zboží, než v roce 2007 a nebo méně? Zvedla se cenová hladina za těch 6 let jen o 6.25% (v tomto případě základních životních potřeb) a to ještě před zdaněním? Rozhodně ne, takže nadpis by měl znít spíše "Minimální mzda se i přes zvýšení neustále snižuje!"
    Karel M
  •  
    23.07.2013 1:07

    Já si myslím jedno. Firma, která nemá na to, aby dala zaměstnanci férovou mzdu a funguje na tom, že platí lidem (českou) minimální mzdu, nemá právo na existenci. A ted mluvím z pozice zaměstnavatele. Zaměstnanec jsem nikdy v životě nebyl. Jsem proti jakýmkoliv direktivním omezováním trhu, všem možným dotacím, což je podle mě to nejhorší co může být. Ale jedno jediné omezení trhu bych toleroval. Minimální mzdu. A ta by měla být nastavena výrazně váše než je nyní. Stejně se z 90% jedná o to, že zaměstnanci dostávají zbytek mzdy načerno. A rozumím i proč. Vysoké zdanění práce. Takže existuje jediné řešení. Nízké zdanění práce a štíhlý stát, který nám nebere daně na to, aby je někde vyházel oknem. "Pravicové" vlády to nepochopily. "Levicové" jsou stejná pakáž.... a Rusnokovi to bude jedno
    qwer
    •  
      29.07.2013 18:02

      Minimální mzdu zrušit. Zaměstnáváte třeba 20 šiček, těžce bojujete s asijskou konkurencí, díky zvýšení minimální mzdy ale končíte definitivně. Jak to vysvětlíte 20 propuštěným ženám?
      rac
    •  
      24.07.2013 12:47

      A kolik bude to výrazně výše? 20 000,- 30 000,- ? A jak se ti zaměstnanci dostali na místo s minimální mzdou? Pod štěkotem samopalu nebo prostě dobrovolně že jim to stačí?
      Ford
    •  
      23.07.2013 9:12

      Co je to férová mzda? Je to tolik, kolik je přínos daného zaměstnance pro firmu nebo tolik aby daný zaměstnanec mohl vést slušný život v relativním dostatku?
      ..
      •  
        23.07.2013 9:54

        Je to taková mzda, která bude nutit lidi, aby neseděli na sociálních dávkách a zároveň byla únosná pro zaměstnavatele v oborech a regionech, kde to mají trošku těžší. Ale určitě je to nad 10 tis. čistýho.
        qwer
      •  
        23.07.2013 9:14

        dvousecna zbran kterou nikdy nikdo nevyresi....stret zajmu je tam a je pro kazdou ze zucastnenych stran prioritni
        OPTIMISTA
    • Pán Soustružník zase píše o něčem čemu nerozumí.
      23.07.2013 8:23

      Článek je jen souborem vytržených textů z jiných článků, bez patřičného začlenění Tak pane Soustružníku za první. Pokud u nás bude minimální mzda nižší než podpora, kterou dostávají lidi co nikdy nepracovali a nepracují tak bude nezaměstnanost vždy vysoká, bez ohledu na poptávku po pracovnících na trhu, protože ve společnosti je vždy skupina lidí co toho zneužije. Za druhé pokud se u nás budou bez omezení zaměstnávat cizinci (myslím tím lidi mimo EU) tak se vždy najde dostatek lidí ze zahraničí co se zaměstnají za minimální cenu a nebo i níž, a pokřiví tím ceny na trhu práce. Bohužel politické zásahy na ochranu trhu a nebo na jeho neochranu, vždy naruší ten Váš krásný výčet „kapitalistické“ ryky trhu co vše zařídí sama. Možná by jste p. Soustružníku, pokud se chcete vyjadřovat k tématu minimální mzdy, měl navštívit knihovnu a věnovat otázkám mzdy několik měsíců a pak by jste takový blábol určitě nemohl napsat. Článek bohužel dokazuje o Vaši nevzdělanosti i v této oblasti.
      Vrtak
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data