Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zeman chce těžbu v Paskově aspoň do roku 2016 a důkladnou kontrolu privatizační smlouvy OKD

Zeman chce těžbu v Paskově aspoň do roku 2016 a důkladnou kontrolu privatizační smlouvy OKD

02.10.2013 13:59, aktualizováno: 2.10. 17:09
Autor: ČTK

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman chce, aby se v Dole Paskov na Frýdecko-Místecku těžilo minimálně do roku 2016. Novinářům to řekli odboroví předáci po dnešním jednání s prezidentem na zámku Fryštát v Karviné. Stát podle nich má možnosti, jak vlastníka k pokračování těžby donutit. Těžební firma OKD, které Důl Paskov patří, minulý měsíc oznámila, že pokud jí nepomůže stát, ztrátový důl nejpozději 31. prosince 2014 zavře. V dole pracuje téměř 3000 lidí. 

Předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík řekl, že s prezidentem mluvili o tom, že by se v Paskově mělo jednat určitě ne o zasypání, ale minimálně o konzervaci dolu. "Prvořadé je tento důl zachovat, aby se těžilo dál," řekl Pytlík. 

Při konzervačním režimu se udržuje důl v takovém stavu, aby se v něm mohla obnovit těžba. Po zasypání už těžbu obnovit nelze. Mluvčí OKD Marek Síbrt ČTK řekl, že likvidace Dolu Paskov by stála více než miliardu korun, větší část by z toho připadla na sociální program pro zaměstnance. "Náklady na udržování dolu v konzervačním režimu by byly v řádech několika set milionů korun ročně. Kvalifikovaný odhad je 300 milionů," uvedl Síbrt. 

Předseda Odborového svazu pracovníků hornictví, energetiky a naftového průmyslu Jan Sábel řekl, že v Dole Paskov je minimálně 20 milionů tun černého uhlí, které se těžko dá někde v Evropě najít. "Ve spolupráci i s managementem si myslím, že pokud uděláme důkladnou analýzu finančních prostředků, tak Důl Paskov by mohl těžit déle než do roku 2018," řekl Sábel. 

Pytlík řekl, že uzavření dolu není jednostranným aktem vlastníka, protože nerostné bohatství je vlastnictvím státu. "Nemůže vlastník říci, že zavře Důl Paskov, když je tam nerostné bohatství. K tomu, aby to mohl zavřít, musí ministerstvo průmyslu a obchodu dát souhlas a samozřejmě je třeba vyjádření báňského úřadu," řekl Pytlík. Předseda odborové organizace Dolu Paskov Rostislav Palička řekl, že podle prezidenta toto svolení vlastník firmy nemusí dostat. 

Mluvčí OKD uvedl, že firma předloží veškerou dokumentaci potřebnou k uskutečnění útlumu dolu v souladu s veškerou českou legislativou. "Proto společnost nevidí žádný právní důvod, proč by neměly příslušné orgány státní správy její záměr akceptovat," uvedl Síbrt. 

Ztrátová těžba by se podle Sábela mohla sanovat z prodeje bývalých bytů OKD. Financování těžby v Paskově z výnosu z bytového fondu navrhl minulý týden prezident Zeman. Hornické byty vlastní společnost RPG Byty. Ta je získala od své mateřské firmy spoluvlastněné Bakalou RPG Industries, která je koupila v roce 2004 od společnosti Karbon Invest spolu s OKD. V privatizační smlouvě se zavázala, že v případě převodu byty nabídne přednostně nájemníkům za netržních podmínek, což zatím neudělala. 

Sábel řekl, že stát může majitele dolu k pokračování těžby donutit, pokud bude chtít. "Hovořili jsme o tom, že se provede důkladná kontrola privatizační smlouvy. A určitě už dneska je jasné, že některé body by se daly využít v určitém procesu, eventuálně i soudním," řekl Sábel. 

Podle Paličky Důl Paskov za posledních pět let byl ztrátový pouze ve dvou letech, navíc se začínají příznivě vyvíjet ceny uhlí. "Tudíž se dá očekávat, že ztráta v žádném případě nebude na Dole Paskov miliardu a půl v letošním roce, tak jak bylo deklarováno," řekl Palička. Při slibnějších cenách uhlí by se podle něj důl mohl dostat do nuly, případně i do ziskovosti. 

Důl Paskov je posledním funkčním dolem v ostravské části Ostravsko-karvinského revíru, všechny ostatní byly postupně uzavřeny. Kvůli horším podmínkám je těžba v dolech na Ostravsku oproti karvinským náročnější i finančně nákladnější. Sloje jsou tam totiž nižší, a navíc nejsou uloženy rovnoběžně, ale lámou se pod různými úhly. Přístup k nim je tak podstatně těžší a těžba se prodražuje. Síbrt uvedl, že jsou tam i horší pracovní podmínky pro horníky, je tam větší vedro a hůř se tam větrá. 

