Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
USA opět na válečné stezce. Zásah v Sýrii chystají bez OSN. Ropa míří výš, akcie dolů

USA opět na válečné stezce. Zásah v Sýrii chystají bez OSN. Ropa míří výš, akcie dolů

27.08.2013 10:52, aktualizováno: 27.8. 13:29
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Aktualizováno

Chemický útok, při němž krutou smrtí zahynuly stovky lidí, by mohl rozpoutat raketovou sprchu nad syrským nebem. Americký ministr zahraničí John Kerry včera masakr civilistů na předměstí Damašku tvrdě odsoudil, obvinil z něj vládní vojska a připravil půdu pro ozbrojený zásah proti syrským vojenským a zpravodajským cílům. Američané budou spolupracovat s evropskými a arabskými spojenci. Na Radu bezpečnosti OSN, v níž by zásah zablokovalo Rusko s Čínou, se spoléhat nehodlají. Cena severomořské ropy Brent v reakci vzrostla a přiblížila se pětiměsíčnímu maximu, zatímco akciové trhy v Evropě padají na své 4týdenní dno. Euro navzdory lepšímu indexu Ifo v Německu také ztrácí vůči dolaru.

 
Americké vojenské síly zintenzivňují plánování operací a posilují kontakty s partnery v Severoatlantické alianci a Lize arabských států, od nichž při zásahu očekávají podporu. Přípravná opatření mají prezidentu Baracku Obamovi umožnit v případě potřeby rychle vydat pokyn k bombardování či raketovému úderu.

Američtí představitelé zdůrazňují, že s ozbrojenou odpovědí počkají, dokud nezískají výsledky analýzy svých zpravodajských služeb. Ta by měla dát konečnou odpověď na to, kdo za útokem proti civilistům stál. Prozatím je jasné, že při incidentu byly použity chemické zbraně, přičemž na Asadovy vojáky prý padá hlavní podezření proto, že rakety, které nesly smrtonosné látky, mají k dispozici pouze oni. Navíc si Asad nepomohl zdržováním inspektorů OSN, kteří do Damašku přijeli útok vyšetřovat.

Vyšetřovatelská mise OSN, která se včera dokonce dostala pod palbu sniperů, na další průběh událostí s velkou pravděpodobností žádný vliv mít nebude. Jejím úkolem je pouze zjistit, jestli byly chemické zbraně použity, ne kdo za útokem stál. První otázku už prý američtí zpravodajci rozřešili. Bílý dům dal generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-munovi na srozuměnou, že přítomnost vyšetřovacího týmu v Sýrii už postrádá smysl. Výsledky americké analýzy by spolu s důkazy mohly být předloženy už dnes. Představitelé Obamovy administrativy jasně uvedli, že prezident se bude rozhodovat právě na jejím základě.

Ozbrojený zásah by byl další ranou pro již tak napjaté vztahy Washingtonu a Moskvy. Američané zrušili schůzku s ruskými diplomaty, která se měla uskutečnit zítra v Haagu a na níž se mělo jednat o mírovém řešení syrského konfliktu. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov chemický útok označil za provokaci povstalců a uvedl, že vojenská intervence v Sýrii bez posvěcení OSN by byla „bezostyšným porušením mezinárodního práva.“

Evropské mocnosti zaujaly vesměs podobné politické stanovisko jako Spojené státy. Mluvčí německé kancléřky Angely Merkelové nasazení chemických zbraní označil za „porušení tabu,“ které „musí být potrestáno.“ Podle britské vlády je „jasné,“ že za útokem stála Asadova vojska. Premiér David Cameron přerušil dovolenou a vrátil se do Londýna, kde se zítra sejde Rada národní bezpečnosti. 

Britské ozbrojené síly připravují krizový plán pro vojenský zásah v reakci na údajný chemický útok v Sýrii. Sdělil mluvčí britského premiéra Davida Camerona dnes novinářům. Šéf britské vlády se má ještě dnes rozhodnout, zda svolá schůzi parlamentu, který má momentálně prázdniny, aby na jeho půdě prodebatoval případnou vojenskou intervenci. Ve středu má zasedat bezpečnostní rada státu. 

Podle Pentagonu již byly vyhledány potenciální cíle v Sýrii a velitelé čekají na Obamův pokyn. Šestá flotila amerického námořnictva má ve východní části Středozemního moře čtyři válečná plavidla vybavená obtížně zachytitelnými raketami Tomahawk a dalšími zbraněmi schopnými zasáhnout cíle v celé Sýrii.

Mezi zvažovanými variantami úderu se jako nejpravděpodobnější jeví použití křídlatých raket k vyřazení syrských velitelských a zpravodajských pracovišť a dalších důležitých budov. Cílem omezeného útoku by podle zdroje z Pentagonu citovaného deníkem Wall Street Journal mělo být „zastrašení a ochromení“ Asadovy vlády, aby si napříště nasazení chemických zbraní rozmyslela. Má jít pouze o jakýsi druh klepnutí přes prsty.

