Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Microsoft koupí divizi mobilů Nokie za 5,4 miliardy eur. Akcie letí výše o 47 %

Microsoft koupí divizi mobilů Nokie za 5,4 miliardy eur. Akcie letí výše o 47 %

03.09.2013 8:02, aktualizováno: 3.9. 14:50
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Americký softwarový gigant Microsoft koupí od finské společnosti Nokia její hlavní divizi mobilních telefonů, a stane se tak jedním z jejich předních světových producentů. Podle dnešního sdělení obou firem zaplatí Microsoft za získané aktivity 5,44 miliardy eur. Na noční zprávu akcie Nokie v úvodu dnešního obchodování reagují růstem o 47 procent výše až na 4,36 EUR. Objem obchodů v první minutě obchodování dosáhl 122 procent průměru za poslední 3 měsíce. Akcie Microsoftu, které se zatím obchodují jen v Německu, rostou 1,9 procenta.

Vývoj akcií Nokia od začátku roku

Nokia

Microsoft v rámci v noci oznámené dohody zaplatí 3,79 miliardy eur v hotovosti za mobilní divizi finské společnosti (devices & services) a dalších 1,65 miliard eur v hotovosti za patenty Nokie, na které Microsoft získá 10letá exkluzivní práva s možností následného prodloužení licence. V rámci transakce získá Microsoft mimo jiné značku Lumia.

Očekává se, že transakce bude dokončena v prvním kvartále příštího roku. Aktivity přesunuté pod křídla Microsoftu mají generovat asi 14,9 miliardy eur ročně, tedy asi polovinu čistých výnosů Nokie za minulý rok.

Microsoft je už dva roky softwarovým partnerem někdejší jedničky globálního trhu mobilních telefonů. V posledních letech finská firma výrazně ztrácí pozice na klíčovém poli chytrých telefonů a ani spojenectví s Microsoftem nepřineslo kýžený obrat. 

Elop zpět do Microsoftu

Generální ředitel Nokie Stephen Elop, který do čela firmy přišel v roce 2010 právě z Microsoftu, přejde po dokončení transakce zpět do americké firmy. Spolu s ním tam odejdou další vysocí manažeři a celkem asi 32.000 zaměstnanců Nokie.

Zbytek finské firmy bude prozatím řídit předseda její správní rady Risto Siilasmaa. Nokia bude mezitím hledat nového šéfa. Siilasmaa dnes uvedl, že Ballmer vyzval Nokii k jednání o akvizici letos v únoru. Ballmer se na společné tiskové konferenci s novým prozatímním šéfem Nokie snažil rozptýlit obavy, že transakce povede k zániku dalších pracovních míst ve Finsku. Nokia již pod Elopovým vedením propustila desetitisíce zaměstnanců.

Microsoft si převzetím jádra Nokie dramaticky vylepší pozici na trhu, který je nyní pro technologické společnosti zásadní, protože mobilní zařízení vytlačují z trhu klasické osobní počítače.

Představenstvo Microsoftu v současné době uvažuje o nástupci Steva Ballmera, jenž opustí křeslo šéfa během příštích 12 měsíců v rámci reorganizace a zamýšlené transformace softwarové společnosti na výrobce přístrojů a poskytovatele služeb po vzoru Applu. O Elopovi se tak začíná hovořit jako o jednom z možných nástupců Ballmera. 

 "Je to smělý krok do budoucna - získají na něm zaměstnanci, akcionáři i zákazníci obou společností," uvedl ve sdělení šéf Microsoftu Steve Ballmer. Dodal, že od akvizice si slibuje posílení podílu své firmy na trhu mobilních telefonů a zvýšení zisků na tomto poli. Řekl také, že co nejdříve začne integrace získaných aktiv do skupiny a z Finska se podle něho stane „srdce výzkumu a vývoje (R&D)“. Globální přesun pracovníků nicméně firma prý neplánuje.

Finanční ředitel Nokie Timo Ihamuotila následně v konferenčním hovoru uvedl, že dohoda s Microsoftem prospěje akcionářům i zákazníkům a společnost podle něho plánuje návrat svého ratingu zpět do investičního pásma.

Spekulace se potvrdily

List Wall Street Journal již na konci června uvedl, že americký softwarový gigant zvažoval, že koupí výrobu telefonů finské společnosti Nokia. Jednání se prý dostala do pokročilé fáze, ale zkrachovala kvůli ceně a zhoršující se pozici Nokie na trhu, uvedl tehdy zdroje WSJ s tím, že je jejich obnovení nepravděpodobné.

Nokia byla od 90. let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji ale loni sesadil jihokorejský konkurent Samsung (466,4 EUR, 1,02%) Electronics. Finské společnosti se stále příliš nedaří na trhu s chytrými telefony, kde zaspala nástup konkurentů Apple (487,22 USD, -0,91%) a Samsung

Nokia sice v posledním čtvrtletí svůj prodej smartphonů značky Lumia výrazně zvýšila, stále to však bylo méně, než se čekalo. Také ztráta Nokie se zřetelně snížila, třebaže tržby firmy se meziročně propadly o zhruba čtvrtinu a celkový prodej telefonů jí klesl o 27 procent. 

