Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Senát zamítl zrušení daně z dividend i prodloužení daňového testu

Senát zamítl zrušení daně z dividend i prodloužení daňového testu

12.09.2013 12:42, aktualizováno: 12.9. 15:05
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Senát dnes podle očekávání zamítl návrh zákona, kterým se mění daňové zákony v souvislosti s účinností nového občanského zákoníku. Padá tak plánované zrušení 15procentního zdanění dividend i zvýhodnění investičních fondů. Senát zároveň shodil ze stolu možné prodloužení lhůty pro osvobození příjmů z prodeje cenných papírů na tři roky ze současných šesti měsíců. 

Rozhodnutí levicového Senátu nelze zvrátit, protože Sněmovna, která by o tomto vetu za jiných okolností rozhodovala, je rozpuštěná a ČR čekají ve dnech 25. – 26. října předčasné volby. Zamítnutí může přinést potíže s uplatňováním nového občanského zákoníku, který v srpnu schválila Sněmovna a má vstoupit v účinnost od příštího roku. 

Vedle této předlohy senátoři zamítli nový zákon o dani z nabytí nemovitých věcí. I tento zákon souvisí s novým občanským zákoníkem. Vláda se nyní podle ministra financí Jana Fischera bude muset poradit, jak dál postupovat. Zákonné opatření, které by vláda předložila Senátu a které by na zamítnutí reagovalo, podle něj připadá v úvahu. "Ale budeme to konzultovat jak samozřejmě s premiérem, tak v celém sboru vlády," řekl novinářům.

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka již v srpnu řekli, že Senát tuto předlohu zamítne. Označili ji za tunel a riziko pro veřejné rozpočty. MF v demisi Fischer senátory varoval, že pokud parlament změny neschválí, může to znamenat propad příjmů státu v řádu desítek miliard korun. "To už jsou rozpočtové turbulence, to už nejsou rozpočtové starosti," řekl. Zdůvodnil to tím, že by například vznikly mezery v zákonech, které by bylo nutno vyřešit výkladem zákona ve prospěch daňových poplatníků. Vznikl by například chaos ohledně terminologie, kterou přinesl nový občanský zákoník, řekl na dotaz novinářů. Byla by to podle něj příležitost pro daňové poradce i pro tzv. daňové optimalizace, které by umožnily poplatníků si snižovat daňový základ. Jen obecní rozpočty by prý kvůli nejasnostem ohledně nové úpravy nemovitých věcí přišly o pět miliard korun.

Odložení občanského zákoníku je podle Fischera krajní varianta. "Nechci o ní zatím spekulovat," řekl. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová uvedla, že zákoník bude účinný i bez doprovodných zákonů, které Senát zamítl. Podle ní však vzniknou problémy v praxi. Také podle ní se nyní po rozpuštění Sněmovny jako jedno z řešení nabízí přijetí zákonného opatření Senátu.

Zákon by podle dřívějšího vyjádření náměstka ministra financí Ladislava Minčiče zdaňoval zisky fondů pěti procenty a vyplácené podíly by byly osvobozeny od daně zcela. V případě osvobození dividend od daně z příjmů předloha posouvá již schválené osvobození o rok dopředu z roku 2015 na příští rok. 

Minčič na jednání senátních výborů ujišťoval, že pokud Senát předlohu schválí, je vláda připravena předložit zákonné opatření, které by kritizovaná ustanovení ze zákona vyřadilo. Ale bylo by podle něj nemožné upravit balíček tak, aby splnil podmínku neodkladnosti. Pokud je Sněmovna rozpuštěná, může Senát schvalovat zákonná opatření jen ve věcech, které nesnesou odklad. 

Senátor Jiří Dienstbier (ČSSD) řekl, že zákon zneužila bývalá vláda a exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) k tomu, aby k němu připojila ustanovení, která s ním nemají nic společného. Nazval to mimo jiné nehorázností. "Nebudeme mít žádné jiné podnikatele než investiční fondy," prohlásil. Podle některých informací hrozí, že by se firmy transformovaly na fondy, aby dosáhly na nízké zdanění. Fischer řekl, že už viděl mnoho vizitek firem, které nabízejí společnostem s ručením omezeným pomoc s transformací na investiční fond. 

Výběr daní z dividend vztahující se na portfoliové a drobné investory přináší ročně do státní kasy okolo 9 miliard korun. Nulová daň z akciových výnosů, kterou navrhl exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), měla jako součást změn v souvislosti s novým občanským zákoníkem začít platit od ledna 2014. Proti dani se postavil také prezident Miloš Zeman, který se prohlásil za "prezidenta dolních 10 milionů, které dividendy většinou nepobírají".

Premiér v demisi Jiří Rusnok v srpnu uvedl, že vláda nevyslyší žádost ČSSD, aby pomocí zákonných opatření v Senátu prosadila další placení daně z dividendy. Nulová daň z dividend by podle něj bývala měla vliv až na rozpočet v roce 2015.

Senát dnes také zamítl zákon o dani z nabytí nemovitostí, kterou měl nově platit kupující místo prodávajícího. Norma měla také návaznost na nový občanský zákoník, což vláda bude muset zřejmě řešit zákonným opatřením. Ministr financí v demisi Jan Fischer senátory varoval, že nepřijetí zákona ochudí státní rozpočet v příštím roce o čtyři až sedm miliard korun.