Sábel řekl, že odbory očekávají i konkrétní přístup podnikatele Zdeňka Bakaly k řešení situace. Podle informací odborářů by se měl na Ostravsku ukázat po volbách. Bakala má zhruba poloviční podíl v mezinárodní investiční skupině BXR, které patří ze dvou třetin společnost NWR. Ta vlastní těžební firmu OKD. 

"Myslím si, že v dohodě s hejtmanem Moravskoslezského kraje, s ministry současné vlády, z nichž velká část z tohoto kraje pochází, najdeme řešení jak pro Důl Paskov, tak zejména pro pokračování těžby tady," řekl prezident lidem na karvinském náměstí. Společnost OKD už dříve oznámila, že chce rozšířit těžbu pod Karvinou. Část obyvatel s tím nesouhlasí, sepsali proti tomu i petici. Město připouští rozšíření těžby pod částí Staré Město.


Čtěte více:

NWR uzavře důl Paskov, podmínky projedná s vládou. Akcie zažívají rally (+ komentář)
17.09.2013 20:02
Společnost New World Resources (NWR) oznámila, že důl Paskov zůstane d...
Rusnok: Vláda nebude sanovat OKD, ani kupovat důl Paskov. Za ty peníze se o dotčené horníky můžeme luxusně postarat
19.09.2013 7:55
Vláda nebude platit žádné dluhy soukromých vlastníků OKD. Rozhodně prý...
Klaus: Sociální těžba na dole Paskov je nesmysl
19.09.2013 18:29
Exprezident Václav Klaus pochválil postoj vlády Jiřího Rusnoka k situa...
Fabián: OKD nebude těžit v dole Paskov po roce 2014 bez spolufinancování. OKK prodáme do konce roku (+komentář)
23.09.2013 7:59
OKD nebude pokračovat v těžbě uhlí v Dole Paskov po roce 2014, pokud b...
Anketa: Jaký bude další osud dolu Paskov?
23.09.2013 15:13
Společnost NWR, která stoprocentně vlastní OKD, v polovině září oznámi...
Zeman: Důl Paskov by měl být financován prostřednictvím bytů OKD
24.09.2013 15:54
Prezident Miloš Zeman navrhl, aby společnost RPG Byty postoupila 44.00...
Nový majitel Koksovny OKK: Nikoho jsem nezachraňoval. Od NWR budeme dále kupovat uhlí a budeme ziskoví
01.10.2013 10:06
Nový majitel společnosti OKK Koksovny, kterým se stane za 95 milionů ...

Váš názor
  • Nechte Zemáka být, prosím
    03.10.2013 7:56

    Vážení diskutující, Zemák pro mne znamená neopakovatelný zdroj humoru. V ČT a komerčních stanicích si humoru vůbec neužijeme. Do politiky se nahrnula společenská spodina, lemry, které by se v "civilu" vůbec neuživily. Tak prosím, nechejme, ať se mezi sebou klidně pozabíjí... a s humorem to jde lépe :-))
    Jesse
    • Re: Nechte Zemáka být, prosím
      03.10.2013 8:18

      http://www.youtube.com/watch?v=0piPg3vZGPQ závěr tohoto marasu pasuje na dnešní pol. scénu...slabší povahy radši u toho nejezte:-))
      el mrcoch
  • Joo Zeman chce ..............
    03.10.2013 7:23

    Tak at' si to koupí za své, jako musím i já když něco chci. Jak může nadstranický prezident prosazovat co chce on a dělat kampaně za státní peníze, které jdou do státní kasy z našich daní. To se to pak ušetří, když to z jeho kapsy není. Možná mu ted' přispívá jeho ministr financí z peněz které mu pan prezident odpustil z dluhů za jeho kampan'. Ruka ruku myje. Ted' bude mit jeho strana zaručené tisíce hlasů za které budeme platit zase my všichni. Paroubek rozdával pivo a buřty a Zeman slibuje pokračováni ve ztrátovém "pdnikíní". Na to je náš viroza virtuos. To zase budou volby jedna radost. Hlavně že vykopal minulého ministra financí, který měl rozpočet o 12 mld. nižší a proto takový spěch než pujde jeho slavná, jím dosazená vláda od kytek. Pak se zase na něco vymluví a odstraní viníka, jako to udělal se Šloufem a bude vymalováno.
    Radio Jerevan hlásí
  • Je
    03.10.2013 0:33

