Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rusnok se zrušení daně z dividend nepostaví, možná ale zahradí „daňový tunel“ u investičních fondů

Rusnok se zrušení daně z dividend nepostaví, možná ale zahradí „daňový tunel“ u investičních fondů

22.08.2013 10:40
Autor: Redakce, Patria.cz

Vláda nevyslyší žádost ČSSD, aby pomocí zákonných opatření v Senátu prosadila další placení daně z dividendy. Nulová daň z akciových výnosů, která by měla začít platit od ledna totiž podle Rusnoka bude mít vliv až na rozpočet v roce 2015. Jeho kabinet v demisi ale možná formou zákonného opatření navrhne úpravu zdanění investičních fondů.

Rusnok včera novinářům řekl, že v předloze úpravy zdanění fondů je chyba, která by znamenala, že podílníci fondů nebudou platit ze svých zisků žádnou daň. Rusnok návrh označil za daňový tunel, který by podle něj měl dopady na státní rozpočet v řádech miliard korun. Stejnou formou by mohl kabinet upravit poplatky za pobyt v nemocnici. 

Podle premiéra byl návrh zákona, který se zabývá zdaněním investičních fondů, změněn při projednávání ve vládě a ve Sněmovně už se normu nepodařilo opravit. Pokud by vstoupila v platnost, budou podle Rusnoka fondy ze svých zisků platit pětiprocentní daň, podílníci nic. "Stali bychom se daňovým rájem. To je chyba, která tam nepatří, v původním vládním návrhu nebyla. To si umím představit jako zákonné opatření," řekl Rusnok. 

Předseda Asociace pro kapitálový trh Josef Beneš ale tvrdí, že v předloze žádná chyba není. "Dokument je dobře připraven, řádně prodiskutován a prošel Sněmovnou," řekl ČTK. Případná úprava na úrovni Senátu bude podle něj "šitá horkou jehlou". "Jde o politické opatření pana prezidenta Zemana, které bude mít vliv i na podílové fondy. Trh se s tím ale vyrovná," dodal Beneš. 

Návrh ohledně zdanění dividend kabinet měnit nechce, podle Rusnoka totiž bude mít vliv na státní rozpočet až v roce 2015, a tudíž nehrozí prodlení. Nulová daň z akciových výnosů, kterou navrhl exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), má jako součást změn v souvislosti s novým občanským zákoníkem začít platit od ledna 2014. Současný šéf státní pokladny v demisi Jan Fischer ji však dosud chtěl zákonným opatřením předloženým Senátu zrušit, jinak by prý státní rozpočet přišel o miliardy korun. To se prý ale podle Rusnoka příští rok nestane.

Nulová daň z akciových výnosů a prodloužení lhůty pro osvobození příjmů z prodeje cenných papírů na tři roky jsou součástí rozsáhlých změn daňových zákonů, které souvisejí s přijetím nového občanského zákoníku a v minulém týdnu je schválila Sněmovna.

"Těším se, že se podaří zabránit zrušení daně z dividend, které se někdy označují jako poslední Kalouskův tunel, protože jsem prezidentem dolních 10 milionů a ty dividendy většinou nepobírají," uvedl podle Hospodářských novin prezident Miloš Zeman na svém facebookovém profilu.

 
Zatím není jisté, jestli Rusnokova vláda zákonným opatřením upraví poplatky za pobyt v nemocnici. Pacienti platí za den stokorunu, Ústavní soud to ale zrušil. Pokud by se legislativa nezměnila, přestaly by se za hospitalizaci platit úplně. "Dovedu si představit, že v této jednoduché věci by takové zákonné opatření mohlo být připraveno. Pořád ještě jsme se o něm vůbec nebavili formálně a je otázka, jestli by to nemohl vyřešit zásah nové Sněmovny," řekl Rusnok. Jeho kabinet by poplatky zákonným opatřením prý upravil jen proto, aby nemocnice měly jistotu, jaký bude postup od ledna. 

Podle předsedy vlády by byl odpovídající poplatek 60 korun, který se platil už dřív. "Holt, bohužel, když ležím v nemocnici, tak tam mám nějakou stravu a nějaké ubytovací služby, které bych si musel zajistit, kdybych byl doma," podotkl Rusnok. Dodal, že by měl existovat "sociální strop" pro lidi, kteří leží v nemocnici dlouho. 