Americká válečná plavidla si od syrského pobřeží udržují dostatečný odstup, aby se vyhnula pokročilým ruským protilodním zbraním typu nebezpečných raket Jachont, které Asadovi nedávno dodala Moskva. Vojáci v Pentagonu se ale protiútoku na své lodě neobávají. Zaprvé jsou prý mimo dosah ruských systémů a zadruhé si Syřané uvědomují, že případný zásah amerického plavidla by vyvolal zničující americkou odpověď.

Za zvažovaným vojenským zásahem omezeného charakteru stojí několik faktorů. Po dobrodružství v Iráku a Afghánistánu se Bílý dům nechce nechat zatáhnout do další vleklé občanské války. Také si nepřeje, aby Asad nad chemickými zbraněmi ztratil kontrolu, jelikož by se pak mohly dostat do rukou extremistů. Navíc by Asadův pád mohl dát v zemi ještě větší prostor Al-Káidě.

Obama se dosud zapletení do syrského konfliktu vyhýbal. Chemický útok však situaci změnil. Bílý dům se obává, že by používání zakázaných látek mohlo pokračovat a, co je důležitější, že se ho nepřátelé přestanou bát a spojenci respektovat. Poukazuje se při tom hlavně na Írán, který by si mohl začít myslet, že Američané nebudou mít nervy na zásah proti jeho jadernému programu.

(Zdroje: WSJ, Reuters, Vedomosti)


Čtěte více:

Obama: Zvažujeme potrestání Sýrie krátkým a omezeným útokem
27.08.2013 10:23
Americký prezident Barack Obama zvažuje vojenský úder proti Sýrii, kte...
Nálada německých podnikatelů se lepší čtvrtý měsíc v řadě, euro ale vybírá zisky. Trhy v sevření syrského konfliktu
27.08.2013 10:39
Důvěra německých podnikatelů v ekonomiku v srpnu rostla čtvrtým měsíce...
Situace v Sýrii tlačí evropské indexy do červených čísel, pod tlakem banky a komoditní společnosti
27.08.2013 10:48
Druhým dnem v řadě oslabují evropské akciové trhy, když dnešní více ne...

Váš názor
  • Války
    28.08.2013 16:39

    Vážení, Druhou světovou sem laskavě nemíchejte !!! Nejprve byla Evropa okupována nacisty a teprve potom došlo k příchodu vojáků USA = tedy to bylo tenkrát osvobození od Němců. Těžko tedy mohu vojákům USA něco vytýkat , i když nebýt Stalina, USA by si proti Wehrmachtu ani nebrnkly ! To SSSR a Stalinovi musíme děkovat za svou dnešní svobodu. Ovšem po Druhé válce už to bylo jiné !!! Srbsko nikdo neokupoval, přesto ho USA bombardovaly, to samé Vietnam, Irák, Afganistám,Lybie, Sýrie. Takže po roce 1945 už USA nejsou osvoboditelé nýbrž OKUPANTI. Asi jako SSSR, roku 1945 k nám přijel jako osvoboditel, roku 1968 jako okupant. Stejné je to dnes s USA.
    Xiluodu Dam 13 860 MW
  • Války II
    28.08.2013 13:10

    TO : Velká medvědice "Obyčejný voják" není pro mne ten, který jede za tučný žold jako profesionál okupovat cizí země 15 000 km daleko od svého domova. Vietnamu se mnozí lehce vyhli emigrací do Kanady, já bych to taky udělal být tehdá v pozici US odvedence. No a Irák a Afganistán, tady už jsou to jenom dobrovolní 100 % profíci ! Každý z vojáků US Army klidně mohl nastoupit někam jako prodavač ve Wallmartu , místo válčení v Iráku. Oni šli raději do Iráku ,tak proč je litovat ???
    Xiluodu Dam 13 860 MW
    • nemám rád slovo "kdyby", ale
      28.08.2013 15:16

      kdyby neexistovaly USA a nebyly by tzv "světovým četníkem", tak bys buď hajloval a nebo mluvil azbukou a žral syrové ryby s cibulí, čímž by ti pořádně smrdělo z držky, tak jak je to u komunistů normou.
      Jesse
    • Re: Války II
      28.08.2013 14:24

      Co to meleš, hnoji? a Plzeń osvobozoval podle tebe kdo? Profesionál, co nás přijel okupovat? Američané nám pomohli se bránit před zločiným fašistickým režimem, a obdobně pomáhal i jihokorejcům se bránit proti zločinému severokorejskému režimu.
      ..
    • Re: Války II
      28.08.2013 13:26

