Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
NWR uzavře důl Paskov, podmínky projedná s vládou. Akcie zažívají rally (+ komentář)

NWR uzavře důl Paskov, podmínky projedná s vládou. Akcie zažívají rally (+ komentář)

17.09.2013 20:02, aktualizováno: 18.9. 12:26
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Společnost New World Resources (NWR) oznámila, že důl Paskov zůstane dle jejích závěrů ve střednědobém horizontu pravděpodobně nekonkurenceschopný, a proto se rozhodla ho uzavřít. Časový horizont uzavření dolu a jeho podmínky budou stanoveny po diskuzi s českou vládou a dalšími zúčastněnými stranami, uvedla společnost s tím, že o dalším vývoji bude informovat. 

"Není to nic zásadně nového, přelomového, ani to nijak nesouvisí s dnešní demonstrací," uvedl k rozhodnutí Marek Síbrt, mluvčí těžební společnosti OKD, jejímž prostřednictvím NWR důl vlastní. Důvodem formálního rozhodnuti, které společnost předesílala je to, že umožní odblokovat jednání s odbory i se státem.

Mluvčí následně uvedl, že pokud se bude český stát podílet na sociální těžbě, může důl Paskov skončit až v roce 2018. Ponese-li náklady útlumu jen OKD, zavře důl k 31. prosinci 2014. "Jednání se zástupci státu bereme velmi vážně. Právě proto jsme se dosud soustředili na detailní právní i finanční přípravu a přípravu možných variant slučitelných s českou i evropskou legislativou," uvedl mluvčí OKD. Tyto práce budou prý dokončeny během několika týdnů. 

V dalších týdnech zároveň OKD dokončí sociální program po důl Paskov a technický plán likvidace dolu. "Ve spolupráci s odborovými organizacemi budeme oslovovat pracovní kolektivy a zjišťovat, kolik zaměstnanců by bylo ochotno přejít na naše karvinské doly," řekl Síbrt.

Vláda bude s vlastníky ještě o uzavření dolu jednat, státní podpoře se přitom nebrání. Ministr průmyslu a obchodu v demisi Jiří Cienciala řekl, že podíl státu na sociální těžbě, která by oddálila zavření dolu Paskov, je jedním z možných řešení. "Číslo, které se objevovalo v materiálech ministerstva průmyslu a obchodu, bylo na úrovni čtyř až šesti miliard (korun)," naznačil v České televizi generální ředitel OKD Ján Fabián, jak vysoká by mohla být finanční pomoc státu. Podle Ciencialy je ale hlavní aktivita vlastníka dolu, společnosti OKD. Ministr připomněl, že o řešení důsledků hrozícího masového propuštění z velkých podniků v Moravskoslezském kraji bude ve středu jednat vláda.

V dolu Paskov na Frýdecko-Místecku pracuje zhruba 3000 lidí. 15. července NWR uvedla, že důl produkující nejkvalitnější koksovatelné uhlí, ale s relativně vysokými náklady na těžbu, zatím prodávat nehodlá a zvažuje možnosti zastavení, ať už dočasné, nebo permanentní, produkce dolu, na což akcie reagovaly propadem až o 12 procent na 19,1 . OKD přitom potvrdila, že se nepodařilo najít pro důl Paskov kupce, a jeho uzavření tak může být jednou z možností. Včerejší obchodování uzavřely akcie NWR na 34 , dnes v úvodu předvádějí i 15% rally nad 39 Kč. 

Důl Paskov byl podle OKD ztrátový i v letech s rekordními ceny uhlí – od roku 2009 vygeneroval ztrátu téměř 2,2 miliardy korun. „Zpráva je mírně pozitivní, důl Paskov patří k nejnákladnějším dolům na světě a při ceně 92 EUR za tunu koksovatelného uhlí prodělává 1,5 miliardy korun (60 mil. EUR) za rok. Náklady na uzavření dolu by mohly činit 1 – 1,5 mld. Kč,“ uvedl analytik Patria Direct Tomáš Sýkora.



Finanční ředitel NWR Marek Jelínek minulý měsíc u příležitosti zveřejní pololetních výsledků firmy uvedl, že NWR zvažuje uzavření dolu Paskov, ale že v provozu bude nejméně do konce roku 2014.

