Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tuzemské banky omezují české státní dluhopisy. Příchod lepších časů? (+komentář)

Tuzemské banky omezují české státní dluhopisy. Příchod lepších časů? (+komentář)

17.09.2013 10:00, aktualizováno: 17.9. 13:27
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Držba českých státních dluhopisů v portfoliích tuzemských bank zvolna klesá. Zatímco na sklonku loňského roku investice bank do nich dosahovaly 626 miliard korun, což představuje 39,24 % všech vydaných dluhopisů, na konci července to bylo 590 miliard korun a 36,6 procenta celku. Na téma nahlédly LN. Jako důvod z bank zaznívají lepší vyhlídky tuzemské ekonomiky, tedy i lepší možnosti úvěrování firem i domácností a pro banky širší možnost relativně bezpečného úvěrování.

"Zpráva vyznívá mírně optimisticky pro tuzemské banky. Stabilizace na finančních trzích a v rámci hospodářského cyklu v Evropě zřejmě přiměla tuzemské banky poohlížet se po lepších a výnosnějších investicích. První známky oživení jeví i domácí úvěrový trh. Úroková marže českých bank byla v posledních letech pod tlakem, nyní čekáme její stabilizaci," uvedl analytik Patria Direct Tomáš Tomčány

"Naše expozice byla vybudována i proto, že za poslední tři či čtyři roky naše ekonomika stagnovala či dokonce klesala. Zájem firem i domácností o financování byl nižší než v normálních dobách, takže tam bylo méně příležitostí. Samozřejmě, že pokud budou vznikat nové příležitosti u financování firem a domácností, tak to pro nás může být zajímavou alternativou vůči našemu současnému investičnímu portfoliu," uvedl pro LN generální ředitel České spořitelny Pavel Kysilka. ČS drží státní dluhopisy za 201 miliard korun a jejich zastoupení omezuje. "Expozice ČS vůči českým státním dluhopisům od roku 2008 postupně narůstala vzhledem k nestabilitě na finančních trzích, v letošním roce již ale dochází k obratu a podíl státních dluhopisů vůči celkovým aktivům banky mírně klesá," uvedla pro list tisková mluví ČS Klára Pačesová.

Připomeňme, že v březnu tohoto roku se k omezení atraktivity českých státních dluhopisů z jiného úhlu pohledu vyjádřil portfolio manažer Erste Marcel Kostovski. Tehdy řekl, že atraktivitu tuzemskému dluhu snižuje recese ekonomiky, která vede centrální banku k úvahám o intervenci na koruně i přehnaná úsporná opatření, která se projevují na výkonu ekonomiky i rozpočtu. „Poprvé v historii si půjdeme pro atraktivnější výnosy jinam: do Rumunska, Turecka, Ruska,“ řekl tehdy.

Česká spořitelna nyní není jedinou bankou, která dluhopisy z části omezuje. ČSOB v roce 2011 držela české státní dluhopisy za 336 miliard korun, na konci loňského roku to bylo o 28 miliard korun méně, tedy asi 308 miliard korun. Podle mluvčí ČSOB Pavly Hávové však představují české státní dluhopisy drtivou většinu dluhopisů, které má banka v rozvaze, uvedla pro LN.

Celková expozice bank na úrovni 36,6 procenta je ve srovnání s Evropou ale stále na vysoké úrovni. V Německu tento podíl přesahuje pětinu, ve Francii dosahuje řádově k 15 %. „Je skutečně pravda, že podíl českých státních dluhopisů v portfoliích domácích bank je relativně vysoký - tento podíl viditelně narůstal od roku 2008, tedy od začátku finanční krize. Nicméně ČR v tomto ohledu není nijak osamocená, tento trend je typický pro celou Evropu v době krize," uvedl pro LN Mojmír Hampl, viceguvernér České národní banky.