Rusnok včera uvedl, že zákonná opatření, která po rozpuštění Sněmovny schvaluje pouze Senát, kabinet využije pouze v mimořádných situacích. Jejich očekávaný počet by se podle premiéra mohl napočítat na prstech jedné ruky. Premiér tak navázal na své úterní odmítnutí spekulací, že by jeho vláda v demisi po rozpuštění Sněmovny zahltila Senát zákonnými opatřeními.

Vláda chce, aby byla dokončena doprovodná legislativa k občanskému zákoníku, mezi kterou patří i návrh ohledně zdanění investičních fondů.

(Zdroj: ČTK, Právo)


Čtěte více:

Vláda chce dividendy bez daně i snazší odpisy už v roce 2014. Do voleb hodlá ulehčit lidem i firmám
28.03.2013 9:16
Současná koaliční vláda chce voličům vycházet vstříc a zvláště těm ze ...
MF napřesrok asi prodlouží daňový test na 3 roky a zruší zdanění dividend. Změna některých daní bude až od 2015
05.04.2013 8:36
Ministerstvo financí upustilo od záměru posunout platnost všech schvál...
Vláda schválila daňové změny, od ledna ruší zdanění dividend
18.04.2013 8:36
Vláda schválila návrh daňových změn souvisejících s novým občanským zá...

Váš názor
  • to je zase keců
    23.08.2013 8:34

    český investor zase objevuje Ameriku. Všude ve světě se z divident daně platí. Jen chytrý čecháčci se tady o tom dohadují a hádají. Za prezidenta si zvolí hulváta který se sotva udrží na vlastních nohou, ale co se týče prkotin tak jsou zase chytrý jak radio.
    Optimista
    • Re: to je zase keců
      23.08.2013 9:13

      Jak jsem řekl, když to projde, postavím Kalouskovi pomník.
      Pneumonia
  •  
    22.08.2013 14:14

    chce se mi zvracet. solární tunel CZ občany a průmysl zatížil jako prase. Tunel Blanka je časovaná bomba a tendr na Temelín bude největší černá díra v dějinách CZ.... a při tom všem tady někdo začne tvrdit, že danit/nedanit zisk z investování je TUNEL!!!!.... opravdu se mi chce zvracet, když slyšim někoho řikat takový lži. ...pozn. neinvestuji do fondů ani do ničeho jiného
    martin
    •  
      22.08.2013 17:25

      Ano, je to tunel do SR. Mimochodem není investování jako investování, já když investuji do vylepšení domu, a pak ho chci prodat, tak pokud to je míň jak 5 let, tak platím tučné daně státu. Ale tam je odvedená fyzická práce, ne čirá spekulace s penězi, jako u investičních fondů například. Nepleťme si pojmy s dojmy.
      Ricochet
      • ricochet
        22.08.2013 17:46

        Nebyli náhodou peníze podílníku již zdaněny před nákupem podílů? o)
        Velkamedvědice
        • Re: ricochet
          23.08.2013 11:27

          bez ohledu na "penize nebyli" :o)) se ptám - nebyly zdaněné i peníze za které nakupujeme věci každodenní potřeby a také platíme daně z nákupu? Proč i tohle není podle tebe dvojite zdanění a proč nikdo proti tomu neprotestuje?
          .................
  • Kalouskův tunel
    22.08.2013 14:13

    No výborně že ten idiot už je ze scény. Zrušení těchto daní nemá žádný pozitivní ekonomický dopad pro zemi, jen pro rychlokvašky. A je to samozřejmě sociálně necitlivé a bezohledné vůči ostatním, navíc uprostřed recese, podobně jako to jeho debilní trvání na nízké dani pro bohaté. Dobře že šel s tou jeho zapšklou ideologií už do hajzlu. Kde to okoukal vůl blbej?
    Ricochet
  •  
    22.08.2013 11:39

    jenže sockom parta s velkým guru Z střední třída nezajímá oni chtějí 10 mil chudáků zavislých na dávkách aby je mohli ovládat, pro politiky je nejhorší svobodný a nezávislý občan a proto je u nás odměna za práci zdaněna 45% aby pracující nebohatli
    Mike -Green D. is killing Europe
    •  
      22.08.2013 12:31