Vláda by podle senátora ČSSD Jiřího Dienstbiera měla nyní navrhnout zákonné opatření, které přinese kroky nezbytné k funkčnosti nového občanského zákoníku. Změnu plátce daně odmítl v souladu s doporučením senátního ústavně-právního výboru kvůli tomu, že by to znamenalo neúměrnou zátěž pro ty, kdo si dům či byt chtějí pořídit s pomocí hypotéky.

"Stát si vlastně tuto změnu prosazuje, protože je to pro něj jakoby pohodlnější. Vlastně chce mít lepší podmínky než soukromé osoby z hlediska vymahatelnosti svých pohledávek a neměl by být takto jednostranně upřednostňován," uvedl také Dienstbier. Cílem nového zákona měla být vyšší efektivita při výběru této daně.

Zamítnutí zákona, který předložila ještě bývalá vláda Petra Nečase (ODS), prosadili sociální demokraté spolu se zemanovci a komunisty. Pro přijetí normy, což chtěl senátní hospodářský výbor, hlasovalo jen 20 z 69 přítomných senátorů. Sněmovna, která byla rozpuštěna, nemůže rozhodnutí Senátu změnit.

Nový zákon počítal také s tím, že kupující bude od daně osvobozen při koupi prvního bytu nebo domu. Měl naopak zrušit osvobození od daně, která byla zavedena v 90. letech v souvislosti s ekonomickou transformací. Jde například o převody v souvislosti s privatizací státního majetku. Sazbu daně předloha neměnila. Od letoška je čtyřprocentní, o procentní bod vyšší než v minulosti.

Stát loni vybral na dani z převodu 7,7 miliardy korun, o rok dřív to bylo asi o 300 milionů korun méně.

(Zdroj: Reuters, čtk) 


Čtěte více:

Vláda chce dividendy bez daně i snazší odpisy už v roce 2014. Do voleb hodlá ulehčit lidem i firmám
28.03.2013 9:16
Současná koaliční vláda chce voličům vycházet vstříc a zvláště těm ze ...
MF napřesrok asi prodlouží daňový test na 3 roky a zruší zdanění dividend. Změna některých daní bude až od 2015
05.04.2013 8:36
Ministerstvo financí upustilo od záměru posunout platnost všech schvál...
Rusnok se zrušení daně z dividend nepostaví, možná ale zahradí „daňový tunel“ u investičních fondů
22.08.2013 10:40
Vláda nevyslyší žádost ČSSD, aby pomocí zákonných opatření v Senátu pr...
Zachování daně z dividend bych schválil jako zákonné opatření, radí prezident ČSSD
26.08.2013 11:28
Senát by měl podle prezidenta Miloše Zemana zrušit nulovou daň z divid...

Váš názor
  • Daň z nabytí nemovitostí
    12.09.2013 20:26

    Nechápu že přesun platby daně z jednoho subjektu na druhý způsobí ochuzení státního rozpočtu. Daně a smrt jsou jisté, nebo už ne?! :-)
    Duháček
  • to je fičák
    12.09.2013 14:11

    ještě nevyhráli volby a už vystrkují růžky možná rohy. Socanský debilové v čele se strejdou Zemanouc z hradu předvádí s čim je nutné počitat , když budou této zemi vládnout.Ti budou schopni každému , kdo něco umí a chce se živit prací zdanit všechno. Daně pokorně odevzdáme a pak budeme všichni jezdit na SPK - pouze připomínám to ,co tu již bylo ( státní plánovací komisi ) žádat o dotace na pořizení nařadi na podnikání . Soudruzi socani se souhlasem hradu rozhodnou, kdo si "dotaci" ze svých daní zaslouží a kdo nikoliv. Když jsme schopní zvolit si za prezidenta námořníka z gumového člunu soustavně zasaženého chřipkovým virem a za ministra financí statistika , zhrzeného prezidenského kandidáta , asi si opravdu zasloužime aby byly zdaněny i daně . Snad procitneme a půjdeme volit i když Kalousky ani Nečasy nemusíme. Vážení asi se v té naší republičce cosi pos...o. Nejhoršii na tom je , že na vině je rozpolcená pravice.
    karel V
    • Re: to je fičák
      12.09.2013 15:22

      A jedeme furt do kola!! Soudruzi, ať žije Šlouf ))o
      Velkamedvědice
    • Re: to je fičák
      12.09.2013 15:19

      Je to tady pěknej ksindl !
      miki1
  • Dementi
    12.09.2013 13:05

    ještě mohou zavést zdanění daně z dividend, vždyť přeci to je nějaké právo platit daně tak by se to mělo zdanit ať je to zdaněno 3x a ne jen 2x. a tomu hotentovi by měl jeho šašek fisher říct, že těch 500 mil lidí tenhle stát platí, když není jejich prezident tak ať si nebere jejich prachy šmejd
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: Dementi
      12.09.2013 13:34

      Velmi správně jsi se nazval - chytrý kluk
      figo
      • NEvolit ČSSD
        12.09.2013 14:49

        HLAVNĚ NEVOLIT ČSSD, byla by to pohroma !!!!!!!!!
        miki1
        • Re: NEvolit ČSSD
          12.09.2013 15:23

          On to Zeman malinko překope. Čssd upustí kus žvance Zemákům.
          Velkamedvědice
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m