Vysokou expozici bank vůči vládnímu dluhu opakovaně kritizoval na evropské úrovni například šéf německé centrální banky Bundesbank Jens Weidmann a objevují se úvahy na stanovení stropu expozice. "Samozřejmě, že koncentrace dluhů jednoho dlužníka, byť vlády, v celém bankovním sektoru může být dlouhodobě problém a je třeba ji z hlediska řízení rizik vážit. Proto se vede široká nejen evropská, ale i celosvětová debata o tom, jak onen regulatorní prvek - tradičně nízkou či nulovou rizikovou váhu vládního dluhu - ze systému eliminovat, či jak jeho vliv snížit,“ potvrzuje viceguvernér ČNB Hampl. „My se této debaty na úrovni EU i basilejského výboru aktivně účastníme a považujeme ji za závažnou. Třeba jen proto, že se jasně v krizi ukázalo - i pro ty, kteří to dříve nechtěli vidět a slyšet - že vládní dluh není automaticky bezrizikový, byť má vláda výhodu, že na rozdíl od soukromých dlužníků může zdaňovat. Ale může také krachovat," uvedl Hampl pro LN a dodal: "Ovšem finanční systém je jemný mechanismus, který nemá rád ,údery kladivem‘, a tak i v této oblasti bude vývoj spíše postupný než skokový. Byť vývoj regulatorní debaty zejména v EU dokáže i překvapit."

Z dalších tuzemských bank LN uvádějí, že skupina Komerční banky držela ke konci června letošního roku české stání dluhopisy za 98 miliard korun, Raiffeisenbank pak ve výši 23 miliard korun.

Čerstvá data České bankovní asociace (ČBA) uvádějí, že objem bankovních úvěrů stoupl na konci července meziročně o 3,7 procenta na 2,42 bilionu korun. Objem úvěrů podnikům klesl o 0,9 procenta procenta. Úvěry poskytnuté obyvatelstvu vzrostly o 3,7 procenta, a to především díky hypotečním úvěrům, jejichž objem se zvýšil o 6,3 procenta. 

"Úvěry na bydlení a hypoteční úvěry jsou i nadále hlavními oblastmi růstu. Mezi nefinančními podniky vede z hlediska objemu úvěrů sektor utilit, mírný nárůst zaznamenaly ještě velkoobchod a maloobchod a zpracovatelský průmysl. Celkový objem počtu úvěrů podnikům ovšem o necelé procento klesl," komentoval náměstek výkonného ředitele ČBA Jan Matoušek. 

Trend záporné dynamiky úvěrů podnikům potvrdila i statistika nových úvěrů, kdy za prvních sedm měsíců roku bylo poskytnuto o 2,6 procenta úvěrů méně než ve stejném období loni. 

V případě úvěrů obyvatelstvu je vývoj nových úvěrů pozitivní. Ke konci července letošního roku poskytly banky o téměř 26 procent více nových úvěrů na spotřebu, nové úvěry na nákup bytových nemovitostí zaznamenaly v meziročním srovnání nárůst o 18,4 procenta. Těchto temp růstu bylo dosaženo díky pokračující velké oblibě produktů konsolidace a refinancování spotřebitelských závazků. 

Průměrné nominální sazby z nových úvěrů poskytnutých podnikům v červenci klesly u úvěrů kontokorentních, revolvingových a pohledávek z karet na 2,68 procenta, u ostatních úvěrů stouply na 2,14 procenta. Průměrné úrokové sazby z nových úvěrů domácnostem na spotřebu se zvýšily na 14,1 procenta a u úvěrů na nákup bytových nemovitostí stouply na 3,37 procenta. 

V červenci mírně klesl podíl klasifikovaných úvěrů, tedy těch, jež jsou 30 a více dní po termínu splatnosti. Nyní tyto úvěry činí deset procent celkového počtu úvěrů. Stagnaci na necelých šest procent zaznamenaly úvěry v selhání, upozornil Matoušek.

(Zdroj: LN, Erste, Bloomberg, ČBA)


Čtěte více:

Portfolio manažer Erste: Českým dluhopisům sebraly atraktivitu recese, přehnané úspory i ČNB
28.03.2013 11:08
Investiční atraktivita českých vládních dluhopisů rapidně klesla. Důvo...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data