      Jenže tys mluvil o vietnamu. Ti kluci myslelí, že brání vlastenecké ideály. Velmi po kmomunisticku si zjednodušil dějiny a udělal nacisty z těch, co bránili prdel Tvých rodičů proti nacistům. Je to ubohost, cos napsal. Ještě tam připočítej oběti z druhé světové války, když to máš v palici tak srovnáno a přeješ smrt.
      Velkamedvědice
  •  
    28.08.2013 12:04

    http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/2617-seznamte-se-s-bandarem-bin-sultanem-loutkarem-za-valkou-v-syrii
    vikeza
  • Válka
    27.08.2013 16:53

    USA pěšáci dostali na frak v Koreji, Vietnamu, Iráku i Afganistánu . Korea a Vietnam po 50 000 mrtvých, Irák plus Afganistán dohromady 7000 . Podařilo se teda zabít kolem 110 000 amerických okupantů, což je dobré. V Koreji ustoupili US pěšáci před čínskými vojsky o 200 km, ve Vietnamu to byl debakl a útěk, no a Irák a Afganistán ??? V Iráku drží hlavní pozici největší americký odpůrce Muktada Sadr /jeho milice zabily nejvíc Američanů/ , v Afganistánu už pomalu přebírá dřívější pozice Talibán. Nedivím se Obamovi , že má přímo hrůzu z nasazení pozemních vojsk a chce to řešit zbabělým bombardováním na dálku, jako když Hitler nechal ostřelovat Londýn roku 1944 raketami V- 2. Fuj nacistické ideologii USA, fuj novodobým kolonizátorům z Bílého Domu. V životě jsem neviděl větší bandu tupců pohromadě.
    Xiluodu Dam 13 860 MW
    • Re: Válka
      28.08.2013 11:56

      No číňani utrpěli v 79 ve vietnamu taky pěknej debakl. Při invazi do vietnamu jich zařvalo za tři týdny 10-50 tisíc (oficiální čísla nebyla nikdy zveřejněna) tis. a hned stáhli ocasy a mazali domů.
      ..
    • Re: Válka
      28.08.2013 11:31

      Nevím, zda si vietnamec nebo žárovka, ale ryčet radostí nad 110000 mrtvých obyčejných vojáků je slušný hnůj.
      Velkamedvědice
    • Re: Válka
      28.08.2013 6:47

      Ty komunistickej ideologu. Apropo víš co to byl nacismus? Říká Ti něco národní socialismus, ne tak to budoval -chtěl vybudovat Hitler a kdyby nezasáhla Amerika tak se mu to možná podařilo. Apropo v USA nikdy nebyla totalita na rozdíl od Německa , SSSR a řady jiných jistě i Tebe známých států. Tak si ujasni historii a současnost.
      mtv
      •  
        28.08.2013 9:38

        Jáj, že v USA nikdy nebola totalita? No, možno nebola pre bielych však? Dnes, kedy si pripomíname 50. výročie prejavu M.L. Kinga je tvoje tvrdenie podľa mňa hlúpe. Po tomto prejave bol King FBI označený ako nepriateľ Spojených štátov. Zdá sa, že rasismus, ako najdôležitejší prvok nacismu akosi do totality nerátaš, však? Vraždy bratov Kenedyovcov, M.L. Kinga sú produktom nacistických, politických kruhov vtedajších USA. Keď tu bola v r. 2011 C. Riceová na konferencii ku 100. výročiu narodenia R. Reagana, vyprávala, ako jej otec, keď chceľ voliť, musel vo volebnej miestnosti hádať koľko je v plechovke jednotlivej fazule, neuhádol, nemohol odvoliť. Odporúčam ti preštudovať antidiškriminačné zákony Lyndona Johnsona. Záverom len tak pre zaujímavosť: http://www.cas.sk/clanok/222223/cierny-obama-si-sadol-na-sedadlo-len-pre-bielych.html
        Šaňo
        •  
          28.08.2013 12:21

          No vidíš jak bejvávalo USA demogratické, i černoši mohli volit pokud prokázali základní gramotnost a dokázali spočítat fazolky. U nás nesvéprávní a děti taky volit nemůžou.
          ..
        •  
          28.08.2013 9:46

          Indiáni už se můžou volně pohybovat po USA ???
          Homo
          •  
            28.08.2013 9:58

            Hej, aj Japonci sa už môžu, už ich prepustili z internačných táborov, kde boli preto, že boli pôvodom Japonci.
            Šaňo
    • Re: Válka
      27.08.2013 20:03

      ty seš dobrej idiot - lol . Takovej smutnej komouš co :-)))
      franc
      • potrefena husa
        28.08.2013 1:42

        LOL. Vzdyt ma pravdu troubo. Staci otevrit oci, nic s to s komunismem nesouvisi.
        MrQ
        • Re: potrefena husa
          28.08.2013 10:54