Proti prodeji dolu Paskov stály odbory OKD. V Ostravě včera odpoledne podle policejních odhadů přišlo zhruba 2500 lidí na hornickou demonstraci nazvanou Za zachování pracovních míst a slušnou mzdu. V jejím závěru organizátoři přečetli prohlášení vyzývající majitele OKD, aby ze svých minulých zisků zajistili normální chod firmy. Těžební firma činí v poslední době kvůli špatným hospodářským výsledkům a situaci na trhu s uhlím výrazná úsporná opatření. Hlavním cílem OKD je snížení personálních nákladů o pětinu.

Místopředseda ČSSD Michal Hašek po protestní akci horníků v Ostravě prohlásil, že by měl situaci společnosti OKD začít řešit její vlastník. V opačném případě doporučuje zásah státu, neboť Ostravsku hrozí vážný sociální problém. "Problémy OKD by měl primárně řešit a finančně sanovat nynější vlastník, tedy především pan Bakala. Pokud to nezvládne a bude muset pomoci stát, neumím si představit finanční či jinou pomoc státu do nynější vlastnické a manažerské struktury OKD," prohlásil Michal Hašek. 

 
Důl Paskov produkuje kvalitní koksovatelné uhlí. V roce 2012 se zde vytěžilo 950.000 tun uhlí. Důl se nachází jižně od Ostravy, je to poslední činný důl v ostravské části ostravsko-karvinského revíru. Důl Paskov tvoří lokality Staříč a Chlebovice. Do organizační struktury je začleněn také Důl Frenštát, který je zakonzervován. Rozloha důlního pole je 40 km2, zásoby jsou odhadovány zhruba na 23 milionů tun uhlí. Úpravna má kapacitu 550 tun za hodinu. Největší absolutní hloubky dosahuje jáma v lokalitě Staříč - 1155 m. Důlní závody Paskov a Staříč mají poměrně krátkou historii: výstavba objektů závodu Paskov začala roku 1960 a těžba v roce 1966, ve Staříči se začal důl budovat v roce 1962 a těžba začala v roce 1971.

Prostřednictvím černouhelné firmy OKD vlastní NWR v Česku čtyři doly. Kromě Paskova to jsou ještě Darkov, Karviná a ČSM. Loni se v dolech OKD vytěžilo 11,2 milionu tun uhlí. Kromě toho NWR vlastní polský důl Debiensko, kde ale zatím netěží. 

NWR, která má sídlo v Amsterodamu, je přední těžební firmou ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v Česku. Patří firmě BXR, která má v těžební společnosti téměř dvoutřetinový podíl. Ve skupině BXR má zhruba poloviční podíl český miliardář Zdeněk Bakala. 

V posledních letech se NWR potýká s nepříznivým prostředím na trhu kvůli poklesu cen černého uhlí. Loni firma vykázala čistou ztrátu jeden milion eur (25,7 milionu korun) po zisku 130 milionů eur v roce 2011. V letošním prvním pololetí NWR hospodařila se ztrátou 395,7 milionu eur, do výsledků se ale promítlo snížení hodnoty těžebních aktiv o 307 milionů eur kvůli dlouhodobě nízkým cenám uhlí.


(Zdroj: NWR, OKD, čtk, ČT24)


Čtěte více:

OKD opustí ředitelskou budovu v Ostravě, stěhuje se na Důl Darkov
05.06.2013 17:18
Těžební společnost OKD se chystá opustit svou ředitelskou budovu na Pr...
NWR (-12 %): Prodej dolu Paskov je nepravděpodobný, zvažujeme jeho uzavření (+komentáře)
15.07.2013 8:39
Důl Paskov produkující nejkvalitnější koksovatelné uhlí, ale s relativ...
Šéf OKD: Paskov nikdo nechce. Jednáme o pomoci se státem. Rusnok: Nemůžeme OKD jen tak zachránit
30.08.2013 10:10
„Nelze čekat se založenýma rukama na to, že se ceny uhlí třeba ve čtvr...
NWR chce snížit personální náklady o 20 %. Horníci se chystají do ulic, vláda na jednání s Bakalou
05.09.2013 9:39
Proti plánům vedení OKD se chystá 17. září demonstrovat stovky horníků...
Odbory OKD odmítají provázání výdělků a výsledků. Chtějí setkání s ředitelem
11.09.2013 11:17
Odbory OKD bojující o novou kolektivní smlouvu do roku 2018 zamítli ná...
Vláda má plán pro Ostravsko. Může dojít i na zestátnění dolu Paskov (+komentář)
13.09.2013 8:57
Vládní materiál kalkulující s uzavřením dolu Paskov, ale také s katast...
ČSSD: Vlastníci OKD by měli do firmy vrátit část zisku
13.09.2013 14:19
Za situaci v OKD jsou podle ČSSD zodpovědní její vlastníci. Měli by do...
Proti plánům OKD v Ostravě demonstrovaly tisíce horníků. Policie musela zasahovat v bývalém sídle firmy
17.09.2013 16:23
Demonstrace za zachování pracovních míst a slušnou mzdu se v Ostravě z...
ČSSD: Žádost OKD o účast státu na uzavření Paskova je nehorázná
18.09.2013 12:21
Požadavek společnosti OKD na to, aby se stát na útlumu dolu Paskov pod...