      To zní skoro jako kdyby Kalouskovi a Nečasovi (kromě Nagyové) záleželo na chudácích a střední třídě :-)))) jako je Rittig, Janoušek, Mr.Dalík and company....
      sgt.Mike
      •  
        22.08.2013 13:08

        ale no tak skoro jmenovče Ti co jmenuješ měli z pohledu ovládání stejný zájem jako Ti "noví" no a Ti druzí jmenovaní předpokládám jako OSVČ mají tak 10 hrubého :o)
        Mike -Green D. is killing Europe
    •  
      22.08.2013 12:01

      S příjmem těsně pod milion čistého na domácnost ročně se považuji za klasickou střední třídu. Osobně se mě připravované změny dotknou jen minimálně v podstatě to nepoznám, stejně jako jsem nepoznal zvýšení DPH. Prostě s takovým příjmem rozdíl 2-3% v ročním příjmu nepocítím. Stejně peněz ušetřím, když zruším členství v golfovém klubu a začnu místo toho běhat.
      ..
      •  
        22.08.2013 12:33

        to je právě to nepochopení 1. pokud je příjem domácnosti 1 mil tak stát vás "odřel" již dnes tak o 500 tisíc a to není 2-3%, 2. to co se vybere se ve státním z poloviny ztratí neznámo kde, jo a když zruší každý útratu 20-30 tisíc ročně tak jak to pomůže ekonomice ? 3. ty odvody ze mzdy platí i ti co jsou průměrně placení, jenže on to vlastně platí "podnik" takže je jim to jedno
        Mike -Green D. is killing Europe
        •  
          22.08.2013 13:32

          To je to nepochopení. O půl milionu mě stát neodřel, ale zaplatil jsem je za fungující zdravotnictví, školství, policii, taky za pár věcí, co až tak dobře nefungujou a chtěl bych aby fungovali lépe, ale tím že budu státu platit méně toho asi těžko dosáhnu.
          ..
          •  
            22.08.2013 14:33

            Ha ha ha s Tvým příjmem bych očekával že máš vyšší nároky na poskytované služby než máme v tomto státě, podstatou je to, že u nás nejsou daně investovány účelně ale prožřány a rozházeny pročež každé zvyšování daní nad současnou kvotu 38% je zvěrstvo. kde všichni berou tu jistotu že vyšší daně něčemu pomohou ?
            Mike -Green D. is killing Europe
        • No a co s tím?
          22.08.2013 12:36

          Odstěhovat se do Finska? nebo do Somálska?
          mamon
      •  
        22.08.2013 12:22

        S příjmem cca 80táců/měs. na rodinu budeš v golf.klubu asi bludný chudý přibuzný.
        mamon
      • d
        22.08.2013 12:08

        Jenže ty si ekonomický ředitel.. Dvě třetiny čechů nemá ani ten průměr 23000 na osobu nebo nějak tak.
        Velkamedvědice
        • Re: d
          22.08.2013 12:33

          To měla být reakce, že se připravované změny příliš střední třídy nedotknou, ne o tom jak se zvýšení DPH dotkla nejchudších 25%, tam ten dopad určitě byl.
          ..
        • Re: d
          22.08.2013 12:19

          Operovat s hodnotou průměrný příjem u střední třídy, tedy širokých vrstev obyvatelstva, je chyba. V těchto úvahách Ti více napoví median.
          mamon
  • Příjem SR z daně dividenď
    22.08.2013 11:09

    je tvořen stejně z velké části daní z dividend z ČEZu, takže o ty by stát nepřišel (dividenda nebude krácena o daň), ten zbytek nestojí za řeč. Pan prezident je mimo mísu, jako obvykle. Větší plátci dividen si zařídí holding v Holandsku a jsou také mimo český daňový systém. Malí si dividendy nevyplatí jako dosud a získají své peníze jinak. Změna zákona by jen legalizovala dnešní vyvádění peněz z firem jiným způsobem.
    jerry
    • Re: Příjem SR z daně dividenď
      22.08.2013 11:30

      Je rozumné daň z dividend zrušit nejen z uvedených systémových důvodů. Je to i nemravné a namířené proti střední třídě.
      Pracovitý Prosecký
      • Správně
        22.08.2013 11:34

        Pro podílníka sro nebo as, který ve fy pracuje je to defacto dvojí zdanění.
        db
Aktuální komentáře
19.04.2024
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data