Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vláda navrhne změnu zdanění investičních fondů, chyba prý umožňuje neplatit daň

Vláda navrhne změnu zdanění investičních fondů, chyba prý umožňuje neplatit daň

21.08.2013 16:13
Autor: ČTK

Vláda možná formou zákonného opatření navrhne úpravu zdanění investičních fondů, uvedl premiér Jiří Rusnok. Podle něj je v předloze chyba, která by znamenala, že podílníci fondů nebudou platit ze svých zisků žádnou daň. Rusnok návrh označil za daňový tunel, který by podle něj měl dopady na státní rozpočet v řádech miliard korun. Stejnou formou by mohl kabinet upravit poplatky za pobyt v nemocnici. Naopak úpravy ve zdanění dividend či zákon o vojácích z povolání vláda formou zákonných opatření prosazovat nebude.

Podle premiéra byl návrh zákona, který se zabývá zdaněním investičních fondů, změněn při projednávání ve vládě a ve Sněmovně už se normu nepodařilo opravit. Pokud by vstoupila v platnost, budou podle Rusnoka fondy ze svých zisků platit pětiprocentní daň, podílníci nic. "Stali bychom se daňovým rájem. To je chyba, která tam nepatří, v původním vládním návrhu nebyla. To si umím představit jako zákonné opatření," řekl Rusnok.

Návrh ohledně zdanění dividend kabinet měnit nechce, podle Rusnoka totiž bude mít vliv na státní rozpočet až v roce 2015 a nehrozí prodlení.

Zatím není jisté, jestli Rusnokova vláda zákonným opatřením upraví poplatky za pobyt v nemocnici. Pacienti platí za den stokorunu, Ústavní soud to ale zrušil. Pokud by se legislativa nezměnila, přestaly by se za hospitalizaci platit úplně. "Dovedu si představit, že v této jednoduché věci by takové zákonné opatření mohlo být připraveno. Pořád ještě jsme se o něm vůbec nebavili formálně a je otázka, jestli by to nemohl vyřešit zásah nové Sněmovny," řekl Rusnok. Jeho kabinet by poplatky zákonným opatřením prý upravil jen proto, aby nemocnice měly jistotu, jaký bude postup od ledna.

Podle předsedy vlády by byl odpovídající poplatek 60 korun, který se platil už dřív. "Holt, bohužel, když ležím v nemocnici, tak tam mám nějakou stravu a nějaké ubytovací služby, které bych si musel zajistit, kdybych byl doma," podotkl Rusnok. Dodal, že by měl existovat "sociální strop" pro lidi, kteří leží v nemocnici dlouho.

Rusnok dnes zopakoval, že zákonná opatření, která po rozpuštění Sněmovny schvaluje pouze Senát, kabinet využije pouze v mimořádných situacích. Jejich očekávaný počet by se podle premiéra mohl napočítat na prstech jedné ruky.

Vláda chce, aby byla dokončena doprovodná legislativa k občanskému zákoníku, mezi kterou patří i návrh ohledně zdanění investičních fondů.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data