Nokia se potýká s poklesem podílu na trhu s mobilními telefony 

Finská Nokia po ztrátě vedoucí pozice na trhu s mobilními telefony stále více zaostává za jihokorejským konkurentem Samsung. Tržní podíl Nokie se v letošním druhém čtvrtletí snížil na 14 procent z téměř 20 procent před rokem. Podíl Samsungu naopak stoupl na téměř 25 procent z loňských 21,5 procenta.

Největší prodejci mobilních telefonů na světě v letošním druhém čtvrtletí (údaje jsou zaokrouhleny na jedno desetinné místo).

Pořadí Firma Prodej v milionech kusů Podíl na trhu v procentech
1. Samsung 107,5 24,7
2. Nokia 61,0 14,0
3. Apple 31,9 7,3
4. LG 17,0 3,9
5. ZTE 15,3 3,5
6. Huawei 11,3 2,6
7. Lenovo 11,0 2,5
8. TCL 10,1 2,3
9. Sony Mobile 9,5 2,2
10. Yulong 7,9 1,8
Ostatní 152,7 35,1
Celkem 435,2

zdroj: Gartner 

Nokia tak stále neprokázala, zda byl správný odvážný tah z roku 2011, kdy svůj vlastní software pro chytré telefony Symbian nahradila nevyzkoušeným softwarem od Microsoftu Windows Phone. Nokia po Elopově nástupu snižovala náklady a rozprodávala majetek, aby získala čas na oživení a návrat na výsluní. 

"Od Microsoftu je to velká, ale nezbytná hazardní hra," řekl k transakci analytik Geoff Blaber ze společnosti CCS Insight. "Po letech neúspěchů se systémem Windows Mobile Phone firma přeřazuje na jiný rychlostní stupeň a ujímá se kontroly nad softwarem i hardwarem," dodal. 

Podobný krok jako Microsoft již dříve učinil konkurent Google, který je autorem operačního systému Android pro mobilní telefony a tablety. Firma loni dokončila převzetí výrobce výrobce mobilních telefonů Motorola Mobility za 12,5 miliardy dolarů.

(Zdroj: ČTK, Bloomberg, CNBC, Reuters, DPA)


Čtěte více:

Čínská Huawei zájemcem o převzetí Nokie? Akcie rostou navzdory zdrženlivým vyjádřením
19.06.2013 9:34
Čínská telekomunikační společnost Huawei by mohla uvažovat o převzetí ...
WSJ: Microsoft zvažoval koupi výroby telefonů od Nokie
20.06.2013 8:58
Americký softwarový gigant Microsoft zvažoval, že koupí výrobu telefon...
Nokia odkoupí od Siemense společný podnik pro síťová zařízení. Akcie +10 %
01.07.2013 9:22
Finská společnost Nokia koupí podíl německého průmyslového konglomerát...
Smartphonů se poprvé prodává více, než běžných mobilů. Samsung kraluje
14.08.2013 14:28
Celosvětový prodej takzvaných smartphonů v letošním druhém čtvrtletí p...
Šéf Microsoftu Ballmer do roka končí. Akcie letí vzhůru
23.08.2013 15:17
Výkonný ředitel Microsoftu, kteří vedení firmy převzal v roce 2000 po ...
Z Microsoftu do Nokie a zpět. Role Stephena Elopa vyvolává otázky
03.09.2013 14:49
Od chvíle, kdy v roce 1865 začala jako papírna, prošla Nokia (4,26 EUR...

Váš názor
  • Budoucnost NOKIA
    03.09.2013 10:48

    Prodej divize mobilních telefonů pro Nokii znamená pozitivní krok. Zbaví se tím sice své jádrové aktivity, ale vzhledem k nedávnému odkupu svého podílu ve společném podniku v divizi Siemens se z ní stane firma poskytující různá SW a HW řešení v oblasti telekomunikací a jejich implementace, kde se ji daří dobře a budoucnost by měla být pozitivní. Hotovostní pozice se ji vylepší a celý eko-systém Windows Phone se tím "zachrání" - nebo přesnějí posílí. Microsoft má lepší pozici, může poskytnout další distribuční kanály a je pravděpodobné, že se podíl Windows Phone na trhu posílí - a to i rychleji pod křídli Microsoftu, než by to dokázala NOKIA. Celou situaci lze porovnat s odkupem mobilní divize Motoroly Googlem před dvěma roky, kdy Motorola Mobility přešla pod Google a zůstala divize Motorola Solutuins, které se stále daří i bez mobilní divize a hodnota akcií neustále zdravě roste. Pro NOKII to znamená, že i bez mobilní divize je schopna zdravého rozvoje a akcie by se měly zhodnotit během 1-2 let o dalších 20-30% na hodnotu cca 7USD. Hodnota transakce za mobilní divizi se mi zdá poměrně malá, což značí, že NOKIA se zřejmě zbavila divize, která by ji jednou mohla úplně potopit.
    delcop
  •  
    03.09.2013 9:10

    No taková zpráva potěší, když jsem se minulý týden zbavil poloviny pozice :)
    delcop
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university