Váš názor
  •  
    18.09.2013 9:07

    Jako, co to ten demagog Hašek z ČSSD plácá? Proč to mám platit já ze svých daní? Co je to za trubku? Jestli to chce ČSSD financovat, tak ať tam dá svoje příspěvky a platí to Hašek ze svého! A nebo ať to zaplatí ten, kdo ty peníze z firmy vyvedl..., že Baki...
    alterinan
    •  
      18.09.2013 9:23

      Jj, až zkrachuje třeba automobilka MB, tak soukromý vlastník natáhne ruku a bude chtít po státu 20 miliard, neb pohrozí, že propustí všechny zaměstnance... Mohu se domnívat, že tato vláda se skládá z poloviny buď ze samých idiotů a nebo podsvětí... jinak to ani nevypadá :-)
      Jesse
  •  
    18.09.2013 8:20

    no děsí mě, jestli z mých daní se bude financovat paskov, když to neslo tak to bakyčovi vyhovovalo a kapsoval se, když to prodělává mám to platit já ??? jdu blejt
    sid_cz
  • Proboha !!!
    17.09.2013 21:45

    Co to máme za vládu? Idioti? Co se má co vláda dohadovat s privátním sektorem? To si opravdu myslí, že je obyvatelsto země samej imbecil a je nám jedno, že naše daně budou sanovat kšefty hajzla Bakaly ???
    Jesse
    • Re: Proboha !!!
      18.09.2013 9:00

      Klídek Jessíku, zase jsi nasranej na nesprávnýho debila. Horníků je mě líto , ale Bakalu i když ho nemusím , taky nevidím jako hlavního viníka. Dokonce si myslím , že se v tom našem absurdistánu chová logicky . Když může stát dotovat barony solární ,chce naprosto logicky nějakou injekci i baron uhelnej. Vždyť ostatně asi nejsme daleko od dotováni baronů jadernejch( temelín ) . To je holt tak , když se politici serou dotacema do ekonomiky.
      karel V
      •  
        18.09.2013 17:47

        diobre receno stat ply baronu a luzy
        zbynek
    • Re: Proboha !!!
      17.09.2013 23:35

      nezbyva ti nic jineho nez se s tim smirit...nase dane pujdou na zachranu okd
      budkař
      • budkař
        18.09.2013 19:53

        ale prt velebnosti žadné daně a ty si těch 250 000 akcii necháš zaramovat ale nevím kam že by pod most ? :-) můůůheheh ale muhehe
        martík
    • Re: Proboha !!!
      17.09.2013 21:51

      ses na chvíli probral jako ochmelka, vy jižani jste v době burčáku naprosto nepoužitelní
      mamon
      • mamone
        17.09.2013 21:53

        Mno, pořád je lepší se posrat z burčáku, než oslepnot z metanolu :-)) BTW: tím se nechci dotknout lidí, kteří mají od zítřka černé myšlenky. Myslím to vážně.
        Jesse
        • Re: mamone
          17.09.2013 22:10

          tak z burčáku to musí jít horem i spodem, metanol v chlastu, i třeba podřadném je kriminální čin a ti, co vložili do takové sračky jako je nwr třeba jen jednu korunu jsou dle mne šílenci, co si neváží vlastního kapitálu. Má předešlá reakce byla odezva Tvé příspěvky na uctění památky ďury Paskov z time cca 19:50
          mamon
  •  
    17.09.2013 20:20

    no sláva . Je mi líto zaměstnanců , nicméně se štědrým odchodným ... to nebude pro ně tak zlá . Pro NWR+
    Garp
Aktuální komentáře
25.04.2024
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.