          Trouba ses ty, mamlasy! Toho idiota těší padly amer. vojaci, kteří pomahali casti obyvatel v ruznych zemich. Komunisticka Korea - hladomor. Kdyby amici nepomohli jizni Koree, kterou sever napadnul, dopadla by stejne. Vietnam - opet komousove ze severu napadli jizni Vietnam, tam amici prohrali. Jak vetnamci dopadli, zdrhaj do cely evropy a hojne do cech. Afghanistan - pomahaj minimalne polovine obyvatel a to zenskejm. Kdyby tam amici nebyli tak by mohly (zeny) zapomenout na jakekoliv vzdelani, prava a i tak jich maj po skromnu. Mely by mensi cenu, nez domaci zvirectvo. Je rozdil mezi tim co delali rusaci který drzeli vychodni evropu pod krkem a do země která se vzeprela diktatu, tam SSSR poslala armadu, Madarsko 1956, Ceskoslovensko 1968. A mezi Americanama který hodne pomohli Evrope v 1svet, v 2svet valce a ve studeny valce rozlozit komunisticky rusko. Na zapade americany lide chteli, mi tady rusaky ne! Je to idiot a ty druhej!!!
          franc
          • Takže...
            28.08.2013 12:35

            když si to shrneme: Vietnam skončil fiaskem a navíc záminka k útoku je dodnes zahalena tajemstvím (Tonkinský incident ). A z Afganistánu taky nepřicházejí zrovna optimistické zprávy, jednou 12 mrtvých civilistů, jindy 25 nebo dokonce 70, všechno jen díky americkým importérům demokracie. Předpokládám, že je tam mají domorodci v lásce stejně tak jako jsme měli v lásce rusáky, kteří nás v 68mém přijeli osvobodit. :)))
            opravář vesmírné stanice
          •  
            28.08.2013 11:03

            A důvod proc v zapad. evrope americany chteli, protože nechteli dopadnou jako mi, nechteli zit v posranym komunistickym systemu!
            franc
  • Rusáci s plnou hubou mezinárodního práva
    27.08.2013 15:24

    Ale at' raději vzpomenou na Srpen 68. Dodnes nedovoli ani vzpomínku na to jak přepadli nás. A kdo do Syrie dodáva těžká děla, rakety a vrtulníky, zdejší ochránci lidských práv ?.
    Pesimista
  • A jednou to votocime dokola
    27.08.2013 13:11

    ..a Rusko by mohlo za napadeni Syrie potrestat USA nejakou raketou treba na Aljasske Yankeeje, ti zase Kanadu za to ze jsou neutralni, Kanadani Britskou kolonii v Kanade , za to ze sympatizovala s Usa, Britanie potresta Japonce ze je to nezajima...
    Syndi
  •  
    27.08.2013 11:55

    Bezesporu bohulibý záměr, pokud to není obyčejná střelnice. Už se ví co na to Aláh?
    Homo
    •  
      27.08.2013 12:13

      Myslím, že nemáš pravdu o těch zbrojovkách. Režim v Sýrii si o nějakou akci koleduje dlouho. Obama zrovna není z těch kteří se pouští do dobrodružství bez rozvahy.
      mtv
      • mtv
        27.08.2013 12:24

        Ty jsi zešílel, Sýrie byla v rámci arabského světa vcelku klidná prosperující země...co z ní udělali, tzv. demokratičtí rebelové??? ruiny a tisíce mrtvých, tzn. stejný scénář jak u dalších zemí "arabského jara". A západ předp. bude chránit bombardováním civilisty...jo a rebelové jsou určitě hodní kluci, kteří nepáchají zvěrstva:-(((
        el mrcoch
        • Sýrie byla v rámci arabského světa vcelku klidná prosperující
          27.08.2013 18:17

          ... sorry brácho, ale nemáš pravdu... už dědeček Bašara Asada to tam likvidoval, co to šlo, jen to nebylo ve zprávách .... 1982, Hama, -30 000 lidí, http://en.wikipedia.org/wiki/Hama_massacre
          martin
          • Re: Sýrie byla v rámci arabského světa vcelku klidná prosperující
            27.08.2013 18:45

            Ano, příteli, nezpochybňuji...tyto zvěrstva se staly a stávají stále v desítkách zemí světa...a to že Sýrie byla "v rámci arabského světa vcelku klidná prosperující země" za tím si stojím...
            el mrcoch
            •  
              28.08.2013 9:43

              Proč byla klidná a prosperující ....?
              Homo
  •  
    27.08.2013 11:49

    USA potřebuje odbyt pro své zbrojovky. A je jedno s kým budou válčit.
    Juniper
    •  
      27.08.2013 12:27

      Je jim jedno na koho to budou házet, hlavně že se rozjede výroba nových raket. Asada nemají rádi, tak tím líp, jestli je ta záminka pravda nebo ne je vedlejší.
      viga
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.