    celkem neuvěřitelné, kolik naivních dušiček věří velkohubým žvástům pana prezidenta v honbě na nežádoucího kapitalistu, který si dovolí sponzorovat Havlovu knihovnu či undergrundový trutnov. Být Bakalou, žaluji ho pro pomluvy. A co se týče Paskova, sociální těžba za peníze nwr dávno probíhá. Dle Nvr nebyl Pascov výdělečný ani v silnych letech po bankovní krizi, natož v období, kdy cena produktu klesla jen za poslední dva roky o 50%. Zeman překrucuje slibuje nesplnitelné, ale pronásleduje kapitalistu, což mu u mstivé části národa zajistí body, bez ohledu na fakt že jen polulisticky tlachal. Kde byl, když jeho čssd povolila prodej bytů, potažmo 46% nvr bez výbětového řízení. Bakala ae musí neskutečně bavit.
    Velkamedvědice
  •  
    02.10.2013 22:53

    kdyby mu aspon nestrikala ta pena od huby...mluvit se s nim da tak minimalne od jednoho metru...lituju ty lidi co stoji dole ,pod kazatelnou, v prvnich radach...fuj
    Vata
  • Zemanovi už prý nevěří ani jeho pes
    02.10.2013 19:04

    Hlavně že všude a všem vypraví že nedělá předvolební kampan'. On "jenom radí voličům aby šli volit" (ale koho). Ovšem každému kdo nemá mezi ušima jen průvan je jasné vo co gous. On už mu ten mozek opravdu nefunguje. Ovšem na zdejší voliče ty jeho bonmoty stále stačí. Proto taky sám nejezdí ven ale už jen posílá svoje zástupce. U nás jsme si na jeho extrémy a virozy už zvykli. At' se raději nechá tahat svojí ochrankou po jeho kačáku. Tam tolik škody nenadělá.
    Detektiv
    • ...
      02.10.2013 20:04

      """"""Všichni političtí dinosauři Kalouskové a političtí trilobiti Schwarzenbergové dokola omílají, že kromě zavedení přímé volby prezidenta se ústava nijak nezměnila a tedy i pravomoci prezidenta republiky jsou pořád stejné. Odvolávají se na dosavadní zvyklosti a precedenty. Zavedení přímé volby mění úplně vše. Celou architekturu ústavního systému. Jenže nepochopili, že všechny zvyklosti a precedenty s přímou volbou prezidenta padají. Zavedení přímé volby mění úplně vše. Celou architekturu ústavního systému. Mnozí si jistě mysleli, že zavedením přímé volby získají laciné body u veřejnosti, které dají čuchnout k pocitu, že se podílí na moci, ale že jinak vše pojede jako dřív a staří političtí matadoři si dál podrží všechny zdroje své moci. To se ale přepočítali. Šlo o body pěkně drahé. Zavedením přímé volby skončil parlament jako jediný mocenský suverén, jako jediný reprezentant vůle lidu. Máme tu zdroje vůle lidu dva. A oba jsou zcela legitimní a rovnocenné."""""
      mša
      • Re: ...ústava se nezměnila .....
        02.10.2013 22:04

        Mno, ale změnilo se to že ji notorický ochmelka veřejně prohlašuje za idiotickou a také se podle toho chová. Buldozer Paroubek hadr. Ještě nás čeká hezká budoucnost. Pan Lhář se nezastaví před ničím, když vidí že mu stejně pomstychtivá část ovčanů tleská k jeho bonmotům, za které by ho jinde vypískali nebo při nejmenším by sklidil posměch. Komunisti si už zase brousí zuby na tučná sousta. A češi budou zase spokojeni. Všichni budou mít zase kulový, budou si rovni a nebude komu závidět. Jen aby nám sem zase Amici nenasadili nějakou všežravou havet'.
        Zahálka
        • ...ústava se změnila .....
          02.10.2013 22:24

          a možná i proto prezident nazval "pojem ústavní zvyklosti" za idiotský
          mša
  •  
    02.10.2013 14:07

    Tak si to Zemane kup a můžeš to dotovat ze svýho.
    tk69
    •  
      02.10.2013 14:39

      no pejsek Zemánek zahafal a karavana táhne dál
      cofík
      •  
        02.10.2013 14:54

        Ten pán kašle na horníky, jemu se jedná o odrovnání Sobotky, anž není v jeho smečce.
        Homo
        •  
          02.10.2013 15:51

          100% - co jiného čekat od mstivého alkoholika
          cofík
          •  
            02.10.2013 16:13

            Mstivý alkoholik je v tomoto případě užitečnější než přitroublý volič čssd:-)
            Jesse
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.